Biblia (6)
Raspunsuri - Pagina 7
denizel spune:
quote:
Daca inainte de pacat nu exista moarte, ea nu exista nici pentru celelalte viatzuitoare, nici pentru plante.
Magda, m-ai convins in legatura cu calutii:), dar eu zic ccc ca plantele nu au in ele suflare de viata (suflarea pe care o au animalele si oamenii). De fapt, plantele au fost create de la inceput si pentru a folosi drept hrana oamenilor si animalelor.
Madalina, simpatica ideea ta cu mancarea care face si desface:))
Elena, tare deosebit a fost printul Ghika, da' io tot nu l-as ruga nimic:)
quote:
Tot dansul a mai spus :" m-am botezat la catolici pentru a deveni un ortodox mai bun". Lucru pe care il inteleg foarte bine, pentru ca si eu simt la fel orientarea mea protestanta !!
Cu ultimele cuvinte m-ai pierdut in ulitza:). Explica mai asa, pe intelesul meu , ce ai vrut sa zici. Te intreb fiindca as vrea sa-mi depasesc si eu marea retinere si teama fata de ortodocsi si ortodoxie, pe care le-am capatat in urma discutiilor de pe forum. Pana la aceste discutii priveam ortodocsii (practicanti) si preotii ca pe niste oameni normali, iar ortodoxia ca pe o religie care pur si simplu nu mi se potriveste. Acum insa, crede-ma ca am o tresarire cand vad un preot ortodox si nu pot sa nu ma gandesc la faptul ca daca ar sti ce "hram port", m-ar uri si m-ar dispretui:(
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
ManyHope spune:
quote:
Originally posted by denizel
Madalina, simpatica ideea ta cu mancarea care face si desface:))
Ba NU Denizel, ba nu-i "simpatica", ci tu esti simpatica ca nu te-ai suparat pe mine,ca inca mai vorbesti cu mine
...pentru tine shi ideia o fi...cum ai zis, ca asa esti tu de felul tau, asa privesti tu lumea shi lucrurile poate...dar pentru mine e puerila...e de fapt "pueril de adanca",de "bazala", caci pentru ei(strabunii nostrii!) de la mancare s-a ales prafu... iar pentru noi, dupa atata incalculabil timp scurs...tot lucrul asta simplu shi de baza ramane inca o piatra de incercare de care multa lume isi rupe picioarele...ai zice ca am fi evoluat ceva dupa atatea secole,daaa cand colo....
Elena spune:
quote:
Elena, tare deosebit a fost printul Ghika, da' io tot nu l-as ruga nimic:)
Da, nici eu nu m-as ruga lui, dar m-a impresionat ce am citit despre el.
quote:
Cu ultimele cuvinte m-ai pierdut in ulitza:). Explica mai asa, pe intelesul meu , ce ai vrut sa zici. Te intreb fiindca as vrea sa-mi depasesc si eu marea retinere si teama fata de ortodocsi si ortodoxie, pe care le-am capatat in urma discutiilor de pe forum. Pana la aceste discutii priveam ortodocsii (practicanti) si preotii ca pe niste oameni normali, iar ortodoxia ca pe o religie care pur si simplu nu mi se potriveste. Acum insa, crede-ma ca am o tresarire cand vad un preot ortodox si nu pot sa nu ma gandesc la faptul ca daca ar sti ce "hram port", m-ar uri si m-ar dispretui:(
Mai, io de explicat iti explic, problema e daca pot sa ma exprim, vorba Aduscai .
Eu ma refeream acolo la DREAPTA CREDINTA in ochii Lui, care dreapta credinta eu am intalnit-o nu numai la ortodocsi, ci si la catolici si la protestanti (cel putin in bisericile (neo)protestante unde am fost eu, cele "conservatoare", nu ma refer la cele liberale, unde aproape orice e admis, slujba pe ritm de hip-hop sau stiu ce forme de traire "extazica" a "credintei").
Am ales calea protestanta, pentru ca aici simt (cu inima&mintea) ca pot sa ma apropii mai sigur si mai fara ocolisuri de DREAPTA CREDINTA si in felul asta sa devin "un ortodox mai bun", fiind despovarata si eliberata de porunci omenesti si de unele invataturi gresite, in opinia mea.
