555-OB-GYN
Raspunsuri - Pagina 8
arian spune:
quote:
Originally posted by crangutalil
inca o intrebare:dupa cum bine stiti in Buc. e epidemie de rubeola, care din pacate pt. femeile gravide e o mare pacoste.Copilul meu de 4 ani a facut acum, si eu pe langa el zac cu dureri in gat, de cap, de ceafa, ochii iritati, dar pe piele inca nu mi-a aparut nimic.O fi tot rubeola?Nu stiu daca am facut-o cand eram copil dar nu cred, ca stiu ca nu prea am facut bolile copilariei.Intrebarea e alta:azi e a 5 -a zi de ciclu deci am inceput cu clostylbegit, doua pastile pe zi mi-a recomandat dr., cinci zile, si apoi din ziua a 16-a utrogestan.Acest utrogestan se inghite sau se introduce in vagin?Sau si una si alta ca parca dr. meu a zis una sa o inghit si una sa o introduc in vagin.Si daca am rubeola, dupa cat timp e indicat sa apara o noua sarcina?Ar fi prea devreme daca ar aparea luna asta?Asteptam raspuns.Am citit toate mesajele si raspunsurile de aici,si vreau sa-ti spun ca daca toti medicii ar avea rabdare sa-ti explice cum faci tu......am fi departe.Sa fii sanatos si fericit, ca mult bine ne mai faci
Rubeola este periculoasa numai ASOCIATA sarcinii. Cu alte cuvinte, daca mamica face rubeola pe parcursul sarcinii, soarta fatului este extrem de primejduita. Dealtfel diagnosticarea cu certitudine a rubeolei la femeia in primele 3 luni de sarcina are drept indicatie terapeutica intreruperea cursului sarcinii.
Din descrierea simptomatologiei tale, ar putea fi vorba de o forma atipica de rubeola (se intampla adesea la adulti). Certitudinea diagnosticului bolii poate fi data doar de medicul infectionist, prin examen clinic si identificarea virusului in exsudatul faringian, eventual evidentierea anticorpilor antirubeolici. Daca intr-adevar este vorba de rubeola, EVITA SARCINA CU ORICE PRET!!! Poti face o noua stimulare ovariana peste un ciclu. Nu este nevoie sa astepti nici un interval dupa rubeola. Odata vindecata, rubeola lasa in urma imunitate definitiva si nu mai poate reaparea, deci fatul e in siguranta. Ca sa intelegi de ce spun ca nu trebuie sa astepti: leziunile fetale in rubeoala se datoreaza faptului ca virusul, de demensiuni foare mici, poate trece prin placenta din sangele matern in cel fetal si infecteaza produsul de conceptie in uter. Vindecarea bolii, deci eliminarea virusului din organismul matern, are drept rezultat IMEDIAT lipsa oricarui pericol pentru o sarcina ulterioara.
Din moment ce spui ca ti s-a recomandat sa iei cate 2 pilule de Clostylbegyt pe zi, inseamna ca aceasta este o reincercare de stimulare ovariana ce succede unei anterioare nereusite (nesoldate cu ovulatie) si produsa prin administrarea unei singure pilule pe zi. Utrogestan-ul este de fapt progesteron, adica hormonul produs in mod natural de corpul galben si care pregateste si intretine sarcina. In cazuri ca al tau, cand se incearca imbunatatirea nivelurilor progesteronului in sange in faza luteala a ciclului, se administreaza vaginal. Daca insa prin experienta pe care o are, medicul tau curant ti-a recomandat o pilula intravaginal si una oral, urmeaza-i indicatiile. Administrarea orala este cea de-a doua cale de administrare a medicamentului, deci este posibila, desi usor neortodoxa, o indicatie ca cea de care vorbesti.
Iti multumesc pt urari, se pare insa ca incetineala determinata de "pritocirea" raspunsurilor inainte de a fi postate a determinat deja ceva "reactii adverse". Stiu ca par, dar din pacate nu sunt dumnezeu
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski
arian spune:
quote:
Originally posted by ghemotoc
Eu sint tipa care intrerupsese Diane si se plangea ca i-a intarziat vreo 30 si.. de zile.Multumesc pentru raspuns , mi-a facut bine .As mai avea niste probleme. Cred ca nu sint grave , am vazut ca fetele au probleme mai mari decat mine, asa ca nu e urgent . Se pare ca problema s-a rezolvat natural , adica s-a declansat menstruatia , dar este extrem de anemica (asta de vreo 3 zile), de obicei nu era nici pe departe asa. Sa fie vreo problema sau sa fie altceva (bebe nu e sigur..)?
