Ortodoxie din Postul Mare in Postul Mare(15)

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Doina, n-a zis nimeni ca nu trage cu ochiul
Doar ca nu ne bagam pentru ca nu vrem sa va stricam pacea de aici. E o diferenta, da?
Am apucat eu sa-ti raspund prima, dar cred ca si celelalte fete de la topicul asta ti-ar fi atras atentia ca esti agresiva.

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns she_wolf spune:

Gandacelu, multumesc, e foarte frumos ce spui si ai dreptate, o sa incerc si eu.
Fetelor, eu l-am intrebat pe preotul de aici daca-l pot impartasi pe Cristi chiar daca a mancat, m-a intrebat ce varsta are, i-am spus ca 3 ani si mi-a spus ca poate, e ok sa mananci inainte de impartasanie pana la...7 ani.

Claudia si Cristi (16.12.2002)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns antoioana spune:

Eram tare hotarata sa vin sa scriu ce am pe suflet, cu bune si rele, in pofida linistei de pe aici, cand incolo gasesc o vanzoleala de numa numa si spovedanii facute dis-de-dimineata! Sa stiti ca-mi sunteti tare dragi!
Deci :
1. La noi slujba incepe la amiaza, nu pot tine copiii nemancati pana la 4pm :(, dar daca da Dumnezeu sa avem si noi o biserica si sa fie slujba dimineata, o sa incerc sa-i invat putin cum e cu nemancatul. De altfel Ioana ar fi fericita, ei rareori ii este foame. Deocamdata ii explicam ce este postul si ea este incantata.
2. Bagoiu, esti durere! Haha, cu bilele negre...Da' te rog sa nu ma sperii cu "Stai sa vezi cum e cu 3!"
3. Daca e sa fiu suparata pe mine pt. ceva anume, pe langa toate pacatele pe care le am, apai pe mania mea sunt suparata! Mai ales dimineata mi se pare ca astia mici anume isi pun in gand sa ma scoata pe mine din toti pepenii. Graba sa ajungi la timp la servici, da-le mancare, deseneaza-le nu stiu ce, abtibilduri, miorlaiala...imi vine sa fug uneori. Drept pt. care am hotarat ca azi sa fac lucru manual. :) Adica voi face un fel de panou si voi pregati niste buline de diferite culori. Fiecare bulina cu semnificatia ei, buna sau rea. Fiecare membru al familiei cu panoul lui. Inainte de a iesi pe usa, fiecare isi pune bulina pt. propriul comportament in dimineata respectiva. Astfel ne vom vedea unii pe altii, dar si pe noi insine! Si cred ca nu-i rau pt. nici unul din noi, de la mic la mare. Ce credeti? Am innebunit?
4. Un timp am fost mai ravnitoare, am tinut chiar pasul cu cititul bibliei de la subiectul Irinei. In ultima vreme...nica!
5. Imi pare rau ca m-am grabit sa-l judec pe Danion Vasile de la prima carte peste care am dat. :( Ulterior am citit scrieri de-ale dumnealui care chiar mi-au placut.
Gata, mi-a expirat timpul!
Pupici!

...ce-ntamplare cu mine Anto, ce minune cu ei Ioana si Stefan si bb din burtica...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by fdoinaDa acu, ca suntem pe topic ortodox, si ailalti zic ca nu trag cu coada ochiului, zic si eu ca prostu: mai , noi suntem pacatosi, nu trece ziua si calcam in strachini, doar sectarii sunt virtuosi, ce-aveti mai fetelor?...

Lasa-i mey sa fie virtuosi si noi pacatosi.Ca daca am fi plini de virtutzi n-am mai avea nevoie de Hristos,ca pentru pacatosi ca noi a venit El in lume.Omul,pe cat inainteaza in har,incepe sa se vada in adevarata lumina,si isi da seama cat e de rau,nu cat e de bun.
Doina,asa e si finul meu,a fost impartasit de la botez in fiecare duminica.Face 3 ani in februarie.Cand se duc la biserica o trage pe maica-sa sa se duca in fatza,si e primul la impartasit,ca asa vrea el.Pana pe la doi ani si ceva l-au impartasit dimineata,inainte de Liturghie,iar acum -in timpul slujbei,pe stomacelul gol.Pe Ilinca o impartasesc in timpul Liturghiei chiar daca a mancat,dar nu o iau chiar in fiecare duminica,fiindca acum ,iarna,e mai greu.
Adriana eu chiar n-am de ce sa ma plang,ca am doar un copil si (inca ) mai fac fatza.Dar de la doi in sus se complica treaba,tre'sa ai niste nervi tari de tot...O vad pe fica-mea cand interactioneaza cu finul,moama,ce urlete mai ies din cauza jucariilor.Inca el e mai marisor si i le mai da,dar asta a mea tzipa de ne sparge timpanele daca indrazneste careva sa i se puna impotriva...Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adita spune:

quote:
Originally posted by irina.c.
- deschisul bisericii dimineata de catre unii tineri si tinere pentru grabirea casatoriei;

pe asta n-o stiam. de-aia m-oi fi maritat eu repede.pe vremea cand lucram la pangar la o biserica eu deschideam. ce-o fi fost in mintea parintelui cand ma duceam dimineata sa iau cheia?

