555-OB-GYN

Raspunsuri - Pagina 51

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by gio

Buna Teo,
Iti scriu in numele unei prietene, care nu are acces la internet, dar in schimb ar avea mare nevoie de un sfat avizat.Incerc sa fiu cat mai succinta si sper sa scriu ce e esential. Acum aproape 2 ani a pierdut o sarcina, in 13 sapt, oprita in evolutie.Cauza? Nu i s-a facut la spital nici o analiza, dar dupa, medicul i-a recomandat mycoplasma, ureaplasma si chlamydia, si a iesit ca avea chlamydia. Concluzia: a pierdut sarcina din cauza aceasta (eco a fost bine, uter, anexe dezvoltate normal). A facut vreo 3 tratamente pt chlamydia si de 2ori a repetat analiza si era tot pozitiva..a treia oara nu a mai repetat-o si a ramas insarcinata...medicul nu a considerat necesar sa o repete si a facut doar analizele uzuale de sarcina (formula leucocitara.)toate fiind normale. La 6 saptamani a avut iminenta de avort, cu usoare sangerari, de atunci luand Alilestrenol, supozitoare Scopantil (parca), MagneB6...Toate bune si frumoase, eco morfologica de la 22 sapt ok, colul putin scurtat dar nu ingrijorator (3 cm), fatul de aproape 400 gr..apoi in sapt 23 a facut o viroza respiratorie urata, fara febra dar cu tuse puternica, si la sfarsitul sapt 23 a pierdut apa, i s-au rupt memebranele..va imaginati ce a urmat. A "nascut" dupa 36 de ore de cand i s-au rupt membranele, un copil care din start a fost condamnat la moarte, nu a fost cantarit, vazut de un pediatru, pus la oxigen...nu mai conteaza acum..Ideea e ca nasterea a fost f traumatizanta fizic (si psihic), au folosit o tehnica numita "tractiune" pt a scoate fatul (era in prezentatie pelviana) care a fost infioratoare, nu a fost chiretata dupa, cu toate ca au mai ramas niste "resturi".in final, a fost externata spunandu-i ca nu mai e nevoie de chiuretaj...
In spital, singurul lucru pe care i l-au descoperit a fost un streptococ din grupa D (culturi din col), iar analiza placentei iese in 2 sapt. Tratament in spital: Augmentin inj pt streptococ, Ergomet...
Intrebari:
1) Ce anume a putut duce la pierderea sarcinii - o posibila recidiva a Chlamydiei?
-viroza respiratorie?
-streptococul?
Mentionez ca dupa ruperea memnbranelor colul s-a dilatat f greu, deci nu asta a fost problema, colul scurtat.
2) ce set de analize ar trebui sa faca pt a depista o alta eventuala problema, si peste cat timp ati recomanda o noua sarcina?
3) e posibil ca dupa un "avort incomplet" sa mai ramana resturi care sa nu fie vazute la eco, putand duce la o complicatie ulterioara?
Va multumesc mult,
Gio si Taisia (18-07-2003)
PS: va mai amintiti de noi, ca v-am "stresat" tare mult cu intrebarile in perioada sarcinii, dar acum "pustoaica" mea e bine mersi, cu toate problemele si contractiile din timpul sarcinii


Gio,

Desi chlamydioza genitala este adesea rebela la tratament, depinde ce analize s-au efectuat pt punerea in evidenta a unei atare situatii. Pe tema aceasta am scris in repetate randuri, asa ca nu mai revin acum.

Putin probabil ca o chlamydioza genitala sa determine pierderea sarcinii, in conditiile in care au fost aplicate diferite scheme terapeutice anti-chlamydia. Inclin sa cred ca a fost o actiune conjugata a infectiei streptococice si a tusei generata de viroza respiratorie. Streptococul a determinat "slabirea" membranelor in dreptul colului (care col, dehiscent fiind, nu oferea el insusi suficient suport membranelor in regiunea respectiva). Tusea puternica a determinat cresteri bruste, repetate si de mare amplitudine ale presiunii intraamniotice. In conditiile lipsei suportului mecanic a sacului amniotic (col dehiscent) si a scaderii rezistentei proprii a membranelor (infectia streptococica), cresterile presionale au fost suficiente pt a produce ruperea prematura a membranelor si declansarea avortului.

Nu este necesar un set de analize deosebit de cele deja efectuate. Identificarea Chlamydiei in secretia cervicala si verificarea disparitiei infectiei cervicale ar fi mai mult decat indicate. O noua sarcina poate fi obtinuta dupa stabilirea starii de normalitate dpdv al analizelor mentionate, dar nu mai repede de 3 luni.

Intotdeauna dupa un avort incomplet raman resturi ovulare in cavitatea uterina - de aceea se numeste "incomplet". Deseori unele din aceste resturi nu pot fi vizualizate ecografic. Complicatii ulterioare pot aparea doar daca ele intretin o sangerare uterina, sau daca au fost infectate (mai ales in cazul preexistentei unei infectii bacteriene, ca in cazul prezentat), sau daca sunt resturi tari, care nu pot fi eliminate spontan din cavitatea uterina (acestea se vad insa, in general, la examenul ecografic).

Nu imi amintesc de intrebarile pe care mi le-ati adresat anul trecut (nimic deosebit pt mine: nu imi amintesc decat cazurile cu totul iesite din comun, si mai ales cele care m-au facut sa transpir sau sa nu pot dormi...), dar ma bucur sa aud ca rezultatul framantarilor de atunci este unul pozitiv!





