In fiecare zi cu Dumnezeu (partea a 9-a)
Raspunsuri - Pagina 20
Arhistefy spune:
Ridica-te acum, omule firav! Uita o clipa de treburile tale, ascunde-te pentru o vreme de gandurile ce te tulbura. Arunca-ti de pe umeri grijile ce te impovareaza si lasa la o parte munca istovitoare. Pret de cateva clipe fa-I loc lui Dumnezeu si odihneste-te putin in El. Intra in camaruta mintii tale; da afara toate gandurile, mai putin cele despre Dumnezeu si cele care te pot ajuta sa-L cauti pe El. Vorbeste acum, inima mea! Vorbeste-I acum lui Dumnezeu zicand: caut fata Ta, fata Ta, Doamne, o voi cauta.
(Sfantul Anselm)
www.bconsulting.3x.ro
Arhistefy spune:
Rugaciune pentru a invata sa iubesti
Doamne :
o Cand imi este foame, da-mi pe cineva care are nevoie
de mancare;
o Cand imi este sete, trimite-mi pe cineva care are nevoie
de apa;
o Cand imi este frig, trimite-mi pe cineva sa-l incalzesc;
o Cand am o suparare, da-mi pe cineva sa-l consolez
o Cand crucea mea devine grea, fa sa pot ajuta pe un altul
sa-si poarte crucea sa;
o Cand sunt sarac, condu-ma la cineva care este in lipsuri;
o Cand nu am timp, da-mi pe cineva pe care sa-l pot ajuta chiar si numai pentru cateva clipe;
o Cand sunt umilit, da-mi pe cineva sa-l laud;
o Cand sunt descurajat, trimite-mi pe cineva pe care sa-l incurajez;
o Cand am nevoie de intelegere din partea altora, da-mi pe cineva care are nevoie de intelegerea mea!
www.bconsulting.3x.ro
Alex2 spune:
Asa cum se cuvine unui drumet cu inima buna, te salut in timp ce pasii mei iti patrund in casa. Imi scot haina de ploaie si tusesc grav. Inca din tonul vocii se simte setea mea. Multumesc pentru paharul de apa proaspata. Ma asez in coltul mesei si incep a-ti povesti cu ochii tristi, cu inima ravasita si cu un zambet...asa de sters pe chip. Multumesc inca o data ca m-ai primit!
Am tot alegat in lung si-n lat sa primesc un raspuns intrebarii mele: De ce? De ce nu-L mai inteleg pe Dumnezeu?
De ceva vreme zambetele mele sunt tot mai triste, inima mea tot mai secatuita de dor si simt ca ceva lipseste. Ma simt de parca Dumnezeu, care locuia intr-un ungher al inimii mele, a plecat. Si...da, daca stau sa privesc in acel colt, nu gasesc decat un bilet pe care scrie: "Sa nu uiti niciodata cat de mult te iubesc!". Si semneaza in dreapta jos, "Hristos".
Cum as putea sa-L mai inteleg pe Hristos? In fiecare zi am incercat macar cateva clipe sa stau de vorba cu El. Am incercat sa fac binele, am incercat sa ajut. De ce a plecat? Cum as putea sa-L mai inteleg pe Hristos?
Dar te-ai întrebat macar pentru o clipa daca nu cumva tu L-ai alungat?
Cum?! Crezi ca eu L-as fi alungat? Nu, nu as face asta niciodata! Il doresc pe Hristos în viata mea! Nu L-as alunga din inima mea niciodata! Niciodata!!! Si intepenesc la gandul ca L-am facut sa se simta ca un strain in inima mea… sau, cel mult, ca un musafir.
Mai iau o gura de apa si strang paharul in maini, gandindu-ma la cum s-o fi simtit El, in inima mea. De ce nu mi-am dat seama ca trebuia sa-I vorbesc ca unui prieten si nu ca unui strain, ca trebuia sa rad si sa plang pe umarul Lui in loc sa inghit in sec de fiecare data cand inima sta gata sa-mi rabufneasca?
Nu am inteles de ce a plecat! Dar poate ca nici macar n-a fost vreodata in inima mea. Poate ca doar am crezut. Insa daca a fost si daca a lasat acel bilet: "Sa nu uiti niciodata cat de mult te iubesc!"...oare cum as putea sa inteleg o astfel de iubire? Eu…nu merit atata iubire! De ce ma iubeste cand eu nici pe departe nu sunt asa cum El isi doreste sa fiu? Cum as putea sa-L mai inteleg pe Dumnezeu?