Deci eu nu ma refeream la forma omeneasco-pamanteasca a ortodoxiei de azi, care intr-adevar poate sa-ti determine sentimentele si reactiile de care ziceai, mai ales daca ai avut numai experiente nefericite. Iar de retinerea si teama de care spuneai nu vei scapa decat uitandu-te, ca de obicei, in Sus, spre El, dar si in interiorul tau, sa-ti gasesti tu singura calea de a depasi aceste sentimente; eu sau altcineva probabil ca degeaba ti-am spune ce-si-cum, pentru ca fiecare om e diferit si vine cu experientele si modul lui personal de a privi lucrurile, care ar putea fi foarte diferite de ale tale.
Eu, din fericire, am avut pe langa experientele neplacute si d-alea bune si placute; parca am mai spus eu odata asta, ca am corespondat cateva luni cu un preot ortodox, care mi-a vorbit cu multa, multa blandete si rabdare si ingaduinta, chiar stiind ca sunt o "ratacita" !! cand nu era de acord cu ce spuneam eu, o facea cu multa delicatete, apoi nu mi-a spus niciodata ca sunt pe cale gresita, nu mi-a zis ca sunt sectanta, nu m-a indemnat sa nu ma mai duc cu ereticii, a avut foarte mult tact si rabdare cu mine si il apreciez mult pentru asta !! in ultimul timp, cand mai am unele intrebari ii mai scriu Maicutei Siluana si in general dansa raspunde destul de prompt, cu multa blandete si intelepciune, iar eu iau din spusele dansei doar ce gasesc eu de folos pentru cresterea mea in credinta si ce gasesc in conformitate cu invatatura Domnului; insa nu discutam despre dogme, ci discutam mai mult despre trairea credintei si aplicarea ei in practica, pentru ca pana la urma asta e cel mai important si aici ne cam impotmolim noi, toti crestinii, indiferent de ce e scris pe certificatul nostru de botez !
Denizelule , io ti-as mai scrie vreo doua pagini, dar ma opresc totusi aici si daca nu m-am iecsprimat bine , spune-mi si iti mai scriez !
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
Adela99 spune:
am si io o intrebare referitoare la "piatra de incercare" a multor cupluri, adica mancarea ...dar din alt punct de vedere
tin minte ca in copilarie cand am citit Geneza, ma gandeam ca Dumnezeu ne vrea vegetarieni si nu numai pe noi, dupa cele de mai jos nimeni, nici oamenii, nici oricine care are o suflare de viata nu e carnivor ...
Geneza
"1 27 Dumnezeu a facut pe om dupa chipul Sau, l -a facut dupa chipul lui Dumnezeu; parte barbateasca si parte femeiasca i -a facut.
1 28 Dumnezeu i -a binecuvintat, si Dumnezeu le -a zis: ,,Cresteti, inmultiti-va, umpleti pamintul, si supuneti -l; si stapiniti peste pestii marii, peste pasarile cerului, si peste orice vietuitoare care se misca pe pamint.``
1 29 Si Dumnezeu a zis: ,,Iata ca v'am dat orice iarba care face saminta si care este pe fata intregului pamint, si orice pom, care are in el rod cu saminta: aceasta sa fie hrana voastra.``
1 30 Iar tuturor fiarelor pamintului, tuturor pasarilor cerului, si tuturor vietatilor cari se misca pe pamint, cari au in ele o suflare de viata, le-am dat ca hrana toata iarba verde.`` Si asa a fost."
ca mai apoi la capitolul patru tot din Geneza sa vina partea cu jertfele de mincare
"4 1 Adam s'a impreunat cu nevasta-sa Eva; ea a ramas insarcinata, si a nascut pe Cain. Si a zis: ,,Am capatat un om cu ajutorul Domnului!``
4 2 A mai nascut si pe fratele sau Abel. Abel era cioban, iar Cain era plugar.
4 3 Dupa o bucata de vreme, Cain a adus Domnului o jertfa de mincare din roadele pamintului.
4 4 Abel a adus si el o jertfa de mincare din oile intii nascute ale turmei lui si din grasimea lor. Domnul a privit cu placere spre Abel si spre jertfa lui;
4 5 dar spre Cain si spre jertfa lui, n'a privit cu placere. Cain s'a miniat foarte tare, si i s'a posomorit fata.
4 6 Si Domnul a zis lui Cain: ,,Pentruce te-ai miniat, si pentruce ti s'a posomorit fata?
