Biblia (6)

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ManyHope spune:

Sarbatori cu bine urez crestinelor shi crestinilor de toate riturile ! shi tuturor celorlalte persoane care se bucura de o vacantza sau au alte bucurii personale!

Spre deosebire de marea familie crestina apuseana, pentru rudele rasaritene ieri nu a fost Pastele, ci au fost Floriile, s-a sarbatorit intrarea LUI festiva in Iersuslim !

In acea imprejurare absolut unica, scrie in Biblie ca s-au aratat cateva atitudini diferite - cum ar fi de asteptat, de vreme ce noi oamenii suntem atata de diferitzi...totushi!

Afara de unele personaje mai cartitoare, mai critice shi nemultzumitoare, pentru ucenicii LUI a fost o bucurie mare, pentru norod deasemenea a fost o mare bucurie acea procesiune... probabil aceleshi gloate care peste nici o saptamana aveau sa se alature cartitorilor shi intr-un glas sa strige cu manie 'proletara' "Rastigneste-L!" shi "sa cada vina sangelui LUI asupra capetelor noastre si asupra capetelor copiilor nostrii!"(aprox.) - ca muuuuuuuult ce se mai grabesc oamenii sa amaneteze viitorul propriilor copii cu legamintele d-astea "buune" care le fac... da nu mai putzin decat copiii tzin shi legaminte din astea shi le duc mai departe din generatzie in generatzie poate, ca-s moshtenite de la 'valoroshi' parintzi ... aceleashi gloate probabil in ziua aceea a intrarii LUI calare pe magarush in 'cetatea pacii' se bucurau shi strigau aclamandu-L !

Extraordinar trebuie sa fi fost ! Mare bucurie shi o celebrare deosebita ne-a ramas noua azi! In zilele noastre, pentru noi Floriile sunt o sarbatoare speciala, se sarbatoresc toate persoanele cu nume de flori shi se petrece cu bucurie, dupa datini !

Dar a mai fost atunci acolo inca ceva, a mai fost acolo O Atitudine altfel a CUIVA: in mijlocul a atata veselie shi bucurie cu manifestari devotatzionale speciale, in loc ca EL sa ia parte cu ucenicii Sai shi cu poporul, in loc sa Se bucure impreuna cu ei ca in sfarshit IL numesc in strigate ca shi "Fiul lui David", in loc sa Se bucure sau sa zambeasca macar, iata ca EL a plans!
Unde oamenii cu vedere omeneasca vedeau prilej de bucurie, EL a vazut motiv de plangere ... shi i-a plans poate chiar pe cei care se veseleau de EL atunci, pe ei shi intreaga cetate, cu ziduri shi cu Templu cu tot !

S-a dovedit istoric, prin fapte, a cui a fost vederea cea Buna shi Dreapta.

Am ashadar o intrebare a mea personala: o adresez tuturor shi oricui vrea, poate, ii place sa incerce sa raspunda, dar mai ales nadajduiesc sa rasara raspuns cu indrazneala din partea rasaritencelor celor mai rasarite ! ()

Cum vi se pare voua ar fi de fapt drept shi corect inaintea LUI shi cel mai de folos noua sa procedam de sarbatoarea Floriilor? Ashadar:
- sa procedam aidoma poporului shi ucenicilor celor nestiutori(la acea data), care s-au bucurat nespus ?(cata vreme noi stim azi toate cum au fost!)
- sa urmam pilda LUI Care a plans, sa facem ca EL, pentru Care momentul ala n-a fost o bucurie ? sa-i fim LUI "ucenici" prin a sarbatori ca EL cu lacrimi? iar nu ca "ucenici ai ucenicilor nedesavarshitzi" sa tzinem veselie mare?
- sau cum altfel ?

Cine zice cum?

(declar cu toata smerenia ca eu pentru mine stiu raspunsul, da vreau sa-l confrunt cu al vostru...daca datzi vreunul...daca nu...nu,asta e, fiecare face ce poate shi spune ce stie ! io nu ma supar oricum sau orice ar fi, pentru ca nu vreau sa ma supar shi nici sa supar nu vreau!)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jocelyn spune:

Noi nu celebram pastele (craciunul etc) asa cum fac alti crestini. Avem intr-adevar programe speciale in biserica cu aceste ocazii care se adreseaza in principal vizitatorilor nostri. Echivalentul Pastelor la noi ar fi Cina Domnului pentru ca atunci cand Isus s-a dus sa serbeze pastele cu ucenicii le-a spalat picioarele si apoi a frant painea nedospita, le-a dat-o si la fel a facut cu paharul care continea vin nefermentat. Dupa aceasta, Isus le-a spus sa faca intocmai spre amintirea lui pentru a vesti moartea Domnului pana va veni El.

