Crestinismul intre credinta si indoctrinare (2)
Raspunsuri - Pagina 15
![](images/user_woman.png)
qsar spune:
POPÓR, popoare, s.n. - 4. (La sg.; colectiv) Numar nedefinit (dar mare) de persoane, multime mare de oameni stransi la un loc; sursa
Ok, sa acceptam ca adevarata premiza ca Iisus a fost rastignit la cererea "poporului". Ia sa ne gandim noi cam ce insemna o multime maaare-mare de "popor" (in conditiile in care o ditamai o armata, cata frunza, cata iarba, era formata din cateva mii de oameni, cam cati intra intr-un stadion). Si ce vroia "poporul"? Vreo cativa exaltati, chair vroiau sa-l rastigneasca pe Iisus (nu conteaza daca vroiau asta din propria convingere sau fiindca asa le spusese taica popa al lor) O buna parte vroiau sa-l vada scapat pe Baraba-zelotul pentru ca, asa talhar cum era, semnifica totusi revolta politica anti-romana. Cei mai multi vroiau un spectacol free, cu soldatei, biciuire, crucificare...
Un foarte bun motiv de stigmatizare a unui intreg popor.
POPÓR, popoare, s.n. 1. Formă istorică de comunitate umană, superioară tribului si anterioară natiunii, ai cărei membri locuiesc pe acelasi teritoriu, vorbesc aceeasi limbă si au aceeasi traditie culturală. 2. Totalitatea locuitorilor unei tări, populatia unei tări; cetătenii unui stat; natiune, neam, norod. aceeasi sursa
Bat-o norocu', semantica!
Q
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
Jocelyn spune:
Alin sau xenocid cum preferi eu nu sunt nici teoloaga
si nici nu cred ca am raspuns la toate intrebarile, insa pot sa-ti spun cum vad problema asta, astfel incat, macar in dreptul meu, sa pot trage concluzia ca Dumnezeu a oferit suficiente repere pentru ca eu sa pot alege binele daca vreau. Si referitor la o intrebare anterioara, da, Dumnezeu nu poate face orice, fiindca nu poate face ceva care contravine caracterului sau. De exemplu, Dumnezeu nu poate sa minta (Evrei 6:18) si El "nu se poate tagadui pe Sine Insusi" (2 Timotei 2:13)
Bun, uite cum vad eu lucrurile: atunci cand Lucifer, diavolul a pacatuit si s-a revoltat impotriva lui Dumnezeu, impreuna cu ingerii Lui, Dumnezeu ar fi putut foarte usor sa-i extermine, nu ? Bun, sa zicem ca ar fi facut asa. Ce crezi tu ca ar fi gandit un inger care ramasese de partea lui Dumnezeu ? ca e drept ? nu si-ar fi pus intrebarea....oare nu cumva Dumnezeu ne minte si ne coordoneaza cum vrea El ? nu ne-a dovedit cu nimic dupa aparitia « raului » ce ar insemna acest rau.
"Dumnezeu ar fi putut face pe om lipsit de capacitatea de a discerne intre drept si nedrept, sau capabil numai de a discerne si a face drept; dar sa-l fi facut asa ar fi insemnat sa faca doar o masina nu un chip mintal al Creatorului sau. Sau l-ar fi putut face pe om perfect si cu vointa libera, dupa cum l-a si facut, dar sa-l fi ferit de ispita lui Satan. In cazul acela, experienta omului fiind limitata la bine, el ar fi fost continuu expus la sugestiile raului din afara sau la ambitii din interior, ceea ce ar fi facut viitorul vesnic nesigur, si ar fi existat intotdeauna posibilitatea unei izbucniri de neascultare si dezordine. Dumnezeu Si-a familiarizat creaturile intai cu binele. Totusi, omul a ales sa nu asculte de ceea ce-i spusese Dumnezeu . Astfel ca Dumnezeu i-a lasat sa aiba experienta bolii, durerii si mortii, pentru ca astfel sa poata cunoaste vesnic raul, lipsa de sens si rautatea excesiva a pacatului. Dar intrebarea revine sub alta forma: Nu putea fi omul familiarizat cu raul in alt mod decat prin experienta? Exista patru moduri de a cunoaste lucrurile, si anume: prin intuitie, prin observatie, prin experienta si prin informatie primita din surse acceptate ca sigur adevarate. O cunoastere intuitiva ar fi o intelegere directa, fara procesul rationamentului sau fara nevoia de dovezi. Adam avea deja o cunostinta despre rau prin informatie, dar aceea a fost insuficienta pentru a-l impiedeca sa incerce experimentul. Adam si Eva Il cunosteau pe Dumnezeu ca pe Creatorul lor, si deci ca pe Cel care avea dreptul sa-i controleze si sa-i conduca; iar Dumnezeu spusese despre pomul oprit: "In ziua in care vei manca, vei muri negresit". Prin urmare, ei aveau o cunostinta teoretica despre rau, desi niciodata nu-i vazusera sau nu-i experimentasera efectele." Asta inseamna ca "au fost indreptatiti sa pacatuiasca"?
