Biserica catolica
Am vazut astazi un reportaj care m-a socat (bazat pe dovezi). Se spunea ca biserica catolica are atatea bogatii si averi, incat daca ar scoate tot ce au si ar da la oameni, nici un om de pe planeta asta nu ar mai suferi de foame,sete,frig sau caldura, pe o perioada de cel putin 50 de ani!
Stiu ca numa la subsolul Domului din Köln sunt averi si comori in valoare de sute de milioane de euro!
Am ramas socata, intristata si fara cuvinte!
Voi ce parere aveti?
Raspunsuri
blackpanterro spune:
Bineinteles ca e asa, au furat tot ce au putut de-a lungul timpului de la popoarele pe care le-au convertit.Numai in America de Sud cat aur au furat.Plus ca nu platesc taxe.
Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)
"Life isn't like a bowl of cherries...it's more like a jar of jalapenos.What you do today might burn your ass tomorrow."
ManyHope spune:
(Te rog Kasemada Sa NU te superi pe mine!)
Dupa mine, nu e chiar asha de... cum "te-a articulat" articolul/"reportajul"/etc....nu stiu cat de "pe bune" poate fi asha un reportaj jurnalistic, cu dovezile lui cu tot!
Nu poate fi vorba ca ar avea "subsolurile" Bisericii Catolice maldare de bani shi lingouri de aur&platina shi vagonetzi cu geme,cate shi mai cate(ca in peshtera care shi-ar fi luat Aladin in posesie )... da shi le tzin numa pentru ei preotzii de-ai ce-ar fi...nu poate fi chiar asha!
"Averile shi comorile" sunt obiecte, sunt obiecte vechi shi obiecte pretzioase desigur(care se invechesc inca shi din ce in ce le creshte valoarea! EVIDENT!), dar sunt obiecte de cult sau obiecte donate Bisericii ca sa fie pastrate in/de Biserica (lasate ca prin testament fiind ,nu se pot instraina; e CLAR.) ; sunt ele obiecte practic cu mare valoare de piatza, dar zi shi tu acuma: CUM S-AR PUTEA DUCE CATOLICII CU OBIECTELE DE CULT PE TARABA SA LE COMERCIALIZEZE ?(chiar daca nu le-ar folosi pe toate shi ar avea plus din ele cateva seturi shi ar avea dreptul sa le vand!)
Gandeshte-te ca ele practic sunt de la inaintashi, sunt de la parintzii celor de azi ramase moshtenire... iar ASTA face toata diferentza!
Pai tu daca ai avea sa zicem o vioara Stradivarius mostenita de la bunicii tai, iar ei de la parintzii lor ar fi detzinut-o shi tot asha din generatzie in generatzie de cine stie cand ar fi in familia ta, chiar daca tu nu cantzi la vioara shi nimeni din familia ta n-o foloseshte shi chiar daca valoarea ei curenta, daca ai vinde-o, ar fi de peste 3 milioane SSSSSSSSS... tu te-ai repezi s-o vinzi oare shi sa plateshti restantzele la intretzinere la tot blocu/strada/cartierul/orashul? [...sau cumva ai achita tu intretzinerea care a furat-o casierul(fost) de la blocul meu, de pilda, timp de ani shi ani...de s-au acumulat restantze la platzi de sa te doara mintea daca tzi-as spune? AR MERITA ??]
Nu, n-ai face tu asta,nici eu shi nimeni n-ar face asta cu lucrurile ramase moshtenire de la parintzii shi bunii shi strabunii care ii pretzuieshti/esc, ca pentru pretzuirea fatza de ei shi pentru amintirea shi cinstirea care le-o pastrezi, ai pastra shi cinsti obiectele de valoare care tzi-au ramas de la ei NU doar pentru valoarea lor in bani/servicii_cumparabile, ci pentru Valoarea Lor In Sine! ... dar pentru cineva care ar fi strain de posesorii originali ai obiectelor respective,pentru cineva care ar mai shi gandi/trai exclusiv mercantil, cu nishte obiecte care nu-s nimic altceva decat nishte obiecte pe care sa poate lua un pretz bun, persoana respectiva desigur ca ar "calcula" cat s-ar scoate la licitatzie numai pe vanzarea Capelei Sixtine de pilda...probabil cum shi cat de bine i-ar pica sa i se plateasca intretzinerea pe viatza ca sa nu mai cheltuiasca pe ea, ca sa-i ramana bani mai multzi pentru... ...orice!
Itzi dai seama ca de pilda obiectele care au apartzinut sau care le-a folosi pecedentul Papa, Ioan Paul al II-lea, daca s-ar 'negustori', s-ar aduna bani pe ele cat "sa-i intorci cu lopata"... dar cine din cei care l-au iubit (shi carora probabil/precis le-au ramas acele obiecte) ar face asta ?
Dar despre Biserica Ortodoxa tu ce sti? In ea nu se gasesc odoare? "Comori si averi" s-or afla in Biserica Ortodoxa oare?