In al doilea rand , dupa cum ziceam, am intrerupt pilulele pentru ca dorim un bebe . Problema ar fi ca eu am fost mai mult bolnava anul asta , si ma gandesc ca poate ar fi bine sa mai astept cateva luni. Pe scurt , in ianuarie m-am sprijint de o masa de sticla care a cedat si s-a facut tandari in mana mea. Dupa ce am ajuns la urgente , am aflat ca am artera radiala taiata .A doua zi dna doctor mi-a zis ca nu a mai gasit-o (??) :( si ca a prins-o la incheietura mainii. In fine , important este ca am pierdut foarte mult sange pana am ajuns la spital si cat am mai asteptat sa ma coasa , ma mir ca nu am lesinat. Prin februarie-martie pe fondul unor suparari si a unei perioade super-stresante am facut gastrita si colita.Am aflat de curind ca mai curind am probleme la colecist. Exceptind lucrurile "minore" cum ar fi o masea umflata care a facut o infectie urita si pe care a trebuit sa o scot , si amigdalele care "au copt si ele". Mi s-au umflat ganglionii in zona gatului , se pare ca de la masea/amigdale , desi initial mi se daduse tratament pentru tiroida(fara dozaj , nu l-am luat) , s-au lasat dupa vreo sapt de nurofen si ung cu fenilbutazona.A, sa nu uit am si spasmofilie (se pare ca din cauza ca am pierdut foarte mult sange).Analizele sint bune (mai putin calciul), asta e culmea.
Am slabit vreo 5 kg(45kg-1,68m), explicabil pentru ca nu mai pot sa mananc prajeli, acidulat -mananc mai mult fructe , legume si pui.
Ti-am povestit toate detaliile astea pentru as vrea sa stiu daca este sanatos pentru copil sa incerc sa raman insarcinata in perioada urmatoare (presupunind ca mi se regleaza ciclul).
Cam atat.
De fiecare data cand mai scap de ceva zic ca asta a fost ultima boala pe anul asta , si gata ma fac bine.Dupa 2-3 zile o iau de la capat.
Eu nu cred in prostii de genul horoscoape, ca in anu' pisicii de balta sau al sarpelui cu clopotei iti merge rau , dar de pe 5 ianuarie tot asa o tin.Zici ca s-a mutat farmacia la mine acasa , atatea medicamente am..
Multumesc inca o data si sper sa vina vremuri mai bune pentru toata lumea.
Camelia
Camelia,
Menstruatia redusa cantitativ dupa o perioada prelungita de amenoree in urma intreruprii unui COC (Contraceptiv Oral Combinat) cum e Diane 35 are aproape sigur semnificatia unui ciclu anovulator. Ori ciclurile anovulatorii sunt deseori intalnite dupa contraceptive orale administrate a la long.
Pe de alta parte, evident ca, din moment ce ati incercat, este posibil sa fi ramas gravida. Aparitia unei mensturatii (uneori doua sau chiar trei) peste darcina nu este deloc rara, mai ales atunci cand ea apare redusa cantitativ. Nu ar fi tocmai de prisos (costa mai nimica) sa faci maine dimineata un test de sarcina. Cumpara unul din seara asta, citeste cu atentie instructiunile si le aplici intocmai maine, pe prima urina.
S-ar putea ca ansamblul ghinion (accidentul cu taietura) - reducere a imunitatii generale (toate infectiile pe care le-ai suferit) sa nu contureze cel mai fericit moment pentru inceperea unei sarcini, care solicita suplimentar intreg organismul si se insoteste in mod natural de o scadere a imunitatii lui. Eu unul as astepta o situatie generala mai echilibrata daca as fi in locul tau. Cel putin in ceea ce priveste alimentatia, care devine esentiala pe parcursul sarcinii.