Aceasta Cina inlocuieste sarbatoarea Pastelui din perioada vechiului legamant. Pastele si-a gasit implinirea cand Hristos, Mielul Pascal, Si-a dat viata. Mai inainte de moartea Sa, Domnul Hristos Insusi a instituit inlocuirea lui cu marele festival al Israelului spiritual sub noul legamant. Astfel, radacinile multor simboluri ale Cinei Domnului vin din trecut, din serviciul Pastelui.

Cina are loc in biserica noastra de 4 ori pe an dar nu este un lucru obligatoriu sau batut in cuie -Isus nu a specificat de cate ori sa aiba loc aceasta comemorare.

As putea sa dau mai multe detalii despre semnificatia acestor lucruri daca va fi necesar. Aceasta impartasire nu se poate face oricum -Pavel ii sfatuieste pe credinciosi ca inainte de aceasta sa se cerceteze pe sine si sa aiba constiinta curata inainte de Cina.

If you don't like something, change it. If you can't change it, change your attitude. Don't complain.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Madalina, binevenita este (pentru mine) problema pusa de tine. Daca pentru tine stii raspunsul, tare as vrea sa ni-l impartasesti!

Nu stiu, nu mi-am pus niciodata problema asa: sa plang sau sa ma bucur de Florii?
Primul raspuns care imi vine in minte este ca ar trebui sa plang, pentru ca El a plans. El a vazut pacatele noastre, razvratirea si nesabuinta noastra. Cred ca nu ar trebui sa plang doar pentru pacatele mele care L-au rastignit pe Isus. Ar trebui oare sa plang pentru lumea pierduta careia ii apartin?
Cum sa iau oare "Ferice de cei ce palng, caci ei vor fi mangaiati"?
Noi oamenii dorim cu disperare sa fim fericiti, dar Domnul Isus contesata parca toate conventiile lumii.
Inteleg din cuvintele de mai sus sa sunt indemnata sa plang intr-un anume fel, intr-un fel care ma va conduce in cele din urma la bnecuvantare. De fapt, intristarea inimii mele datorata pacatului, ma duce la Isus pentru curatire.
Totusi, imi dau seama ca eu nu pot sa plang asa cum a plans El.
Ar fi atunci mai potrivit ca de sarbatoarea Floriilor sa ma bucur? Sa ma bucur gandindu-ma la "fericita noastra nadejde"?
Ma gandesc totusi ca El nu ne cere sa ne imbracam in haine aspre sau sa ingenunchem la rugaciune pe coji de nuca.
Ar trebui deci sa ma bucur pt. ca El a biruit, pt. ca ma iubeste, pt. ca este mai mult decat doritor sa ma ierte?
Ar trebui sa ma bucur pt. ca la intratrea lui festiva in Ierusalim se apropiase atat de mult de momentul Biruintei si al Salvarii mele?

In timp ce scriam, ajunsesem la concluzia ca de Florii, ar trebui sa traiesc tristete impletita cu bucurie. Acum, dupa ce am scris ultima fraza de mai sus, ma gandesc ca poate asta-i raspunsul: bucurie. Bucurie pentru ca de Florii s-a implinit ce fusese scris si ca urma atat de curand cea mai mareata dintre impliniri.

Gata pauza!

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Tzie Denizel pentru ca te interesezi, am sa tzi-l spun, dar nu aici unde nu e trebuintza nici de raspuns shi nici de intrebarea asta macar... probabil lumea nu duce lipsa de nimic shi le are pe toate.... pai spune shi tu la ce bun sa incarc serverul shi discutzia despre Biblie cu aspecte neinteresante ...poate chiar "necrestinesti"?!!

Mergi la inceput

ManyHope, nu mai cauta nod in papura ca nu e frumos :)
Intrebarea e interesanta, dar in general pui o multime de intrebari adiacente in loc sa mergi la esenta -parerea mea. Si apoi te apuca modestia ca ce nevoie e de raspunsul tau ca asa si pe dincolo.

Modelul este Isus, ne putem si intrista pentru ca el, nevinovat a murit pentru noi dar ne putem si bucura pentru ca a inviat si ca prin El avem viata vesnica. E o dilema?