Ma mai gandeam la atatea momente din viata mea, in care problemele si intrebarile au dat navala, cand inima mi-a fost ranita, cand am fost la un pas de moarte si lucrul pe care l-am simtit a fost ca Lui Dumnezeu nu-i pasa, ca nu-L intereseaza amanuntele din zilele mele grele, cu nori. Cum sa inteleg un astfel de Dumnezeu care, in timp ce imi spune ca-I pasa, ingaduie atatea furtuni? Cine sa-L mai inteleaga pe Dumnezeu? – imi tot repetam in minte si ma-ngrozeam la gandul ca nu insemn nimic pentru El!
Si dupa ce-am alergat o bucata buna de drum ca sa-mi linistesc sufletul si lacrimile, m-am oprit in dreptul unui copac. Era asa de frumos! Parca si acum vad, parca ii simt si acum umbra racoritoare… Si am inteles ca acel copac a fost creat pentru mine, ca intreaga natura poarta semnatura Lui Dumnezeu pentru ca eu sa ma bucur de ea. Si-atunci, cum as putea sa-L inteleg pe Dumnezeu?
Chiar daca iti este greu sa crezi asta totusi Lui Dumnezeu ii pasa de tine mai mult decat crezi!
Cum? Lui Dumnezeu ii pasa de mine? Si-atunci, furtunile? Problemele mele? De ce le-a ingaduit un Dumnezeu care a creat acest univers pentru om, pentru mine?
Dar daca acele momente pe care tu le numesti "furtuni" ti-au fost ingaduite avand menirea de a te ajuta sa-L descoperi pe Dumnezeu, de a te apropia mai mult de El, tot nu L-ai intelege? Ai continua sa spui ca Lui Dumnezeu nu-I pasa? El era acolo, langa tine, cand furtunile pareau sa-ti doboare corabia. Insa tu ai preferat sa privesti la valuri in loc sa privesti la viata din tine, data de El si ocrotita in palmele lui Dumnezeu. Puteai chiar sa fii plin de bucurie tocmai pentru ca stiai ca alaturi de tine este Dumnezeu.
Nu intelegeai de ce te iubeste cand tu nu meritai asta?
Spune-mi macar un om care merita sa fie iubit! Spune-mi ce-ai putea sa faci ca sa meriti o dragoste ca a Lui? Poti sa-I castigi dragostea? Sau…poti sa-L opresti sa te mai iubeasca? Pentru asta ai fost creat, te-a creat cu un scop: sa fii iubit de El!
Acum...Il intelegi pe Dumnezeu?
Cu rasuflarea taiata si cuvintele pe jumatate nerostite de uimire, nu mai pot rosti decat atat: "Acum Il inteleg pe Dumnezeu!"... Am ales sa tac inaintea Lui, am ales sa incetez sa mai cartesc lasandu-L pe El sa-mi faca de inteles ceea ce nu inteleg, sa dea sens lucrurilor care par sa nu aiba sens! Iar cand sunt lucruri pe care nu trebuie sa le inteleg, am invatat sa accept asta, admirandu-L pe Dumnezeu si promisiunea ca va veni si acea zi in care nimic nu-mi va mai ramane de neinteles!
Daca si tie ti se pare uneori de neinteles Dumnezeu, deschide-ti ochii si urechile inimii… Dumnezeu vrea sa te lase sa Il vezi, vrea sa te lase sa Il auzi… Vor ramane mereu lucruri pe care nu le vom intelege cand vine vorba de Dumnezeu. Nici sa nu avem o astfel de pretentie… Poate tocmai din acest motiv Dumnezeu are un farmec aparte, poate asta ii da unicitate…
Multumesc inca o data pentru paharul de apa! Te las acum! Ramai cu bine.
Alexandru
Am risipit timpul sau timpul m-a risipit pe mine?Daca am ochii deschisi de ce pasesc in intuneric?M-am contopit cu el si m-am pierdut in abisul gandurilor infinite.Stiu ca nu stiu nimic si nici macar asta nu stiu.Cand voi inceta sa exist am o armata de ingeri in suflet si una de demoni in sange.Si totusi,sunt doar o fiinta asteptand...
Arhistefy spune:
Indrumari pentru familie si biserica privitoare la moartea mea
Cand Dumnezeu ma va chema la El vor fi niste trepte de parcurs pentru pregatirea trupului meu spre ingropare.