Dat fiind Isus s-a jertfit pentru om din iubire si pentru a-i demonstra ca vrea cu tot dinadinsul sa il salveze, dar nu impotriva vointei lui, cred ca oricarui om de pe acest pamant i se dau nenumarate ocazii pana moare, de a alege intre bine si rau. Dumnezeu ar vrea ca nici unul sa nu moara vesnic dar El nu obliga pe nimeni, un Creator inteligent nu ar putea vrea o ascultare din teama sau de nevoie. Dumnezeu a spus de atatea ori, pacatul inseamna moarte, daca vrei sa traiesti in pacat, iti asumi consecintele. Biblia spune ca toti am pacatuit, deci toti meritam moartea, dar darul fara plata al lui Dumnezeu este viata vesnica. Cine il accepta (cu ceea ce implica aceasta, ascultarea), primeste acest dar. Atunci cand el va hotara sfarsitul, cei care au ales binele vor primi viata vesnica iar cei care au ales raul, inclusiv diavolul cu ingerii lui, vor fi arsi, dar eu nu cred in iad, intr-un foc vesnic, ci intr-un foc care ii va omora si astfel pacatul va fi eradicat pentru totdeauna si pamantul va fi refacut.
xeno, scuze ca m-am intins atat, nu stiu daca o sa ai rabdare sa citesti, poate macar ceva din cele scrise ti se va parea logic, eu una am pretentia ca mai si gandesc avand in vedere ca nu o data mi-am pus si eu aceleasi intrebari ca si tine.
If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.
denizel spune:
Gindacel bun, cit de frumos a fost mesajul pentru mine! te vedeam pina acum doar ca pe un cruciat, dar tare bine te prinde apostolatul:))
M-a impresionat invitatia de a veni la bisericuta ta...
Totusi, chiar crezi ca preotul de acolo m-ar impartasi stiind ca, inainte cu o zi eu am tinut sabatul? Sabatul pe care l-am inteles si cu inima si cu mintea si despre care sunt convinsa ca e cel in care Dumnezeu ne asteapta din vesnicii? Nu stiu care preot ar face-o si chiar nu ii condamn. in afara de asta, venirea mea la bisericuta ta, nu ar face decit sa va intristeze atit pe tine cit si pe preot.
In legatura cu ce ai spus despre smerirea si ascultarea de preot asa cum Insusi Hristos a facut ascultare fata de Tatal, gindim un pic diferit. Eu vreau sa ascult dar,tot de Tatal si numai de El. Dpdv spiritual, nu recunosc pe nimeni ca fiind deasupra mea. Singurul, la distanta infinita de mine este Dumnezeu. Intre mine si Dumnezeu nu pot sa recunosc nici o autoritate.
Uite, vezi? Am sa ajung un fel de boema asa, a bisericii ortodoxe. Si chiar urasc asta. Nu vreau sa fiu o tipa care, cind trece pe strada, isi scuipa babele in sin si isi trag repede copiii linga ele.
Chestia cu sabatul nu este in ochii altora mai grava decit altele pe care inca nu le-am marturisit. Ex.:nu pot sa inteleg oamenii care se calca in picioare ca sa atinga un sicriu cu moaste crezind ca asta le va aduce rezolvarea problemelor si poate chiar mintuirea - depinde de inteligenta fiecaruia. La fel cum nu am putut intelege ortodocsii practicanti care aprobau ce s-a intimplat la Tanacu...
Stiu insa, ca nu pot sa cresc dpdv spiritual de una singura. Am nevoie in jurul meu de oameni care sa gindeasca la fel ca mine. Visez la o bisericuta, lipsita de orice fast, cu oameni simpli si credinciosi, asa cum cred ca au fost primele biserici de dupa Hristos. Unde o fi biserica asta?
Am mai spus si cu alta ocazie ca nu cred ca numai in BO exista mintuirea. De fapt in nici o biserica nu exista mintuirea. Singurul care ne-a oferit-o e Domnul Iisus. cred ca trebuie sa nma indepartez putin de biserica ortodoxa si sa caut ceva care sa ma reprezinte. Deocamdata nu o voi face pentru ca nu vreau o alegere doar cu inima, dar e clar ca mai devreme sau mai tirziu voi alege o biserica protestanta.
Vezi tu, gindacico, nu stiu in ce procent, dar printre protestanti se gasesc poate oameni ca mine, sinceri cautatori ai lui Dumnezeu.