Fii mai directa si hai sa nu ne ascundem dupa deget

If you don't like something, change it. If you can't change it, change your attitude. Don't complain.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Jocelyn

ManyHope, nu mai cauta nod in papura ca nu e frumos :)

Da io stiu ca papura creshte in multa apa,in multa apa, insa de unde atata apa in deshert? sau (parafrazand) "cultiva cineva papura in deshert?"

quote:
Intrebarea e interesanta, dar in general pui o multime de intrebari adiacente in loc sa mergi la esenta -parerea mea.

Adica am "sarit" esentzialul shi m-am pierdut in "adiacentze"? Pai corectez acuma, iata:
1. discutam aici despre Biblie,
2. am citit-o,
3. inca am mai citit-o shi mai citesc inca la ea,
4. am redus-o la esentzial shi in toata Biblia am aflat numai 2(doua!) lucruri...nu trei,cinci,10 sau o mie... ci doar doua.
5. (de fapt cele "doua" nici nu sunt independente...)
Tu ce zici? am mers "la esentza"? sau a distila Biblia pana la obtzinerea a numai doua cuvinte tot nu e destul? ca deja 2 or fi prea multe ?

quote:
Si apoi te apuca modestia ca ce nevoie e de raspunsul tau ca asa si pe dincolo.

Asta e acuma...pe fiecare persoana o mai apuca cate ceva... ce vrei de la mine?! atata pot, atata fac.

quote:
Modelul este Isus, ne putem si intrista pentru ca el, nevinovat a murit pentru noi dar ne putem si bucura pentru ca a inviat si ca prin El avem viata vesnica. E o dilema?

Nu,nu este nici o dilema. Ai dreptate. Asha este cum spui: asha putem shi asha, dupa putintze, trebuie sa shi procedam!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mmag spune:

Draga Madalina,
daca cele doua lucruri esentiale la care ai "redus" Biblia sunt :"Sa iubesti pe Dumnezeu si pe aproapele tau ca pe tine insutzi", da-mi voie sa te provoc la o meditatzie pe aceasta tema.
Daca: - "TOATA Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invetze, sa mustre, sa indrepte, sa dea intzelepciune in neprihanire, pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna";
- "...Si daca va scoate cineva din cuvintele cartzii acestei proorocii, ii va scoate Dumnezeu partea lui de la pomul vietzii si din cetatea sfanta, scrise in cartea aceasta.",
atunci cum ar putea fi indeplinita misiunea bisericii de a propovadui Evanghelia la orice neam.
Ai auzit de popoare care-si omoara copiii din "dragoste" pentru ei? Sau asa-zisi crestini, care considera ca jertfa Domnului Hristos nu este suficienta pentru spalarea oricarui pacat, si care accepta sa-si sacrifice semenii pentru "mantuirea" lor?

Daca nu la aceste doua lucruri te-ai gandit, imi mentzin in continuare parerea, dar sunt curioasa la ce te refereai.

Pupici,
Magda

Mergi la inceput

Ah, ManyHope, credeam ca dupa PM pe care mi l-ai trimis nu ai mai stat sa diseci ce am spus

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Jocelyn

Ah, ManyHope, credeam ca dupa PM pe care mi l-ai trimis nu ai mai stat sa diseci ce am spus

Paradoxal,nu? Iaca asha mi-s io: convenientzele le respect nu prea shi garduri mai sar daca chiar mi se pune intentzia!
Intrebarea e "biblica": dintre toate vorbele shi cuvintele care le-ai vazut de la mine(sa zicem ca in sesiunea asta!), ce alegi shi cu ce ramai TU ?!

quote:
Originally posted by mmag

daca cele doua lucruri esentiale la care ai "redus" Biblia sunt :"Sa iubesti pe Dumnezeu si pe aproapele tau ca pe tine insutzi", da-mi voie sa te provoc la o meditatzie pe aceasta tema.

Te rog nu face asta, ca nu raspund prea bine la provocari ...cel mai bine e cand nu le raspund deloc, dar nu e mereu "cel mai bine"...
Daca vrei insa ca sa discutam aceste cuvinte, cu placere o fac shi chiar ash avea ceva de spus...poate!
(in citatul tau, da, pot spune ca regasesc ambele principii/esente, dar nu astea sunt!)

quote:
Daca: - "TOATA Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invetze, sa mustre, sa indrepte, sa dea intzelepciune in neprihanire, pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna";
- "...Si daca va scoate cineva din cuvintele cartzii acestei proorocii, ii va scoate Dumnezeu partea lui de la pomul vietzii si din cetatea sfanta, scrise in cartea aceasta.",
atunci cum ar putea fi indeplinita misiunea bisericii de a propovadui Evanghelia la orice neam.

