Ortodoxie din Postul Mare in Postul Mare(19)
Raspunsuri - Pagina 10
fdoina spune:
Mai voiam sa zic ceva, da deh, scleroza...Dupa ce am ras ca prostu citind "poemul celor trei putregaiuri", m-am mai gandit la remarca Elenei, si mi-am adus aminte de un episod din "Quo vadis", una din cartile mele preferate in liceu, in care Petronius, un patrician boem cu conceptii epicureice, dupa ce respinge crestinismul, afirmand ca asta-i o religie pentru sclavi, nu pentru oameni liberi, ca acei crestini nu's decat niste neputinciosi, niste amarati( el avea chiar repulsie de o asemenea atitudine, pe care o socotea nedemna, doar era nobil roman), ei, cand il cunoaste pe Sf Pavel, dupa o disputa apriga in care e coplesit de smerenia si iubirea Sfantului, ii zice ceva de genul "iudeule, o prefer pe iubita mea invataturii tale, dar nu m-as incumeta sa te infrunt la tribuna"
fdoina spune:
A, gandaca, titlul conferintei e Monahismul, ca mod de viata in pustia lumii...hihi, eu sunt musca aia care s-a visat albina...
conchita spune:
quote:
Originally posted by fdoina
Conchita, iubirea nu are cum sa fie logica si nici dreapta, ca atunci eu ar insemna sa-l dau pe fi-miu in groapa cu leiDa altceva am vrut eu sa spun, nu prea s-a inteles din pacate...cred ca stiu si motivul:pe DC nu scriu SFINTI...ca doar ei au dragostea aceea...Eu cred ca iubire, in sens crestin, nu am nici macar pentru copiii mei...da, ma rog, fac teoria castravetelui
n-am spus ca e logica, ci ca e dreapta. iubirea de rau nu e crestina. iar iubirea fara discriminare include si iubirea de pacat -in asta am vazut eu lipsa de logica. cand suntem indemnati sa nu judecam, suntem indemnati sa nu pedepsim pe altul pentru pacatele sale, pentru ca nu sta in puterea noastra asta. dar suntem indemnati sa urim pacatul la noi si la altii si sa stam departe de el. tocmai pentru ca nu suntem sfinti, nu trebuie sa ne inhaitam cu slujitorii diavolului.
amuleta spune:
Concito, ce sa zic, iti dau si tie dreptate (in principiu ), adica avem datoria sa combatem ideile anticrestine cind ne sint aruncate in fata, insa fara sa-i casapim pe mesageri (nici macar cu posetele ). Sa-ti spun si de ce cred asta : Dumnezeu n-are nevoie de aparatori, el exista dincolo si deasupra si indiferent de acuzatii. Noi il aparam pe Dumnezeu pentru noi, nu pentru el dar sufletul minios e mai departe de Dumnezeu, nu mai aproape, de aceea simt ca-i bine sa lasam minia deoparte. Dumnezeu l-a creat si pe ala de-l scuipa, ca si pe mine. Pavel era cindva Saul. Stiu eu cine va fi mantuit in final ? Cum zic astia pe-aici, ca opera nu-i gata pina nu cinta doamna grasa, asa-i si cu mintuirea: nu stim pina-n final. Asta mi-aduce aminte de povestea aceea cu iepurele si testoasa care s-au luat la intrecere : iepurele avea sanse mai mari dar testoasa a mers incontinuu, fara salturi. Vezi, e complicat...
xenocid spune:
Ah Conchita acum ca s'au aranjat taberele, impartit armele, ridicat scuturile, intrebare mea pentru voi crestinii este:
Voi ce stiti unde zace esenta Raului, care este sursa nefericirii voastre, radacina coruperii mantuirii, pierzania sufletelor, voi ce faceti pentru asta? Daca as aveam macar un un sfert din certitudinile voastre ah ce cruciada minunata. Ultima Cruciada! Imaginea unui milion de preoti la portile iadului, inarmati cu arbalete din lemnul crucii, un detasament de maicute calare aruncand cu sticle incediare umplute cu benzina din Lexusul lui Teoctist si fitile din pulpana Papei, sfinti insangerati improscand din stigmatele lor diavoli infricosati, catapulte cu anafura, aruncatoare de apa sfintita , cadelnite fumegande infipte in zidurile iadului si peste toate fluturand giulgiul din torino, ei bine la vederea acestei scene Raul nu ar avea nici o sansa. De ce nu te sui tu atunci cu tenesii pe cioturile ultimul diavol ramas in viata si cu sabia sfantului gheorghe sa ne eliberezi pe toti?
Sa fie oare pentru ca in in ultimul timp crestinii sint interesati mai
mult de retete de sarmale cu orez, batice si naframe?
Alin
Edit: Iar sa-i numesti pe cei care neaga existenta Dumnezeului tau infinitezimal Slujitorii Diavolului, e ca si cum ai acuza pe cineva care nu manaca sobolani de faptul ca e vegetarian
*segmentation fault*
cataghe spune:
quote:
Originally posted by DARAEL
Ca inchizi usa cuiva e o parte a liberului arbitru, dar nu uita Cuvintele Sfinte care vorbesc despre Iubire si nu numai – citeste-le si gandeste-te ca nu eu am spus asta, ci Iisus:
27. Iar voua celor ce ascultati va spun: Iubiti pe vrajmasii vostri, faceti bine celor ce va urasc pe voi;
28. Binecuvantati pe cei ce va blestema, rugati-va pentru cei ce va fac necazuri.
29. Celui ce te loveste peste obraz, intoarce-i si pe celalalt; pe cel ce-ti ia haina, nu-l impiedica sa-ti ia si camasa;
30. Oricui iti cere, da-i; si de la cel care ia lucrurile tale, nu cere inapoi.
31. Si precum voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi asemenea;
32. Si daca iubiti pe cei ce va iubesc, ce rasplata puteti avea? Caci si pacatosii iubesc pe cei ce ii iubesc pe ei.
33. Si daca faceti bine celor ce va fac voua bine, ce multumire puteti avea? Ca si pacatosii acelasi lucru fac.
34. Si daca dati imprumut celor de la care nadajduiti sa luati inapoi, ce multumire puteti avea? Ca si pacatosii dau cu imprumut pacatosilor, ca sa primeasca inapoi intocmai.
35. Ci iubiti pe vrajmasii vostri si faceti bine si dati cu imprumut, fara sa nadajduiti nimic in schimb, si rasplata voastra va fi multa si veti fi fiii Celui Preainalt, ca El este bun cu cei nemultumitori si rai.
36. Fiti milostivi, precum si Tatal vostru este milostiv.
37. Nu judecati si nu veti fi judecati; nu osanditi si nu veti fi osanditi; iertati si veti fi iertati.
Adevarul e ca dupa citatul asta mie nu imi mai vine sa zic nimic. Decat atat poate: ca tot restul e praf in ochi si ajungem la exemplul Amuletei: daca acest "cancer" care ne face sa nu pricepem aceste cuvinte nu il tratam si ne permitem sa mai si dam cu pietre in cei ce ne arata ca suntem suferinzi, atunci putem sa ne operam de toate cataractele din lume ca tot nu vedem nimic. Ceea ce mi se pare interesant e ca daca eu nu cred ca Dumnezeu a facut plantele inaintea soarelui, e blasfemie, insa daca cineva vine si rastalmaceste vadit cuvintele lui Isus, si mai ales int-un context care efectiv nu lasa loc la nici un fel de interpretare, e ok ca e "de-al nostru".
Acestea fiind zise, va salut cu respect si ma duc sa iau o pauza, ca vad ca oricum discutia degenereaza si la intrebari tot nu stie nimeni sa imi raspunda (sau poate stie si tine pt sine)
Iubiti-va pe tunuri!
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
amuleta spune:
"Daca as aveam macar un un sfert din certitudinile voastre"
Noi avem o singura certitudine : ca Dumnezeu a creat cerul, pamintul si pe om cu dragoste (chiar si pe tine ). Si faptul ca citesti aici si postezi ma convinge ca esti intr-o cautare dar nu prea stii ce sa cauti. Nu-i nimic, o sa ma rog pentru tine, ca vad ca sint sperante.
xenocid spune:
Pai Amuleta, eu n-am venit sa stau, am venit sa va iau .
In plus agenda mea este destul de incarcata. Uite de exemplu azi alaturi de crestinism mai am de combatut asa: chiromantie, astrologie, reincarnare, telepatie, homeopatie, spiritism. creationism, creationism stiintific (sic), design inteligent (2xsic).
Alin
*segmentation fault*
conchita spune:
quote:
Originally posted by amuleta
Concito, ce sa zic, iti dau si tie dreptate (in principiu ), adica avem datoria sa combatem ideile anticrestine cind ne sint aruncate in fata, insa fara sa-i casapim pe mesageri (nici macar cu posetele ). Sa-ti spun si de ce cred asta : Dumnezeu n-are nevoie de aparatori, el exista dincolo si deasupra si indiferent de acuzatii. Noi il aparam pe Dumnezeu pentru noi, nu pentru el dar sufletul minios e mai departe de Dumnezeu, nu mai aproape, de aceea simt ca-i bine sa lasam minia deoparte. Dumnezeu l-a creat si pe ala de-l scuipa, ca si pe mine. Pavel era cindva Saul. Stiu eu cine va fi mantuit in final ? Cum zic astia pe-aici, ca opera nu-i gata pina nu cinta doamna grasa, asa-i si cu mintuirea: nu stim pina-n final. Asta mi-aduce aminte de povestea aceea cu iepurele si testoasa care s-au luat la intrecere : iepurele avea sanse mai mari dar testoasa a mers incontinuu, fara salturi. Vezi, e complicat...
nu-i casapeste nimeni pe mesajeri, ca se casapesc singuri, dupa cum se vede, sado-maso fiind ei. nu vezi ca sunteti citite cu religiozitate? eu dau pe-aici din an in paste, nu ma pun la socoteala :-)) dar voi starniti umorile celor care, inainte sa va mistocareasca pe voi, il catavencesc pe Dumnezeu - iar observatia asta m-a dus pe mine la concluzia ca umorile astea nu voi le starniti, desi voi trebuie sa fiti aparate in primul rand, ci Dumnezeu le ingaduie de dragul vostru.
ce am invatat eu din virtualul care nu exista? :-)) sa nu fac concesii. concesia e pacatoasa, ca taci azi si nu zici nimic, sperand ca se simte omul si , taci maine si poimaine, iar cand raspoimaine te urnesti sa-i zici ceva de la obraz sa se simta, nu se intampla nika. povestea se repeta la infinit, iar vinovatul cica esti tot tu, ala de fapt sacaitul de prea-multa insistenta "luminatoare" a celor de-o alta simtire si gandire cu tine. vinovatul nu e ala care sparge geamurile si-ti strica linistea, nohooo, nicidecum. ala "gandeste", e "inteligent", e "tolerant". vinovat esti tu ca nu intorci si celalalt obraz. ei bine, eu nu cred asta. intorci celalalt obraz celui care nu-ti greseste din rautate, dar nu te oferi raului pe paine, fara sa opui rezistenta sau sa fugi, pur si simplu. io-s din aia care incearca marea cu degetul opunand rezistenta. si nu o fac cu manie, ca nickurile nu exista, deci nu-mi pot starni sentimente. :-))
pe langa testoase si iepuri, mai exista si lei. si pe ei tot Dumnezeu i-a creat. :-))
Xenocid, tu cu mine vorbesti? dar cine ti-a dat permisiunea? du-te mai nene si cere-i sfaturi literare lui OB si lasa-mi tenesii in pace ca nu iti calcara tie bocancii pe bombeu. chiar nu bagasi de seama ca nu te mai bag in seama de mult? nu vezi ce i se intampla lu' amicu tau de sandale, nea yk (si nu numai lui), ca vorbeste la pereti pana se invineteste, inclusiv pe PM-uri pe care nu le citesc, de furie ca nu-i raspund? iete la tine ce tupeu sa-mi soliciti confesiuni intime de ce il ador io pe Sf. Gheorghe. ce fapta buna ai facut pe ziua de azi ca sa meriti un raspuns decent de la mine?
du-te si nu mai pacatui.
amuleta spune:
No, badie, eu zic sa stai la rind atunci, ca-i unul mai negru ca tine care incearca asta mai mereu.
Da io tot pun un acatist pentru tine (asta ca sa stii, in caz ca te-apuca sughitul).