sambata sau duminica??

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AB spune:

quote:
Originally posted by irina.c.

quote:
Originally posted by Adela99

mey, io sigur zic o prostie acum ... da' daca duminica e prima zi a saptamanii, logic ar fi ca sambata (a saptea zi) sa fie zi de odihna, nu?
acum, ce se intelege prin odihna?

Duminica era prima zi a saptamanii la evrei,a saptea zi fiind sambata.Asa era in VT -sambata,a saptea zi ,trebuia ca tot evreul,cu familia,musafirii,slugile si animalele lui sa stea sa se odihneasca.

14.Ziua a saptea este ziua de odihna a Domnului Dumnezeului tau. Sa nu faci in ziua aceea nici un lucru: nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici robul tau, nici roaba ta, nici boul tau, nici asinul tau, sau alt dobitoc al tau, nici strainul tau care se afla la tine, ca sa se odihneasca robul tau si roaba ta cum te odihnesti #351;i tu.
15. Adu-ti aminte ca ai fost rob in pamantul Egiptului si Domnul Dumnezeul tau te-a scos de acolo cu mina tare si cu brat inalt si de aceea ti-a poruncit Domnul Dumnezeul tau sa pazesti ziua odihnei si sa o tii cu sfintenie.

Deuteronom 5

Dupa cum se vede,ambata ca zi de odihna era data pentru evrei,ca ei sa-si aduca aminte de ceea ce a facut Dumnezeu pentru ei,scotandu-i din robia egipteana.Pentru crestini a venit Hristos si ne-a dat odihna credintei si a harului,de aceea noi serbam Invierea Domnului in ziua in care ea s-a petrecut,adica duminica.

Si din Epistola catre Evrei,cap.4

4. Caci undeva, despre ziua a saptea, a zis astfel: "Si S-a odihnit Dumnezeu in ziua a saptea de toate lucrurile Sale".
5. Si In acelaSi loc, zice iarasi: "Nu vor intra intru odihna Mea!".
6. Deci, de vreme ce ramane ca unii sa intre in odihna, iar aceia carora mai dinainte li s-a binevestit, pentru nesupunerea lor, n-au intrat,
7. Dumnezeu hotaraste din nou o zi, astazi rostind prin gura lui David, dupa atata vreme, precum s-a zis mai sus: "Daca veti auzi astazi glasul Lui, nu invartosati inimile voastre".
8. Caci daca Iosua le-ar fi adus odihna, Dumnezeu n-ar mai fi vorbit, dupa acestea, de o alta zi de odihna.
9. Drept aceea, s-a lasat alta sarbatoare de odihn#259; poporului lui Dumnezeu.

Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)

Pai Irina incepi bine cu doua motive 14, 15 si le pierzi pe drum de ramai cu unul. De Shabbat is doua lucruri sarbatorite : odihna lui D-zeu dupa creatie si scoaterea din robie. Deci doua nu unul si primul e sa tii odihna D-nului. Si lumanari tot doua: pt Shamor ve Zachor : sa pastrezi si sa-ti amintesti.. Deci amintirea de scapare din robie e nr.2.

Megbeng iarta-ma dar parca ca soacra ta e evreica. Pai daca tu te superi ca ea coace, spala, calca duminica, cum ai vrea sa accepte ea sa faci tu astea sambata? Iar cu chestia cu sa nu lucre duminica ca-i merge rau... D-ne e evreica!...sigur D-zeul crestin are cu ea chestii mai importante de dezbatut decat duminica, nuuuuu?

Asta e Cale de mijloc nu-i decat sa nu respecti nimic sau sa respecti amandoua... si chiar de nu-ti zice nimeni nimic... tot asa e cinstit in cazul in care nu vreti sa va convertiti intr-o aceeasi religie
Legat de sambata sau duminica direct... mi se pare foarte discutabila alegerea, insa forta traditiei e enorma si o comunitate religioasa se tine in mod egal prin precepte divine si traditie. Deci argumente in ambele sensuri se vor gasi, ca religia nu-i matematica.

ei bi, the Extra-Bramburici, si ceata de pitigoi (22.07.2003),(19.06.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

quote:
Originally posted by xenocid

Ce penibil e cu subiectul asta la zona artelor.

