ISTORIE BIBLICA(2)

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anghel1111 spune:

Eu ,sincer,am crezut ca nu mai citeste nimeni ,pentru ca nu am vazut nici-o reactie. Sigur ca ma bucur daca citeste chiar si un singur om si mai mult ma bucura atunci cind vine cu argumente conta celor postate de mine .

Doruletz referitor la afirmatia ta conform careia:,,... exegetii Bibliei sunt de acord ca episoadele povestite in primele carti ale Genezei au fost influentate de legendele sumeriene, nu e vreun secret. Autorii primelor carti ale Bibliei au luat din legendele sumeriene ceea ce li s-a parut lor ca ar fi fapt istoric si le-au adaptat monoteismului." Scuza-ma dar nu sunt de acord cu ea. Aceasta teorie a fost demult demontata de arheologi si istorici.Ea a fost sustinuta de cei care doreau sa ,,desfiinteze" Biblia pe la inceputul sec.XX-lea .Acasta afirmatie a ta o gasesti consemnata in cartea unui fost preot englez care a devenit ateu,,Biblia hazlie".
Parerea mea este ca Biblia nu minte si nu este o compilatie sau o adunatura de legende sumeriene si egiptene adaptate.Cum ar fi putut sa transforme evreii, legendele unor popoare politeiste ,chiar in exces politeiste, (ca sa folosesc un eufemism) si astfel ,ele ,transformate sa poata veni in sprijinul religiei monoteiste? Nu ar mai fi ramas nimic din ele. Pentru a-ti da un exemplu ,vezi reforma facuta de Akhenaton, care a desfiintat (nu a adaptat) politeismul ,desi i-ar fi fost mai usor sa-l adapteze.

Sigur Doruletz, atestari istorice (in afara bibliei) care sa sustina cele scrise in ,,cartea Exodului" nu exista iar singurele atestari arheologice se refera la prezenta evreilor in Egipt si data aproximativa a caderii Ierihonului ,deci intrarea lor in Canaan.In afara celor pe care le-am prezentat anterior ar mai fi :descoperirea unor scrijelituri in ebraica pe peretii unei mine de extractie a opalului , una dintre ele fiind cuvintul El-Sadai (Dumnezeu cel atotputernic),precum si a unor pietre gasite in pustiul Paran de catre un arheolog german si asezate intr-un cerc, simbolizind cele 12 semintii (aceasta descoperire a fost pusa sub semnul indoielii)
Eu nu mi-am propus sa combat Biblia ,ci sa aduc in discutie argumente istorice si arheologice care vin in sprijinul celor afirmate acolo,dar incercind sa elimin exagerarile survenite in urma traducerilor sau a compilatiilor tirzi.

Elena nu pot sa stiu cind a fost data Legea anterior de Sinai.Biblia nu ne-o prezinta in detaliu ci doar ne sugereaza ca aceasta Lege exista pe vremea cind Adam a fost ,,expulzat" pe pamint.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

Anghel, am inteles punctul tau de vedere dar... imi mentin afirmatiile despre influenta legendelor sumeriene in primele carti ale Genezei. Altfel, desigur putem considera ca toate asemenarile pomenite mai sus (chiar si de tine) intre legendele/istoria si personajele sumeriene si diverse episoade biblice nu-s decat niste "coincidente hazlii".
In rest, despre adevar si fals, istorie si legenda, confirmari / infirmari arheologice repet recomandarea cartii lui Israel Finkelstein www.amazon.com/gp/reader/0684869136/ref=sib_dp_top_toc/102-6561728-4003340?%5Fencoding=UTF8&p=S00C#reader-link" target="_blank">The Bible Unearthed: Archaeology's New Vision of Ancient Israel and the Origin of Its Sacred Texts. Cartea a aparut in 2001 deci nu e vorba de teorii de inceput de secol XX, dimpotriva!

Asteptam continuarea

Mergi la inceput

Doruletz incapatinarea ta nu poate decit sa ma bucure,dar ma simt dator sa te informez ca si eu in urma cu 25 de ani cind am inceput cercetarea biblica aveam ca baza aceleasi teorii si afirmatii ca si tine . Dupa 15-20 de ani am constatat ca acestea se schimbasera radical si am fost oarecum socat .Poate tu ,vei putea sa-ti mentii aceste afirmatii mai mult timp dupa ce vei studia mai in amanuntime .

Mergi la inceput

Referitor la carte ,m-ar interesa sa o citesc dar nu stiu daca a aparut si versiunea in limba romana ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xenocid spune:

quote:
Originally posted by anghel1111
Aceasta teorie a fost demult demontata de arheologi si istorici.Ea a fost sustinuta de cei care doreau sa ,,desfiinteze" Biblia pe la inceputul sec.XX-lea .Acasta afirmatie a ta o gasesti consemnata in cartea unui fost preot englez care a devenit ateu,,Biblia hazlie".
anghel

Preotul englez este Leo Taxil si era francez .
A fost intai ateu apoi a trecut la catolicism avand chiar onoarea de a saruta papucul pontifical dupa care "oroarea" i'a apartinut papei cand Taxil denunta din nou crestinismul de data aceasta cu argumente din interior.