Mai intai sa stiti ca Parintele Staret al Manastirii Petru Voda, Arhimandritul Iustin Parvu ne-a acordat in cimitirul manastirii doua gropi alaturate, pentru ca asa cum am trait in viata sa fiu si-n moarte cu sotia mea Adriana, care m-a ajutat in imprejurarile grele cu un curaj pe care inainte de aceste imprejurari nici nu i l-am banuit.
La capatai va fii o singura cruce de piatra pe care vor fi scrise numele noastre, data nasterii si a decesului si un indemn catre cei care ne vor vizita mormantul sa se roage pentru noi.
Conform legilor americane trupul meu va fi depus intr-o casa mortuara care va indeplini procedurile prevazute pentru un trup care va fii transportat in Romania. Dupa spalarea profesionala facuta de casa mortuara, rugati un preot ortodox sa spele trupul cu vin si untdelemn roastind rugaciunile de cuviinta si miruindu-ma pe tot trupul. Apoi sa ma imbrace cu straiele preotesti si pe piept sa-mi puna icoana Maicii Domnului , cea sculptata in os si fixata intr-un cadru de lemn, pe care mi-a daruit-o in spital Prea Fericitul Patriarh Teoctist al Romaniei, care mi-a dat si binecuvantare pentru asta. In mana dreapta sa-mi puna sfanta cruce si metaniile primite de la Manastirea Diaconesti care vor merge cu mine in mormant.
De la aeroport din Bucuresti pana la Petru Voda sunt vreo sapte ore de mers cu masina... Prietenilor mei de o viata, ucenicilor mei si credinciosilor care ma vor insoti pe ultimul drum, le multumesc...
Dumnezeu sa le rasplateasca insutit dragostea, grija si ajutorul pe care mi l-au dat! Nu sunt in stare sa gasesc cuvinte de recunostinta pentru toate, cuvantul imi este prea slab si inima mea prea saraca ca sa pot exprima toata recunostinta mea pentru ei.
Pentru enoriasii mei las acest cuvant: Iubiti-va unii pe altii cum si Iisus ne-a iubit pe noi, ca sa se vada dintru aceasta ca suntem fii Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Fiti jetrfelinici! Straduiti-va pentru zidirea bisericii! Rugati-va si milostiti-va de cei in nevoi!
Arhitectilor care au proiectat Biserica fara nici o rasplata materiala, sa le inmulteasca Dumnezeu harul, sa le rasplateasca dragostea cu care au lucrat la proiect luni de zile pentru a ajunge la cea mai desavarsita forma, prin inspiratia Duhului Sfant.
Va rog sa pastrati curata pictura bizantina, fara nici un fel de amestec cu alte influente. Numai pictura, culoare si lumina... nici o icoana in relief, nici o icoana atinsa de modernismul zilelor noastre!
Multumesc Consiliului Parohial care m-a sustinut si ajutat. Duc cu mine in mormant o dragoste uriasa pentru voi, pentru jertfa voastra, pentru sustinerea mea in fata greutatilor, a micilor neintelegeri si a propriilor mele slabiciuni.
Daca am uitat pe unii, ii rog sa ma ierte... Scriu asta pe patul spitalului, sunt slabit si fara indoiala ca mintea mea nu-i poate cuprinde astazi pe toti cei care m-au iubit si i-am iubit, dar Dumnezeu stie dragostea mea pentru toti, si-mi iarta neputinta.
Harul Domnului nostru Iisus Hristos si dragostea lui Dumnezeu-Tatal si impartasirea Sfantului Duh, sa fie cu voi toti! Amin.
12 noiembrie 2006,
Spitalul Militar Bucuresti,
Preot Gheorghe Calciu
www.bconsulting.3x.ro
Arhistefy spune:
Raiul pe pamant:
-a-L cunoaste pe Dumnezeu inseamna bucurie;
-a ma inchina Lui inseamna fericire;
-a fi cu El inseamna pace!
www.bconsulting.3x.ro
Arhistefy spune:
"Incolo, fratii mei, tot ce este adevarat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice fapta buna, si orice lauda, aceea sa va insufleteasca." Filipeni 4:8
Ai intalnit vreun perfectionist care sa fie fericit cu adevarat? Probabil ca nu. Ori de cate ori lucrurile trebuie sa decurga intr-un fel, viata te poate face sa te simti destul de mizerabil, schimband constant imprejurarile. In loc sa fie fericiti pentru binecuvantarile primite, perfectionistii tind sa se concentreze asupra greselilor si asupra nevoii de a le corecta. Poate fi vorba de o garderoba in dezordine, o zgarietura la masina, o sarcina pe care au indeplinit-o mai putin decat perfect sau de cateva kilograme in plus de care doresc sa scape.
