S-a modificat OU 148/2005
Raspunsuri - Pagina 30
v_erutza spune:
Pt.cine e interesat, apropo de ceea ce a scris voicu_bebi, in legatura cu indemnizatia, cum ca de la anu' ar fi 360 lei in loc de 600 lei ... am gasit ceva pe forum...
Art. 41. – (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2008, oricare dintre p#259;rin#355;ii copilului, beneficiaz#259;, op#355;ional, de concediu pl#259;tit #351;i
pentru cre#351;terea copilului în vârst#259; cuprins#259; între 2 #351;i 3 ani, indiferent dac#259; au realizat sau nu, în anul anterior datei na#351;terii copilului, venituri profesionale supuse impozitului pe venit , potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modific#259;rile #351;i complet#259;rile ulterioare.
(2) Cuantumul indemniza#355;iei lunare pentru concediul prev#259;zut la alin. (1) este de 360 lei.
(3) În situa#355;ia în care beneficiarii drepturilor prev#259;zute la alin. (1) realizeaz#259; venituri profesionale supuse impozitului pe venit
potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modific#259;rile #351;i complet#259;rile ulterioare, se acord#259; un stimulent în cuantum lunar de 100 lei, iar plata indemniza#355;iei de 360 lei se suspend#259;.
(4) Începând cu data de 1 ianuarie 2008, cuantumul aloca#355;iei de stat pentru copiii în vârst#259; de pân#259; la 3 ani este de 200 lei lunar si se acord#259; tuturor copiilor din aceast#259; categorie de varsta.
(5) Cuantumul aloca#355;iei de stat pentru copii în vârst#259; de peste 3 ani, este cel acordat conform art. 3 alin. (1) din Legea nr. 61/1993,
republicat#259;.
(6) Aloca#355;ia de stat prev#259;zut#259; la alin. (4) se cumuleaz#259;, dup#259; caz, cu indemniza#355;ia sau cu stimulentul.”
DECI : este vorba de parintii care opteaza sa mai stea un an in plus acasa !!!!
Varsta copilului este de la 2 ani la 3 ani !
Precizez ca acest articol este unul mai vechi, care nu este inca valabil, ci este doar un document care NU a fost votat inca si care in mod cert NU va fi valabil nici macar in 2008 ... din pacate
M-am speriat si eu putin...nu stiam despre ce e vorba... Pupici!
Veronica cu Filip (5 luni)
isabeluta spune:
Buna!
Am si eu o intrebare referitoare la concediul de maternitate. Este adevarat ca cele 126 zile din concediul de maternitate tb sa fie impartite in mod egal, adica 63 de zile prenatal si 63 de zile postnatal? Iar daca din diverse motive, de ex. fericitul eveniment ("nasterea") se produce cu 10 zile mai devreme de termenul preconizat atunci restul zilelor din prenatal nu se transfera la postnatal? Prin 126 zile ne referim la zile calendaristice, nu?
Pana la urma au fost mai multe intrebari...
As vrea totusi o lamurire!
Multumesc!!!
isabeluta28+
bebita
Rozi spune:
Repartizarea egala a zilelor de prenatal si postnatal este o regula. Se accepta exceptii (si cele mai multe cazuri sunt exceptiile), ca ele sa fie impartite dupa dorinta mamei si a recomandarii medicului.
Singura restrictie este ca nu se poate intra in CIC (concediul de 2 ani) inainte de a 43-a zi de postantal.
Atentie: concediul de maternitate NU este obligatoriu!! Numarul de 126 zile CALENDARISTICE este un maxim al duratei acestuia, nu o impunere!
mag2007 spune:
Adica spune-mi si mie concret imi pot lua toate cele 126 zile dupa nastere(daca nu am avut deloc concediu prenatal?)Si daca da,in ce lege scrie asta?(pt ca med meu de familie mi-a zis ca nu stie exact si sa-i aduc legea!!)Merci mult
palmyrah2002 spune:
Ordonanta de urgenta 158/17.XI.2005
"CAP.IV
Art.23
(1)Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lehuzie pe o perioada de 126 de zile calendaristice ,perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate....
Art.24
(1)Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile ianinte de nastere ,iar concediul pentru lauzie de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele,in functie de recomandarea medicului ;i de optiunea persoanei beneficiare ,in asa fel incit durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 zile calendaristice."
cocae spune:
Buna ziua!
Ma numesc Daciana si sunt o viitoare mamica a unui baietel tare nazdravan. Poate cineva sa ma ajute cu o informatie legata de concediul prenatal in cazul meu?! Eu sunt chimista la o policlinica din Bucuresti, insa lucrez si cu contract de colaborare de 8 luni la un spital din Bucuresti, unde efectuez garzi de noapte pe laborator, indemnizatia de pe aceste garzi fiind impozabila. De luni, 22 oct, am intrat in concediu prenatal de la policlinica, insa nu ma poate lamuri nimeni cum se face calculul concediului prenatal. Sunt luate si garzile in calcul, trebuind sa aduc o adeverinta de la spitalul respectiv la policlinica sau sunt platite separat de spital??
marius spune:
Da sunt luate toate veniturile inclusiv sporurile de orice natura cu alte cuvinte castigul brut. De la spital obtineti o adeverinta cu veniturile brute (totale) obtinute in ultimele 6 luni pe care o duceti la Policlinica unde ci de la salarizare le vor cumula la salariul realizat si astfel se va forma un fond total brut(salariu+veniturile de la spital). La acest fond brut se va calcula acel 85% aferent zilelor lucratoare din perioada respectiva. Dar se aduna toate veniturile realizate actul fiind acea adeverinta justificativa si detalitata venit realizat/luna.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei/Croatia 2007
Pagina legislativa
GianiD spune:
Buna ziua
Ma numesc Gianina. Am o problema. Am aflat ieri ca daca pe perioada celor 12 luni inainte de nastere ai avut concediu fara plata acest lucru va fii considerat intrerupere in contractul de munca si ca urmare nu indeplinesti cerintele pentru a obtine indemnizatia de crestere a copilului. Aceste intreruperi au fost 2 cu o perioada de cate o zi. Am inceput sa caut legile, dar sunt atat de multe si cu atatea modificari ca nu mai stiu care este valabila :). Conform legii 148/2005 se considera luna intreaga daca intreruperea a fost mai putin de jumatate din numarul de zile lucratoare ale lunii respective..apoi mai e o lege care spune ca trebuie sa cumulezi doar 10 luni in cele 12...Ma puteti lamuri si pe mine?
Multumesc
Giani15+
http://bd.lilypie.com/NmHEp2.png
luiza@rianna spune:
Buna! Am si eu 2 intrebari. Eu sunt angajata din data de 27 martie 2006, dar pe perioada determinata. Adica in locul unei fete care este in concediu pt ingrijirea copilului. Aceasta urmeaza sa revina la serviciu la sfarsitul lunii martie 2008. Eu sunt insarcinata in 29 de saptamani si o sa nasc la inceputul lunii ianuarie. Prima intrebarea ar fi: eu beneficiez de indemnizatia pt cresterea copilului? Mentionez ca din luna martie 2006 de cand am semnat contractul de munca am avut 4 zile de concediu medical.In rest am mers la serviciu conform graficului. Iar a doua intrebare: avand 29 de saptamani de sarcina din ce data as putea sa intru in prenatal? si stiti cumva daca de la 1 ian. se mai modifica indemnizatia pt cresterea copilului? Pt ca am auzit fel si fel de zvonuri. Multumesc
luisa