N'ar fi visat in veci soacra lui NuMaIntereseaza ca pasiunea ei de a face duminica gogosi pe genunchi va ajunge subiect de discutii teologice. Sau ca HabarN'am nu coase sambata si duminica spre imensa usurare a aproape 15 mii de membri ai forumului

Ma duc sa deschid si eu un subiect, de exemplu "Unde Dumnezeu mi'am pus cheile" doar ca sa vad daca ajunge aici.

Alin

*segmentation fault*

Vai de capul si de zilele bietei soacre a lu' NuMa'Ntereseza. Pai cum sa mai aiba ea timp sa viseze la dispute teologice, daca pana la ea nu se inventase tigaia pe foc si se chinuia duminica de duminica sa prajeasca gogosi pe genunchi? :))
Auzi? da' Huitzilopochtliean Texcatlipocan-ii cand se hodinesc?

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by AB
Pai Irina incepi bine cu doua motive 14, 15 si le pierzi pe drum de ramai cu unul. De Shabbat is doua lucruri sarbatorite : odihna lui D-zeu dupa creatie si scoaterea din robie. Deci doua nu unul si primul e sa tii odihna D-nului. Si lumanari tot doua: pt Shamor ve Zachor : sa pastrezi si sa-ti amintesti.. Deci amintirea de scapare din robie e nr.2.[

AB,ai dreptate,nu uitasem de primul motiv.Ceea ce am vrut sa subliniez e ca sambata (sabatul) a fost dat evreilor in mod specific,si niciodata Bisericii.Tinerea sabatului tine de legea veche,de Vechiul Testament.Noi crestinii celebram Noua Creatie,noul Adam,pe Hristos cel Inviat,nu mai avem treaba cu sabatul,cu jertfele ,cu mancaruri curate sau necurate,cu spalari rituale,etc..Nicaieri in NT nu se specifica faptul ca primii crestini ar fi tinut sabatul,ci din contra,cum am aratat intr-un mesaj anterior.Deci sa spui ca a tine duminica e ,,porunca omeneasca,, ce o desfinteaza pe cea dumnezeiasca e nefondat.Dumnezeu a dat foarte multe porunci evreilor,nu doar pe cele 10,ce inseamna,ca daca nu le tinem am desfintat porunca dumnezeiasca?Nu,ci inseamna ca Hristos a adus harul in locul Legii.In vechime se zicea sa nu ucizi,dar Eu va zic nici un cuvant rau sa nu spuneti,etc.-asta e Legea crestinului.Deasemenea,sa zici ca Imparatul Constantin a instaurat duminica in locul sambetei,e inexact istoric si neconform cu Noul Testament.
"In aceste vremuri,
cineva nu poate fi crestin cu jumatate de inima,
ci fie in intregime, fie deloc."
Serafim Rose

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by AB

Legat de sambata sau duminica direct... mi se pare foarte discutabila alegerea, insa forta traditiei e enorma si o comunitate religioasa se tine in mod egal prin precepte divine si traditie. Deci argumente in ambele sensuri se vor gasi, ca religia nu-i matematica.

Da Aburelu', foarte adevarat! In plus, as spune ca aceasta alegere e bazata pe un fel de al saselea simt, ceva ce numai persoana respectiva simte ca e bine. Dincolo de muntele de argumente care exista de ambele parti, ramane alegerea pe care o face inima fiecaruia, ceva ce este numai intre el/ea si Dumnezeu. De aceea se isca atatea galcevi, atatea impunsaturi: pentru ca ne este greu sa intelegem ca acea alegere, alegerea celuilalt, este dincolo de orice argument.

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

Am o senzatie de deja vu.

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput

Irina C eu ti-am desfiintat agumentatia legata strict de evrei. Parerea mea despre sambata versus duminica la crestini e expusa in ultimul paragraf si a subliniat-o Denizel extrem de corect. Pur si simplu intre ortodocsi, catolici si protestanti parerile sunt impartite si in afara de forta traditiei, mintea mea nu-i capabila sa raspunda logic argumentat la intrebarea pusa. Argumente sunt de ambele parti... de ani de zile

