POSTUL CRACIUNULUI - sa-l tinem impreuna!

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns didi-anda spune:

buna fetelor. as vrea sa ma primiti si pe mine alaturi de voi. eu tin post din 15. problema este ca n-am stiut ca sambata si duminica nu este dezlegare la peste si-am mancat peste. asta este...
nu stiu daca ajung sa ma impartasesc.. eu sunt in israel si nu stau aproape de ierusalim, unde este biserica ortodoxa.este vreo problema daca tin post si nu ma impartasesc? sotul meu are program si nu stiu daca ajungem la ierusalim.
cu mancarea imi este usor. am mancat mazare, paste, fasole,paine cu margarina si miere. nu-mi este pofta cand ii fac sotului de mancare.sper sa pot tine pana la capat.
mai greu stau cu nervii...sper sa ma abtin si sa ma mai linistesc...
doamne ajuta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns an-k spune:

m-am uitat pe calendarul dat de ecmi, si a fost dezlegare si we asta, noi am mancat peste, vad ca si maine si joi, sambata si duminica e.

Ecmi, multumesc pentru link.

anca si micutza Bianca(14/03/2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nora2005 spune:

quote:
Originally posted by an-k

m-am uitat pe calendarul dat de ecmi, si a fost dezlegare si we asta, noi am mancat peste, vad ca si maine si joi, sambata si duminica e.

Pe ce calendar te uiti tu ? Eu stiu ca in week-end-ul trecut nu s-a mincat peste...De maine stiam...Dar si joi ?

Nora

Iubirea se naste din placerea de a-l privi pe celalalt,se hraneste din nevoia de a-l vedea mereu in preajma si se desavarseste prin imposibilitatea de a trai despartiti!!

Mergi la inceput

ultimul post din pagina 6 (al lui ECMI) contine un link catre un calendar crestin ortodox.

www.credo.ro/postul-nasterii-domnului.php" target="_blank">http://www.credo.ro/postul-nasterii-domnului.php

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

ECMI multumesc mult!

"Ce verde era valea mea!" (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Ziua a saptea de post-Intrarea in Biserica a Maicii Domnului (Dezlegare la peste)despre sarbatoarea de azi:
http://www.credo.ro/Intrarea-in-Biserica-a-Maicii-Domnului.phpErica,reteta de placinta e asta:
umplutura:1 kg miez de dovleac ,,placintar,,(din ala tuguiat),se rade pe razatoarea mica,se amesteca cu 7-8 linguri de zahar,se pune esenta de vanilie si se pune intr-o cratita pe foc, pana se inmoaie.Se lasa la racit si se face aluatul.aluat:450 g faina,1 pachet margarina,5 linguri ulei,5 linguri zahar,1 lingurita rasa de sare,1 pachetel praf de copt si un paharel mic de apa.Se framanta aluatul si se fac din el doua foi.Se intinde prima foaie,se presara cu un pic de pesmet,se pune umplutura,se acopera cu a doua foaie,se inteapa din loc in loc cu furculita.Se da la cuptor 40 de min la 180 grade.Se scoate,se presara cu zahar si se taie cand s-a racorit.
Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Irina_Claudia spune:

Doamne ajuta fetelor si Maica Domnului sa ne ocroteasca!

Pe pagina patriarhiei este un calendar mai complet zic eu. joi nu e dezlegare la peste , iar de regula primul week-end din post nu e dezlegare la peste.

http://www.patriarhia.ro/Calendar/calendar.html

Claudia_a multumesc de reteta, incerc cu naut.

Irina si Ioana (5 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mama lia spune:

si eu stiam ca dezlegarile la peste incep abia de la Intrarea Maicii Domnului in biserica, deci de astazi. si mai ai dezlegare, in afara de zilele din calendar, daca e ziua sfintului care e patron bisercii tale. eu ma duc la Sfintul Mercurie, in Titan, care are ziua pe 25 nov. simbata (oricum e dezlegare). care stati in zona va recomand sa mergeti ca sfintesc catapeteasma, aduc moastele sfintului, o sa fie tare frumos!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claudia_a spune:

quote:
Originally posted by an-k

Anca fii putin mai atenta ;
- week-ul trecut (adica 18-19 noiembrie) nu s-a mancat peste pentru ca abia incepuse postul miercuri pe 15 noiembrie;
- azi adica marti 21 noiembrie este (V)Ovidenia sarbatoare mare cu cruce rosie si este dezlegare la peste;
- urmatoarea dezlegare este sambata si duminica 25-26 noiembrie;
- apoi e joia urmatoare adica pe 30 noiembrie cand il sarbatoarim pe Sf. Andrei (patronul Galatiului - orasul meu - zi cu sarbatoare mare, carnaval pe strazi, muzica, artificii si lume multa );
- urmeaza dezlegare sambata si duminica 2-3 decembrie;
- dezlegare pe 6 decembrie - de Sf. Nicolae care aduce in ghetutze curate fructe si dulciuri, dar si nuielushe pentru cei care au fost obraznici in cursul anului ;
- 9-10 decembrie sambata si duminica dezlegare la peste;
- 17-18 decembrie sambata si duminica sunt ultimele dezlegari la peste inaintea Craciunului - Nasterea Domnului nostru Isus Hristos.

De amintit in ziua de 24 decembrie - Sf. Cuvioasa Mucenita Eugenia (Ajunul Craciunului) - la noi, in Moldova, exista traditia coacerii turtelor pe care le inia o pauzam cu sirop din apa cu zahar si coaja de lamaie si le asezam in straturi cu nuca intre ele; turtele - adica scutecelele Domnului - pe care le pregatim inaintea nasterii lui (sa aiba hainutze la nastere)se dau de pomana cu sarmale de post. Ajunul este ziua in care cantam colinde si primim colindatorii si preotul cu ajunul si coacem cozonacii si impodobim bradutul ca Mos Craciun sa fie multumit si sa lase multe cadouri sub bradutz!

Postul merge bine, azi papam peste prajit cu usturoi si sa fim sanatosi!

Mami si www.babiesonline.com/babies/n/nasturica" target="_blank">Ioana nasturica

Mergi la inceput

Postim de carne , ouă si brânză . Lunea , Miercurea si Vinerea mâncăm bucate fără unsoare (ulei) si fără vin. Martea si Joia se dezleagă la untdelemn si vin. Sâmbetele si duminicile ,până la 20 decembrie exclusiv , se dezleagă la untdelemn , vin si peste.
MÂNCĂM PESTE : Intrarea în Biserică a Maicii Domnului - 24 noiembrie chiar dacă această sărbătoare ar cădea Miercurea sau Vinerea.
De asemenea mâncăm peste în Lunile , Miercurile si Vinerile acestui post , dacă în aceste zile cade hramul bisericii din enoria noastră.
În sfârsit dezlegăm la peste în zilele cu sfinti însemnati, precum 16 , 22 , 23 , 24 , 25 si 30 Noiembrie, 4,5,6,7,9,12,13,17 Decembrie , dacă aceste zile cad Martea sau Joia. Cu atât mai mult, când Martea sau joia se întâmplă hramul bisericii.

Mergi la inceput