Dar, bineinteles, totul depinde de tine. Cu suportul medical si familial necesare poti duce o sarcina la bun sfarsit si in astfel de circumstante mai putin faste. Eu iti doresc sa iei cea mai inteleapta decizie!
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski
arian spune:
quote:
Originally posted by Adriana Radu
Buna Teo (sau nimeni )
Eu nu am nici o problema medicala, pur si simplu am vrut sa te salut si sa-ti spun ca ma bucur ca exista oameni ca tine, imi dau seam din lungimea raspunsurilor (pentru ca sincer n-am avut rabdarea sa le citesc )ca-ti rapeste ceva timp acest ajutor pe care il dai fetelor pe forum si din cate inteleg din reactiile lor chiar le ajuti foarte tare.
Iti doresc numai bine si sunt convinsa ca binele pe care-l faci o sa se-ntoarca inzecit la tine candva.
Adriana
Cand??? Cum??? Din ce directie???
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski
arian spune:
quote:
Originally posted by nadina
merci,tare mult.Esti un dulce ca mi-ai raspuns asa de repede.
Intre timp am luat la risc postinor 2 ca mi-a fost rusine sa o sun pe
pediatra lu bebe meu sa o intreb.Oricum ea e impotriva oricarui contraceptiv in timpul alaptarii.Iar medicul meu de familie nu stie nimic in domeniu.
Farmacista nu mi-a zis ca trebuie sa iau 4 pastile.
Ma gandeam ca fiica mea ma va uri pe veci cand va trebui sa se epileze de la 11 ani, sau doamne fereste i s-ar fi intamplat ceva si mai grav din cauza unor parinti tembeli.Uff bine ca pot sa stau mai linistita.
Iti multumesc mult.
mnadina
Doamnelor, Domnisoarelor (si Domnilor),
Renuntati va rog la ideea cu "mi-e rusine sa intreb doctorul, pt ca el nu e de acord"... De aceea nu primiti respunsuri complete si documentate, medicul are impresia ca nu va intereseaza, ca preferati sa intrebati vecina-prietena-mama-soacra-verisoara decat unul care este pregatit sa va raspunda (cel putin teoretic este pregatit), si, mai mult, este platit sa o faca!!!
La doctor puteti intreba orice! E drept, cand spun asta pacientelor mele, am si unele surprize: una m-a intrebat daca doctorii sunt curati precum se spune, ca vrea sa faca un copil fara sa se marite si nu stie de unde sa aleaga; daca ar fi fost vreo zana din povesti, i-as fi raspuns, dar asa... nu m-am putut abtine din ras :)))
Cu alte cuvinte, puteti intreba orice din domeniul medical sau cele in directa conexiune cu acesta. Si retineti: cel putin la ginecolog NIMIC nu este rusinos!!! ABSOLUT NIMIC!!! Nu pt a va incuraja va spun ca aveti putine sanse a veni cu vreo noutate deosebita in fata unui ginecolog. Dupa 5 ani de meserie ai auzit cam 95% din temerile nejustificate ale pacientelor.
Si mai renuntati la a intreba farmacistul cum trebuie administrat un anumit medicament. Ceea ce scrie in prospect nu este in mod necesar si ceea ce se intampla in realitate. Numai un medic, preferabil specialist, va poate prescrie tratamentul necesar intr-o anumita boala.
Raspunsul asta s-a transformat in lectie de educatie sanitara :))
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski
arian spune:
quote:
Originally posted by kid2003
Buna Nimeni,
esti un om bun si ma bucur ca mai sunt si doctori asa. Din experienta mea, extrem de redusa de altfel, cu ginecologii am vazut ca sutn prea rabiti pentru a da multe explicatii si trebuie sa le smulgi cu clestele vorbele.
Problema mea e delicata, grava, rara. Medicul cardiolog stie dar altii nu. Mai ales ginecologul meu care e unul dintre cei mai celebri din Bucuresti (si pentru care cotizez ca lumea).
Sper sa nu te incui si pe tine cum l-=am incuiat pe el. Am 24 de ani, in ianuarie mi s-a umflat rau piciorul stang, cu dureri, febra. Ajung la spital si sunt internata. Examenul Doppler confirma banuiala doctorilor: am tromboflebita, sau cum ar spune engleze DVT- deep vein thrombosis.
