credeti e normal?

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

Dragelor, calendarul nu e pacat. E, daca vreti, o neputinta a crestinei destepte si sofisticate de azi
Fireste, Biserica nu recomanda calendarul, dar Biserica a stabilit post uscat la Pasti 7 saptamani. Nu inseamna ca daca un crestin mananca mancare cu ulei, a incalcat postul si duhovnicul n-o sa-l mai impartaseasca. O sa tina 3 zile fara ulei si o sa se impartaseasca. Chiar daca nu e vrednic (dar cine este?), ca sa nu stea prea mult departe de Sfantul Trup.
Cam asa e si cu calendarul. Minunatele noastre bunici puteau sa creasca 10 copii, ca aveau credinta mare si sanatate psihica
Noi, care nu putem sa ne imaginam lumea fara curent si benzina, suntem mai slabanoage Dar niciun duhovnic n-o sa te opreasca de la impartasanie pentru ca ai pretextat o migrena in alea 3 zile cand stiai sigur ca vei ramane insarcinata.

Cat despre C si O, eu cred ca pentru unii ca acestia a spus Domnul:
"in lume, necazuri veti avea, dar indrazniti, Eu am biruit lumea..."
Nu cred ca lumea ii poate intelege pe adevaratii crestini, atatia cati or fi ei, Dumnezeu ii stie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oLo spune:

pai daca este folosita metoda calendarului ca metoda de contraceptzie (nu ca metoda de conceptzie) nu inseamna ca 'atunci samantza' aiurea pe maidan si e pacat de ea?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

quote:
Dragelor, calendarul nu e pacat. E, daca vreti, o neputinta a crestinei destepte si sofisticate de azi

Hihi, Doina, eeeeeexact ce spuneam !! cand nu ne convine ceva interpretam cum ne place noua ce spune biserica ..."e o neputinta, e o slabiciune, dar pacat nooooooooo !! nici vorbaaaa !" desi Biserica spune clar ca este !!
iar faptul ca nu esti oprit de la impartasanie asta nu inseamna ca nu e pacat !
Mi se pare amuzant ca exact de ce acuzati voi pe altii, exact lucrul ala il faceti voi.

Daca citesti ce spune in linkul despre invatatura bisericii ortodoxe vei vedea ca ei spun clar ca pentru BO metoda calendarului este metoda contraceptiva si este pacat, subliniind ca in contrast cu BO, BC considera ca nu este pacat.

quote:
Nu cred ca lumea ii poate intelege pe adevaratii crestini, atatia cati or fi ei, Dumnezeu ii stie.

Cu tot respectul, dar adevaratii crestini nu-si aduc familia in pragul mizeriei si al celor mai cumplite boli !!! da-mi te rog un singur exemplu din Biblie sau din Sfintii parinti cand vreun Sfant si-a adus familia in starea in care este familia acelui om :(( daca el crede ca asa isi duce crucea e treaba lui, dar sa nenoroceasca alte suflete din cauza filozofiei lui de viata, asta este crima !! Dumnezeu ne cere sa fim intelepti si chibzuiti !! pentru ca altfel ar trebui sa nici nu muncim, nu ? ca El are grija de noi ! dupa parerea mea situatia descrisa este un caz foarte grav, care trebuie anuntat la ocrotirea copilului, pentru ca parintii isi aduc copiii in pericol de moarte si de infometare.

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

din cartea lui Florin Caragiu, Cuviosul Ghelasie Isihastul

"Parintele acorda o mare importanta asa zisei probleme a sexualitatii, atentionand ca sfintenia relatiei trupesti in casatorie este inteleasa, in crestinism, in taina nasterii. Altfel, in gol de nastere, se ajunge la cautarea satisfactiei, la o pervertire a orientarii iconice a acestui act de unire sfintita.(...)

