ISTORIE BIBLICA(2)

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

quote:
Originally posted by doruletz
Ceea ce au facut si autorii Coranului cateva secole mai tarziu. Acestia s-au inspirat din Torah si din Biblie dar si din evangheliile apocrife si au recopiat / reinterpretat diverse episoade adaptandu-le la monoteism dar si la credintele si traditiile populatiilor nomade din peninsula Arabica.

Total gresit!.Ai facut afirmatia in cunostinta de cauza???Pt. ca mi-e imposibil sa cred ca da.

------------------------
Allah marturiseste ca nu este Dumnezeu afara de EL.
Si ingerii marturisesc si cei inzestrati cu stiinta marturisesc cu dreptate ca Allah in toate este si ca "Nu este Dumnezeu afara de EL,Atotputernicul,Inteleptul!"(Coran 3:18)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ManyHope spune:

quote:
Originally posted by RA

Excludeti posibilitatea ca Dumnezeu sa se fi revelat mai multor popoare?

Nu, eu nu o exclud. Dimpotriva !

... ba inca mai stiu ca unele din cele care Moise le-a pus in cartea Facerea, le-a scris dupa alte cartzi mai vechi, iar el nu a fost singurul din paginile Bibliei care a procedat astfel; insa nu asta conteaza, ca tot ca o "istorie" ne sunt azi noua indiferent de unde provin ! Ce este principal pentru noi? Autorul originar al Textului conteaza care a fost? sau mai mult conteaza folosul care ni se poate transmite noua si urmasilor nostri prin intermediul Textului? ca sa ne ghidam vietzile dupa EL !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anghel1111 spune:

Observ cum discutia aluneca incet si sigur spre partea teologica si nu aceasta este tema topicului .

Sa revenim la partea istorica

Cartea lui Iosua are autor necunoscut .Sigurele indicii sunt in Iosua 10:12-13 unde se face o trimitere la ,,Cartea Dreptului "sau ,,Cartea lui Jashar" care ne este prezentata partial in 2 Samuel 1:18-27 si contine o serie de lamentatii poetice ale lui David ,ceea ce ma face sa cred ca forma finala a,, Cartii lui Iosua" a fost facuta in timpul domniei lui David(1000-950 B.C.)

Trecerea Iordanului. Asa cum ne este prezentata in Iosua 3:16 ar parea unora greu de inteles .Dar iata ce s-a intimplat in 1927 A.D. . tot la Adam unde, deasupra malului Iordanului, se inalta amenintatoare stinci imense de calcar. In acel an o parte dintr-o stinca inalta de 47 de metrii a cazut in Iordan, blocind trecerea apei timp de 21 de ore.Poate ca, Dumnezeu, a recurs la creatia Sa si atunci cind a inlesnit astfel trecerea Iordanului de catre evrei.

Mergi la inceput

Tabara de la Ghilgal
- Dupa trecerea Iordanului ,Iosua face tabara la Ghilgal (oras situat pe malul Iordanului) aceasta avind dublu rol
-Baza de aprovizionare
-Refugiu in cazul unui esec.
In aceasta tabara toti cei nascuti in anii pribegiei fie ei evrei sau neevrei au fost taiati imprejur si considerati ca facind parte din poporul evreu motivindu-i astfel sa lupte alaturi de ei.Din acest moment ,evreii devin o forta ,un popor in cautarea unui spatiu vital(Iosua 5:4-6). Iata-i pe evrei intrati in tara ,,unde curge lapte si miere". Acest supranume dat Canaanului, nu este mentionat astfel doar in Biblie,el apare si in povestirea campaniilor militare facuta de Sinhue,calatorul,datata pe la 1900 B.C.