Dupa 3 luni de tratament cu anticoagulante (Sintrom) ma intorc la FUndeni pentru teste de sange. Dr se pare ca sunt intrigati de boala mea. Se afla ca sufar de asa numita DEFICIENTA DE PROTEINA S, una dintre proteinele responsabile cu coagularea sangelui. Mai mult, aceasta problema e ereditara (si aici pot explica mai multe decese sau accidente vasculare printre membrii familie mele- inclusiv mama mea).
Dr cardiolog imi spune ca o voi transmite la copii dar ca nu e grava si nu e obligatoriu ca ei sa faca tromboza vreodata.
Imi doresc mult un copil si acum pot sa il am pentru ca m-am oprit din Sintrom. Cardiologul spune ca daca voi ramane insarcinata voi lua heparina, si voi naste prin cezariana pentru o sangerare controlata.
Pe Internet citesc si ma ingrozesc. In Anglia, femeile cu PSD (protein S defficiency) au "high risk pregnancies". Inteleg ca este o boala extrem de rara si care afecteaza 1 la 20 000 de oameni.
CU toate acestea i-am spus ginecologului meu despre problema si mi-a spus sec ca el nu stie nimic despre asta si sa il rog pe cardiolog sa ii trimita si lui un biletel. Mi se pare hilar, ar fi putut macar sa imi promita ca se va itneresa de problema mea si va stii cum sa ma supravegheze pe perioada sarcinii.
Ce sa fac? Unde gasesc eu un dr care sa stie sa ma consulte si sa stie cu ce are de a face si care sunt riscurile. Riscurile de stillbirth sunt foarte mari, trebuie mereu luata heparina sau clexane. Care sunt riscurile petnru bebelus? De ce nimeni (nu vb de tine) nu stie? Sunt foarte deprimata.
Pentru ca vad ca ai doctorat si ca predai, am incredere ca ma vei imbarbata si ca imi vei spune ca exista totusi un ginecolog in Romania care sa stie. Imi ramane solutia de a fi operata de chirurgi la clinica de cardiologie Fundeni care macar le stiu pe astea cu bolile de sange dar mai putin de cezariene...
O zi buna!
In primul rand, nu ai de ce sa fii deprimata! E drept, ai o boala rara despre care recunosc deschis ca am citit absolut intamplator cand am fost la un congres medical in Franta. Altfel habar n-as fi avut de ea. Nimeni nu poate invata toate bolile omului, de aceea au aparut specialitatile in medicina. Este drept, unele boli sunt undeva la granita dintre specialitati. In aceste cazuri este necesara o colaborare stransa intre specialistii din domeniile de interes. In cazul tau, obstetricianul, cardiologul si eventual hematologul.
In patologia obstetricala (tocmai m-am uitat in trei tratate, doua englezesti si unul american) nici nu se pomeneste de PSD. Deci este absolut explicabil de ce ginecologul tau nu auzise de ea. Ti-am explicat deja circumstantele in care eu am ajuns sa AUD de aceasta boala. Dar din moment ce ai gasit un cardiolog care stie despre ce este vorba, problema este ca si rezolvata. Totul este ca tu sa reprezinti o legatura activa intre el si obstetrician. Nu te baza pe comunicarea lor directa, s-ar putea sa ai surprize neplacute (de genul "am fost ocupat", "am uitat", "nu l-am gasit", etc).
Faptul ca o sarcina la o femeie cu PSD este cotata ca "sarcina cu risc crescut" nu este de mirare. Dupa cum am mai explicat in acest forum, termenul dintre ghilimelele de mai sus nu presupune obligativitatea aparitiei unor probleme pe parcursul sarcinii, ci probabilitatea sporita ca ele sa apara.
