Ortodoxie din Postul Mare in Postul Mare(19)
Raspunsuri - Pagina 5
cataghe spune:
quote:
Originally posted by fdoina
Cataghe, eu nu ma refeream la tine, si cred ca ti s-a raspuns, da vezi tu, se pare ca nu avem acelasi limbaj, ca pentru noi logica este secundara, altfel cum am putea crede ca plantele au fost create inaintea soarelui?
Mei, trebuie sa recunosc ca aici ai perfecta dreptate. Da' io tot mai speram - greseala mea! - ca se mai poate si gandi pe marginea unor chestii. Asta asa, amintindu-mi de Steinhardt care zicea ca Isus nu ne vrea... nu mai zic, ca dupa aia cine stie ce se mai interpreteaza...
quote:
Eu am facut referire la fetele protestante care (cu exceptia Elenei) nu aveau n-au avut nici o motivatie sa intre la topicul asta(Jo o marturiseste singura), decat sa discute discutii. Poate ca din afara o parea cerc inchis, dar cand vine cineva sa te ia in bascalie trebuie sa fii un pic sfantulet sa nu-i spui sa-si vada de treaba lui...Presupun ca din punctul tau de vedere trebuia sa-l intampin si pa xeno cu o , ca deh, trebuie sa ne iubim aproapele...As prefera o dragoste mai la distanta, daca nu-i cu suparare
Ei, aici nu iti mai dau dreptate. poi daca vrei dragoste din asta cu distanta, cum ramane cu ideea cum ca pe prieteni e usor sa ii iubesti, pe "dusmani" e mai greu? Adicatelea, ideea crestinismului e sa iubesti "crestinii ortodocsi" sau "aproapele"?
Yankule, bag seama ca iar esti in cu totul alt loc decat trebuia sa fii - fizic ma refer, nu virtual!!
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
yank spune:
Daca s-a ajuns la retete,mai raman o vreme pe aici,ca deja pare interesant.Cine are reteta la sarmalele alea cu orez,ca o vreau si eu,eu dau la schimb reteta de sarmale din peste.[bang]
gandacelu spune:
de fapt, intrasem sa mai scriu ceva din Pr. Serafim Rose: despre o problema din interiorul ortodoxiei, o "supercorectitudine" a unui grup (care se credeau mai traditionalisti decat traditia) si ii acuzau pe toti ba de influente catolice, ba de ecumenism (poate unora suna cunoscut, am intalnit si eu astfel de persoane pe un forum si m-am ingrozit!) - ce spune Parintele:
teologii neotraditionalisti sunt in afara duhului teologiei ortodoxe "fiindca sunt prea patimas preocupati sa arate cat sunt ei de corecti intotdeauna" (...) Noile autoritati supercorecte le ofera cateva raspunsuri simple la intrebari complexe, lucru foarte atragator pentru cei usor nesiguri sau sovaielnici in credinta lor. Cunoastem multi convertiti ce se agata de corectitudine ca de un biberon si eu cred ca si-ar mantui sufletele mai bine daca ar fi putin mai "incorecti", dar mai smeriti"
Sa luam aminte! iata cum intervin Parintii in disputele de forum de la distante mari in timp si spatiu
mami de ileana si ioachim
gandacelu spune:
catalina, ca un fost ateu cu o minte extrem de analitica, iti confirm faptul ca unii din noi mai si gandim
problema oricarei gandiri este sa duca undeva
daca acea "gandire" se ezista doar de dragul de a gandi si nu duce nicaieri, este doar un joc mental, un fel de "cine gaseste mai repede un contraargument", atunci nu putem comunica. de fapt, asta am incercat sa spun tot timpul: parerea mea este ca tu nu cauti raspunsuri, tu doar te plictisesti si cauti sa demonstrezi altora cat esti de desteapta - nu o spun cu rautate, ba chiar cu compasiune, de multe-multe ori si eu sunt la fel
ce voiam sa accentuez este ca aici noi nu ne-am adunat pentru a juca table, ci pentru a creste impreuna. daca nu poti cuprinde cu mintea niste intelesuri, este simplu sa ne cataloghezi ca "limitate", desi ma tem ca noi am putea sa-ti aplicam aceeasi eticheta - doar pentru ca tu nu poti intelege, nu inseamna ca noi, care am inteles, suntem prosti - ba chiar, logic ar fi, dimpotriva - dar nu este asa tocmai pentru ca intelesurile din religie sunt total diferite de intelesurile din, sa zicem filosofie: in religie mergi cu mintea pana in ultimul punct, dupa care faci un salt mortal - acest salt "steinhardtian" nu il pot face toti, unii nu au curaj, unii nu se pot lepada de ei inisi, unii nu isi dau seama ca au nevoie de asta - este valabil si pentru noi, ortodocsii, sa nu crezi ca pun o bariera - saltul este intelegerea duhovniceasca - daca nu o ai, roaga-te sa o ai si caut-o, altfel trece timpul degeaba prin noi...