Canaanitii aveau o civilizatie mult mai dezvoltata decit a evreilor .Lucrul acesta se vede deslusit cu ocazia sapaturilor arheologice.Arhitectura canaanita a fost mult mai avansata.Dezgrparile facute la Meghido,Betsan si Salmona ,in partea de nord ,arata o stare infloritoare ,aveau chiar palate bogat ornamentate.Casele cladite de evrei au fost rudimentare,sarace. Un indiciu cu privire la nivelul de dezvoltare al evreilor la acea vreme ne este dat si in Iosua 5:2-3 unde acesta confectioneaza niste cutite din piatra (obsidian -roca vulcanica) pentru efectuarea taierii imprejur.Pentru o comparatie as spune ca ,in timp ce popoarele din Canaan se aflau in plina Epoca a Fierului ,evreii ,se aflau inca in Epoca Bronzului tirziu.Monopolul asupra extractiei si prelucrarii fierului era detinut de filisteni . Ei dispuneau de sabii si sulite din fier precum si de cetati imprejmuite cu ziduri masive de 5-6m grosime. De aceea trupele lui Iosua fac un ocol mare pentru a evita confruntarea cu filistenii .Sapaturile de la Gherar linga Gaza si de la Tell Qasile,linga Tell Aviv au dat lumii prilejul sa cunoasca topitoriile de fier si arama ale filistenilor ,precum si atelirele de prelucrare a metalelor.Dupa infringerea suferita in confruntarea avuta cu armata faraonului Ramses al III-lea in 1188 B.C.,filistenii se stabilesc pe coasta sudica a Canaanului ,pe cimpia aflata intre muntii din Iuda si mare. In Biblie ni se arata cinci dintre cetatile lor:Asdod,Gaza,Ascalon,Gat si Ecron (1Samuel 6:17).Aceste cetati erau conduse de catre un ,,domn"independent .Totusi pentru realizarea unor teluri politice si militare conducatorii celor cinci cetati colaborau intre ei,ceea ce ii facea puternici in fata atacatorilor potentiali
Asa cum ne spune Biblia (in Amos 9:7)filistenii venisera in Canaan din Caftor(Creta)aducind cu ei o civiliztie avansata, cu influente miceniene.
Evrei ataca cetatile din Canaan cu o armata care dispunea de :prastii (facute din mate de oaie sau capra),cutite din bronz, sabii de bronz (citeva fiind de fier -capturate de la amoriti),arcuri si bineinteles maciuca. Si totus, impotriva tuturor dificultatilor ,evreii aveau un mare atu ;Credinta si Vointa.

Profitin de declinul ce a urmat in Egipt dupa asasinarea faraonului Ramses al III-lea in 1167 B.C. ,declin ce a dus la scaderea controlului Egiptului asupra teritoriilor din Canaan,
lasind in tabara de la Ghilgal femeile,copii ,batrinii si animalele ,pentru ca, in caz de pericol, sa poata trece inapoi Iordanul, si sa se refugieze in Moabul deja cucerit,armata condusa de Iosua incepe sa atace cetatile canaanite .La atacul asupra Ierihonului ,Iosua foloseste tactica atacului pasiv.El inconjoara cetatea taindu-i astfel toate caile de comunicatie. Unii cercetatori sustin ca aceasta cetate a cazut in urma unui cutremur,fiind situata pe virful unui deal.Dar in aceste conditii zidurile ce imprejmuiau cetatea ar fi trebuit sa e darime spre vale, si nu spre deal asa cum atesta cercetarile arheologice.Ma rog este o tema inca in discutie.

Dupa caderea Ierihonului ,desi trimite spioni in cetatea Ai( pe care cercetatorul Wright o identifica cu Et-Tell aflat la 24 km sud- est de Betel)Iosua face gresala de a asculta de sfatul unora dintre capeteniile lui, imbatate de succesul avut la Ierihon ,si accepta ca cetatea sa fie atacata in mod direct. Ei nu stiau ca Ai era un avanpost al Betelului si ca exista pericolulul (cum de aftfel s-a si intimplat ) ca betelul sa trimita ajutoare militare la Ai. Evreii platesc scump aceasta gresala.Au fost izgoniti si pusi pe fuga de locuitorii cetatii .A fost singura data cind Iosua see lasa influentat de altii in conducerea campaniei de cucerire a Canaanului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Anghel, eu as vrea sa te intreb ceva legat de botez.
Eu stiam ca perioada scursa intre scrierea ultimei carti din VT si nasterea Domnului Iisus este de cateva sute de ani, asa este ?
In VT nu am gasit nici o referire la botez si apoi, deodata in Evangheliile din NT, il gasim pe Sf. Ioan Botezatorul...botezand oamenii pentru spalarea pacatelor !! si vroiam sa te intreb: botezul era un concept nou pentru evrei sau pentru oamenii din zona/vremea aceea sau mai exista si la alte popoare (?).....

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

Elena -intre ultima carte a VT ,Maleahi si nasterea Domnului Iisus este o distanta de aproximativ patru secole.