"Esentzializarea" ce-am pomenit absolut in treacat, mi-am facut-o pentru folosintza mea proprie, nu ca sa fac negotz cu ea sau sa fac "export de credintza".
Da, am dispozitzia sa impartashesc din ale mele, dar cui chiar vrea sa se foloseasca , nu cui doar colectzioneaza artefacte shi le pune in panopilii pe peretzi sa aiba cu ce se fali! am spus foarte deschis cate ceva shi n-a folosit cam nimanui pare-se;de ce sa persist in eroare? vorbi-voi mai putzin deschis shi mai in pilde, ca am observat cum practic aici nu ce-i cu bunavointza shi intzelegere suscita interes, cat "scandalurile"!
Ma adaptez la conditziile de piatza. "Cererea determina oferta." Problem?

Ashadar, ca sa-mi intzeleg rostul pe lumea asta, m-am muncit cu Biblia shi alte materiale,cum shi cu viatza, mi-am aflat rostul in cele din urma, iar pe parcurs am shi "distilat" Cartea pana ce am ramas cu doua puncte esentziale:
- prima "esentza" o exprim prin doua cuvinte(optzional 3),
- iar pe a doua prin (stai sa socotesc...) ...s-ar putea shi prin 4 cuvinte,dar mai corect,mai de intzeles prin 8 (optzional...evident ca se poate prin mai multe);
- rezultatul este ca oriunde ai deschide tu sau oricine Biblia shi s-ar alege la intamplare sau inadins un pasaj inchegat, oricare, acolo pot gasi prinsa/cuprinsa prima din esentze, a doua sau ambele!

Intzelegi principiul? Adica CUVINTELE astea doua se repeta intr-un milion de forme shi formulari diferite in toata Scriptura, insa tot astea sunt! Diversitetea shi complexitatea Bibliei mi-a parut copleshitoare, insa am simplificat shi am intzeles.
N-am facut asta ca sa reduc Biblia,ca sa scot din ea ceva shi sa dau de-o parte,s-o trunchez shi s-o mutilez cum poate o parea cuiva, ci ca sa intzeleg shi intzeles-o-am!
Ca o pot eu pentru mine cuprinde toata in doua idei principale, nu este o diminuare pentru mine sau o ciuntire, ca in astea doua sentintze tot intreaga Biblia este, chiar daca forma e alta, respectul shi ascultarea mi-s aceleashi! Ma crezi?

quote:
Ai auzit de...

De ce ma intrebi despre lucruri rele? Cum sa nu fi aflat relele lumii? dar ce am eu a face cu ele? pe astea trebuie noi sa insistam? nu mai de folos ne-ar fi a vorbi despre cele bune de Sus?

quote:
Daca nu la aceste doua lucruri te-ai gandit, imi mentzin in continuare parerea, dar sunt curioasa la ce te refereai.

Sa sti ca nu am nimica cu parerea ta sau cu a oricui, ca doar fiind a ta nu-mi apartzine shi nu am cum sa calc Porunca, nu ma pot lega de ce apartzine nu mie, dar de spus mai mult decat deja am spus cu "esentzialul"...vei fi fiind curioasa, dar... nu pot sa te ajut !!!
Oricum citatul cu care ai inceput tu este perfect shi ar trebui pentru oricine sa fie arhisuficieant de-l implineshte!

Mmaq shi din partea mea tzie!

Va multzumesc foarte mult pentru interes, e magulitor, dar Biblia ar trebui sa va fie mai interesanta decat mine sau ce spun/nu_spun eu !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mmag spune:

Ai dreptate,
Biblia se explica singura si cine vrea sa intzeleaga si sa asculte cuvantul lui Dumnezeu, primeste ajutor de la Duhul Sfant.
Totusi, de-a lungul timpului, Dumnezeu a ingaduit ca oameni din diferite confesiuni sa aduca in atentzie anumite lucruri care erau prezentate clar in Biblie, dar gresit intzelese si aplicate de majoritatea oamenilor. Si cum Dumnezeu spune ca in vremea sfarsitului cunostinta va creste, de ce nu am accepta ca cineva, chiar dintre noi, ar putea aduce "reflectorul" asupra unor aspecte importante?!
In ceea ce priveste "relele lumii", nu este o solutzie sa ne facem ca nu stim de ele. Am auzit undeva o idee care m-a pus pe ganduri: "Cea mai mare minciuna a lui Lucifer a reusit sa-i faca pe oameni sa creada ca el nu exista". Si uite, numai cu inundatziile astea, mai auzi pe unii care zic ca Dumnezeu le-a trimis pe capul lor.

Mergi la inceput