Elena spune:
Gandacelu, n-am zis, mai, ca s-a luat cineva de catolici, ci doar ca din cuvintele scrise de tine se intelegea ca ccc catolicii NU mai postesc. Atit.
Doina, da, am citit cartea "Ortodoxia si religia viitorului" (multumesc, Irina !) si ce sa spun ? chiar mi-a placut !
In afara de parerile dansului ca BO este singura biserica in care se gaseste Duhul Sfant si ca ecumenismul e cea mai mare nenorocire a secolului, chestiuni cu care bineinteles nu pot fi de acord, in rest mi s-a parut o carte buna si folositoare pentru cei care nu sunt familiarizati cu noile curente din crestinism. Toate curentele astea moderniste sunt foarte periculoase si pot sa indeparteze omul de Cale, fara ca el sa simta.
Se spune ca exista un milion de drumuri care duc in iad, cu autostrazi largi, cu neoane si sclipici, insa doar unul singur care duce in Rai (si ala stramt si presarat cu dureri, caci cum poate fi altfel decat dureroasa transformarea omului lumesc in unul duhovnicesc ?).
Citind despre toate aceste modernisme, ma gandeam eu, oare nu a fost asa si pe vremea Apostolilor ? bine, poate comparatia e putin fortata, pentru ca atunci nu aveau pretentia ca sunt de la Dumnezeu, pe cand, in ziua de azi, toti vorbesc in numele firmei "crestinism". In Grecia acelor timpuri sau in Imperiul Roman nu erau zei/zeitati/idoli pe toate drumurile ? aveai la alegere, dupa pofta inimii ! cam asa mi se pare ca stau lucrurile si acum. Vrei muzica cool in biserica ? nici o problema, avem biserici cu tobe si trambite. A, muzica nu e de ajuns ? se rezolva ! mai adaugam si putin dancing , ca sa nu se plictiseasca omu'. Vrem stari extatice, senzatii & stuff ? firma carismatica ne asteapta cu portile deschise. Vrem sa ne vindecam de bolile noastre ? nimic mai simplu ! trebuie numa sa deschidem teveul cand vorbeste profetul John si punem mainile pe ecran si suntem ca si noi, vindecati si energizati !! vrem sa obtinem pace interioara &fericire_la_minut, atunci facem nitzica yoga crestina. Si tot asa.....Insa ce am observat eu la cei care sunt adeptii acestor orientari/culte este ca ei sunt mai mult atrasi de chestii senzationale, de supranatural sau altele, decat de Dumnezeu !! pentru ei credinta si ajungerea la Dumnezeu nu sunt un scop in sine, ci sunt un mijloc de a obtine ceea ce vor ei (senzatii, experiente paranormale, etc.). Cum am mai scris la topicul despre reincarnare despre tipul ala, pentru el ortodoxia este doar un mijloc, pe el de fapt il preocupa cel mai mult chestiunile paranormale.
Prin urmare, eu sunt convinsa ca cine cu adevarat pe Dumnezeu iL cauta, cine cu adevarat Lui vrea sa-l urmeze, mai devreme sau mai tarziu isi va da seama ca nu este pe calea catre Adevar, asa cum a dat Parintele exemplu cu acel tanar care avea nush ce duh.
Am gasit azi un citat din Patapievici care mi-a placut foarte mult si in care m-am regasit atit de bine:
Copiii resimt Crăciunul ca pe o sărbătoare. Asa simt si eu cuvintele Evangheliilor: ca pe un sacrament al bucuriei. [...] Asemeni copiilor, găsesc în a fi crestin sentimentul bucuriei înalte si certitudinea că sărbătoarea deja a început prin noi si că desfăsurarea ei nu are capăt.
(H.-R. Patapievici - Zbor în bătaia săgetii)
Bucurie in Domnul va doresc !
O eretica
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
gandacelu spune:
yank, catalina, elena, denizel, jocelyn, toti care va simtiti cumva lezati de cuvintele mele, va rog din inima sa ma iertati
nu vreau sa ma cert cu nimeni, dar de multe ori ajungem sa facem nu ce vrem, pentru ca suntem neputinciosi, ci ce nu vrem
eu chiar ma retrag, acum sper pentru o perioada muuuuuuuuuuuuuult mai lunga!