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Dee-Dee

Buna Teo!
Vad ca esti f. asaltat de intrebarile fetelor, totusi am sa te rog sa-ti faci timp sa-mi raspunzi si mie.
Fetita mea, in varsta de 11 ani si 10 luni, a avut prima menstruatie la 11 ani si 2 luni. De atunci ba ii vine (in interval de 14 zile), ba nu-i vine (a avut si o pauza de 10 saptamani), ba o tine 2 zile, ba 8 zile! Medicul pediatru de familie mi-a spus ca este normal pana isi regleaza organismul metabolismul, totusi as dori sa stiu ce imi recomenzi: crezi ca ar trebui sa merg cu ea la un control ginecologic? Parca e cam micuta si daca se poate regla altfel as incerca cu drag.
Multumesc anticipat pentru raspuns.

mama lui Delia si Bebe


Dee-Dee,

Iti inteleg preocuparea in legatura cu menstruatiile precoce si astfel explicabil neregulate ale fiicei tale. Dat fiind faptul ca un contact cu ginecologul la o varsta atat de frageda ar putea lasa amintiri neplacute fetitei, si tinand cont si de faptul ca examenul fizic in astfel de conditii nici nu poate aduce informatii deosebite, te-as sfatui sa te adresezi mai intai unui endocrinolog. Acesta va indica si o ecografie pelvina. Doar daca aceasta investigatie va evidentia eventuale leziuni anexiale (sau cu alta localizare genitala) va trebui sa mergi si la ginecolog.




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by c_carmen

bine v-am gasit! desi ma tot plimb pe site de un an abia acum m-am hotarat sa va scriu....

problema mea - acum 11 ani am suferit o dereglare hormonala (si a durat ceva timp pana si-a dat cineva seama despre ce e vorba), am facut tratament(e), iar apoi mi s-a recomandat sa utilizez anticonceptionale. au trecut vre-o 5 ani si eu am facut un chist mare mare pe ovarul drept care a fost tratat. in tot acest timp am luat anticonceptionalele prescrise pana in martie anul asta cand am hotarat sa le intrerup in ideea ca poate ma hotarasc sa am un copil. situatia mea la momentul de fata este urmatoarea: dureri in zona ovarului drept (exact ca si in cazul chistului) iar menstra ce trebuia sa apara pe data de 17 nu a aparut.....
ce sa fac? daca e sarcina se poate vedea atat de curand? toti hormonii aia ce i-am ingurgitat atatia ani nu au un cuvant de spus in cazul unei sarcini?



Carmen,

Daca este vorba despre o sarcina, nu se poate vedea inca ecografic la aceasta varsta (4 saptamani de amenoree), iar de simtit prin tact vaginal nici atat. Testul de sarcina din urina ar trebui sa fie insa pozitiv. Sarcina nu evolueaza insa cu dureri. Daca spui ca problema chistului ovarian a fost rezolvata, durerile pe care le acuzi, asociate amenoreei mentionate, ar trebui sa-ti dea de gandit. Prin urmare, un examen ginecologic este in mod sigur necesar. In privinta hormonilor administrati in scop terapeutic pana acum mai mult de sase luni, nu iti face probleme: ei s-au eliminat demult din organism si nu au lasat nici un fel de urme definitive.





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Yasmin

quote:
Originally posted by arian
Dar de ingrasat sa stii ca te ingrasi pt ca mananci prea mult si nu faci suficienta miscare, iar nu din cauza ca iei contraceptive orale - LOL.



fie vorba intre noi, 'bine zis, bine gandit'...
dar ia te rog frumos sa ne lasi si noua un pretext, acolo, ca suntem si noi amaratzi...
multumesc inca o data pt tot si... spor la munca, se pare ca ai nevoie...


Hehe... ca tot veni vorba de zicale, chestia cu femeia si pretextul imi aduce in minte "cum e turcu', si pistolu'"... OOPS!!! Am zis ceva de turci?!?!

Multam de urari! Fac si eu ce pot...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by odadodo

