S-a modificat OU 148/2005
Raspunsuri - Pagina 32
cool spune:
*Raspuns la intrebarea nr 1:Ai dreptul - temei legal este Art. 17 alin (1)/CCMN;
*Raspuns la intrebarea nr 2:Acelasi raspuns ca cel de la intrebarea nr 1 DAR in aceasta situatie nu mai beneficiezi de Stimulent.
*Citeste si Art 17 alin (2)/CCMN
tatiantudor spune:
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Am gasit pe net CONTRACT COLECTIV DE MUNC#258; UNIC LA NIVEL NA#354;IONAL PE ANII 2007-2010, si art 17, cu urmatoarele alineate:
Art. 17.
(1) Salaria#355;ii care renun#355;#259; la concediul legal pentru îngrijirea copilului în vârst#259; de pân#259; la doi ani beneficiaz#259; de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, f#259;r#259; s#259; le fie afectate salariul de baz#259; #351;i vechimea în munc#259;. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de începere a programului de lucru, dac#259; activitatea unit#259;#355;ii permite.
(2) Femeile care au în îngrijire copii de pân#259; la 6 ani pot lucra cu 1/2 norm#259;, dac#259; nu beneficiaz#259; de cre#351;#259; sau c#259;min, f#259;r#259; a le fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de salariat. Timpul în care au fost încadrate în aceste condi#355;ii se consider#259;, la calculul vechimii în munc#259;, timp lucrat cu o norm#259; întreag#259;.
(3) Angajatorii au obliga#355;ia de a acorda salariatelor gravide dispens#259; pentru consulta#355;ii prenatale în limita a maximum 16 ore pe lun#259;, f#259;r#259; a le fi afectate drepturile salariale.
(4) Salariata în cauz#259; este obligat#259; s#259; prezinte adeverin#355;#259; medical#259; privind efectuarea controalelor pentru care s-a învoit.
(5) Procedura de aplicare a prevederilor alineatelor precedente se stabile#351;te prin contractele colective de munc#259; la nivel de unitate."
Am fost si la Primaria Sector 2 sa intreb daca se poate sa ma intorc la servici pe 6 ore si sotul sa intre in concediu de ingrijire copil, si mi-au spus ca se poate dar ca nu voi mai primi stimulentul de 100 ron. Ceea ce mi se pare corect.
Numai ca dupa cum stiti, din gura angajatilor primariei poti afla o mie de variante ciudate , si am vrut sa aflu si daca se poate legal, ca sa nu ma trezesc ca nu e corect ceea ce fac.
Multumesc.
tatiantudor spune:
Nu stiu de ce a iesit asa mail-ul de mai sus ....asa ca reproduc art 17 in mod corect:
Art.17
(1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficieaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite.
(2) Femeile care au in ingrijire copii de pana la 6 ani pot lucra cu 1/2 norma, daca nu beneficieaza de cresa sau camin, fara a le fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de salariat. Timpul in care au fost incadrate in aceste conditii se considera, la calculul vechimii in munca, timp lucrat cu o norma intreaga.
(3) Angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide, dispensa pentru consultatii prenatale in limita a maxim 16 ore pe luna, fara a le fi afectate drepturile salariale.
(4) Salariata in cauza este obilgata sa se prezinte adeverinta medicala privind efectuarea controalelor pentru care s-a invoit.
(5) Procedura de aplicare a prevederilor alineatelor precedente se stabileste prin contractele colective de munca la nivel de unitate.
GianiD spune:
Va rog, ma puteti indruma si pe mine in legatura cu tema de mai jos? reproduc (copy/paste) mesajul de la pagina 30.
Ma numesc Gianina. Am o problema. Am aflat ieri ca daca pe perioada celor 12 luni inainte de nastere ai avut concediu fara plata acest lucru va fii considerat intrerupere in contractul de munca si ca urmare nu indeplinesti cerintele pentru a obtine indemnizatia de crestere a copilului. Aceste intreruperi au fost 2 cu o perioada de cate o zi. Am inceput sa caut legile, dar sunt atat de multe si cu atatea modificari ca nu mai stiu care este valabila :). Conform legii 148/2005 se considera luna intreaga daca intreruperea a fost mai putin de jumatate din numarul de zile lucratoare ale lunii respective..apoi mai e o lege care spune ca trebuie sa cumulezi doar 10 luni in cele 12...Ma puteti lamuri si pe mine?
Va multumesc
Giani17+
http://bd.lilypie.com/NmHEp2.png
cool spune:
*Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din nr de zile lucratoare din acea luna
Se accepta CA O SINGURA DATA fractiunea de luna sa fie constituita dintrun numar mai mic de zile lucratoare
*Cele 10 luni din 12 erau necesare pana la data de 01.01.2006. Dupa aceasta data stagiul necesar este de 12 luni.
marius spune:
Aveti CCMN pe pagina legislativa
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei/Croatia 2007
Pagina legislativa
iko spune:
Buna ziua am si eu o intrbare si vas ruga sa primesc si eu un raspuns
Am nascut in 31 10 2007 dar anu trecut in mam angajat in 23 10 2006 la o firma si am lucrat pina 11 11 2006 si in 27 luna respectiva mam angajat la o alta firma la care sant angajata si la momentu respectiv intrebarea mea ar fii daca pot beneficia deindemniza pt. cresterea copilului desi am avut intreruperae respectiva daca nu unde trebe sa platesc sa beneficiez de acest drept la casa de asigurari de sanatate sau la fondu de pensii va rog frumos sa ma ajutati
In alta ordine de idei as vrea sa stiu cand trebe depuse actele respective la primarie in perioada post natala sau dupa terminarea acesteia (ma refer si a actele pentru alocatia de copii si pt. indemnizatia pt. crstera copilului
Multumesc anticipat Marius
eladea2005 spune:
Buna seara tuturor!!!
Marius, vin si eu cu o intrebare, sunt sigura ca multe mamici sau viitoare mamici sunt in aceeasi situatie si ar vrea un raspuns concret...:) iar tu ca de fiecare data ne scoti din ceata...:)
Citeam pe diverse forumuri si site-uri ca daca firma nu are un contract colectiv de munca,(ex. firma la care eu lucrez are 10 angajati si din cate stiu eu doar CIM, nu un CCM) atunci nu ai pe ce te baza cand soliciti acel salariu bonus dupa nastere.
Asa este? Sa inteleg ca degeaba depun acea solicitare? As fi tare dezamagita sa stiu ca e asa... dar suntem in Romania...[;(]
Mersi anticipat!
O seara frumoasa!
andreea si eric
http://bd.lilypie.com/ejnDp3.png
marius spune:
Nu este asa. CCMN este obligatoriu pentru orice angajator si orice angajat asa cum este precizat. In plus in anumite conditii de asemenea precizate un angajator si angajatii sai, sunt obligati sa incheie un Contract colectiv de munca la nivel de unitate insa acest contract trebuie obligatoriu sa respecte cel putin avantajele precizate in CCMN iar in general in urma negocierilor se obtin si alte avantaje suplimentare fata de CCMN. Conditii inferioare insa nu sunt admise lucru precizat de asemenea in CCMN. Se poate consulta pe pagina legislativa.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei/Croatia 2007
Pagina legislativa
eladea2005 spune:
mersi mult Marius!!
sper sa nu faca figuri patronul atunci cand voi depune cererea...
o saptamana minunata!
andreea si eric
http://bd.lilypie.com/ejnDp3.png