O singura Biserica?(8)
Raspunsuri - Pagina 19
irina.c. spune:
quote:nu era vorba de cum,ci era vorba de dacaIrina si bb Ilinca(26apr04)
Originally posted by Jocelyn
eh, stim si noi cum se face latina in liceu
If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA
Jocelyn spune:
pai daca vrei sa despicam firu-n-patru, la cat de prost se face si la cata latina stiu cei care termina liceul e aproape la fel ca si cand nu s-ar face si nu asta era de subliniat ci faptul ca o cunoastere a limbii latine nu are cu ce sa te ajute in citirea textelor biblice originale
If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.
myrrha spune:
Cu subiectul asta imi puneti sare pe rana
Am predat pina acum doi ani latina, printre altele la Lic Creanga, peste gard de Seminarul Teologic.
Care e situatia actuala: se face o ora de latina in clasa a 8-a (si rar chiar se face latina la ora aia ), si 1 ora la clasele 11-12 profil filologie. Adica practic, dupa parerea mea, nu se mai face.
Intrebare: de ce ar trebui sa se faca?
Pentru ca, chiar daca sintem ortodocsi, limba chiar e latina si e PACAT sa nu fim constienti de asta.
In seminarele si facultatile teologice ar trebui studiata probabil latina pentru ca exista texte sfinte comune din primele secole crestine (Sf. Ieronim de pilda, care a tradus printre altele Biblia in latina, fericitul Augustin etc), dar ar trebui MUSAI studiata greaca bizantina - tocmai pentru cunoasterea Parintilor Bisericii.
Jocelyn, eu ma refer strict la pozitia ortodoxa, care se raporteaza la traditie.
Cred ca pot numara pe degetele de la o singura mina profesorii de la facultatea de teologie care pot citi Parintii Bisericii in original.
Irina, as vrea sa ma contrazici.
myrrha spune:
Cit priveste prietenia, am sa ma explic mai bine: mi s-a intimplat sa cunosc persoane, in numai citeva luni anul trecut, in ro, cu care sa ma inteleg excelent; sa am conversatii sclipitoare si interesante; si la un moment dat celalalt sa strecoare un cuvint, o parere jignitoare la adresa catolicilor.
Pentru ca intr-adevar, credinciosii practicanti trec greu peste asemenea detalii. Credinta e o parte din ei, nu un accesoriu care poate fi tinut undeva safe si neatins. Avea dreptate gandacelu. Are dreptate si Irina, ca daca frecventezi numai locurile unde poti gasi oameni ca tine (in speta, Biserica ta), nu ti se pot intimpla asemenea accidente.
Dar tot mi se pare nedrept.
casandra spune:
Catalina, am citit demult, in adolescenta, o carte despre viata unor matematicieni renumiti. Nu mai tin minte detaliile, dar m-a impresionat povestea unuia dintre ei, care s-a apropiat de matematica in jurul varstei de 30 de ani. Si nu numai ca a inteles, dar si-a adus si contributia. Secretul lui? I-a citit pe maestrii, nu a pierdut timpul cu invataceii acestora.
Cred ca atitudinea asta este valabila in toate domeniile. Cel mai bine, in masura in care este posibil, este sa consulti marile personalitati.
Si cu credinta este la fel. Daca vrei sa intelegi ortodoxia, iti recomand, din inima, sa incepi cu Sfintii Parinti. Pe forum, aici sau in alta parte, incercam si noi sa intelegem, si filtram informatia pe masura putintei noastre. Cat de bine e, doar Dumnezeu stie. Dar e pacat sa te smintesti din cauza asta.