Stimate domnule doctor,
Am nimerit din intamplare pe acest site, cautand pe net un raspuns la intrebarile care ma framanta.Am citit cateva dintre mesaje si raspunsurile la ele...dar, lipsa timpului ma impiedica sa le parcurg pe toate...Oricum, rabdarea si atentia cu care raspundeti m-a impresionat mult si de aceea mi-am luat inima in dinti si o sa va spun si eu ce ma framanta, sperand la un raspuns din partea dvs.
Am 27 de ani si mi-am inceput viata sexuala acum o luna si ceva. Pentru ca sunt de principiul ca e mai bine sa previi decat sa tratezi, am luat pastile anticonceptionale inainte de producerea "evenimentului".Desi stiu ca nu am facut tocmai bine, le-am luat fara a merge la un medic ginecolog. Adica...am cautat cat mai multe date referioare la contraceptie, m-am informat atat cat am putut, dar ca de obicei menstruatia m-a luat prin surprindere(am ciclul menstrual neregulat, oscileaza intre 28 si 31,32 de zile) si nu am ajuns la medic, asa ca am inceput sa iau Microgynon (nu am si nici nu am avut, nici in familie, cazuri de diabet, migrena, tromboze, probleme de coagulare a sangelui, epilepsie etc si nici nu fumez) . La medic am ajuns cateva zile mai tarziu, i-am spus doamnei doctor ce am luat, mi-a zis ca e ok, dar nu mi-a facut nici un fel de alt consult (fizic). Mi-a recomandat insa ca din luna urmatoare sa le schimb si sa utilizez Desorelle (inca imi mai apar cosuri pe fata si d-na doctor mi-a spus ca acest contraceptiv m-ar putea ajuta). Zis si facut. Am continuat sa iau Microgynon pana la sfarsitul foliei, pauza de 7 zile si am luat apoi Desorelle.
Problema este urmatoarea: la vreo sapatamana de cand am inceput sa iau Microgynon au aparut sangeri, nu abundente, si care au disparut in aproximativ 5-6 zile. Acum iau Desorelle si cam din a 6-a zi au reinceput sangerarile. Nu m-am alarmat la inceput, stiind ca organismul trebuie sa se obisnuiasca cu "noul regim", dar spre deosebire de luna trecuta, acum sangerarile in loc sa se diminueze, au devenit din ce in ce mai abundente, chiar foarte abundente - adica mai importante decat cele din timpul ciclului(ceea ce m-a speriat). Au durat cam 10-11 zile de data aceasta, din care 5 cu flux foarte abundent. Cu toate acestea am continuat sa iau pastilutzele, azi fiind ultima zi .
Ar mai trebui sa va spun ca in perioada de pauza de 7 zile cred ca am racit putin, deoarece cam din a 7-a zi de "pauza" am inceput sa am dureri (mai mult o oarecare jena) la urinare si dureri de spate (in zona rinichilor) , care au trecut in cateva zile. Din pacate nu am putut ajunge la nici un medic - am fost plecata din tara, abia acum m-am intors. Am luat insa aspirina, antinevralgic si algocalmin si durerile de spate au trecut in cateva zile (aprox. 3), iar cele la urinare dupa inca vreo 4-5 zile.
E posibil ca sangerarile intermenstruale abundente sa fie din aceasta cauza - raceala sau medicamente?
Intrebarea ar fi : Ce ma sfatuiti sa fac? Sa continuu sa iau Desorelle ?Sa revin la Microgynon? Sau exista vreun alt anticonceptional care sa nu aiba aceste efecte secundare - ma refer in special la sangerari si care, daca se poate, sa aiba si efect de "curatare" a tenului, pe care l-as putea lua ? Jeanine, produs de firma Schering, ar putea fi bun? E bine sa le schimb asa, pana gasesc un produs care sa se potriveasca organismului meu sau din contra, aceste schimbari pot fi cauza "neajunsurilor" ?
Recunosc ca nu prea ma atrage ideea de a continua cu Desorelle, pe langa sangerari, am observat si o scadere a dorintei si o destul de proasta lubrifiere (posibil sa fie datorata si situatiei, nu zic nu, dar...) De asemenea, mi-a intrat mie in cap (in urma documentarii pe net) ca produsele Schering sunt foarte bune - de unde si ideea cu Jeanine.
Cred ca trebuie sa va mai spun si ca am tendintza de ingrasare. E adevarat ca nu am remarcat o crestere in greutate semnificativa, dar nici nu mi-a prea stat capul la asta...eram atenta la alte probleme:).
Si as mai avea o intrebare...pe toate prospectele pe care le-am citit scrie ca pot aparea infectii vaginale (ex. candida) . Apar asa, din senin? Ce favorizeaza aparitia lor si cum as putea preveni "vizita" , in afara igienei locale care e de la sine inteleasa?
Si..inca una, daca nu va suparati...Analgezicele, antiinflamatoarele si antipireticele(algocalmin, aulin, antinevralgic, aspirina, paracetamol etc) luate in timp ce iau anticonceptionale pot duce la aparitia unor efecte adverse sau influentza efectul contraceptiv ? Dar anestezia locala (intreb pentru ca va trebui sa merg la stomatolog)?
Va multumesc mult pentru rabdarea de a citi tot ce am scris. Imi cer scuze daca a fost prea mult si prea stufos si va rog daca puteti sa-mi raspundeti si mie.
Cu stima,
Maria

P.S. E prea mult daca va spun ca astept cu nerabdare si cat de repede se poate raspunsul dumneavoastra? Va multumesc inca o data.
Maria



Maria,

Sangerarile intermenstruale descrise snt destul de probabil generate de contraceptivul administrat. Din moment ce ai o experienta pozitiva cu Microgynon si avand personal o impresie extrem de buna despre produsele Schering, revenirea la aceasta pilula ar fi o solutie. Daca exista probleme cu tenul, ar putea ajuta (tot de la Schering) Diane35. Administrarea acestuia nu poate fi facuta insa in scopul mentionat decat la recomandarea dermatologului sau endocrinologului. Aspectul negativ consta in faptul ca daca Desorelle a determinat sangerari pe parcursul ciclului, exista o mare probabilitate ca acelasi lucru sa se intample si cu Diane.

Reducerea libidoului si aparenta uscaciune vaginala nu pot fi consecinta administrarii contraceptivului. Inclin sa cred ca este vorba de o reactie psihica la sangerarile prelungite.