mamica de trei copilasi : Nectarie Ioan (5 ian. 2005), Elena (21 mai 2003)si Antim (27 sept. 2001)

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by adita

quote:
Originally posted by irina.c.
- deschisul bisericii dimineata de catre unii tineri si tinere pentru grabirea casatoriei;

pe asta n-o stiam. de-aia m-oi fi maritat eu repede.pe vremea cand lucram la pangar la o biserica eu deschideam. ce-o fi fost in mintea parintelui cand ma duceam dimineata sa iau cheia?mamica de trei copilasi : Nectarie Ioan (5 ian. 2005), Elena (21 mai 2003)si Antim (27 sept. 2001)

Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns frunzaverde2 spune:

Bagoiu
multumesc pentru informatiile despre cartea pe care o cautam. Am sa incerc sa o gasesc la Paris, chiar daca e aparuta de zece ani. si daca e in franceza, cu atit mai bine.

Gindacelu,
spui intr-un mesaj ca "sintem atit de pacatosi incit nu mai sintem vrednici de spovedanie" (citat din memorie)si ca de aia "nu ne mai ramine decit anafura la sfirsitul Liturghiei".

Daca e din graba, atunci nu mai zic nimic, prespun ca voiai sa spui impartasanie acolo unde ai scris spovedanie.

Daca nu, imi permiti sa intervin ?
Mie duhovnicul mi-a spus de la inceput ca spovedania se poate face oricind, de cite ori simtim nevoia, si nu e obligatoriu sa ne impartasim dupa ce am facut-o.
Cit priveste impartasania, "cine poate spune ca e vrednic de ea" ? Dar ne impartasim tocmai ca sa ne intareasca in aceasta lupta (razboiul nevazut) si in credinta.
Iar cit de des sau cit de rar ne impartasim, asta vedem cu duhovnicul la spovedanie.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Porumbita

Irina (sau cine poate) in elgatura cu textul postat de tine as avea cateva intrebari:de ex era scris:"- Impartasirea cu Sfintele Taine a celor ce sunt în coma, sau în agonie, sau tocmai au murit;" de ce nu e in regula? adica de ex tata a primit Sfintele Taine la putin timp dupa operatie, inainte de a intra in coma; era constient, dar s-ar putea incadra la agonie-ce inseamna "abuzul de pomeniri la Vohodul mare"

Porumbita,ma scuzi ca abia acum raspund la intrebarea ta.Referitor la impartasirea celor bolnavi,uite ce ne raspunde par.Ilarion Argatu:
Nu poti impartasi, dupa canoanele Sf. Parinti pe cel ce este muribund si inconștient, pe cel ce este in coma, pe cel mort clinic, s.a.m.d. insa si pentru aceasta trebuie sa-l cercetezi si sa te convingi, ca nu cumva bolnavul sa fie constient si sa nu poata vorbisi misca. Daca este constient, sa-l impartasesti, insa cu mare grija si cu luare aminte, sa nu-l ineci.

Deci tatal tau,fiind constient,putea primi Sfanta Impartasanie,conform canoanelor.Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!Referitor la a doua intrebare.Vohodul Mare este un moment al Sfintei Liturghii,atunci cand preotul iese cu Cinstitele Daruri.In acest moment,preotul pomeneste,in ordine pe :patriarhul bisericii,pe episcop,pe cei adormitzi,pe cei vii,etc.Dupa aceste rugaciuni unii preotzi,contrar randuielii,citesc pomelnice date de credinciosi,facand "abuz de pomeniri".Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Porumbita

Si pt ca tot sunt la cap. intrebari: ce anume se poate face pt cei morti "nespovediti, neimpartasiti, fara lumanare"? exista rugaciuni/slujbe speciale?

Din cate stiu eu,nu exista rugaciuni/slujbe speciale pentru cei care au murit astfel,ci se fac cele obisnuite pentru cei adormiti.Pana la urma,daca respectivul ,in timpul vietii se spovedea des ,se impartasea des,era credincios,etc.,dar a murit fulgerator(accident,boala) ,fara sa mai aiba timp de pregatire-cred ca Dumnezeu tine cont de asta.Pentru cei nepasatori toata viata,si nepasatori si la moarte,Dumnezeu cu mila!Noi sa le facem cele randuite(rugaciuni,pomeni,etc.)si Domnul stie mai departe.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Sabina

http://photobucket.com/albums/d199/Sabinelu/La%20Manastirea%20Caraiman/

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
Sabinelule,mama,ma omorasi cu pozele astea!Ce frumos e acolo!Ma gandesc cum treebuie sa fie o slujba de noapte asa,in varf de munte,cred ca e ca-n rai...
Cum se mai simte Sofia?E bine?Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today

Mergi la inceput