sambata sau duminica??
Raspunsuri - Pagina 11
cataghe spune:
quote:
Originally posted by Jocelyn
cata, atat timp cat e porunca si face parte din cele 10 inseamna ca Dumnezeu doreste sa o respectam si ca e la fel de importanta ca si celelalte. gata, incerc sa ma abtin
atat mai spun aici, sper ca voi reusi sa nu mai intervin, ai dreptate denizel.
If you don't stand for something, you'll fall for anything.
Joce, nu asta era partea interpretabila.
Pt curiosi: am editat ca am mancat un "r".
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
ramonzca79 spune:
quote:
Pai n-am ascuns niciodata, cred ca stie toata lumea de la zona artelor cel putin
me too...
nunta oradea-5 august
nunta ploiesti-13 august
ramonzca79 spune:
quote:
Pai n-am ascuns niciodata, cred ca stie toata lumea de la zona artelor cel putin
...inca ceva...am citit pe undeva descrierea ceremoniei la biserica...cum te gasesc sa te mai intreb si eu cate ceva....pleaseee...ai mess???
nunta oradea-5 august
nunta ploiesti-13 august
Jocelyn spune:
Pai da-mi mie id-ul tau pe un PM -vad ca inca nu ti l-ai activat din profilul tau- si o sa te adaug. Sau, mai simplu, daca nu vrei sa-ti activezi mesajele private, da click pe nick-ul meu si trimite-mi un email cu id-ul tau de mess.
ramonzca79 spune:
quote:
Pai da-mi mie id-ul tau pe un PM -vad ca inca nu ti l-ai activat din profilul tau- si o sa te adaug. Sau, mai simplu, daca nu vrei sa-ti activezi mesajele private, da click pe nick-ul meu si trimite-mi un email cu id-ul tau de mess.
ti-am trimissss!!
nunta oradea-5 august
nunta ploiesti-13 august
Jocelyn spune:
si eu ti-am dat reply si te-am si adaugat
dianette spune:
Desi mi-ar placea sa pot intra mai des si sa scriu nu am timpul necesar... Stiu ca mai exista topicuri in care se disuta subiecte religioase ... si peste tot inevitabil se ajunge la acelasi gen de ironii, de schimburi taioase de cuvinte ... si culmea (?) comenteaza cam aceiasi oameni peste tot.
Ca si alte fete protestante de pe aici, scriu la subiectul asta nu pt. ca-mi place prea mult sa primesc replici gen fdoina sau irina.c., ci pentru ca nu pot sa nu-mi sustin credinta si da, cine stie, poate ca sunt oameni interesati sa afle adevarul (nu adevarul meu!) iar discutiile de aici pot indemna pe cineva sa caute mai cu atentie unde trebuie si sa-l gaseasc. E mai simplu sa stai de-o parte si sa zici: nu ma bag de dragul pacii (!) si pt. ca adevaratii crestini trebuie sa astepte sa fie intrebati si apoi sa vorbeasca (nu stiu cine de pe-aici chiar a spus ceva de genul asta). (Apropos, Insusi Hristos a spus ca a venit sa aduca nu pacea, ci sabia ... si crestinii au fost mereu persecutati si au avut de suferit, nu faptul ca faci parte dintr-o majoritate inseamna ca ai si dreptate).
In alta ordine de idei, dar avand totusi o legatura , in Biblie spune: "Daca Ma iubiti, veti pazi poruncile Mele", deci daca eu cred ca Sabatul este ziua a saptea si totodata ziua de inchinare instituita de Dumnezeu dintotdeauna ca zi de inchinare si una din cele 10 porunci ale lui Dumnezeu vizeaza expres aceasta, nu e totuna ce zi de inchinare tii ... Dumnezeu n-a zis niciodata sa tii 1 zi din 7, ci s-o tii pe a VII-a. Si Isus Hristos a tinut tot a saptea zi... probabil veti spune pt. ca era evreu. Si evreilor cine le-a dat poruncile? Nu tot ce e evreiesc trebuie dat de-o parte. Ei nu recunosc pe Hristos ca Mesia si nici Noul Testament, dar Vechiul Testament e acelasi, din cate stiu. Ei au fost poporul ales dar poruncile lui Dumnezeu au fost tinute dinainte de a se forma poporul evreu.
quote:
originally posted by cataghe
pe mine personal nu ma intereseaza daca e "corect" sa tii sambata sau duminica, nu mi se pare esential. Ceea ce mi se pare esential este ca daca ai o anumita religie sa incerci sa o respecti atata cat poti. Prin urmare, daca esti ortodox, tine duminica asa cum spune biserica ta, daca esti adventist de ziua a 7-a tine sambata, daca esti evreu tine sabatul. Pt ca argumente pt fiecare parte se gasesc, si evident ca adeptii fiecarei parti vor tine cu dintii de ele. Iar unde e "dreptatea" numai Dumnezeu stie - si zau imi vine greu sa cred ca Lui i se pare asta foarte important. Cred ca de multe altele ar trebui sa ne facem noi probleme.