Infectiile vaginale cu varii tulpini de Candida nu apar din senin, ci din doua surse principale: 1. partenerul si 2. propriul tract digestiv, unde ciuperca mentionata se gaseste in mod normal. Administrarea contraceptivelor orale poate favoriza dezvoltarea unei candidoze vaginale, prin cresterea cantitatii secretiei endometriale (care dreneaza in vagina). Problema apare deci mai frecvent in cazul contraceptivelor bogate in estrogeni. Preventia unei atare situatii se realizeaza prin efectuarea de lavaje vaginale bisaptamanale (nici mai des, nici mai rar) cu un preparat farmaceutic (NU cosmetic - Avon, Oriflame, si NU infuzii de plante), urmate de introducerea unui cate unui ovul antimicotic. Cea mai ieftina solutie o reprezinta Septovag pt spalatura vaginala si Gynozol de 0,200g ca antimicotic.

Nici unul dintre medicamentele mentionate nu are interactiuni majore cu contraceptivele orale combinate, cu alte cuvinte poate fi administrat fara probleme perioade rezonabile de timp. Nici anestezia, fie ea locala sau generala, nu influenteaza eficacitatea anticonceptionalelor, si reciproc.

Se pare ca am putut raspunde, mai repede sau mai tarziu.




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Liana30

quote:
Originally posted by arian

quote:
Originally posted by Liana30

Draga arian!
am fost la doctor dar avind ecograful deja facut nu mi-a mai facut am sa-ti scriu rezultatul de la eco:
--uter-Avf cu endometrie dr,cavitatea uterina deformata,cu aspect de uter bicorn.
-colul-cu grosime normala,bine delimitat fata de rect,cu structura neomogena,cu citeva chisturi Haboth,superficiale pe exocol si in profunzime cu "fi"(scuze dar nu gasesc semnul pe tastatura)-2-2,5mm,un chist Haboth mai voluminos de 6,3mm in peretele posterior istmic.
-secretie redusa in lumenul(cred ca asa scrie nu prea inteleg)canalului cervico-istmic
-endometrul "fi"Ap 8 mm(mai mare decit ceea ce mi s-a vazut la eco la Timisoara)in strat dublu,stratul posterior mai ingrosat decit cel anterior,,nu prezinta colectii pelviperitoneale.
-dilatatii vasculare miometriale(cred)predominent venoase si flux in arterele bazale si drepte in limite normale
loja ovariana dreapta sensibila.
Ovarul drept max 3cm,cu foliculi redusi cu pina la 4mm.
Ovarul stang maxim 3cm,foliculi de 4,4mm si unul dominant de 12,5mm
Colectie lichidiana redusa in fundul de sac Douglas.
Mentionez ca eco l-am facut in ziua a 11 a de ciclu..
mi-a dat sa fac analizele acestea:
-anticorpi Toxoplasma-Ig G Elisa-absenti
-anticorpi Toxoplasma -Ig M Elisa-absenti
-anticorpi Chalamydia trachomatis Ig A-absenti
-anticorpi Chlamydia Trachomatis IGG-7,5
Rubella anticorpi Ig G eLISA -4,6
CYTOMEGALOVIRUS ANTICORPI iGg eLISA -2,11
Herpes Simplex Virus Elisa anticorpi Ig-absenti
Deci asa cum iti spuneam nu a mai considerat sa-mi faca eco si mi-a spus ca imi face decit Videocolposcopie:
-TEST ACID ACETIC-POZITIV
-test LUGOL-pozitiv
vreau sa-mi spui parerea ta ...si inca ceva la videocolposcopie nu se vedeau chisturile????daca erau???nu s-a vazut nimic...decit o secretie abundenta si mi-a spus ca este vorba de citomegalovirusul acela...
Multumesc,,,astept raspunsul tau...

Liana


Liana,

Ecografia pare a evidentia un uter cvasinormal dpdv functional, dar cu o particularitate anatomica (bicorn - cele doua unghiuri ale corpului uterin, numite dealtfel "coarne", seamana cu doua podoabe bovine, iar cavitatea uterina este modificata ca forma in consecinta). Grosimea endometrului e buna pt ziua 11. Ovarele arata bine. Chisturile Naboth se pot evidentia ecografic fie la suprafata, fie oarecum in profunzimea colului uterin, dar niciodaa la nivelul istmului uterin. Eventuale ectazii glandulare la acel nivel nu se mai numesc chisturi Naboth, desi au aceeasi semnificatie.

Chisturile mentionate (evident, cele situate la suprafata exocolului) trebuia sa fie vizibile la colposcopie. Probabil ca au si fost, dar acest lucru nu s-a mai mentionat in descrierea facuta in scris (si care astfel este incompleta...).

Cu Toxoplasma se pare ca nu ai avut contact vreodata. Serologia de Chlamydia este buna, dar nesemnificativa pt o chlamydioza genitala (am discutat despre acest aspect de nenumarate ori). Pt rubeola ai imunitate. Acelasi lucru pt CMV - nu stiu de unde si pana unde concluzia ca el exista in momentul de fata. Cu virusul herpetic nu ai avut contact.

Asta-i parerea mea...







Multumesc pentru raspuns..
Mai am cateva zile pina termin tratamentul si voi repeta analiza pt CMV sunt tare curioasa sa vad cum va iesi,,
si inca ceva mi-a mai dat sa fac niste analize in a 7-a zi si a 19-a zi de ciclu..cum primesc rezultatul iti voi scrie..
si mi-a zis ca dupa tratament daca nu mai am Cmv imi va face histero..
inca o data multumesc mult..


Liana


Liana,

Astept la randul meu cu interes noutati in ceea ce priveste cazul tau. Succes!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Svetli

Buna ziua Teo,

Ca mai toate prietenele de pe forum am si eu o multime de intrebari care se-nvart bezmetice in capul meu, la unele am gasit raspunsul aici, la altele am sa te rog pe tine sa-mi razpunzi in masura in care ai timp. Forumul asta e foarte bun ,dar pe masura ce citesc trec prin stari de ingrijorare maxima ca mai apoi sa-mi spun ca, in cazul meu, dracu' nu-i chiar asa de negru!Am 37 de ani, viata sexuala s-a desfasurat pe episoade (scurte ca durata si la mare distanta in timp, cateva luni in '90, cateva luni in 2001);acum am o relatie stabila de un an si 2 luni.
-La sfarsitul lui iulie am facut o eco. abdom. si am aflat ca am un fibrom uterin submucos de 4,1cm. Medicul mi-a recomandat Duphaston 3 luni dupa care un nou control (si o noua eco). In afara sfatului medicului am luat tinctura de zmeur. La controlul de saptamana trecuta s-a constatat ca fibromul scazuse (cf. ecografiei)la 2,7cm.Medicul mi-a schimbat Duph. cu Orgametril-citind pe net am "inteles" ca are efecte secundare ca virilizare, ingrosare voce etc. Care este parerea ta, il folosesc sau nu? Eu sunt multumita cu Duphastonul, am remarcat o oarecare scadere a fluxului si a duratei menstrei, doar ca eu nu sunt medic si nu pot decide... pe de alta parte nu inteleg de ce a schimbat medicatia.
-A doua buba e faptul ca uitandu-se pe fotografia de la eco. medicul si-a dat cu parerea ca e posibil sa existe un polip care va trebui chiuretat daca nu dispare pana la controlul de peste 3 luni la care trebuie sa ma prezint cu o noua eco.! Aici am un comentariu rautacios: tipa se uita pe fotografia de la colecist si nu pe cea de la uter! Si vorbea cu mare seninatate de "pata aceasta luminoasa" care ar fi polipul cu toate ca eu incercam sa-i atrag atentia ca se uita la alta poza! Intrebarea mea este: se poate vedea polipul la o eco. abdom. si nu se simte la palpare, se chiureteaza asa de simplu, fara o analiza mai amanuntita?
Cand au auzit de fibrom si medicul ginecolog si med. generalist mi-au pus cam aceleasi intrebari: vrei copii? vrei anticonceptionale? Ori am fibrom si sansele de a avea o sarcina sunt minime deci n-am nevoie de anticonceptionale, ori astea regleaza si ele ceva acolo prin organism si atunci imi prescrii anticonceptionale ptr. sanatatea mea fara sa ma mai intrebi pe mine daca vreau sau nu.
-La acest ultim control am constatat ca scurgerea vaginala pe care o aveam nu este tocmai ceea ce am crezut eu ( aparand cam in timpul in care am inceput tratamentul cu Duphaston am zis ca poate asta e efectul medicatiei!!!IGNORANTA, ca sa nu zis de-a dreptul proasta!);doctorita a zis :"aha,exocervicita", mi-a prescris Micmaror ovule si adio si-un praz verde, ne vedem la iarna!Fara analiza secretiei vaginale, fara un cuvintel despre BTS, sau tratarea concomitenta a partenerului!Acum stiu ca trebuie sa fac intai analiza secr. vag, apoi sa gasesc un medic bun care sa-mi prescrie tratamentul complet, din nou analiza... si tot asa. Intrebarea mea este, partenerul trebuie sa urmeze absolut toate etapele pe care le urmez eu (mai putin fazele in care ,Doamne fereste, e nevoie de cauterizari, desigur! )? Daca tratamentul se va face in 2-3 etape este indicat sa ne abtinem de la contacte sexuale pe aceasta perioada sau merge daca folosim prezervativul?
Ptr. a fi sigura ca tratamentul prescris de medicul la care am sa ma decid sa merg este cel mai indicat, cred ca am sa te deranjez cu un nou mesaj. Imi pare rau ca-ti rapesc din timp dar nu prea mai am incredere ca dau peste un medic cu adevarat priceput si vreau sa stiu care este parerea ta... nu-mi explic de ce , dar pe tine te cred ca stii ce faci :-)
Multumesc!
Svetli

P.S. Dupa ce m-a apucat disperarea ieri de ce-am citit pe forum ti-am trimis un e-mail. Imi cer scuze, trebuia sa fiu mai atenta si mai calma si sa postez intrebarile mele pe forum.



Svetli,

In privinta fibromului uterin diagnosticat si tratat, pot afirma cu siguranta ca tinctura de zmeur a fost inutila si ca ai avut noroc ca nu ai nimerit in extremitatea opusa a rezultatelor terapiei: sangerari uterine. Duphastonul si-a facut treaba, aparent spectaculos. Spun "aparent" pt ca este virtualmente imposibil ca un nodul fibromatos constituit sa-si reduca dimensiunile la aproape jumatate dupa numai trei luni de tratament. Una dintre masuratori a avut cel mai probabil o eroare de cca 1cm (acceptabila, dealtfel). De ce a fost schimbat progerstativul daca au existat rezultate pozitive imi este imposibil de dedus din cele povestite de tine. Ma gandesc insa la posibilitatea aparitiei sangerarilor uterine in afara menstruatiilor, sau a menstruatiilor exagerate ca durata sau cantitativ. Daca asa s-au petrecut lucrurile, acesta a fost motivul schimbarii. Explicatia consta in faptul ca in timp ce Duphastonul nu influeanteaza ritmicitatea menstruatiilor, Orgametrilul o face. Este adevarat faptul ca Orgametrilul (Linestrenol) administrat vreme indelungata poate induce oarecare fenomene de virilizare, dar nu este cazul tratamentelor de durata medie (pana in 6 luni).

Ca doctorita ta privea o ecografie a colecistului si concluziona existenta unui polip endometrial ma lasa fara comentarii. Cele doua sunt foarte greu (ca sa nu spun imposibil) de confundat. Ma gandesc insa si la eventualitatea in care eroarea iti apartine, si ai identificat gresit imaginea ecografica la care se facea referire. Daca intr-adevar exista un polip endometrial, acesta poate fi vizualizat ecografic doar daca are dimensiuni mai mari de 1,5-2cm. De simtit la palpare, nu se simte niciodata. Se poate uneori vedea la examenul cu valve, daca este suficient de lung si a coborat prin canalul cervical pana la orificiul lui extern. In conditiile existentei unui asemenea polip, efectuarea unui chiuretaj uterin bioptic etajat, sau a unei polipectomii prin histeroscopie, este intr-adevar indicata. Interventia in sine, urmata de examenul histopatologic, repreznta "analiza amanuntita" la care te asteptai.

Intrebarile care ti-au fost adresate de catre medicul ginecolog si cel de familie sunt intemeiate si vin in intampinarea problemelor cel mai des ridicate de paciente. Nu stiu de un de ai tras concluzia ca existenta fibromului face ca instalarea si mentinerea unei sarcini sa aiba "sanse minime". Situatia nu este nicidecum asa! Cele doua (fibroml uterin si sarcina) se influenteaza intens reciproc (in sens negativ), dar nu in asemenea masura incat sarcina sa devina o imposibilitate la modul general. Intrebarea referitoare la contraceptive a fost pusa datorita faptului ca in conditiile patologiei deja diagnosticate la tine nu se poate administra orice fel de pilula. Deci tine totusi de dorinta ta de a lua anticonceptionale daca acestea iti vor fi administrate sau nu.

Reactia vis-a-vis de cervicita ta este destul de des intalnita. Atata vreme cat nu este nimic de cauterizat, incizat/punctionat, conizat, cazul nu prezinta mare interes: munca multa si castig minim. Calea de urmat este intr-adevar cea gasita de tine pe net. Tratamentele vor fi urmate in paralel de tine si de partenerul sexual, in totalitatea lor. Abstinenta sexuala ar fi ideala, dar in cazul in care tratamentul se va prelungi luni de zile, devine deranjanta. Personal cer pacientelor abstinenta sexuala doar pe parxursul primei sau primelor doua etape de tratament.

Chiar daca TU nu stii de ce, si chiar daca pare incredibil, intr-adevar stiu ce fac (in domeniul profesional, cel putin...)!




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by andan

Draga Teo,

Cioc-cioc . Indraznesc si eu sa vin la tine cu o problemuta si cateva intrebari. Am 27 de ani si – ca mai toate fetele de pe aici – imi doresc un copil (de fapt mi-as dori trei, dar m-am gandit sa o iau pas cu pas ). Nu am folosit niciodata anticonceptionale, nu am avorturi la activ si in general nu am avut probleme de sanatate. Ciclul menstrual nu a fost niciodata „ceas”, dar nici tulburari majore nu am avut. Insa anul asta parca mi s-a dat organismul peste cap – ba amenoree, ba menoragie, ba – mai nou – metroragie, insotite de dureri de cap, crampe si o senzatie continua de balonare. In plus – o chestie extrem de enervanta – ma ingras fara sa fi schimbat ceva in alimentatie sau in stilul de viata. Toata lumea imi spune ca 65 de kg nu e mult la o inaltime de 1,78 m, dar asta nu ma incalzeste cu nimic daca pe mine nu ma mai incap fustele si pantalonii . Dar sa o iau metodic: la inceputul anului – amenoree. Am mers la medic – consult, ecografie (cu ocazia asta am aflat ca am uter retrovers) si ecografie vaginala – diagnostic: amenoree secundara dar nu gaseste nimic in neregula. Tratament: Medroxiprogesteron + Zanocin si Refen retard. Dupa tratament mi s-a reglat ciclul la 28-30 de zile. Asta pana in septembrie (dupa concediu la mare), cand a venit la 45 de zile si a durat doua saptamani – primele cinci zile flux normal, apoi sangerari mai slabe, cu sange inchis la culoare si cheaguri destul de mari. Am mers la medic – consult si tratament cu Linestrenol, Diclofenac si Calciu lactic. Sangerarea s-a oprit la doua zile dupa ce am inceput tratamentul, iar menstruatia a aparut 14 zile mai tarziu – fara probleme deosebite. Dar in ziua a paisprezecea a ciclului au aparut din nou sangerari slabe cu sange inchis la culoare, care au durat pana in ziua 19 (ieri). In plus, am inceput de curand sa-mi fac graficul de temperatura si luna trecuta se pare ca am ovulat in ziua 18, iar faza luteala a fost de doar 8 zile. Speram ca deficitul sa fie de la medicamente si situatia sa se normalizeze. Dar luna asta sunt in ziua 20 si (daca e sa mai iau dupa temperaturi) nu am ovulat, plus ca a aparut sangerarea de care iti spuneam mai sus. Ma tem ca asta nu e exceptia, ci regula si ovulez tarziu, iar faza luteala e foarte scurta.

Asta ar fi problemuta, iar acum vin intrebarile:
1. Care crezi ca ar putea fi cauza tulburarilor de ciclu din ultimul an?
2. Exista vreo legatura intre aceste tulburari si deficitul luteal?
3. Ce as putea face in legatura cu faza luteala prea scurta?
4. Daca problema e un dezechilibru hormonal (cum banuiesc eu), ce analize trebuie sa fac (si de ce nu mi le recomanda medicul asta e mai mult o intrebare retorica)?

Multumesc pentru rabdare si scuze daca m-am lungit prea mult. Si inca ceva – apreciez mult ceea ce faci aici. Sincer.


Andan


Daca dragoste nu e, nimic nu e.


Andan,

Iti raspund punctual, asa cum ai adresat si tu intrebarile:

1. Greu de spus care este cauza TUTUROR tulburarilor menstruale din cursul ultimului an. Prima situatie, dupa terapia la care a raspuns, pare sa fi fost urmarea unei inflamatii pelvine. Nu ar fi exclus ca si celelalte sa aiba aceasi origine. Fara un examen fizic (pe masa ginecologica), completat cu o ecografie si eventual dozari hormonale este practic imposibil de stabilit un diagnostic de certitudine.

2. Deficitul luteal stabilit numai pe baza curbei menotermice este destul de discutabil. Daca el exista insa, sunt sanse mari ca intre el si tulburarile menstruale sa existe o stransa legatura. Nu neaparat o legatura de tip cauza-efect, ci este posibil ca ambele sa aiba o cauza comuna, reprezentata de insuficiente secretorii hipofizare in domeniul hormonilor tropi sexuali.

3. Insuficienta luteala poate fi corectata CA EFECT prin administrarea secventiala, intre zilele 16-25 ale ciclului menstrual, a unui progestativ de sinteza. Nu stiu daca un atare tratament ar fi indicat in cazul tau. Trebuie stabilita mai intai EXISTENTA si apoi eventual CAUZA acestei insuficiente.

4. Dezechilibrele hormonale sexuale se demonstreaza prin dozari hormonale efectuate in zilele 3/4, 14/15 si 21/22 ale ciclului menstrual. Ce anume se dozeaza in principiu gasesti in alte raspunsuri in acest topic. Oricum, in particular indicatia de efectuare a investigatiilor hormonale o primesti de la ginecolog sau endocrinolog, pe baza unui examen fizic amanuntit. De ce nu ai primit o asemenea indicatie pana acum? Unul dintre motive ar fi acela ca analizele mentionate sunt costisitoare si doar partial acoperite de asigurarile de sanatate. Un altul, mult mai obiectiv, ar fi acela ca s-a ajuns la concluzia clinica a inutilitatii unor astfel de investigatii.

Multumesc pt aprecieri. Referitor la pasajul biblic din semnatura ta, as putea spune ca este daca nu idealist, atunci catastrofic... Dupa cum s-a demonstrat cu prisosinta si in cazul Marin Preda.




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by luli

quote:
Originally posted by arian

quote:
Originally posted by luli

Draga Teo,
Multumesc mult pentru raspuns! Parca zaresc ceva, cumva si soarele pe straduta mea.



Luli,

Cum dealtfel cred ca ti s-a mai spus, analizele tale si monitorizarea ecografica ovariana sunt bune. Nu si spermograma sotului. Din pacate nu ma pricep la tratamentul infertilitatii masculine (nu te speria, sotul tau nu este infertil, ci sa spunem "hipofertil" - puteti obtine o sarcina, dar semnificativ mai greu decat in conditii normale). Altfel, nu vad nici o intrebare.

In plan secund, intr-adevar "e mareee lucru sa-ti fie bine"!







Teo, esti extraordinar!
Nici nu ai idee cat bine mi-ai facut.
Vorba aia "cine nu are Teo - sa-si cumpere"! trebuie sa fie tare fericita partenera ta ce viata.
Sinecra sa fiu, noi ne-am pierdut sperantele pe cale naturala si am inceput procedura FIV+ICSI.
Crezi ca avem sanse numai cu FIV?

Multumesc pentru sprijin si iti doresc o viata plina de bucurii si impliniri. Este o poezie de Cosbuc care spune undeva cam asa " viata asta-i bun pierdut / cind n-o traiesti cum ai fi vrut "


Luli
E si maine o zi!



Luli,

Ma bucur ca am reusit sa declansez astfel de reactii din partea ta. Unele afirmatii din ultimul tau mesaj sunt semnificativ exagerate, dar trebuie sa-ti dau dreptate in ceea ce priveste "poezioara" din final.

Din cate imi amintesc, eu sugeram in cazul tau (spermograma dezastruoasa, investigatiile tale OK) efectuarea unei inseminari artificiale. Aceasta presupune in prealabil selectionarea spermatozoizilor apti de fecundatie si concentrarea lor masiva intr-un mediu lichidian (cu rol de vehicul) - adica practic compensarea "lipsurilor" spermei sotului, in forma ei "originala". Daca ati inceput insa cu procedurile pentru FIV (semnificativ mai scumpa decat inseminarea artificiala), banuiesc ca exista elemente de diagnostic care au determinat o asemenea indicatie din partea medicului curant (trompe obstruate???). Si nu-mi ramane decat sa va urez mult succes!




