Biblia (6)

Raspunsuri - Pagina 21

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Mai Catalina, vrei cuvinte putine? Uite-aici la baba, ca are cuvinte putine .
Sa stii ca eu chiar am incercat sa fac pt. tine un rezumat la ce a scris ManyHope, dar nu se poate spune in mai putine cuvinte ce a vrut ea sa spuna .
Eu iti zic in putine cuvinte doar ce am "prins" io pana acum si anume ca nu e musai ca un om sa cunoasca si sa intelega din prima Biblia, cuvant cu cuvant. Esential ar fi ca fiecare sa studieze personal, avand in vedere ca Isus, prin Duhul Sfant incearca sa intre in fiecare inima care Il cauta cu adevarat.
Unii dintre noi avem in minte ideea ca Biblia nu este pentru muritorii de rand, ca avem nevoie de mari invatati ca sa putem deslusi cate ceva din ea.
Uite, cautand un anume verset (pe care nu l-am gasit ), am dat peste altul care mi se pare chiar si mai bun: "Daca ramaneti in Cuvantul Meu, sunteti in adevar ucenicii mei; veti cunoaste adevarul si adevarul va va face slobozi" (Ioan 8: 31,32).
De curand am citit o ilustrare pentru ideea de "model". Cica intr-o piata italiana se gasea statuia unei sclave din Grecia, imbracata cu mult gust. O fetita zdrentaroasa si murdara a vazut-o, a stat cu ochii cat cepele privind-o incantata, apoi s-a intors acasa si, din dorinta de a semana cu statuia si-a spalat hainele si s-a pieptanat. Apoi s-a intors la statuie si a descoperit ca pt. a-i semana trebuia sa-si si coase hainele. Apoi, ori de cate ori privea la statuie, isi descoperea defectele si dorea sa se corecteze.
Modelul nostru este Isus si nu Il putem descoperi decat prin Cuvantul Sau, putin cate putin.
Dar pentru a-L descoperi trebuie sa avem incredere ca acest Cuvant ne-a fost special lasat cu un singur si unic inteles si ne-a fost lasat fiecaruia dintre noi, nicidecum mai marilor bisericilor sau marilor teologi.

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by denizelDar pentru a-L descoperi trebuie sa avem incredere ca acest Cuvant ne-a fost special lasat cu un singur si unic inteles si ne-a fost lasat fiecaruia dintre noi, nicidecum mai marilor bisericilor sau marilor teologi." Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Cum explici atunci diversitatea de dogme intre cei care au ca principiu"sola scriptura"?Daca Sfanta Scriptura ar avea un singur si unic inteles,toti care ar citi-o ar trebui sa aiba aceeasi invatatura de credinta,dar realitatea ne arata ca nu e asa.
Si ce zici despre pasajul asta:Precum v-a scris Si iubitul nostru frate Pavel dupa intelepciunea data lui,
16. ... in toate epistolele sale, in care sunt unele lucruri cu anevoie de inteles, pe care cei nestiutori si neintariti le rastalmacesc, ca si pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzare.

2 Petru 3:15,16Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by irina.c.

quote:
Originally posted by denizel

Dar pentru a-L descoperi trebuie sa avem incredere ca acest Cuvant ne-a fost special lasat cu un singur si unic inteles si ne-a fost lasat fiecaruia dintre noi, nicidecum mai marilor bisericilor sau marilor teologi.

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Cum explici atunci diversitatea de dogme intre cei care au ca principiu"sola scriptura"?Daca Sfanta Scriptura ar avea un singur si unic inteles,toti care ar citi-o ar trebui sa aiba aceeasi invatatura de credinta,dar realitatea ne arata ca nu e asa.
Si ce zici despre pasajul asta:

Precum v-a scris Si iubitul nostru frate Pavel dupa intelepciunea data lui,
16. ... in toate epistolele sale, in care sunt unele lucruri cu anevoie de inteles, pe care cei nestiutori si neintariti le rastalmacesc, ca si pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzare.

2 Petru 3:15,16

Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)

Serafim Rose

Irinaaaa, uelcam, uelcam!!!!

Pai daca tu contesti ce am scris eu, hai sa schimb si sa vedem daca suna bine.
Deci, pentru a-L descoperi nu trebuie sa avem incredere ca acest Cuvant ne-a fost special lasat si nu trebuie sa credem ca are un unic inteles. Nu trebuie sa citim Biblia, ca cine stie ce interpretari putem sa facem.

Pot sa pun nu si la celelalte chestii pe care le-am scris in mesajul anterior, dar mi se pare ca e deja suficient de horror .