Implinirea crestina a iubirii nu sta in unire-contopire-absorbire reciproca, ci are un caracter iconic de implinire in nastere, in care unirea celor doi primeste pecetea activului creator dumnezeiesc. La cei ce nu pot avea copii, nasterea capata chipul implinirii duhovnicesti si modul acestei impliniri este in mod esential prin vedere. Iar aceasta se primeste prin inchinarea de sine in comuniunea de iubire.
Ca sa intre in taina inchinarii crestine, relatia trupeasca nu trebuie deci sa se opreasca la satisfactie, oprire-blocare care de altfel poate duce dupa consumarea actului trupesc la reactii de saturatie si chiar de respingere-dezamagire pana la indiferenta, deprimare si scarba, negativuri ce sunt semne-marturii ale neimplinirii, ci sa treaca neincetat in taina nasterii duhovnicesti, in care iubirea dumnezeiasca isi afla zugravirea iconica. Relatia trupeasca sfintita de Dumnezeu este in chipul liturgic al comuniunii si inchinarii, al intrarii in taina nasterii-primirii pecetei Creatorului, prin care are loc nasterea-prefacerea darului iubirii intr-un om nou.
In acest sens se intelege mai general si nasterea duhovniceasca, ca taina in care pot intra oamenii duhovnicesti, chiar si monahii si cei necasatoriti, toti cei ce-si inchina lui Dumnezeu viata lor si nasc in lume Chipul iubirii dumnezeiesti."

Mai am niste citate, de la cuviosul Ghelasie, promit sa revin cand oi avea timp, ca acum tre'sa plec la Vecernie.

Mergi la inceput

Elena, la treaba cu interpretatul, nu pot sa-ti spun decat ca orto-doxia e viata, iar noi ne straduim sa o traim, asa cum putem fiecare...da , poti sa-l consideri pacat, pacatul desfranarii daca vrei, dar odata ce nu te opreste de la Euharistie, odata ce nu te desparte de Hristos, poti sa ti-l asumi ca o neputinta...ca de pilda eu una fac zilnic zeci de pacate, dar ma feresc cu multa teama de cele care ma pot desparti de Hristos
Sensibilitatea fiecaruia, constinta fiecaruia in legatura cu pacatul, este mai mare sau mai mica, in functie de starea lui duhovniceasca. Cuviosul Paisie Aghioritul povestea de pilda ca in casa parintesca, se asezau impreuna la masa, spuneau rugaciunile, si apoi mancau, iar daca vreunul din copii se repezea sa ia din mancare inainte ca tatal sa manance, ceilalti il atentionau spunand:"a curvit". Orice ne-infranare este desfrau, dar asta nu inseamna, din pacate, ca eu ma simt foarte pacatoasa daca poftesc o inghetata si o mananc repede pe strada, fara sa ma gandesc ca altii au mancat paine si apa toata viata, din dragoste de Hristos.

Iar la treaba cu mizeria , te rog eu sa citesti Vietile Sfintilor, de exemplu Viata Sf Filaret cel milostiv (1 decembrie)...draga mea, Sfintii n-au fost oameni normali, au fost ticniti de-a binelea, pe mine Sfintii m-au convertit la crestinism, in ei am vazut singura implinire a Evangheliei, care e "nebunie" pentru lumea "inteleapta"

Hai ca pierdui vecernia, vezi cat sunt de patimasa? Si mai vorbim de alte pacate...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joanna spune:

Denitzel, scumpa, si pe tine te cheama Anca?

Doina iubita,daca Dumnezeu stie ca e o cruce imposibila pentru mine sa cresc 15 copii eu zic ca si in alea trei zile nu se intimpla nimic.Si se intimpla sa nu am nici un copil.Uite asa!Pentru ca Dumnezeu stie...
Intrebarea este daca detin atata credinta sa ma las in Miinile Lui.Cred ca si Alin are mai multa credinta decat mine.
Restul...vorbe.
Doamne ajuta,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

quote:
Originally posted by oLo

pai daca este folosita metoda calendarului ca metoda de contraceptzie (nu ca metoda de conceptzie) nu inseamna ca 'atunci samantza' aiurea pe maidan si e pacat de ea?

nu, atata vreme cat casatoria nu are ca scop procreerea

nu imi vine sa cred ca nu vedeti nicio diferenta in a te feri in timpul actului propriu-zis si a te feri in timpul lunii:)) a doua ferire implica in primul rand infranarea, nu desfranarea

si iarasi, nu imi vine sa cred cu ce bucurie ati sarit in sus sa acuzati barnele in ochii altora, ma faceti sa raz dar nu ma supar... cum spuneam, fiecare cuplu are un caz particular si de aceea exista duhovnici

ce ma mahneste este insa bucuria cu care aratati cu degetul niste oameni - O si C - care au cu siguranta o viata mai conforma cu Evanghelia decat marea turma... dar nu ma mir, si Hristos a fost batjocorit...

ma duc la evenimente

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

quote:
Elena, la treaba cu interpretatul, nu pot sa-ti spun decat ca orto-doxia e viata, iar noi ne straduim sa o traim, asa cum putem fiecare...