4 7 Nu -i asa? Daca faci bine, vei fi bine primit; dar daca faci rau, pacatul pindeste la usa; dorinta lui se tine dupa tine, dar tu sa-l stapinesti.``
4 8 Insa Cain a zis fratelui sau Abel: ,,Haidem sa iesim la cimp.`` Dar pe cind erau la cimp, Cain s'a ridicat impotriva fratelui sau Abel, si l -a omorit."
Cain jertfeste din roadele pamintului (plugar fiind), Abel jertfeste miei, deci fiecare ce are mai de pret dar Domnul a privit cu placere spre Abel si jertfa lui si nu si spre Cain si jertfa lui, cu toate ca doar cu trei capitole inainte ne spune ca hrana noastra e iarba si rodul cu samanta si atat (oare tocmai de aceia sa nu le jertfim?) ... deci ne vrea chiar vegani ... plus ca punctul 7 m-a bagat de tot in ceatza " Nu -i asa? Daca faci bine, vei fi bine primit; dar daca faci rau, pacatul pindeste la usa; dorinta lui se tine dupa tine, dar tu sa-l stapinesti" bagat asa intre "Pentruce te-ai miniat" si "Haidem sa iesim la cimp" ... a fost nemultumirea fata de jertfa lui Cain doar o punere la incercare?
deci, sa stapanim animalele si sa le jertfim si sa mancam "iarba"? de ce nu-s toate animalele ierbivore?
denizel spune:
Adela, bun venit!
Incerc sa iti raspund eu. Daca nu te satisfac explicatiile mele, trage-ma de maneca:)
Creatorul si Proprietarul corpului omenesc a scris o "carte tehnica". In aceasta carte, Biblia, Dumnezeu ne-a dat instructiuni speciale pentru ingrijirea corpurilor noastre. El ne spune ce sa introducem în corp si ce sa nu introducem. Dumnezeu nu a dat legi arbitrare doar ca sa-si arate autoritatea. El ne da sfaturi deoarece, prin faptul ca ne-a facut, El stie ce este cel mai bine pentru noi.
"Cand Dumnezeu a creat aceasta lume, El a facut totul perfect. Nu exista nici o urma de pacat, peste tot domneau sanatatea si fericirea. Omul a fost creat cu o perfecta sanatate. Bolile, suferintele si moartea sunt rezultatul pacatului. Ascultarea de legile lui Dumnezeu s-a dovetit a fi un zid de protectie impotriva pacatului care duce la moarte. Pe drumul acesta sunt suferinte, necazuri, boli, dureri si omul invata prea tarziu ca el calatoreste pe un drum care duce la moarte. Necazurile si suferintele omului nu sunt imaginare, ci foarte reale."
Geneza 1,29; 3,18 - Creatorul a construit corpurile noastre sa asimileze o dieta vegetariana. Tractul intestinal al omului nu a fost creat pentru dieta de carne. Cand oamenii au folosit dieta potrivita, ei au trait mai mult de 900 de ani. Dupa potop, lui Noe i s-a permis sa manance carne si, in zece generatii, media varstei s-a micsorat la aproape 300 de ani. In zilele noastre varsta a ajuns cu putin mai mult de 50 de ani. Dieta omului a contribuit la scurtarea vietii.
Dupa potop Dumnezeu a permis omului sa manance carne dar El a specificat care animale pot fi consumate. Este interesant de observat ca aceasta distinctie intre animalele curate si necurate nu a început cu Moise (deci, înainte ca să fi existat vreun evreu).
din ce stiu eu, dupa potop a fost necesara ingaduirea consumului de carne din cauza lipsei hranei vegetale si a pervertirii gustului oamenilor.
Cat despre jertfele de animale cerute primilor oameni, acestea nu erau destinate consumului. Se stie ca plata pacatului este moartea. Putem privi jertfa ca o impacare cu Dumnezeu, nicidecum ca pe o sursa de hrana. Aceste jertfe de animale randuite de Dumnezeu constituie o prefigurare a Jertfei pe care Hristos avea sa o depuna.
A, mi-am mai amintit ceva. Cand Dumnezeu a scos pe israeliti din Egipt, prin ei a dorit sa dea binacuvatare si invatatura lumii intregi. hrana pe care El le-a oferit-o nu a fost carnea, ci mana, "painea cereasca". Insa, din cauza murmurarii lor dupa oalele cu carne din Egipt, le-a fost data carne si numai pt. un scurt timp.