Deci sarcina ta poate decurge fara vreun eveniment deosebit pana la termen. Exista riscul mult sporit de producere a unor tromboze profunde, posibil ase complica cu trombembolii (desprinderea unor fragmente de trombi, adica cheaguri de sange, si migrarea lor pana in vase mici, pe care le astupa). Hemodinamica este afectata in sarcina de cresterea volumului de sange, de cresterea patului vascular (datorita uterului mult marit si vascularizatiei placentei) si mai ales de presiunea exercitata de uterul gravid pe vasele mari din abdomen, mai ales pe vena cava inferioara. Aceasta are drept urmare curgerea mai lenta a sangelui prin vene, in special la nivelul membrelor inferioare, ceea ce duca la aparitia trombozelor. In plus, in PSD, daca imi amintesc corect ceea ce am citit, pot aparea tromboze si la nivel placentar. Aceasta reduce schimburile de substante nutritive si gaze (oxigen si dioxid de carbon) intre mama si fat, cu suferinta fetala, hipotrofie fetala (adica fat prea mic pentru varsta gestationala) si eventual moartea fatului in utero. De aici riscul mult crescut de nastere a unui fat mort (asta inseamna stillbirth). Pe de alta parte, medicatia anticoagulanta necesar a fi administrata poate determina aparitia unor sangerari vaginale greu de controlat pe parcursul sarcinii.
In ceea ce priveste nasterea, deja riscul crescut isi pune amprenta. Inteleg ca ti s-a explicat foarte clar ce va fi facut pentru a controla hemoragia, dat fiind faptul ca tu vei fi la momentul respectiv dupa un lung tratament anticoagulant menit a impiedica aparitia trombozelor.
Ai incredere in medicul tau ginecolog (mai ales daca este cel la care ma gandesc eu ca e), cererea lui de a primi un biletel informativ de la cardiolog este o atitudine extrem de pozitiva. Sa nu crezi ca vei gasi multi ginecologi bantuind netul sa afle despre o boala sau alta. Medicii se cam tem de calculatoare, au prea multe butoane (LOL). De ce crezi ca a cerut biletel de la cardiolog? Tocmai pentru a i se spune ce are de facut pentru o corecta urmarire a sarcinii si nasterii! Cererea lui nu indica indiferenta. Poate comoditate, dar de la o somitate in domeniu ar trebui sa te astepti la asa ceva, nu crezi?
Oricum, ma simt flatat ca te-ai gandit ca eu as putea fi mai desptept sau mai bine pregatit decat somitatea respectiva (si apreciez faptul ca nu ai dat nume pe forum). Fii realista: nu sunt! Intamplator stiu doua vorbe despre o boala rara... atata tot. Si somitatea are doctorat, si mai mult ca sigur preda. Dar are experienta de 1001 ori mai multa decat mine.
Nu pot incheia inainte de a-ti repeta: nu ai de ce sa fii disperata!!! Nu mai interpreta cele scrise pe net pentru medici prin propriii tai ochi; dupa cum cred ca te-am lamurit, nu poti vedea bine, nu ai pregatirea necesara. Fii optimista, ai incredere in Dr. Somitate si mergi inainte cu mult, mult, mult curaj!!! Si la sfarsit, boteaza-l pe cel mic Teo :)))
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski
arian spune:
quote:
Originally posted by caty
draga Teo,
am o intrebare pe care nu am indraznit sa i-o pun medicului meu.Sotul meu are astm alergic pe care il trateaza cu spray-uri si cu un vaccin antialergic.Se pare ca aceasta boala este ereditara.Crezi ca bebelusul nostru va suferi si el de aceasta boala si o va duce toata viata cu el?
Iti multumesc tare mult pentru ca existi si pentru ca faci aceasta treaba minunata.
caty si bb-ul.
caty
Din cate imi amintesc eu, astmul alergic NU se transmite ereditar. Ceea ce poate fi transmis este "inclinatia" sau "sensibilitatea" de a-l dezvolta. Pentru aparitia manifestarilor clinice este insa nevoie de contactul repetat, prelungit, cu antigenii (cu particulele ce declanseaza accesul astmatic), pentru a se produce sensibilizarea sistemului imun la acestia... Iarta-ma, dar pe moment alte detalii nu pot sa-ti dau, pur si simplu nu stiu mai mult.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski
arian spune:
quote:
Originally posted by try
nimeni, merci mult pentru raspuns.
