Biblia (2)

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by yankEu ti-am raspuns cu acelasi ton

probabil ca ai visat ca ti-am vorbit, altfel nu-mi explic fanteziile pe care le ai ca m-ar interesa vreodata sa discut cu tine. chiar nu ai bagat de seama pana acum ca nu te bag in seama? sau ai luat lectii de la acoliti ca daca insisti ca tiganul pe sat, o sa sfarsesc prin a-ti zice si tie fro doua de dulce, ca sa te saturi?

quote:
In rest, noi astia cu IQ "ridicat" nu avem nimic de spus.

I agree. ca o confesiune, mi s-a parut ca va reprezenta mai bine semnatura ta dinainte, mi s-a parut o dovada minunata de spirit autocritic. tineti-o tot asa, salvarea e aproape.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by cataghe
iar la fostii atei, de exemplu, se pare ca e ceva obisnuit, care vine ca un fel de compensare pt perioada respectiva, de demonstratie fata de sine insusi a unei rupturi cu trecutul. So, nimic nu-i nou sub soare, deci cei care va chinuiti sa purtati o discutie civilizata trebuie sa tineti seama de particularitatile interlocutorilor - ceea ce e destul de dificil in virtual, asta fiind probabil si motivul pt care aproape de fiecare data se ajunge intr-o fundatura.

ah, chiar ma intrebam unde e motzul. apreciez sincer cat te-ai abtinut pana acum, mai ales ca te cunosc si stiu cat de greeeeu ti-a fost. welcome!

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by irina.c.
Cam aceeasi senzatie o am si eu,dar n-am stiut sa o exprim atat de clar.

vezi ca topicul cu adeziuni e alaturi. consulta si tu lista cu dezirabili inainte de gesturi de-astea sinucigase, nu vezi ca se vine in satra si cu shishul la vedere? :-))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by denizel

"Sfintii nu sunt persoane de legatura intre om si Dumnezeu,ci calauze in procesul indumnezeirii.Ei sunt vii in Hristos si se roaga pentru credinciosii de pe pamant.Intocmai cum Dumnezeu nu este individualist,ci este o partasie a 3 Persoane,tot asa si viata Bisericii reflecta comuniunea dintre persoane.Venerarea sfintilor nu este o amenintare pentru pozitia de Unic Mijlocitor a lui Hristos,ci de fapt ei Il inalta pe Hristos.Sfintii sunt sfinti tocmai datorita relatiei lor cu Hristos,iar venerarea lor inseamna venerarea lui Hristos si a plinatatii Bisericii Sale."Irina, ! Iti multumesc pentru explicatie. Eu chiar credeam ca BO incurajeaza cumva comportamentul idolatric de la mormintele si moastele sfintilor.
Eu cred ca nici o vorbulita din cele 10 porunci nu este intamplatoare, iar acestea sunt exact "directivele" necesare oamenilor modificati de pacat, pt. ca acestia sa stea cat mai aproape de El.
Citind Exodul, realizez cum suntem noi oamenii. Dumnezeu le trimitea mana, Dumnezeu le calauzea drumul(stalpul de foc), Dumnezeu ii scosese din Egipt(iar ei au vazut toate minunile facute) iar oamenii erau nemultumiti.E drept ca, starea lor de spirit era afectata de greutatile pustiului.
Totusi, cand au vazut ca Moise zaboveste sa coboare de pe Muntele Sinai, poporul a cerut sa li se faca un idol, care sa mearga inaintea lor. Mi se pare aproape de necrezut cum niste oameni care tocmai auzisera glasul de tunet din cer, glas care le-a spus "sa nu ai nici un alt dumnezeu in afara de Mine", sa ceara faurirea unui idol. Ca o paranteza, voluntarismul lui Moise de a fi "sters din cartea lui Dumnezeu", de dragul poporului, indica ccc grandoarea caracterului sau. Il iubesc pe Moise! Dar nu m-as ruga niciodata lui, cu toate ca in Biblie ni se spune ca este viu:)
Intr-adevar, mai marii bisericii care au sugerat ca nu e nici un perricol sa ne inchinam la sfinti, au fost bine intentionati. Eu nu pot sa cred ca niste oameni care Il iubesc pe Dumnezeu pot sa dea indicatii care sa duca de fapt la necinstirea Lui.
totusi, vedem efectele acestei ingaduinte: oameni care se calca in picioare pentru a atinge un sicriu cu niste moaste, oameni care cred ca atingand o bucatica dint-un oscior al unui sfant vor trece peste cele mai mari obstacole din viata lor etc.
Revin, spunand ca nu degeaba Dumnezeu ne porunceste sa nu ne inchianam altcuiva in afara de El. El ne cunoaste prea bine si stie unde ar putea duce aceasta altfel de inchinare.
Cred ca nu exista un om atat de sfant si cu o relatie atat de profunda cu Dumnezeu, astfel incat sa poata face diferenta intre inchinarea pe care o aduce lui Dumnezeu si inchinarea...pe de-alaturi. Mie mi se pare o granita foarte, foarte fina, granita care poate fi trecuta usor si insesizabil de catre inchinator.Conchita, nu stiu de ce o percepi tu pe jocelyn ca fiind o persoana agresiva si rauatacioasa. Nu este deloc asa. "Ma risc" si spun ca, daca ai cunoaste-o face to face, te-ai indragosti iremediabil:))
Si, avand in vedere ca roxana e de acord cu tine, e valabil si pt. ea:))
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Denizel,orice ortodox practiocant cunoaste cat de cat bazele cultului icoanelor si a sfintilor.Desigur,daca mergem din an in Pasti la Biserica nu avem de unde sa stim multe lucruri si orice,inclusiv propria persoana,ne poate duce in idolatrie.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today