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by ariadna33

Buna seara,
Am 33 ani,sunt casatorita de 12 ani si incerc sa raman insarcinata de aprox.2 ani, dar nu am luat in serios problema decat de 1 an (respectiv am inceput sa fac investigatii medicale). Am inceput cu cele hormonale: z.10: FSH 5,85 mUI/ml, prolactina 380,1 mUI/mL, z.14: LH 8,98 , prolactina 16 ng/ml, z.21: progesteron 27,51 ng/ml, spermograma sotului 25 mil/ml, mobili 55%. Uter laterodeviat stanga, in anteroversie, omogen. O sarcina intrerupta la cerere in urma cu 11 ani.Ciclu de 28 zile, exceptie cateva luni pe an cand intarzie max.10 zile. Mi s-a dat tratament cu Duphaston 2/zi z.16-25, pe care nu l-am urmat, nici sarcina nu a aparut inca 6 luni.
In luna in care m-am hotarat sa fac o HSG (din proprie initiativa)am constatat ca sunt insarcinata!!! M-am bucurat 2 zile, pt.ca am inceput sa sangerez, la medic ecografia arata sarcina de 6 saptamani, tratament cu Duphaston, No Spa, Gravibinon, dupa 7 zile ecografia arata ca nu a evoluat, drept pentru care fac Beta-HCG care dovedeste ca sarcina s-a oprit din evolutie.
Apoi chiuretaj pe 3 iulie 2004, urmatorul ciclu pe 6 august. In acea luna medicul imi propune stimulare cu clostilbegyt 2/zi z.5-9, pregnyl z.12, monitorizare ecografica z.14: folicul de 17 mm ovar dr., 16 mm ovar stg., endometru 7 mm, mai fac un pregnyl in ziua 17, si in ziua 18 creste temperatura. La 1 sept. Beta-HCG 16,83 , 7 sept. 44,58 , 9 sept. 28,2 , iar pe 5 sept.am avut o sangerare maronie 5 zile. La ecografie, medicul a spus ca a fost avort menstrual.
Luna respectiva nu am mai facut nici un fel de stimulare, dar surpriza: ciclul intarzia (mentionez ca graficul de temperatura arata similar cu cel din luna precedenta, cu ovulatie in ziua 18), test pozitiv pe 5 octombrie, dar DIN NOU sangerare, de data asta cu cheaguri si dureri pe 9 octombrie. La medic: verdict a fost sarcina (ma si intreaba ce fac de-i pierd asa repede!!!!).
In tot acest timp am facut tot felul de analize din proprie initiativa(cand am intrebat medicul daca e nevoie sa fac noi investigatii mi-a raspuns ca NU): AC.ANTI ADN, FAN, TOXOPLASMA, TOXOCARA, CMV, AC.RB., VDRL, TPHA, LISTERIA, AG.HBS- negative, AC.ANTI-CARDIOLIPIN, PROTEINA C REACTIVA, COMPLEMENT C4, C3, APTT, LAC, CREATININA, GOT, GPT normale.
Ceea ce ma induce in deruta este faptul ca medicul mi-a propus o noua stimulare incepand cu data de 13 oct. (cu OVAMID). Dar de ce, daca eu am ovulatie (chiar si sarcina) fara stimulare? Apoi, alta opinie (a altui medic) este ca trebuie sa fac pauza minim 6 luni!!
Va rog, sunt disperata, nu am mai facut stimulare si mi-e teama sa nu aiba repercursiuni aceste avorturi asupra fertilitatii si asa indoielnice. Ce sfat imi dati? Sa continui stimularile, sa fac pauza, sau sa mai fac investigatii medicale?


Ariadna,

Uneori stimularea ovariana limitata este benefica chiar si in cazul in care exista ovulatie sponatana. Stimularea creste eficienta expulziei ovocitului din folicul, in momentul pontei ovulare. Din moment insa ce spui ca ai obtinut sarcini in absenta oricarei stimulari, ma indoiesc de necesitatea unei asemenea terapii.

Inteleg ca cel putin una din sarcinile obtinute a fost sustinuta hormonal imediat dupa constituirea ei. Prin urmare avortul, cel putin in cazul respectiv, nu a avut o etiologie hormonala. Vad de asemenea ca numarul spertozoizilor mobili este destul de redus in sperma sotului. Nu faci nici o mentiune referitor la morfologia spermatozoizilor. De asemenea, mai inteleg ca ovulezi in fiecare luna, spontan si aparent eficient. Una peste alta, aceste elemente, adaugate avorturilor spontane repetate pe parcursul primei luni de sarcina, ma duc la ideea ca NU o problema hormonala sau fizica a ta ar fi cauza starii de fapte prezentate. Daca si serologia pt Toxoplasma, Toxocara, Ureaplasma, Mycoplasma, Listeria si CMV a infirmat existenta unei infectii in curs cu acesti microbi, singura directie in care mai pot privi este cea a geneticii.

Prin urmare, eu ti-as indica o pauza de cca 3 luni, in care atat tu cat si sotul sa efectuati un examen al cariotipului (si eventuale teste serologice din cele mentionate mai sus, pe care nu le-ai facut deja). Un tratament al sotului cu Vit.E si testosteron (recomandat de urolog!) in aceasta perioada ar fi benefic. Mai mult, pe parcursul acestor 3 luni as suprima ovulatiile prin administrarea unui contraceptiv oral combinat. Daca nu sunt probleme de cariotip aparente, incercarile se pot relua din prima luna dupa intreruperea contraceptivului.




Mergi la inceput