Ma-ntorc din nou la "altruismul" tau. Din explicatia data constat ca esti un om provenit dintr-o familie obisnuita, ca a multora dintre noi. Cand am zis altruism m-am referit la faptul ca faci ce faci aproape gratis. Daca ar fi sa nu socotim recunostinta si multumirile celor carora le raspunzi (pana la urma e si asta o plata, care pentru unii conteaza foarte mult; ce pacat ca acestia sunt atat de putini!), feedback-ul e zero. D-aia te-am facut altruist, caci nici paciente nu vrei, nici moderator pe forum nu vrei, nici bani de la admin. forumului pentru serviciile aduse (in fond esti un mare animator al forumului, uita-te cum s-au redirectionat si s-au multiplicat toate mesajele) nici bani pentru sfaturile date. Un om care nu vrea in schimb decat o farama de recunostinta este un altruist. Marturisesc cu umilinta ca ma inscriu in categoria gloatei care nu-i capabila de astfel de gesturi, dar le recunosc usor si-mi plec capul in fata lor.
Revenind la ale mele: eu sunt in Toronto si am un medic de familie roman (am sperat ca in felul asta barierele de comunicare nu vor exista), dar n-am fost deloc multumita de genul de atentie care mi l-a acordat. Aici medicul de familie iti face programarea la specialist si ca urmare a trebuit sa ma supun regulii si sa astept pana imi vine randul la consultatie, adica pe 19 iunie. Si eu m-am gandit ca este cam tarziu ca primul consult serios sa-l am de-abia in preajma a 3 luni de sarcina. Stiu ca sunt cozi de asteptare interminabile, iar problema asta cu noua izbucnire a SARS-ului incetineste si mai mult treburile intr-un spital. O sa sun sapt. asta la specialistul la care am programare ca sa vad daca pot obtine o programare mai devreme.
Nu trebuie sa-mi raspunzi, o sa revin eu cu detalii dupa ce ajung eventual la medicul specialist.
Nu pot sa-mi scot din cap vorba lu' mamaia: "Sa-ti dea Dumnezeu sanatate, maica"
Ma bucura deocamdata optimismul tau. M-ar bucura si mai mult un eventual feed-back referitor la mersul lucrurilor. Si m-ar bucura enorm sa aud ca totul este OK si ca esti o graviduta fericita.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski
arian spune:
quote:
Originally posted by Cleomaxquote:
[ CATRE ROMANII-AMERICANI sau CANADIENI:
AS AVEA RUGAMINTEA EXTRAORDINARA SA-MI SATISFACETI, CONTRA COST EVIDENT, O MARE NECESITATE: AM ENORMA NEVOIE DE UN FLACON DE ACID BICLORACETIC SAU ACID TRICLORACETIC PT PACIENTELE MELE. MA AJUTA CINEVA???
nimeni, in primul rand tebuie sa-ti spun ca esti CINEVA.
In al doilea rand, daca imi spui de unde sa procur animalul de mai sus, te ajut cu cea mai mare placere, mai ales ca vom fi in tara foarte curand.
Mii de scuze pt intarzierea raspunsului...
Am trimis esenta pe e-mail...
Sper sa putem rezolva ceva...
Oricum ar fi sa fie, multumesc de mii de ori pentru bunavointa!!!
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski
arian spune:
quote:
Originally posted by Liana
Draga nimeni,
Am si eu o problema, ca de altfel toate cele care ti-au scris pana acum.
Din luna august, anul trecut "ne-am pus pe treaba" sa facem un copil. Eu am 27 de ani, iar sotul 28. Lucrurile au evoluat nu tocmai cum ne asteptam noi, copilul intarziind sa apara pana in ziua de astazi. In ianuarie am fost la ginecolog, i-am spus problema noastra.
Am facut pana acum 3 teste hormonale prin care sa se stabileasca daca ovulez sau nu - toate in a doua parte a ciclului - totul a fost perfect; concluzia: ovulez. Am mai facut o Salpingograma (nu stiu daca este acelasi termen in romaneste) - trompele sunt perfecte. Era sa uit... am mai facut un test prin care s-a masurat numarul si motilitatea spermatozoizilor in vagin la 8-10 ore de la contactul sexual, in perioada fertila - a iesit foarte bine si acela. Graficul termic este destul de constant, in sensul ca in a doua parte a ciclului exista o anumita crestere, nu mai mult de 36.7, totusi (temperatura mea normala este 36.2 - 36.3). Ciclul este constant, 27-28 de zile, niciodata mai mult. Nu am avut probleme ginecologice niciodata (eram una dintre "nebunele" care se duceau la ginecolog o data la 6 luni aveam - n-aveam treaba), nu am avut nici o sarcina inainte, am luat anticonceptionale pana acum 2 ani, iar pana in august am folosit prezervativul.