Mergi la inceput

quote:
Intr-adevar, mai marii bisericii care au sugerat ca nu e nici un perricol sa ne inchinam la sfinti, au fost bine intentionati. Eu nu pot sa cred ca niste oameni care Il iubesc pe Dumnezeu pot sa dea indicatii care sa duca de fapt la necinstirea Lui.
totusi, vedem efectele acestei ingaduinte: oameni care se calca in picioare pentru a atinge un sicriu cu niste moaste, oameni care cred ca atingand o bucatica dint-un oscior al unui sfant vor trece peste cele mai mari obstacole din viata lor etc.

asa, sa revenim, cu scuze pentru off topic.

Denizel, stii ce sunt convingerile astea ca atingerea unei moaste poate face ceea ce nu poate omul singur? reminiscente ale vechilor credinte pagane care sunt amestecate in traditiile insotitoare ale oricarei religii de pe pamant.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

quote:
Originally posted by irina.c.

quote:

Elena, cu Jocelyn, ia reciteste: cica fie ne convine sau nu sa recunoastem, inchinarea la idoli e incalcarea poruncii a doua. cu alte cuvinte, noi am stii ca e inchinare la idoli, dar nu vrem sa recunoastem. deci, geaba explicatiile cum vine cu venerarea sfintilor la ortodocsi, lumea o tine una si buna ca de fapt mintim, ca stim ca avem idoli, si tot ce ne mai ramane de facut e sa capitulam aci in public, recunoscandu-ne pacatul. de ton nu ma leg, pentru ca personal, ma impresioneaza mai putin cuvintele de dictionar folosite, ci mai mult mesajul transmis.

Cam aceeasi senzatie o am si eu,dar n-am stiut sa o exprim atat de clar.

Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today

Buey, enough is enough!!!!:))

Puteti voi sa ziceti si sa tot ziceti de jocelyn, dar ia sa nu o mai faceti insinuanta, da?:)

Hai sa transcriem porunca a doua:

"Sa nu ai alti dumnezei in afara de mine.
sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt sus in ceruri, sau jos pe pamant, sau in apele de mai de jos decat pamantul.
Sa nu te inchini inaintea lor si sa nu le slujesti."