Te sfatuiesc daca ai ocazia (de UN SINGUR exemplu) de ajungi prin Bucuresti shi ai vreme, sa vizitezi manastirea Cernica! Exista acolo un tezaur sa sti; nu multa lume stie ca exista, putzina lume l-a vazut vreodata, dar ocazional, anumitor persoane de incredere, li se acorda privilegiul sa vizioneze ce se gaseshte acolo shi ... poate daca petreci ceva vreme in gazduirea manastirii, poate prinzi prilejul sa vezi tu cu ochii tai cam cum sta treaba... ai putea tu pe urma sa "calculezi" cam cate "Catedrale ale Mantuirii Neamului" ar putea teoretic Biserica Ortodoxa sa ridice pe banii ei, daca ar vinde...nu tot, ci numai o fractziune din ce poseda... dar CUM SA SE POATA UNA CA ASTA? Cum sa se incaseze vreodata bani pe ce nu este de vanzare niciodata? Pai daca au ajuns oamenii sa comercializeze proprii rinichi shi ochi... oare totzi om fi ajuns in asha o stare de degradare, de pana shi clericii sa vanda ce practic nici nu le apartzine lor ca sa vanda ?
Concluzia?(mea!) Nu chiar tot ce "se da in stampa" e vrednic de luat in seama, ci mai trebuie pastrata shi niscai rezerva fatza de articole shi publicatzii shi reportaje .... ...parerea mea
Numai bine tzie Kasemada (shi tuturor) shi vegheaza-tzi sensibilitatzile !
roxana1974 spune:
felul in care a fost "construit" acel reportaj e clar, cam ... gaunos si nu face cinste nimanui .... acu' ca fiecare are bube-n freza, deci si biserica ccc catolica iar e clar, dar despre ce vorbim noi acum?
Many Hope, I agree! desi my god! mi-e greu sa-ti inteleg mesajele 100%
DARAEL spune:
Cea mai mare comoara a Bisericii, catolica, ortodoxa, protestanta sau baptista (scuze ca nu ma pun sa insir aici toate ramurile ) este una spirituala.... si e la indemana tuturor – se numeste simplu CREDINTA !
Dar, asa cum poate vedea oricine, daca incepem sa scriem despre Credinta, Iubire si Speranta nu vindem nici un ziar, asa ca e mai la indemana sa povestim despre comori, reale sau nu – iar partea cu comorile ascunse parca nici nu mai conteaza cand cautam Adevarul..... asta pentru cine il cauta.....
Evident, aceasta este o opinie proprie si personala si trebuie tratata ca atare !
Cu stima,
Singur, DARAEL
Ratacitor prin Lume
Credeti ca Viata e grea ? Asa o fi... dar trece repede
kasemada spune:
ManyHope, nu ma supar, de aia am deschis subiectul ca sa mai aflu si alte pareri legat de aceasta informatie.
Ai dreptate in ceea ce ai scris. Cat despre lucruri mostenite si de valoare sentimentala, ai drepatate, intr-adevar daca as vinde ceva valoros si as primi 30 de mil de euro, probabil ca nu as hrani toata Romania, (sau la banii aia,de ce nu, chiar te-ar durea undeva de cateva milioane lipsa), dar nu e biserica cea care ne invata sa punem semenii inainte de toate cele pamantesti? Sa impartim cu dusmanul,sa daruim saracilor sa nu ne uitam si sa tanjim dupa bogatii caci este un mare pacat? Sau poate asta e valabil numa pentru omul de rand care plateste taxe la stat???
Reportajul a fost ca oricare altul, nu a fost menit sa critice biserica catolica sau ceva de genul. Au spus totul ca fapt divers,la fel cum ti-ar spune ca s-a descoperit undeva eu stiu ce. Cat despre bogatiile care le au,cred ca era vorba in reportaj de biserica catolica in general, in toata lumea, nu numai la subsolul unei singure bisericii! Bineinteles ca toate bisericiile (ortodoxa, musulmana sau eu mai stiu ce) au averi, dar cea catolica le intrece pe toate la un loc.
Nu vreau sa supar pe nimeni cu acest subiect, am spus doar ce am vazut si auzit de la altii, de aceea am cerut si alte pareri!
DARAEL,
S-auzim de bine!
ManyHope spune:
quote:
Originally posted by roxana1974
Many Hope, I agree! desi my god! mi-e greu sa-ti inteleg mesajele 100%
Esti nespus de amabila cu mine ! Pai "100%" n-ash intzelege nici eu ce-am scris = daca n-ash avea "informatzii dinauntru"(confidentziale!!!)...probabil nici la 90% n-ash atinge recunosc!
...iar in privintza greutatzilor IO dintai sunt de acord cu tine ca NU SUNT DE DORIT! ... dar totushi, dupa mine, niciodata problema greutatzilor nu se pune izolata/singulara, ci totdeauna asociata cu cea a rezultatului, ca daca raspunsul la intrebare(rezultatul) merita, NU MAI CONTEAZA GREUTATZILE prin care treci sa-l afli, ci plateshti pretzul cu inima ushoara cand sti ca a meritat .
Ma scuzi ca tzi-am facut greutatzi(la toata lumea adresez scuze pentru asta!)...probabil nu meritai shi n-a meritat raspunsul meu...
Aku 'ata ete' "fata verde": tu vrei "padure fara uscaturi"?! de unde atata ?? nu sti tu cum e mersul padurilor de oameni ???
ManyHope spune:
quote:
Originally posted by kasemada
ManyHope... dar nu e biserica cea care ne invata sa punem semenii inainte de toate cele pamantesti?
Ei...eshti pe acolo cu prioritatile, dar nu chiar asha, ca shi "semenii" tot de "cele pamanteshti" apartzin de fapt.
quote:
Sa impartim cu dusmanul,sa daruim saracilor sa nu ne uitam si sa tanjim dupa bogatii caci este un mare pacat?
Sa sti ca astea sunt fapte exterioare TREBUITOARE pentru atingerea unei prefaceri interioare, care o data atinsa, nu mai conteaza cine stie ce partea din afara care e!
Adica pentru un sfant, a manca cu tacamuri de argint, e totuna cu a manca c-o lingura de lemn...sau chiar nici macar cu aia ...respectiv nu va tulbura/afecta/influientza/transforma/fericea (sau invers) persoana ajunsa la o credintza mare, obiectul de care se foloseshte = aia e starea de echilibru pentru care trebuie sa dam din ce pretzuim mai mult, ca sa nu "ne creasca" TUMORAL in suflete comori pamanteshti extra-grele !
quote:
Sau poate asta e valabil numa pentru omul de rand care plateste taxe la stat???
Ba io cred ca asta ar trebui sa fie valabil pentru oricare aspira la Cer, pentru clerici cel dintai, insa... shi tendintza de acumulare e universala la absolut totzi oamenii, deci e cumva de intzeles, pentru ca nu e nimeni care sa nu mai vrea inca sa ishi adauge ceva shi inca ceva shi inca ceva... numai ca DEPINDE CE ISHI FACE FIECARE CA "AVUTZIE" !
quote:
Bineinteles ca toate bisericiile (ortodoxa, musulmana sau eu mai stiu ce) au averi, dar cea catolica le intrece pe toate la un loc.
Mie mi se pare corect ca cineva trebuia sa ia locul unu în "campionatul" asta ...daca Bisericii Catolice i-a revenit meritul...acu ce-oi vrea sa faca? sa-shi puie cenusha-n cap? probabil ca e foarte rushinata ea de cate potlogarii or fi dus la acumularea imenselor ei bogatzii materiale, dar acuma nu mai are ce face: trebuie sa-shi duca fiecare crucile... mai ales daca-s din aur masiv cu pietre scumpe !!!
(Iar musulmanii sti ca au avut ceva cheltuieli in ultimu timp...n-au mai putut acumula ca in zilele glorioase ale cotropirii "infidelilor", altfel poate altul era clasamentul astazi shi nu se mai stie ce fel de reportaj mai vedeai tu la tv... sau daca aveai voie la tv?! ) (...dar mai ar fi existat oare tv?? = asta-i intrebarea! )
kasemada spune:
ManyHope, esti prea inteligenta pentru mine , ma dau batuta!
Totusi daca mai sunt printre voi care doresc sa isi spuna parerea, m-as bucura!
pisicuta si matei spune:
Clar biserica este o mare institutie de furat.Eu cred ca la scolile de popi este un curs special de "cum sa furi mai mult si mai bine de la oameni".Asta ca sa nu mai vorbesc de modul barbar cum biserica a abuzat de-a lungul timpului de puterea pe care o detinea si de modul cum s-au votat legile bisericii ca sa le fie lor bine-popi si toata suita de functii bisericesti.
Eu ma indoiesc ca Dumnezeu a pus la cale existenta acestei biserici si nu inteleg cum un popa pacatos poate sa imi acorde mie absolvirea pacatelor.Si nu inteleg de ce icoanele-chip cioplit trebue sa fie de aur si argint si de oamenii trebuie jegmaniti cand vor sa respecte traditii si sa faca un botez sau si mai rau o inmormantare.
Eu nu pun in discutie respectivul reportaj pt ca nici nu l-am vazut,dar pun in discutie integritatea bisericii si a slujitorilor ei.De aceea eu nu cred decat in Dumnezeu.
Pozici cu noi
"Cronometrul" lunilor
ingerash spune:
Dupa o cearta naspa pe forum am deschis si eu ochii (multumesc, Inaioana & scuze pe aceasta cale, ) si mi-am dat seama ca institutia bisericii nu merita increderea mea. Insa in Dumnezeu cred si desi suna paradoxal, cand simt nevoia sa ma apropii de El, intru intr-o biserica (ma refer la cladire acum) , de orice confesiune ar fi ea (ortodocsa, catolica, etc)