denizel spune:
quote:
Originally posted by gandacelu
catalina, ca un fost ateu cu o minte extrem de analitica, iti confirm faptul ca unii din noi mai si gandim
problema oricarei gandiri este sa duca undeva
daca acea "gandire" se ezista doar de dragul de a gandi si nu duce nicaieri, este doar un joc mental, un fel de "cine gaseste mai repede un contraargument", atunci nu putem comunica. de fapt, asta am incercat sa spun tot timpul: parerea mea este ca tu nu cauti raspunsuri, tu doar te plictisesti si cauti sa demonstrezi altora cat esti de desteapta - nu o spun cu rautate, ba chiar cu compasiune, de multe-multe ori si eu sunt la fel
ce voiam sa accentuez este ca aici noi nu ne-am adunat pentru a juca table, ci pentru a creste impreuna. daca nu poti cuprinde cu mintea niste intelesuri, este simplu sa ne cataloghezi ca "limitate", desi ma tem ca noi am putea sa-ti aplicam aceeasi eticheta - doar pentru ca tu nu poti intelege, nu inseamna ca noi, care am inteles, suntem prosti - ba chiar, logic ar fi, dimpotriva - dar nu este asa tocmai pentru ca intelesurile din religie sunt total diferite de intelesurile din, sa zicem filosofie: in religie mergi cu mintea pana in ultimul punct, dupa care faci un salt mortal - acest salt "steinhardtian" nu il pot face toti, unii nu au curaj, unii nu se pot lepada de ei inisi, unii nu isi dau seama ca au nevoie de asta - este valabil si pentru noi, ortodocsii, sa nu crezi ca pun o bariera - saltul este intelegerea duhovniceasca - daca nu o ai, roaga-te sa o ai si caut-o, altfel trece timpul degeaba prin noi...
Gandacelu', nu vreau sa ma laud ca am mai gasit un contaargument, dar cred ca pot explica motivul pentru care lumea isi "face de lucru" pe la ortodoxie. Nu e vorba despre plictiseala, nu e vorba de rautate, rele intentii sau cine stie ce motive obscure. Motivatia este una foarte simpla: sunteti o micuta comunitate extarordinar de frapanta si provocatoare:). Imi spunea astazi cineva ca ortodoxia nu se demonstreaza, se traieste in biserica. Nu poti explica nimanui cu ce se mananca ortodoxia daca respectiva persoana nu vine in biserica, daca nu ia cunostinta de Sfintele Taine. Da, de acord.
Dar care sunt roadele trairii sub imperiul Sfintelor Taine? Sa fie astea care se etaleaza pe acest topic? In ultima vreme chiar nu mai intram pe aici pentru ca toate se desfasurau dupa acelasi scenariu: mai o vorba frumoasa zisa de un calugar batran si bun, mai o bucatica dintr-o predica, mai intra fdoina plangandu-se de nevrednicia si nepocainta altora, mai se comenta pe tema asta uitandu-se vorbele calugarului batran si bun si...de la capat.
Eu cred ca roadele trairii autentic ortodoxe ar trebui sa se vada nu in sanul micii comunitati de aici, de pe topic, ci "in lume". Cand apare forte, cand apare xenocid sau cand apare darael cum dovediti ca traiti ortodox? Pana acum, intr-un singur mod: ridicand furcile(vorba lui xeno). Nu mi-a venit sa cred ce sapuneala a putut sa ia darael si cum nimeni, absolut nimeni nu a soptit un cuvintel. Unde era atunci trairea ortodoxa? Poate era in gandurile joannei, care a pus Psalmul 136 spre luare aminte sau in raspunsul mai mult decat jignitor adresat lui jocelyn? Mai trebuie sa spun ca iar am ramas masca? Va dati seama de ce sunteti o comunitate frapanta si provocatoare? Va dati seama de ce nu dovediti ca ati facut saltul steindhardtian?
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
fdoina spune:
quote:
Originally posted by cataghe
Asta asa, amintindu-mi de Steinhardt care zicea ca Isus nu ne vrea... nu mai zic, ca dupa aia cine stie ce se mai interpreteaza...
Cata, desi Steinhardt nu era asa prost ca mine, sa stii ca si el credea ca plantele au fost create inaintea soarelui Cat despre iubirea crestina, ei, aici iti dau eu dreptate, da nu stiu cine ti-a spus ca eu m-as pretinde detinatoarea unei astfel de iubiri...eu nici macar n-am pus inceput bun
Fetelor, iertare, am si eu o nedumerire...ca m-a pus pe ganduri Denizel...de multe ori omul le face si nici nu-si da seama...am intrat eu pe topicul asta ca sa ma plang de" nepocainta si nevrednicia altora"? ca atunci chiar e cazul sa ma tratez
Sabina spune:
gandac, ia de la baba
http://www.treklens.com/gallery/Europe/Romania/photo120274.htm
si voi desigur.
iar m-am intristat, sa stiti.
da ce sa fac, eu sunt din aia mai proasta, care nu are nevoie de argumente ca sa creada .in egoismul meu,simpla bucurie imi e de-ajuns.
si cunoscand-mi nevrednicia....
intelegeti voi.
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.