Botezul ,asa cum este el prezentat in Evii, era cu adevarat un concept nou .El , isi avea radacinile ,in spalarea ritualica, practicata de secta eseniana in special.Fata de aceasta spalare ritualica ,care se facea zilnic, inaintea rugacunii de seara ,si care avea ca simbol curatirea trupeasca,botezul practicat de Ioan Botezatorul avea trimitere la splarea sufleteasca.In Evii Ioan recunoaste ca botezul pe care il facea el era pur simbolic, si ca adevaratul Botez avea sa fie facut de Domnul Iisus.(Eu va botez cu apa ,spre pocainta;dar Celce vine dupa mine ....va va boteza cu Duh Sfint si cu foc" Matei 3:11) Botezul, devine o semnatura a celui botezat ,pe un contract cu Dumnezeu ,o recunoasterea a Lui si a Legii.De aceea eu cred, ca persoana care primeste botezul, trebuie sa fie destul de matura pentru a intelege importanta acestui contract .
-Dupa cum vedem in Matei 3:7-9 , primirea botezului trebui precedata de o perioada de curatire spirituala .Simplul fapt ca esti membru al unei anume comunitati crestine sau islamice nu te indreptateste sa capeti mintuire, daca faptele tale, nu sunt in concordanta cu Legea si invataturile Cartilor Sfinte.(Biblia sau Qur`an-ul)

Sper ca sunteti multumita de raspuns

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

quote:
Originally posted by anghel1111
Simplul fapt ca esti membru al unei anume comunitati crestine sau islamice nu te indreptateste sa capeti mintuire, daca faptele tale, nu sunt in concordanta cu Legea si invataturile Cartilor Sfinte.(Biblia sau Qur`an-ul)

anghel

Asta mi-a placut!Si de altfel informatia cu spalarea rituala inainte de rugaciune.
Dupa cum stiti aceasta este pina in prezent practica islamica.Inainte de fiecare rugaciune se curata anumite parti ale corpului,iar in stare de impuritate majora se face baie generala.

------------------------
Allah marturiseste ca nu este Dumnezeu afara de EL.
Si ingerii marturisesc si cei inzestrati cu stiinta marturisesc cu dreptate ca Allah in toate este si ca "Nu este Dumnezeu afara de EL,Atotputernicul,Inteleptul!"(Coran 3:18)

Mergi la inceput

Anghel, multumesc mult pentru explicatii.
Te-am intrebat pentru ca nu stiam de unde a aparut asa, deodata acest ritual/concept. Si ma intrebam cum l-au privit evreii de atunci, pentru ca ei aveau Legea unde scrie ca iertarea pacatelor se obtine prin jertfe, nu ?
In Evanghelii scrie ca oamenii veneau la Ioan Botezatoru sa se boteze, dar imi inchipui eu ca nu erau chiar prea multi care au acceptat acest ritual.

Inca o intrebare: secta eseniana cand a aparut ? si cam cati adepti avea pe atunci ?

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

Elena -ultima jetfa a fost Iisus(jertfa suprema) .Cit priveste modul cum au primit evrei acest nou ritual? Destul de reticenti . Era ceva nou care nu se incadra in tiparele pe care preotii le stabilisera, si care le aducea acestora numai pierderi atit in plan financiar cit si autoritar.
Numarul esenienilor era destul de redus la Qumran (in jur de 100 )pentru ca era foarte greu sa intri in rindul sectei Esenienilor. Sacrificiile si renuntarile la ,,placerile"vietii erau prea mari pentru majoritatea evreilor. Trebuia sa-ti imparti averea cu ceilalti membri ai sectei (iti suna cumva cunoscut ?)(..imparte-ti averea saracilor si vino dupa Mine),sa duci o viata austera si sa respecti fara cricnire regulamentul de viata al lor. Ioan Botezatorul a fost ucenic in secta eseniana ( uni cercetatori spun ca si Iisus ar fi fost ucenic al lor ?!?)dar nu a avut calitatea de membru al sectei. Iata un citat din Evia Eseniana despre ,,iubirea fata de aproapre" pe care Iisus o da unor oameni ,,Daca un om spune ,,Iubesc pe tatal ceresc dar urasc pe fratele meu " el este un mincinos .Pentru ca daca nu il iubeste pe fratele sau pe care il vede,cum ar putea iubi pe Tatal Ceresc pe Care el nu l-a vazut" Am dat acest citat pentru a fi in atentia celor care cu multa usurinta denigreaza pe fratii lor de alte denominatiuni sau credinte.
Despre momentul aparitiei sectei eseniene pot sa-ti spun ca Flavius Josephus in cartea sa ,,Antichitati Iudaice"' ii mentioneaza ca fiind deja stabiliti pe malul Marii Moarte la anul 200 B.C. Cred ca eu au aparut in jurul anilor 600-500 B.C

Mergi la inceput

Anghel, multumesc pentru raspuns !

Am citit si eu putintel despre Evanghelia Eseniana si e intr-adevar izbitoare asemanarea dintre invatatura lor si invatatura Domnului Iisus !

_

Mergi la inceput