Cat despre ce ai bolduit tu cu rosu, nu cred sa mai fie ceva de comentat. Eu vad raspunsul chiar acolo .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Deci, pentru a-L descoperi nu trebuie sa avem incredere ca acest Cuvant ne-a fost special lasat si nu trebuie sa credem ca are un unic inteles. Nu trebuie sa citim Biblia, ca cine stie ce interpretari putem sa facem.

Denizel, daca eu spun ca nu sunt inalta, asta nu inseamna neaparat ca sunt scunda. Nu stiu daca m-ai inteles...

Trebuie sa fiu de acord cu Irina si acelasi lucru am vrut sa il spun si eu cand am intrebat-o pe Manyhope cum explica diversitatea de interpretari intre numeroasele denominatiuni crestine daca in Biblie nu exista chestiuni intepretabile.
Departe de mine gandul ca oamenii nu trebuie sa citeasca Biblia sau ca nu trebuie sa gandeasca asupra ei (asa ma stii tu pe mine?). Ceea ce vreau eu sa spun este ca nu pot avea certitudinea absoluta ca interpretarea lor este cea corecta. Nu pot decat sa incerce si sa spere ca intepretarea lor se mentine in "Cuvantul Domnului". Si asta se aplica si la clerici, si la teologi, dupa umila mea parere.

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput

quote:

quote:
Originally posted by irina.c.

quote:
Originally posted by denizelDar pentru a-L descoperi trebuie sa avem incredere ca acest Cuvant ne-a fost special lasat cu un singur si unic inteles si ne-a fost lasat fiecaruia dintre noi, nicidecum mai marilor bisericilor sau marilor teologi." Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Si ce zici despre pasajul asta:Precum v-a scris Si iubitul nostru frate Pavel dupa intelepciunea data lui,

2 Petru 3:15,16Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
Serafim Rose

Irinaaaa, uelcam, uelcam!!!! Pai daca tu contesti ce am scris eu, hai sa schimb si sa vedem daca suna bine.
Deci, pentru a-L descoperi nu trebuie sa avem incredere ca acest Cuvant ne-a fost special lasat si nu trebuie sa credem ca are un unic inteles. Nu trebuie sa citim Biblia, ca cine stie ce interpretari putem sa facem.Pot sa pun nu si la celelalte chestii pe care le-am scris in mesajul anterior, dar mi se pare ca e deja suficient de horror .Cat despre ce ai bolduit tu cu rosu, nu cred sa mai fie ceva de comentat. Eu vad raspunsul chiar acolo ." Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Intr-un fel ai zis corect:Scriptura nu ne-a fost lasata noua in mod individual,ci a fost "produsul" Bisericii,daca imi este permis sa zic asa,si este spre folosul acesteia.Ea se interpreteaza in acest context(al Bisericii),nu in afara lui,ca sa nu patim ce zice versetul mentionat.Asta nu exclude lectura in mod individual a Scripturii,dar e o lectura pentru a ne zidi,nu pentru a inventa alte dogme.De fapt lucrurile astea s-au mai spus aici,deja ne repetam.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
Serafim Rose

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by cataghe

quote:

Denizel, daca eu spun ca nu sunt inalta, asta nu inseamna neaparat ca sunt scunda. Nu stiu daca m-ai inteles...

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Catalina, eu te-am inteles foarte bine, dar cand e vorba de un Adevar, unicul Adevar, Adevarul, nu exista inaltut, nici scundut :).

Mergi la inceput

quote:
Asta nu exclude lectura in mod individual a Scripturii,dar e o lectura pentru a ne zidi,nu pentru a inventa alte dogme.

Irinuco, ce tie nu-ti place, altuia nu-i face!

Mergi la inceput

quote:

quote:
Asta nu exclude lectura in mod individual a Scripturii,dar e o lectura pentru a ne zidi,nu pentru a inventa alte dogme.

Irinuco, ce tie nu-ti place, altuia nu-i face! " Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

editez-alte dogme decat cele ortodoxe Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
Serafim Rose

Mergi la inceput

off-topic :Denizelule,tu stii ca ,chiar daca in materie de credinta nu cadem la un acordIrina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
Serafim Rose

Mergi la inceput

Irinooo, ce-mi faci mai? Vrei sa nu-ti mai raspund diloc, da' diloc?
Pai la cati pupici ne dam noi pe YM, era cazul sa ne impartasim dragostea, nu?
Si eu (mai putin datile cand ma faci sa ma simt mai naspa, ashea... ).

Mergi la inceput