*segmentation fault*

Mergi la inceput

Multumesc Xenocid pentru rectificare. Am citit cartea cind aveam vreo 18 ani si am uitat exact cine a scris-o.Virsta bato vina.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

quote:
Originally posted by anghel1111

Doruletz incapatinarea ta nu poate decit sa ma bucure,dar ma simt dator sa te informez ca si eu in urma cu 25 de ani cind am inceput cercetarea biblica aveam ca baza aceleasi teorii si afirmatii ca si tine . Dupa 15-20 de ani am constatat ca acestea se schimbasera radical si am fost oarecum socat .Poate tu ,vei putea sa-ti mentii aceste afirmatii mai mult timp dupa ce vei studia mai in amanuntime .

anghel

asta inseamna ca poti discuta cu doruletz numai dupa ce citeste si ce ai citi tu 15-20 de ani? Punctul tau de vedere este al tau
, nu ti-l contesta nimeni...dar nici nu e universal, nu? Dincolo de cunoastere...felul tau de interpreta ce ai studiat nu este punct de plecare ci optiune.
Este asa daca ...sau nu este asa daca...

De aici, fiecare cu parerea lui, studiata sau nu. Ma indoiesc ca aplecarea asupra unor idei, de-a lungul unei vieti, trebuie sa rafineze o idee...neaparat!
S-ar putea sa da, s-ar putea sa nu...
In plus, m-ar interesa ce parere ai despre Biserica Scientologica, in mare...
Si ca sa subliniez si de ce "Biserica" apartin eu: Biserica Ortodoxa, caci asa m-am nascut, desi inca nu stiu ce inseamna ..., in rest nu apartin nimanui decit lui Dumnezeu iar El stie asta.

Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adusca spune:

anghel, din pacate (nu stiu pt cine), doruletz are dreptate.
vineri am vazut pe Discovery un documentar "In cautarea Edenului"
erau cercetari de ultima ora si intr-adevar, in Geneza apar multe legende sumeriene, atestate arhiologic cu mult inainte de aparitia Bibliei. si mentionez doar sulul in care apare Adam, Eva, marul si sarpele si epopea lui Ghilgames (daca asa s-o scrie corect), care seamana izbitor cu legenda lui Noe.
oricum, foarte interesant documentarul, poate-l reia.

fetele de pe DC

Viata e ca carosabilu'...unii vine....altii trece....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns RA spune:

Adusco,draga me',sumerienii ca sumerienii,ca se-nvarteau tot prin zona,da' io'ti dau un pont cu preincasii,care,dupa cum stim,hahaha,tocma' unde-s!
Cica era un mos pe care-l chema Viracocha,el a creat pamantul,pe vremea cand era intuneric,apoi soarele si se facu lumina pe pamant.Apoi a modelat din lut chipuri omenesti si toate animalurile...,deja iti suna cunoscut ,nu?Apoi s-a suparat pe opera sa si a inecat-o intr-un val imens de apa,samd...

Acuma,serios vorbind,desi asta-i un domeniu care ma atrage(diabolic de mult,ar spune unii)cu cat incerc sa ajung mai departe,cu atat imi apare mai sigura,ba chiar mai concreta existenta Lui.Nu stiu daca acest fapt tine de vreo anume "programare",dar mie asa mi se-ntampla.

Excludeti posibilitatea ca Dumnezeu sa se fi revelat mai multor popoare?Sau,ca sa mergem mai departe,excludeti posibilitatea ca El sa fi explicat Creatia pe intelesul nostru,a omenirii timpurii?
Eu cred ca,de fapt,inteligenta noastra e incapabila sa cuprinda Necuprinsul si atunci,dintr-un fel de teama,ne refugiem fie intr-o parte(luand samburele si imbracandu-l convenabil,pentru a iesi un fruct apetisant,numit religie),fie in cealalta parte(luand fructul si tot taind felii din el,incercand astfel sa ajungem la sambure).

Mergi la inceput

Daniela_b- eu am vrut sa spun ca am fost ateu .,si cu aceate convingeri ale unui ateu am purces spre cercetare.
-Despre,, Biserica Scientologica" iti spun sincer nu am nici o parere .Cred ca este un curent care nu ma intereseaza absolut de loc.

Adusca-dunt similitudini si mai vechi cu privire la Potop si Eden decit cele mentionate de tine in Epopea akkadiana a lui Ghilgames si
ele apartin popoarelor ariene din spatiul balcano-carpatic.

- Eu tratez problema din punct de vedere istoric prin cele prezentate in Biblie .

Mergi la inceput