...adica "trairea" in cazul asta fiind ca fiecare interpreteaza cum ii este convenabil, nu ? atunci cand ceva nu ne este convenabil nu mai sustinem sus si tare ca asa este invatatura Biserici ortodoxe, ci nu e chiar asa pacat, e doar neputinta.....no comment.

quote:
da , poti sa-l consideri pacat, pacatul desfranarii daca vrei, dar odata ce nu te opreste de la Euharistie, odata ce nu te desparte de Hristos,

Doina, dar ce spui tu aici, scuza-ma, nu este deloc DREAPTA CREDINTA lasata de Hristos !! Domnul Isus a spus clar : ORICE PACAT TE DESPARTE DE DUMNEZEU !!! nu exista pacate care te despart de El si pacate care nu te despart !!daca tu crezi ca ceva este pacat, dar ca el nu te desparte de Hristos, e dreptul tau sa crezi, desigur.dar asta NU mai este invatatura crestina !!

quote:
Iar la treaba cu mizeria , te rog eu sa citesti Vietile Sfintilor, de exemplu Viata Sf Filaret cel milostiv (1 decembrie)...

Doina, daca si acest "sfant" si-a infometat copiii si i-a imbolnavit si toate astea "in Numele Domnului" atunci nu, multumesc, nu cred ca vreau sa citesc asemenea poveste.
_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri. Imi pare rau doar ca sau iscat jigniri si nu asta a fost intentia mea.

am aceasta problema pe suflet si cu siguranta citatele din Biblie si parerile unora dintre voi m-au ajutat sa vad problema si din alte puncte de vedere.

Si eu cred ca orice metoda contraceptiva folosita este o metoda contraceptiva...si este impotriva poruncii de a te procreea, inmultii.
Cum spunea in acea parabola ca intentia de a face ceva impotriva dorintei lui Dumnezeu, este acelasi lucru cu faptul in sine.
Chiar daca facem copii unul dupa altul daca nu i-am vrut sa-i avem, dar i-am facut doar ca sa-i fim pe plac lui Dumnezeu si daca nu-i iubim si ingrijim e acelasi lucru cu un avort...
Plus ca Isus a spus ca cine incalca o porunca e ca si cum le-ar incalca pe toate.

Cred ca Dumnezeu ne va judeca diferit pe fiecare dintre noi....in functie de cum ne-a inzestrat pe fiecare in parte, material si spiritual, ce am facut cu darurile si harurile Lui.
Cred ca, conteaza cum ne folosim timpul care ne este dat la fiecare pe acest pamant.

Cred ca e o lupta continua si grea cu pacatul care e in noi.Cum spunea si apostolul Pavel: facem ceea ce nu trebuie sa facem si nu facem ceea ce trebuie sa facem.
Probabil solutia e sa ne rugam sa ne lumineze mintea si sa ne dea putere sa luam cele mai bune decizii in viata.

Desi cred ca la urma ,urmei, nu prin ceea ce facem putem fi mantuiti ci NUMAI prin Mila Lui Dumnezeu.

michelle

Mergi la inceput

Elena, iarasi iti spun, nu interpreteaza nimeni nimic, vorba Joannei, astea-s doar vorbe, realitatea e ca nu toti au credinta asa de mare...
Si da, pacatul ne desparte de Hristos, dar pacatul in sensul de stricaciune, in care suntem cu totii, pana la ultimul, sau tu te crezi fara pacat? Dar te desparte de Hristos in sensul mistic, ca ai Chipul de OM acoperit , nu esti ceea ce ar trebui sa fii...asta nu inseamna ca te desparte de Trupul lui Hristos, care este Biserica, care este Sfanta Euharistie.
Oricum, vad ca fiecare vorbulita a mea e prilej de sminteala, dar cele spuse de Cuviosul Ghelasie nu au smintit pe nimeni, asa ca incerc sa ma abtin eu, cea plina de patimi, si o sa mai scriu de la dansul, ca poate e altfel primit

Mergi la inceput