Respect oamenii care fac atata cat stiu. Si in Biblie scrie ca "Dumnezeu nu tine seama de vremurile de nestiinta"(FAPTE 17:30), dar e de datoria tuturor sa se informeze, asa cum e obligatoriu sa stii legile tarii in care traiesti si n-ai avea nici o scuza atunci cand le calci. In plus Duhul Sfant ne atentioneaza atunci cand avem urechile deschise si cand vrem din toata inima sa facem ce ne spune El. Unul din semnele sfarsitului (de fapt cel mai important) este ca Evanghelia va ajunge la toti oamenii (si iata un alt motiv pentru care "unii" nu stau "in banca lor" si spun si altora ce spun ... Acestia cred ca atunci cand Hristos a poruncit "Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Si invatati- i sa pazeasca tot ce v-am poruncit."( Matei 28:20,21) a vorbit serios.
cataghe, tot Biblia spune in Efeseni 4.5: "Este un singur Domn, o singura credinta, un singur botez" Deci daca este o singura credinta nu trebuie aceasta cautata? Ma repet: este calea cea mai usoara aceea de a-ti continua viata fara prea multe batai de cap, cu gandul ca "asa m-am nascut, asa au fost si bunicii mei, asa face toata lumea" sau ca "nu am timp acum de chestiuni din astea, oi avea mai mult la batranete". Dar "din pacate" "Astazi daca auziti glasul Meu nu va impietriti inimile" ....
Imi cer sincer iertare daca am ofensat pe cineva. De fapt cred ca altfel nu se poate, multi se simt jigniti pentru simplul fapt ca nu zici ca ei, singura modalitate de a fi in pace cu toata lumea este ori sa sustii ce sustin si ei ori sa nu zici nimic
DIANE
cununie
nunta (pe curand si altele)
diverse chestii pentru nunta & cununie
Honey-Moon Albena
Photoshop
edit: adaugat ghilimele la "din pacate" ;)
cataghe spune:
Dianette, apreciez modul civilizat in care ti-ai spus parerea, si pt ca mi te-ai adresat voi incerca sa iti raspund atata cat ma pricep (in rest, cum spuneai, sunt absolvita pt "nestiinta"). Vreau sa incep prin a recunoaste ca vorbele tale nu au nici un efect asupra mea nu pt ca nu ti-as respecta credinta, ci pt ca, asa cum spuneam, eu consider ca exista alte lucruri mai importante. Sa ma explic. Tu spui ca exista un singur adevar si ca asta nu e adevarul tau, ci Adevarul insusi, pe care insa il detii, ceea ce te face datoare de a-l propovadui celorlalti. Eu nu ma pot lauda cu asa ceva, eu nu detin un adevar absolut ca tine, ci o credinta. Am avut interesante experiente in viata care m-au convins ca credinta fiecaruia tine mai mult de o revelatie decat de argumente. Daca e important pt mine ca m-am nascut ortodoxa, da, e foarte important, din punctul meu de vedere spiritualitatea care ma conecteaza cu antecesorii mei e mai importanta decat de unde incep sa numar ca sa determin ziua a VII-a. De asemenea, ca sa iti dau alt exemplu de chestiune pe care eu o consider esentiala, faptul ca apartin unei religii cu succesiune apostolica certa este mai important pt mine decat care anume este ziua a VII-a. Sa ne intelegem, nu spun ca trebuie sa fie important si pt tine, spun doar ce e important pt mine personal. Poruncile spun sa respecti ziua de odihna si incerc pe cat pot sa respect ziua de odihna asa cum este ea inteleasa de religia mea. In nici un caz faptul ca ziua a VII-a e sambata, chiar demonstrat cu argumente imbatabile, nu ma poate face sa ma convertesc. Poate ca ai dreptate, poate ca adevarul e la tine, poate ca religia mea are un punct slab in privinta respectarii zilei de odihna. Drept sa iti spun, din cate stiu eu crestinismul timpuriu a adoptat duminica drept zi de odihna si pt a reconcilia noua religie cu vechile religii solare. Ei, si? Nu exista religie "pura", toate au elemente si traditii imprumutate, chiar si adevarul tau, daca vei cauta, vei vedea ca are elemente de imprumut, si inca o multime. Deci, s-ar putea, dupa cum spun, ca tu sa ai dreptate, insa pt mine acest lucru nu este esential, si nu este esential pt ca Vechiul si mai ales Noul Testament reprezinta colectii de scrieri interpretabile, iar eu nu pot sa fac mai mult decat sa incerc sa practic o religie care mie mi se pare ca are cele mai multe elemente valide (chiar daca nu toate), si totodata care sa se potriveasca sufletului meu si sa ma faca sa ma simt mai aproape de Dumnezeu. Pentru mine la ora asta, asta e religia ortodoxa, desi am considerat si consider in continuare ca diferentele dintre biserica ortodoxa in care m-am nascut si biserica catolica pt care am cel mai mare respect sunt la fel de neesentiale ca si intrebarea din titlul acestui subiect: "sambata sau duminica?"
Si acum, dupa ce am incercat sa imi clarific pozitia personala, sa revin: am spus ca nu cred ca exista sanse de a va convinge una pe alta, pt ca din cate va vad pe voi si le stiu pe fetele ortodoxe, fiecare detineti (spre deosebire de mine) un adevar pe care il considerati absolut. Prin urmare, o discutie civilizata intre voi dupa parerea mea nu se poate desfasura decat cu caracter pur informativ, in caz ca vreti sa cunoasteti si argumentele celeilalte "tabere", ca sa zic asa. In nici un caz nu le vad pe Irina sau pe Doina convertindu-se la adventisti, la fel cum nu va vad nici pe voi acceptand duminica drept zi de odihna, cata vreme insusi numele denominatiunii de care apartineti declara ca esentiala pt aceasta denominatiune "ziua a VII-a" asa cum o intelegeti voi.
Si, ca sa inchei, ma indoiesc ca Isus noua ne-a adus sabia, ca sa ne duelam aici pe forumul desprecopii. Deci, pace pe pamant si intre oameni buna intelegere.
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)