Denizel

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by AB

Irina C eu ti-am desfiintat agumentatia legata strict de evrei. Parerea mea despre sambata versus duminica la crestini e expusa in ultimul paragraf si a subliniat-o Denizel extrem de corect. Pur si simplu intre ortodocsi, catolici si protestanti parerile sunt impartite si in afara de forta traditiei, mintea mea nu-i capabila sa raspunda logic argumentat la intrebarea pusa. Argumente sunt de ambele parti... de ani de zile Denizel

hi,hi,pai n-ai desfintat nimic,fiindca nu m-ai contrazis,ci m-ai completat.Parerile dogmatice intre cei mentionati sunt intradevar impartite,dar referitor la tinerea duminicii au fost si au ramas comune pana azi,cu exceptia adventistilor,aparuti pe la 1800 si ceva.Ei sunt singurii care sustin tinerea sambetei si nu a duminicii.Si chiar intre ei sunt doua fractiuni,unii care tin duminica si altii care tin sambata.Cei care tin sambata se numesc adventisti de ziua a 7 a.Pentru mine personal e suficient ca in Noul Testament scrie clar ca pentru crestini sabatul evreiesc nu mai este necesar.Sunt multe texte,am postat doar cateva.Deasemenea,istoricii perioadei timpurii crestine(sec.I-II) precizeaza ca ziua de inchinare a crestinilor era duminica.In sfarsit,sunt destule argumente,cei interesati sigur vor gasi materiale suficiente pentru lectura.
"In aceste vremuri,
cineva nu poate fi crestin cu jumatate de inima,
ci fie in intregime, fie deloc."
Serafim Rose

Mergi la inceput

IrinaC io-s matematician jumade demonstratie e nu e juma de adevar e fals iar juma de concluzie... tot asa "Dupa cum se vede,ambata ca zi de odihna era data pentru evrei,ca ei sa-si aduca aminte de ceea ce a facut Dumnezeu pentru ei,scotandu-i din robia egipteana"
Nu te supari... deformatie profesionala.

Iar de la 1800 pana azi is o groaza de ani si in celelalte culte se discuta si unii teologi is ambivalenti.

Cata iete deja vu... deja vecu

Mergi la inceput

quote:
Dumnezeu a dat foarte multe porunci evreilor,nu doar pe cele 10,ce inseamna,ca daca nu le tinem am desfintat porunca dumnezeiasca?

Este o mare diferenta intre legea ceremoniala, care continea reguli de conduita in cele mai diverse situatii, modul cum trebuia jertfita carnea, cum sa procedezi la Templu, ce trebuie sa faca preotii, etc. si Legea Celor 10 Porunci, care reprezinta codul etern al lui Dumnezeu.
Cea dintai era scrisa pe niste suluri care erau pastrate intr-un loc special langa chivot in Templu, a fost scrisa de catre Moise (sub inspiratia lui Dumnezeu, desigur) si reprezenta codul de legi al evreilor, scris chiar inaintea vestitului cod al lui Hammurabi si care a facut din evrei cel mai avansat popor al antichitatii.
In schimb, Cele 10 Porunci sunt singura marturie directa a lui Dumnezeu, scrisa direct cu degetul Sau pe table de piatra, ca marturie a faptului ca Legea Sa este eterna si erau pastrate chiar in chivot - locul cel mai sfant din Templu, plin de prezenta lui Dumnezeu si construit special pentru pastrarea tablelor Legii. Ele reprezinta Legea Dragostei universal valabila, ceea ce sustine Universul Sau, legea eterna care nu poate fi desfiintata pentru ca totul ar deveni un haos, o anarhie.
Ceea ce a desfiintat Hristos la cruce este legea ceremoniala, care nu era altceva decat o preinchipuire a jertfei Sale - modul cum sa jerfesti mieii, cum sa-i mananci, ce sa faca preotii cu sangele - tot atatea lucruri care aratau spre jertfa Sa.
Cat despre Legea eterna a lui Dumnezeu, Cele 10 Porunci, aceasta este in continuare valabila si va fi si pe Noul Pamant - lucru propovaduit de apostoli, vedeti doar ce zice Pavel in www.biblegateway.com/passage/?book_id=52&chapter=3&verse=31&version=14&context=verse" target="_blank">Romani 3:31.
Cum ar fi sa desfiintam Cele 10 Porunci? Pai hai atunci sa ucidem oameni, sa ne inselam sotul/sotia, sa ravnim avutul altuia, sa depunem marturie mincinoasa, sa ne batem parintii - cum vi se pare ca suna? De ce sa desfiintam doar porunca a 4-a? Sau haideti chiar sa avem mai multi dumnezei!

Mergi la inceput

Denizel vei fi rontaita

Mergi la inceput