Dupa stabilirea in Canaan, li s-a ingaduit sa foloseasca si carnea in alimentatie, insa sub cele mai atente restrictii, care aveau ca scop micsorarea urmarilor rele. Folosirea carnii de porc a fost interzisa, precum si a altor animale, pasari si pesti. Cat despre carnea ingaduita, era strict interzis sa se manance grasimea si sangele. De asemenea nu aveau voie sa manance nici o faptura sugrumarta sau care murise de la sine sau din care nu fusese scurs cu atentie tot sangele.
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
denizel spune:
Gata, Elena, te-am inteles! E vorba deci de faptul ca ortodoxie = dreapta credinta. Asa se leaga toate.
Madalina, ai dreptate cand spui ca degeaba au trecut atatea milenii peste noi. Urasc expresia "dragostea trece prin stomac" !!!!!!
Adela99 spune:
denizel multumesc de primire si raspuns ... deci dieta vegetariana ma paste :-)
da' de ce n-a privit Domnul cu placere spre Cain si jertfa lui? si de ce 4,7? nu pricep de ce e plasat tocmai acolo 4,7? inafara de faptul ca 7 urmeaza dupa 6 si e inaintea lui 8 :-) care e miezul care-mi scapa?
denizel, tu zici "Aceste jertfe de animale randuite de Dumnezeu constituie o prefigurare a Jertfei pe care Hristos avea sa o depuna" ... sa inteleg ca era deja stabilit la vremea aia ca jertfele sa fie de animale si Cain nu stia sau a ignorat?
denizel spune:
Tot pentru tine, Adela! uitasem sa raspund in legatura cu jertfele aduse de Abel si Cain.
La intrarea in pacat, Dumnezeu instituise o jertfa ca cea adusa de Abel, o imagine a mortii ispasitoare a lui Hristos. Adam si Eva le dadusera amanduror frati invatatura despre Dumnezeu, iar ei au hotarat sa aduca o jertfa. Se pare ca jertfa lui Cain, adusa din roadela pamantului, a fost prezentata cu nebagare de seama. Cain a fost lipsit de reverenta pt. ca nu a adus ca jertfa ceea ce trebuia. Prin urmare, Dumnezeu nu i-a primit-o. In schimb, i-a oferit o a doua sansa. Intre timp, Abel a adus ca jertfa ce a avut mai bun in turma, lucru care a placut lui Dumnezeu.
In loc sa invete din greseala lui, Cain s-a infuriat si ceea ce a fost la inceput doar o neintelegere intre frati s-a transformat in nebunie (genesa 4:5,6). Dumnezeu a avertizat pe Cain cu privire la pericolele la care se expunea. Acesta nu L-a ascultat si a sfarsit prin a-si ucide fratele. Chiar si atunci cand Dumnezeu l-a intrebat ce a facut, cain a refuzat sa recunoasca pacatul facut, preocupandu-l mai mult gandul ca nu cumva sa fie pedepsit decat moartea lui Abel.
ManyHope spune:
quote:
Originally posted by Adela99
da' de ce n-a privit Domnul cu placere spre Cain si jertfa lui? si de ce 4,7? nu pricep de ce e plasat tocmai acolo 4,7? inafara de faptul ca 7 urmeaza dupa 6 si e inaintea lui 8 :-) care e miezul care-mi scapa?
Pun shi io o explicati-uniune la dilema asta () !! Astfel,
- Abel a fost o persoana exceptzionala (ca inchinator adevarat),
- insa frati-su mai mare,Cain a fost un om... probabil.... cam ca mai toata lumea de fapt...
(iar prin "conjunctzia" asta "fratzi buni"="ucigash shi victima", s-a dovedit inca de la inceputul neamului asta al nostru de oameni, ca "nu carnea sau sangele vor mosteni Imparatzia LUI" !)
Pai de ce n-ar privi EL cu placere la inchinarea unei creaturi dupa Chipul Sau shi dupa Voia Sa plasmuita? Astazi cum e? Careva dintre noi, la cine se uita cu placere shi la cine cu neplacere? ...sau chiar mai mult decat numa neplacere ....
Pai persoana ostila noua sau "straina shi ostila" este cea care niciodata nu poate fi privita shi primita cu drag! Nu?
Inseamna ca jertfa lui Cain nu era "cum trebuia", pentru ca nu mai era Cain insuhi cum trebuia, pentru ca acel copil al LUI nu mai apartzinea deja de Cel Sfant, pentru ca EL dinainte l-a vazut spre ce fapta se indreapta Cain, deja se adunau in sine componentele pacatului care avea mai tarziu sa "zamisleasca" !!