Problema este ca nu iti pot spune cifre - eu nu am vazut absolut nici un rezultat al testului - aici, in Canada, laboratorul trimite rezultatul direct la ginecolog, iar el il interpreteaza. Am perfecta intredere in profesionalismul doctorului meu, insa nu pot sa ma programez decat o singura data pe luna (numar foarte mare de pacienti), iar pasii de urmat se stabilesc atunci (de obicei urmatorul pas).
Dupa parerea ta, si cu minimul de date pe care ti le-am furnizat, ce va urma pentru noi?
Multumesc pentru raspuns,
Liana
Liana,
In principiu sunt doua mari categorii de factori ce pot determina infertilitatea cuplului (adica situatia pe care mi-o descrii tu): hormonali si mecanici. Denumirile nu sunt tocmai potrivite, dar contureaza niste grupe de clasificare (neimportant pt tine).
In ceea ce priveste cauzele din grupa "hormonala", inteleg ca ai fost complet si bine investigata: s-a efectuat spermograma sotului (nu scrii asta, dar testul de vitalitate in glera cervicala sa face numai dupa o spermograma normala), s-a efectuat testul de vitalitate, s-a probat faptul ca ovulezi in cadrul fiecarui ciclu, s-au dozat valorile hormonilor sexuali in faza a doua a ciclului. Mai inteleg ca totul este normal din acest punct de vedere. Banuiesc ca ai uitat sa mentionezi, dar ti s-au facut, ecografii cu masurarea grosimii endometrului, macar in faza luteala a ciclului menstrual (nu putem PRESUPUNE ca endometrul reactioneaza corect la stimului estro-progestativ, chiar daca acesta este normal). Si ar mai fi ceva: nu inteleg daca valorile progesteronului au iesit normale in a doua parte a ciclului (poti ovula, deci corp galben se formeaza, progesteronul creste, DAR poate creste insuficient - faptul ca temperatura ta bazala nu se apropie bine de 37° ma face sa-mi pun intrebarea asta) dar banuiesc ca s-au facut dozari cantitative - adica cu exprimarea numerica a concentratiei - ale progesteronului in cursul celor 3 luni de supraveghere. Daca starea reala de lucruri concorda cu presupunerile mele de mai sus, putem elimina cauzele zise "hormonale".
Dpdv al cauzelor mecanice, din nou luam in consideratie testul de vitalitate mentionat si histerosalpingografia (salpingografie, cum ii spui tu), care au iesit si ele OK.
Dupa o investigatie atat de bine condusa, ma indoiesc ca nu au fost luate in calcul eventuale inflamatii ale aparatului genital, care nu determina in mod absolut necesar nici modificarea parametrilor hormonali, nici elementele vizualizabile. Despre o vaginita sau cervicita nu cred ca poate fi vorba, testul de vitalitate bun demonstraza ca nu exista factori negativi in aceasta zona. O endomentrita - salpingita - ovarita ar fi totusi posibile. Inflamatia mucoasei tubelor uterine (salpingita) sau a mucoasei uterului (endometrita) au efecte negative atat asupre fecundatiei, cat si asupre oului eventual format. Eu unul as insista putin pe acest aspect. Un examen clinic (consult pe masa ginecologica) foarte atent si o ecografie amanuntita ar fi suficiente pentru evidentierea unor astfel de inflamatii. Tratamentul est simplu, usor de efectuat si foarte eficient. Ca sa fiu insa absolut sincer, ma indoiesc si de prezenta unor astfel de inflamatii, dat fiind faptul ca inteleg ca doctorul tau iti da in mod obisnuit toata atentia cuvenita.