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Sabina/Sabina.jpg)
Sabina spune:
gandacelule, tu chiar crezi ca manipularea a inceput odata cu televizoru??
stai linistita, eu inteleg perfect ce spui tu acolo, dar din vorbe de genul asta prost intelese s-a nascut oroarea (antisemitismul).Nu te acuz pe tine, vreau doar sa trag un semnal de alarma.e bine sa fim f f atenti.Eu nu ti-am scos din context...stii bine, dar sunt multi care ar putea s-o faca.nu le da prilejul.
Sabina si
![](hippi.gif)
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by denizel
Vezi tu, gindacico, nu stiu in ce procent, dar printre protestanti se gasesc poate oameni ca mine, sinceri cautatori ai lui Dumnezeu.
hehe, sunt convinsa, draga denizel, ca si printre protestanti sunt cautatori sinceri ai lui Dumnezeu - cine a spus ca nu-i asa?:))
sa dea Domnul sa gasesti pe Dumnezeul cel Adevarat! si sa ne mantuim cu totii!
toata discutia s-a invartit in jurul Duhului Sfant primit de Apostoli - de aceea, te trimit sa citesti Ioan 14 (16,17,25,26) si 16 (6-15) ca sa vezi cat e de important sa nu Il pierdem din vedere (este a treia persoana a Treimii, care intra in lume dupa ce Mantuitorul urca la Ceruri)
Duhul Sfant este Dumnezeu, iar Dumnezeu este mai presus de Sabat... asa spune Hristos:)
dupa ce vei citi si, poate, vei avea intrebari, poate vom mai discuta
nu stiu ce-ti va raspunde Parintele meu, din pacate Parintele meu are o atitudine foarte asemanatoare cu Dumnezeu (hahaha) pentru ca am observat ca nu impune nimic, doar propune, si daca vede cea mai mica opozitie din partea noastra, se retrage usor si te lasa in pace (eu de multe ori mi-am dat seama cat am gresit pentru ca nu mi-am dat seama de propunerea Parintelui, tocmai pntru ca nu-si impusese punctul de vedere - desi bine ar fi fost sa o faca!)
nu m-ai intrista daca te-as cunoaste, chiar daca vei fi protestanta, cat despre Parintele, il intristam noi destul cu pacatele noastre, asa ca e obisnuit:))
doamna cartita, te astept cu cartitoiul cel mic sa ne cunoastem, daca vrei (nu impun, doar propun!:))
mami de ileana si ioachim
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by qsar
Cei mai multi vroiau un spectacol free, cu soldatei, biciuire, crucificare...
Un foarte bun motiv de stigmatizare a unui intreg popor.
big mamma q, iata-te si in pozitia de avocat al evreilor - dar cine ii acuza, ma rog? cine ii stigmatiza?
![](radtare.gif)
cine, ca-l mananc!
cine, Hitler? ce avem noi, mama draga, cu Hitler? ultima oara cand mi-am lasat mustata era in stil dali, nu "musca"
![](radtare.gif)
mai q, tu ai o impresie eronata despre mine, noi, ortodoxie
hai sa o luam altfel: niste evrei L-au rastignit pe Iisus (fapt istoric), altii L-au propovaduit (Apostolii), unii au crezut in El, altii nu (nu doar evrei!), unii s-au mantuit, altii nu (nu doar evrei!), unii s-au convertit (steinhardt, de exemplu), altii au cazut din credinta (niste... anonimi:))
te intreb eu: si? care-i problema ta?:))))
mami de ileana si ioachim
qsar spune:
quote:Pai tu stii doar ca unele dintre lecturile mele cu tematica religioasa nu-s taman ortodoxe :)).
mai q, tu ai o impresie eronata despre mine, noi, ortodoxie
Da' unde vazusi tu in raspunsurile mele cuvantul ortodoxie??? Unde, ca-l mananc!
Q
cataghe spune:
Ca tot era vorba de sensuri, e mare diferenta intre a spune "niste evrei l-au rastignit pe Isus" si a spune "evreii l-au rastignit pe Isus". Ca dovada, de-a lungul istoriei pogromurile au inceput cu a doua varianta, nu cu prima.
Dar sa lasam asta, mie altceva mi se pare interesant. Deci, evreii astia aveau o credinta formala, moarta - spunem noi acum, dupa 2000 de ani, stiindu-le pe toate - si de ce, pentru ca ei, "evreii" se indepartasera de Dumnezeu si faceau tot felul de nelegiuri. Ma intreb, conform acestui rationament, daca cineva da peste 2000 de ani peste o inregistrare a "Stirilor de la ora 5" ce va spune despre ortodocsi sau despre crestini in general - care, vorba aia, nu mai au deja nici o scuza, pt ca pentru ei Mesia a venit. Complicata treaba...
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
impreuna spune:
Va invit sa continuam www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=60550" target="_blank">aici
Impreuna = mami Flavia, tati Mircea si puiutza Sara