Sau poate fi vorba despre imperfectiunile altora: infatisarea, comportamentul sau modul in care-si traiesc viata. Insusi faptul ca perfectionistii se concentreaza asupra defectelor ii impiedica sa fie recunoscatori; deoarece recunostinta este inima fericirii! Acest lucru nu are nimic de a face cu dorinta de a fi mai bun; are de-a face cu fixatia asupra greselilor! Bineinteles ca exista modalitati mai bune de a înfaptui ceva, insa asta nu inseamna ca nu poti savura viata asa cum se gaseste la un moment dat. Care este solutia? Opreste-te inainte de dobandirea obiceiului de a sustine ca lucrurile trebuie sa fie altfel decat sunt. Aminteste-ti ca viata este buna, si ca in absenta judecatii tale, toate se vor rezolva cu bine. De ce? Pentru ca Dumnezeu detine controlul! Incepe sa-ti tratezi nevoia de perfectiune, dezvoltand o atitudine de incredere si recunostinta. Facand acest lucru, vei incepe sa descoperi cat de minunata este, de fapt, viata.
www.bconsulting.3x.ro
Arhistefy spune:
Ce s-ar intampla daca....
...Dumnezeu nu si-ar face timp sa ne binecuvinteze astazi, deoarece noi nu ne-am facut timp sa-I multumim ieri?
...Dumnezeu s-ar hotari sa nu ne mai conduca maine,deoarece noi nu-L urmam pe El astazi?
...nu am mai vedea inflorind nici o floare, deoarece am murmurat atunci cand Dumnezeu a trimis ploaie?
...Dumnezeu ne-ar lua maine Biblia, deoarece noi nu am citit-o astazi?
...Dumnezeu nu ne-ar mai trimite nici un mesaj, deoarece noi nu-L ascultam niciodata?
...Dumnezeu nu ar mai fi trimis pe Fiul Sau, deoarece noi credem ca putem plati pretul pacatului nostru?
...usa bisericii s-ar inchide, deoarece noi am lipsit de atatea ori de la timpul de rugaciune?
...Dumnezeu nu ne-ar mai iubi, deoarece nici noi nu ii iubim pe cei din jurul nostru?
...Dumnezeu nu ne-ar mai auzi astazi, deoarece noi nu L-am ascultat ieri?
...Dumnezeu ar raspunde rugaciunilor noastre asa cum ii raspundem noi, atunci cand El ne cheama in Lucrarea Sa?
...Dumnezeu ne-ar indeplini nevoile dupa cum suntem si noi de dispusi sa traim pentru El?
www.bconsulting.3x.ro
Arhistefy spune:
Concertul
Cand luminile din incapere s-au stins si concertul era pe cale sa inceapa, mama s-a intors la locul ei si a descoperit ca fiul sau disparuse.
Dintr-o data, cortinele au fost date la o parte si lumina reflectoarelor a poposit pe impresionantul pian Steinway de pe scena.
Ingrozita, mama vazu că baietelul ei se asezase la claviatura, apasand pe clape si alegand cu grija notele cantecelului
„Twinkle,Twinkle Little Star”.
In acea clipa, marele maestru pianist si-a facut intrarea in scena, a mers repede la pian si i-a soptit baiatului la ureche:
„Nu te opri.
Continua sa canti”.
Apoi, aplecandu-se, Paderewski si-a întins mana stanga si a inceput ss completeze melodia, adaugand partea de bas. Dupa putin timp, si-a intins si mana dreapta, de cealalta parte a baiatului si a adaugat un acompaniament cursiv.
Impreuna, batranul maestru si tanarul ucenic au transformat o situatie ce s-ar fi putut dovedi a fi dezastruoasa, intr-o experienta extraordinar de creativa.Cei din public au fost atat de fascinati, incat nu si-au putut aminti ce a mai cantat marele maestru dupa aceea.
Si-au amintit doar de piesa clasica:
„Twinkle, Twinkle Little Star”.
Poate ca asa stau lucrurile si cu Dumnezeu.
Ceea ce poti realiza doar de unul singur este putin probabil ceva demn de a fi retinut.
Ne dam silinta sa fim cat mai buni, dar rezultatele nu sunt intotdeauna o muzica frumoasa si armonioasa. Cu toate acestea, cu ajutorul Maestrului, lucrarea vietii noastre poate fi cu adevarat frumoasa.