Vorbesc eu despre asta fiindca eu o inteleg si pe joce, va inteleg si pe voi.
De curand plangeam cu zece randuri de lacrimi cand imi explica cineva cu o delicatete de neimaginat ca icoanele pe care le sarut si carora ma inchin si in care imi pun nadejdea ca vor face minuni, nu sunt altceva decat infatisari ale lucrurilor care sunt sus in ceruri.
Spuneti voi acuma, nu sunt? Nu ne inchinam lor, nu le slujim, nu le impodobim, nu le veneram?
Asa ca joce nu insinueaza nimic, spune un adevar pe care l-a invatat de mica. Este prea mult sa spuneti ca ea crede ca voi stiti adevarul, stiti ca sunt idoli, dar va complaceti in idolatrie. Nu, nici vorba. Aici, va iau apararea. Este tare greu sa privesti icoanele altfel decat ai facut-o pana acum. Eu am reusit sa ma detasez de toate zdranganelele atasate bisericii si pot spune ca in sfarsit, sunt impacata cu Dumnezeu.
Haide, treaca mearga, cu sabatul mai poti s-o dai la-ntors (Invierea si ziua Cinzecimii), dar cu icoanele este clar ca lumina zilei.

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Irina, vroiam sa te intreb legat de ce a spus Doina ca ortodocsii cred ca toti credinciosii in afara de sfinti se vor duce intai in iad...poti sa-mi spui, daca stii, unde pot gasi scris chestia asta, ce Sfant Parinte a spus-o/scris-o, pentru ca m-a mirat, e prima oara cand aud aceasta teorie.
Eu am cautat putin pe net, dar nu am gasit nimic referitor la asta, in schimb am gasit ca BO considera ca pana la venirea Domnului Iisus, toti cei mantuiti au stat in iad si d-abia dupa aia au fost luati (?) in Rai. Ai cumva vreo referinta ortodoxa cu explicatii pentru asta, pentru ca eu am gasit informatia asta pe un site protestant si as vrea sa aflu direct de la "sursa" daca e asa sau ba.
Multumesc !

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

quote:
Originally posted by conchita
[br

Denizel, stii ce sunt convingerile astea ca atingerea unei moaste poate face ceea ce nu poate omul singur? reminiscente ale vechilor credinte pagane care sunt amestecate in traditiile insotitoare ale oricarei religii de pe pamant.

Exact, Conchita! Ma intreb atunci de ce mai sunt tolerate, de ce nu se spune odata pentru totdeauna: oameni buni, nu va mai calcati in picioare, nu va mai cheltuiti banii, aici nu sunt decat niste oase. Nu va mai puneti increderea in niste oase, duceti-va acasa si rugati-va lui Dumnezeu, numai El va poate ajuta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns yank spune:

quote:
Originally posted by conchita

quote:
Originally posted by yankEu ti-am raspuns cu acelasi ton

probabil ca ai visat ca ti-am vorbit, altfel nu-mi explic fanteziile pe care le ai ca m-ar interesa vreodata sa discut cu tine. chiar nu ai bagat de seama pana acum ca nu te bag in seama? sau ai luat lectii de la acoliti ca daca insisti ca tiganul pe sat, o sa sfarsesc prin a-ti zice si tie fro doua de dulce, ca sa te saturi?

Ce iti mai place sa te flatezi singura.Sa iau lectii?Care acoliti? LOL.Dupa a mea parere,nu esti in stare sa emiti vreo opinie valoroasa,gandita de tine,nu de duhovnic.Deci pina una alta nici nu ai putea sa conversezi pe tema asta atata timp cit opiniile tale nu sint fundamentate decit pe ce spune preotul la slujba de duminica.Eshafodajul pe care esti asezata e cam subred si se demoleaza mai usor decit vrei tu sa crezi.In rest...O zi buna sa ai!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
[
De curand plangeam cu zece randuri de lacrimi cand imi explica cineva cu o delicatete de neimaginat ca icoanele pe care le sarut si carora ma inchin si in care imi pun nadejdea ca vor face minuni, nu sunt altceva decat infatisari ale lucrurilor care sunt sus in ceruri.
Spuneti voi acuma, nu sunt? Nu ne inchinam lor, nu le slujim, nu le impodobim, nu le veneram?
Pai,draga mea,cum sa faca icoana minuni?Dumnezeu face minuni,prin intermediul icoanei ,asa cum prin batistele apostolilor facea vindecari .Icoana ca obiect n-are putere in sine,ea e doar o "fereastra catre cer" cum foarte frumos spun teologii ortodocsi.Nu ne inchinam lor,ci ne inchinam lui Dumnezeu in fata lor,ceea ce e cu totul alta poveste.Nu slujim icoanelor ,slujim Domnului.Daca asa priveai tu icoanele,nici nu ma mir ca vrei sa lasi ortodoxia.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today

Mergi la inceput