Prin urmare, daca nu e vorba nici de o forma subclinica (adica fara manifestari) a PID (Pelvic Inflammatory Disease - sindrom inflamator pelvin, care include toate inflamatiile mentionate mai sus), este posibil sa te gasesti in nefericita situatie a celor care, desi prezinta infertilitate de cuplu, nu pot sa afle cauza acesteia. Nu vreau sa te dezamagesc sau sa-ti provoc vreo stare depresiva, dar cred ca e bine sa stii ca din totalul cuplurilor investigate pt infertilitate, cca 35% NU prezinta motive detectabile ale starii de fapt, la nivelul cunostintelor si tehnicii medicale actuale. Cu alte cuvinte, in 35% din cazuri totul iese normal, dar cei doi nu pot totusi obtine o sarcina. Evident ca lipsa depistarii unei cauze implica si imposibilitatea aplicarii vreunui tratament. Intr-o asemenea situatie, cei doi nu pot face altceva decat sa incerce in continuare (nu in mod neaparat deliberat - incercarile deliberate repetate soldate cu esecuri au consecinte nefaste asupra psihicului - deci trebuie dusa o viata sexuala normala, fara mijoace de protectie). Se poate intampla ca "minunea" sa se produca la un moment dat...
Deci... cu rabdare si incredere in viitor... la treaba! Iti doresc din suflet o surpriza placuta cat mai curand!
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski
arian spune:
quote:
Originally posted by VASIA
Servus(cum se spune la noi)draga "nimeni",
revin cu o intrebare de data aceasta ptr. o prietena;ea incearca sa ramana insarcinata si pana acum nimic,nimic.Incearca cam din ianuarie.A avut montat sterilet,iar un doctor din Cluj a intrebat-o cum crede ca mai ramane insarcinata dupa sterilet(avand in vedere ca nu a avut nici o sarcina).
Crezi ca in urma steriletului(pe care l-a "purtat" 5 ani) ea nu mai poate avea copii?
Inca o intrebare (deja exagerez,nu?-gluma,gluma):cineva i-a spus sa incerce sa ia clostilbegyt:poate lua fara recomandarea medicului si fara analize??? Ea se pare ca are un ficat mai sensibil-poate sa o afecteze?
Aaaaaa,am uitat:are 29 de ani.
Cu multumiri
Cristina si bb Rares cel mancacios
In primul rand, cel ce i-a montat steriletul prietenei tale, nuligesta (adica fara vreo sarcina in antecedenta), a facut o oarecare eroare. In general nu se introduce sterilet decat dupa o prima sarcina (dusa la termen sau nu). Aceasta are legatura cu minima dilatare a colului uterin care este necesara la introducerea steriletului. Un col care nu a suferit anterior o alta dilatatie cedeaza greu si creste dificultatea introducerii inrauterine a dispozitivului. Mai mult, cavitatea uterina este foarte mica si poate implica o asezare defectuoasa a steriletului. O asemenea eventualitate nu implica numai scaderea dramatica a eficientei lui, dar si eventuale leziuni ale mucoasei uterului (endometru), ce duc la aparitia unei inflamatii cronice (de durata lunga) a acestuia (endometrita cronica).
Oricum, ma indoiesc ca un ginecolog i-a spus prietenei tale ca nu va mai avea posibilitatea de a obtine o sarcina din cauza steriletului purtat ca nuligesta timp de 5 ani. Probabil i-a spus ca exista si aceasta posibilitate. Deci nu sub forma unei afirmatii definitive sau certe. Concluzia o poti trage singura, cred, in momentul de fata: este posibil, dar nu obligatoriu si nici macar probabil, ca steriletul in cauza sa fie cauza a infertilitatii actuale. Oricum, NU se poate afirma cu certitudine ca din aceasta cauza nu va mai putea avea copii.
In nici un caz nu trebuie sa-si administreze singura clomifen (Clostylbegyt sau alt preparat similar)!!! Acesta este un inductor al ovulatiei, prin stimularea dezvoltarii foliculilor si a secretiei acestora (creste presiunea in interiorul foliculului, deci si sansa expulzarii ovocitului, adica a ovulatiei). Se administreaza numai daca s-a demonstrat absenta ovulatiei prin metode medicale (curba menotermica, investigare ecografica, dozari hormonale). Administrarea se face numai sub control medical permanent (monitorizare ecografica). Deci NU, prietena ta NU POATE sa-si administreze singura Clostylbegyt.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski