Ortodoxie din Postul Mare in Postul mare(25)

Ortodoxie din Postul Mare in Postul mare(25) | Autor: irina.c.

Link direct la acest mesaj

Partea 24 aici-
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=77574&whichpage=20quote Casandra,,Am si eu o intrebare, la care n-am gasit raspuns pana acum: Ce se intampla, dupa moarte, cu sufletul unui om suferind de tulburari nervoase serioase, care, sa ziceam, a trait intr-o "alta lume", cu halucinatii, idei paranoice, ipohondrie, sau orice altceva care sa il rupa de realitate?,,Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

neata de la fiica ratacitoare!
(calatoare era cacofonie:D)

Am citit noutatile si infirmarea lor:(, lasa irina,o sa fie bine next time.

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by Sabina

neata de la fiica ratacitoare!
(calatoare era cacofonie:D)Am citit noutatile si infirmarea lor:(, lasa irina,o sa fie bine next time.

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
Te-ai intors?ca ma gandeam la tine zilele astea.Mersic.Casandra,am citit undeva ca Sf. Ioan de Kronstadt zicea ca unele suflete sunt atat de fragile,incat s-ar sfarama de grosolania si de cruzimea lumii inconjuratoare-de aceea Domnul ingaduie ca intre ele si lume sa se lase perdeaua bolii psihice,ca sa le fereasca de ceea ce le-ar distruge.Iar indaratul acestei ,,perdele,, sufletul se maturizeaza si se transforma.Psihiatrul ortodox Avdeev marturiseste ca a vazut un astfel de caz.Deasemenea,zice ca a vazut multe cazuri care,cu mila lui Dumnezeu,pe masura imbisericirii,scapau de diferite manifestari ale bolii psihice.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
Serafim Rose

Mergi la inceput

Dragelor,sa aveti o zi frumoasa si cu spor de la Dumnezeu in toate!Va rog pomeniti-ma si pe mine,ca luni am examenul.Si un cuvant frumos al Sf. Teofan Zavoratul-
Faptele Mantuitorului Hristos si ale Sfintilor Apostoli, randuielile Bisericii, vietile oamenilor slaviti in crestinism pentru invatatura si faptele lor, caile Providentei lui Dumnezeu, diferitele intamplari din viata fiecaruia dintre noi, unde se vede mana lui Dumnezeu - iata subiectele de discutie ale crestinului cu alt crestin!....
Fata de nimic nu se raporteaza oamenii atât de usor ca fata de cuvant; iar vorbele noastre intotdeauna isi lasa amprenta si in cel care vorbeste, si in cel care asculta.Ele sunt semintele unui sir intreg de ganduri din care iau nastere intentiile si, in cele din urma, faptele; ele sunt o parghie cu ajutorul careia se misca toate relatiile dintre persoane.Vorbele bune zidesc, pun randuiala, intaresc in bine; vorbele rele strica si slabesc tot ce este bun si pregatesc la rau.
sursa
http://cuvant.credo.ro/2006/07/07/subiecte-de-discutie-intre-crestini/Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
Serafim Rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns star33 spune:

quote:
Originally posted by irina.c.

Dragelor,sa aveti o zi frumoasa si cu spor de la Dumnezeu in toate!Va rog pomeniti-ma si pe mine,ca luni am examenul.

Draga Irina, iti multumim pentru cuvantul frumos si iti tinem pumnii pentru examen, cu mare dragoste! Dumnezeu sa te ajute si sa te lumineze!

Mergi la inceput

Nicol,multumesc!Un cuvant de folos pentru azi,al Staretului Partenie de la Pecerska-Raul se transmite atat de usor, precum o boala contagioasa. Daca te intovarasesti cu oameni care vorbesc lucruri desarte, care clevetesc, care iubesc lucrurile lumesti, atunci si tu fara sa iti dai seama vei cadea in aceleasi patimi. Si dimpotriva, daca te întovarasesti cu oameni duhovnicesti si prieteni ai rugaciunii, atunci virtutile lor ti se vor transmite si tie.Sa aveti o zi frumoasa!Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
Serafim Rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

quote:
Originally posted by irina.c.

Daca te intovarasesti cu oameni care vorbesc lucruri desarte, care clevetesc, care iubesc lucrurile lumesti, atunci si tu fara sa iti dai seama vei cadea in aceleasi patimi.

Pai vezi ca are dreptate Amuleta sa stea mai departe de noi?

Mergi la inceput

Doina,ca tot pomeneai de Frasinei,am gasit pe forum o postare din 2004,o marturie a cuiva care l-a cunoscut pe par. Lavrentie-Dragele mele, am avut marele “noroc” de la Dumnezeu sa-l cunosc si sa fiu de multe ori in preajma parintelui Lavrentie de la manastirea Frasinei, care, acum nu mai este printre noi. Pot spune ca intalnirea cu acest mare Om mi-a schimbat total viata. Una este sa citesti in carti despre oameni minunati, care si-au sfintit viata, si au bineplacut lui Dumnezeu si cu totul altceva este sa cunosti personal un astfel de om. Prin el mi-am dat seama ca se poate ! Prin el mi-am dat seama ca tot ce este scrie in Evanghelie este real si viu, ca Hristos este la fel de prezent azi ca si atunci cand a venit pe pamant, si ca intodeauna, si mai ales ca poti avea o relatie personala cu Dumnezeu, sa-I simti ajutorul si grija pentru tine, un om marunt si plin de rele, numai sa vrei si sa fii sincer !
Stiu ca cele mai multe dintre voi nu l-ati cunoscut si poate nici n-ati auzit de el, (am pus intrebare pe forum la « zona artelor » si nu mi-a raspuns nimeni) dar imi face placere sa va povestesc cate ceva despre el si despre sfaturile sale, poate cineva se va folosi. Parintele nu-si facea deloc popularitate, insa avea o stralucire aparte care te atragea ca un magnet ! Pur si simplu iti era bine in preajma lui ! Simteam ca toate grijile si problemele din lumea asta nu mai au cum sa ma afecteze, tocmai pentru ca eram protejata de el, duhovnicul meu drag. Acum s-a dus la liniste, acum se bucura de rasplatile roadelor lui, dar noi ucenicii lui, ne simtim orfani si vulnerabili. Cu toate ca stim ce avem de facut si stim ca parintele e la fel de viu si acum, si chiar mai prezent in relatia cu noi, totusi ducem lipsa sfaturilor sale concrete in diversele dileme pe care ti le ofera viata. Venea multa lume la Parintele, din toate colturile lumii si cu probleme din cele mai diferite, si multi au gasit rezolvare la necazurile lor daca au ascultat de el. Parintele iti stia sufletul din prima, fara sa-i spui nimic, stia pe unde te afli, dar fiind foarte smerit nu-si dezvaluia in mod vadit harul doar arareori si numai in situatii in care era absolut necesar. Dar stiai si simteai ca stie si ca nu-l poti pacali. Prima intrebare care o punea parintele oricui venea la el sa ceara sfat sau sa se spovedeasca era daca tine toate posturile de la inceput pana la sfarsit. Cu postul parintele nu facea nici un compromis cu nimeni, nu exista motiv care sa-ti dea dezlegare in post. Erau oameni care se plangeau ca sunt bolnavi si nu pot tine post dar parintele spunea ca postul e de leac, si te ajuta sa te insanatosesti. Apoi pe femeile maritate le intreba cati copii au si dupa ce afla raspunsul pe foarte multe le intreba « Da ceilalti unde sunt ? Pe apa sambetei, replica tot parintele ». Am citit raspunsurile voastre referitoare la avort, dar parintele nu era de acord sub nici un chip cu aceasta solutie, indiferent de motivatie. Zicea ca un copil este mai scump decat tot globul pamantesc, cum putem sa-l aruncam la gunoi ? De multe ori l-am auzit povestind despre o femeie care a venit la el sa-i dea dezlegare la avort pentru ca medicii i-au spus ca va avea un copil malformat, parintele a sfatuit-o sa se roage cu credinta si staruinta, sa aiba curaj si sa pastreze copilul. De fiecare data cand povestea aceasta intamplare vedeai o stralucire si o bucurie deosebita in ochii parintelui, cand ajungea sa spuna ca s-a nascut un copil perfect sanatos ! Aceste doua probleme erau pentru parintele de capatai , de aici pleca cu « investigatia », mai departe, pentru fiecare avea un sfat concret, strict pentru problemele lui si pentru sufletul lui. Uneori pentru o anumita situatie aparent identica, la unul dadea un sfat la altcineva alt sfat. Pot sa afirm insa cu toata certitudinea, ca daca ascultai intocmai si urmai sfaturile sale nu putea sa nu-ti fie bine, poate nu pe loc sau dinr-o data, ca Dumnezeu nu lucreaza asa, hocus-pocus, dar te pomeneai la un moment dat ca problema a disparut fara chiar sa-ti dai seama ! Cat despre raspunsuri la nedumeririle voastre este imposibil sa nu le gasiti daca intr-adevar va doriti lucrul acesta. « Crede si nu cerceta » nu scrie nicaieri in Biblie. Dumnezeu este mai interesat decat voi sa va dea raspunsuri si sa va calauzeasca pe DRUM daca aveti incredere in El si, foarte important., sa fiti sinceri cu voi, cu constiinta voastra, si sa nu cautati sa va justificati greselile in nici un fel. Eu sunt ferm convinsa ca la fiecare dintre noi Dumnezeu ne raspunde, intr-un fel sau altul, acum sau mai tarziu, daca suntem deschisi sa primim raspunsul, indiferent daca ne convine sau nu acest raspuns, daca ne este comod sau nu. Nu putem simti suferinta Mantuitorului de pe cruce, dar stim ca a fost ingrozitoare, daca a cerut in rugaciunea din gradina Ghetsimani, desi era Dumnezeu dar si om, de la Dumnezeu Tatal sa « treaca de la Mine paharul acesta ! Insa nu precum voiesc eu, ci precum Tu voiesti ! » Astfel ne-a dat pilda si noua, crestinilor, ca trebuie sa acceptam voia lui Dumnezeu, indiferent care ar fi aceasta, pentru ca Dumnezeu, iubire fiind, nu ne vrea raul si suferinta, si daca totusi avem parte de ele va fii pentru ceva mai bun. « In lume necazuri veti avea, dar indrazniti, Eu am Biruit lumea ». Toate acestea le-am inteles alaturi de parintele si nu pot zice ca este usor, sau ca nu mai gresesc, dar cand ma hotarasc sa lupt, mi-e mult mai usor pentru ca viata plina de chinuri a parintelui dar si biruinta lui eu am vazut-o si dupa cum v-am mai spus, acum stiu ca se poate !
sursa-
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=23181&whichpage=3Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
Serafim Rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Kia spune:

Fetele dar ce se intampla cu sufletul dupa moarte al unuia care bolnav psihic fiind se apuca sa ucida?

M-a intrebam adesea cand eram mica, si daca tot s-a deschis subictul mai devreme, mi-am adus aminte.

Stie cineva, ati citit pe undeva?
Alina

PS Am citit si eu vreo 100 de pg din partea parintelul Serafim Rose si nu mi se pare extraordinara deocamdata. Sper sa urmeze.

O carte buna citita de curand este Ganduri senine a parintelui Teofil Paraia. V-o recomand cu caldura

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Kia

Fetele dar ce se intampla cu sufletul dupa moarte al unuia care bolnav psihic fiind se apuca sa ucida?M-a intrebam adesea cand eram mica, si daca tot s-a deschis subictul mai devreme, mi-am adus aminte.Stie cineva, ati citit pe undeva?
AlinaPS Am citit si eu vreo 100 de pg din partea parintelul Serafim Rose si nu mi se pare extraordinara deocamdata. Sper sa urmeze.O carte buna citita de curand este Ganduri senine a parintelui Teofil Paraian. V-o recomand cu caldura

In general bolnavii psihici nu sunt responsabili,dar cred ca depinde de la caz la caz.Nu stiu ce sa zic,Dumnezeu cu mila!
Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
Serafim Rose

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by fdoina

are dreptate si Irina
da apropo, cum mai e cu CICul, mai poti intra dintr-un cic in altul?

hi,hi Doina,esti pusa pe rele din cate stiu eu,se poate,dar mai bine arunci un oki la legislative.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
Serafim Rose

Mergi la inceput