Data viitoare cand iti propui sa faci lucruri marete, asculta cu atentie. S-ar putea sa auzi vocea Maestrului, cum iti sopteste la ureche:
„Nu te opri.
Continua sa canti”.
Fie sa-i simti bratele in jurul tau si cum te ajuta sa-ti transformi micile incercari in adevarate capodopere.
Tine minte, Dumnezeu nu ii cheama pe cei pregatiti, ci mai degraba, ii pregateste pe cei „chemati”.
Viata se masoara mai exact prin vietile pe care le atingi, si nu prin lucrurile pe care le dobandesti.
Fie ca Dumnezeu sa te binecuvanteze si sa fie mereu alaturi de tine!
www.bconsulting.3x.ro
Arhistefy spune:
"...nu te abate nici la dreapta nici la stanga, si fereste-te de rau." Proverbele 4:27
Nimic, absolut nimic nu este mai important pentru viitorul tau decat integritatea. Dictionarul Webster o defineste intr-un singur cuvant: onestitate! Nu-ti poti ascunde lipsa ei prea multa vreme. In cele din urma, precum o fundatie subreda intr-o furtuna puternica, crapaturile se vor adanci, acoperisul se va prabusi, si ceea ce te-ai straduit sa cladesti, se va darama. Scaparea de consecinte poate fi mai rea decat flagrantul, pentru ca poti incepe sa crezi in posibilitatea unei dualitati. Ia aminte: "Ca o potarniche, care cloceste niste oua pe care nu le-a ouat ea, asa este cel ce agoniseste bogatii pe nedrept..." (Ieremia, 17:11) Sa nu crezi ca poti face ce doresti in privinta lucrurilor marunte si totul sa fie in regula, atata vreme cat nu ai "pierderi" majore. Prima minciuna te face un mincinos si indiferent daca furi o mie de lei sau un milion, tot un hot ramai. Integritatea va pune mereu caracterul mai presus de profitul personal, oamenii mai presus de lucruri, slujirea mai presus de putere, principiile mai presus de compromisuri si perspectiva mai presus de "imediat". De fiecare data cand incalci un principiu moral, iti va fi mai greu, nu mai usor sa actionezi cu integritate. Toate lucrurile facute in trecut, inclusiv cele omise prin neglijenta, isi vor spune cuvantul cand vei fi supus presiunilor. De aceea dezvoltarea si mentinerea integritatii necesita vigilenta si disciplina constanta.
www.bconsulting.3x.ro
Arhistefy spune:
"•••dupa ce te vei intoarce la Dumnezeu, sa intaresti pe fratii tai." Luca 22:22
Voltaire a povestit odata despre un rege al carui cal favorit s-a pierdut, astfel ca a oferit o recompensa celui care-l va gasi. Multi oameni intelepti au incercat si au esuat, însa un prostovan de la curtea sa l-a gasit si l-a adus inapoi. "Cum ai reusit?", l-a întrebat regele. Omul a raspuns: "M-am gandit: Daca as fi cal, unde as merge? M-am pus in locul sau, astfel am reusit sa-l gasesc!" Compasiunea inseamna empatie! Inseamna sa-i ceri lui Dumnezeu sa te ajute sa intelegi ce se intampla cu persoana respectiva; sa auzi ce nu-ti spune bine prin cuvintele pe care le rosteste; sa intelegi ca mania lui este doar o masca a fricii; sa intelegi ca striga dupa ajutor in singurul mod in care se pricepe.
Inainte ca Petru sa-L renege pe Isus, El i-a spus: "... dupa ce te vei intoarce la Dumnezeu, sa intaresti pe fratii tai." Cand harul iti atinge viata, vei atinge si tu vietile altora!
Nu te mai comporta ca si cum ai reusit prin propriile puteri. Harul lui Dumnezeu ti-a dat putere sa izbandesti, nu? Asa ca du-te si atinge cu dragoste si alte suflete. Daca te resping, te pot doar impinge mai aproape de El. Daca te accepta, spune-le: "Orice ai nevoie, Dumnezeu are acel lucru. In ciuda situatiei în care te gasesti, exista o rezolvare, si voi sta alaturi de tine pana la solutionarea problemei." Dumnezeu ne-a iubit atat de mult incat a venit la noi, astfel ca noi sa-i iubim suficient pe ceilalti pentru a merge la ei.
www.bconsulting.3x.ro