Imi iau libertatea sa comentez, sa presupun ca de fapt spiralatul ala sasaietor
...nepomenit sa-i ramaie numele din partea mea!
nu doar o shoapta mortala a depus in maica noastra dintai Eva, ci mai mult ca atat...aproape o "secventza ADN", "o jumatate de spirala cromozomiala"... o "mostenire" de le acela parvenindu-ne astfel tuturor,primul "beneficiar" chiar Cain fiind...dar (Slava Domnului!) nu una ce nu mai poate fi schimbata,ci una de care mai se poate sustrage cine vrea, prin "moartea shi invierea impreuna cu Hristos" !
Rezulta ca ordinea versetelor este cea corecta shi am putea sa invatzam ceva de acolo shi din toata legatura asta care se poate face,adica:
- suntem pe undeva asemeni lui Cain,avem aceiashi "gena";
- nu suntem condamnate automat din pricina ca prin noi circula rele, ca "pacatul pandeste la usa" noastra,ca la "usha" fiecarei persoane pandeste pacatul... pe dinauntru chiar,nici ca "dorinta lui se tine dupa tine"...dupa mine,dupa ea,dupa el,dupa ei shi dupa ele...ca dupa fiecare se tzine;
- iar "stapanirea" sau controlul "faptei" este posibil/a shi este o conditzie indispensabila a primirii de catre EL a inchinarii noastre,a jertfei noastre, a noastra inshine.
(asta ar fi baiguiala mea...da acu pe care oi mai fi nemerit pe nemeritatelea???)
Adela99 spune:
denizel, ManyHope, cred ca acum am inteles
cu toate ca Abel a jertfit ce si cum trebuia "rasplata" i-a fost moartea, care a venit din partea fratelui caruia i-a trezit invidia. Cain nu jerfeste nici ce trebuie si nici cum trebuie pentru ca el nu mai este ce si cum trebuie, pentru ca urmeaza sa comita o fapta care-l va schimba? io pot sa admit ca omul incepe sa se schimbe deja in stadiul initial de planificare a crimei, dar chiar si inainte de a planifica "crima", inainte de a avea motivul?
daca secventa ADN nu mai poate fi schimbata ci doar se poate scapa de ea prin "moartea si invierea impreuna cu Hristos" .... aici vorbesti despre mantuire?
si pentru a obtine mantuirea noi trebuie sa fim cum trebuie, sa jertfim ce trebuie si sa stapanim fapta ... pai io cred ca noi tocmai asta vrem controlul faptei cand ne punem o sumedenie de intrebari ... ce e "daca faci rau" si ce e pacat? care e diferenta dintre ele? "dar daca faci rau, pacatul pindeste la usa" raul in cazul asta a fost jertfa (ce si cum) iar pacatul crima ? crima pe care Cain n-a putut s-o stapaneasca?
asta o fost baiguiala mea :-)
si parca n-ar fi fost de ajuns mai vin cu o intrebare tot din Geneza
3 19. In sudoarea fetei tale iti vei manca painea ta, pana te vei intoarce in pamantul din care esti luat; caci pamant esti si in pamant te vei intoarce".
3 20. Si a pus Adam femeii sale numele Eva, adica viata, pentru ca ea era sa fie mama tuturor celor vii.
[...]
3 22. Si a zis Domnul Dumnezeu: "Iata Adam s-a facut ca unul dintre Noi, cunoscand binele si raul. Si acum nu cumva sa-si intinda mana si sa ia roade din pomul vietii, sa manance si sa traiasca in veci!..."
3 23. De aceea l-a scos Domnul Dumnezeu din gradina cea din Eden, ca sa lucreze pamantul, din care fusese luat.
3 24. Si izgonind pe Adam, l-a asezat in preajma gradinii celei din Eden si a pus heruvimi si sabie de flacara valvaitoare, sa pazeasca drumul catre pomul vietii.
... de aceea l-a scos Domnul din Eden, pentru a se putea implini "caci pamant esti si in pamant te vei intoarce" , ramanand in Eden exista riscul "sa-si intinda mana si sa ia roade din pomul vietii, sa manance si sa traiasca in veci!..." ... pomul vietii e de fapt mantuirea in sine, adica o viata fara sa faci rau, si in care reusesti sa stapanesti pacatul? si revin: ce e sa faci rau? ce e pacat?