O singura Biserica?(8)

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

-----------------
Tu intelegi prin respect distanta si separatie, eu inteleg prin respect sa il inteleg pe celalalt si sa imi pese de ce spune el. Nu aprob comportamentul catolicilor, dar nici nu inteleg de ce ortodocsii au nevoie sa ii ponegreasca pe catolici pentru "imbogatirea trairii ortodoxe".
----------------
Eu inteleg prin respect, in primul rand, sa nu vreau sa il schimb pe altcineva, conform modelului meu. Sa nu ii inoculez, mai cu sila, mai cu frumosul, ideile mele. Sa accept ca poate avea altele. Sa ii respect dreptul la intimitate.

-----------------
Tu cum te-ai simtit sa citesti pe un site catolic despre ortodocsi? Eu sint convinsa ca acei catolici s-au simtit ca si tine cind au vazut cum sint judecati si etichetati, repetat si obsesiv, pe forumul ortodox.
----------------
Nu bine. Dar, mai inainte de a intoarce spatele, as incerca sa vad de ce s-au suparat oamenii aia.

----------------
Dar obiectiile mele nu fac decit sa confirme modelul despre catolici pe care il aveti deja in minte. Cum eu nu pot iesi din obiectiile mele tipic catolice, voi nu puteti depasi etichetarea si comunicarea noastra e paralela.
----------------
Te pripesti sa tragi concluzii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns myrrha spune:

quote:
Originally posted by casandra

-----------------
Tu intelegi prin respect distanta si separatie, eu inteleg prin respect sa il inteleg pe celalalt si sa imi pese de ce spune el. Nu aprob comportamentul catolicilor, dar nici nu inteleg de ce ortodocsii au nevoie sa ii ponegreasca pe catolici pentru "imbogatirea trairii ortodoxe".
----------------
Eu inteleg prin respect, in primul rand, sa nu vreau sa il schimb pe altcineva, conform modelului meu. Sa nu ii inoculez, mai cu sila, mai cu frumosul, ideile mele. Sa accept ca poate avea altele. Sa ii respect dreptul la intimitate.

OK. Ideea ta e ca trebuie sa stai separat. Ideea mea e ca trebuie sa fii unit. Daca eu fac efortul de a ma uni (ca asta e ideea mea), inseamna ca iti inoculez o idee de-a mea. Si incerc sa te schimb.
Deci unirea nu e o idee ortodoxa.
Dar unirea e o idee crestina.
Daca il ajut pe un ortodox sa isi doreasca unirea il ajut sa fie crestin, asa cum el sustine ca este. Il ajut sa fie el insusi.
Unde gresesc?
Ce alte idei incearca sa inoculeze catolicii in afara de faptul ca sint demni de a fi luat in consideratie pentru o unire?

quote:

-----------------
Tu cum te-ai simtit sa citesti pe un site catolic despre ortodocsi? Eu sint convinsa ca acei catolici s-au simtit ca si tine cind au vazut cum sint judecati si etichetati, repetat si obsesiv, pe forumul ortodox.
----------------
Nu bine. Dar, mai inainte de a intoarce spatele, as incerca sa vad de ce s-au suparat oamenii aia.

Asta fac si catolicii, asta fac si eu aici, incerc sa inteleg de ce sint suparati ortodocsii pe noi N-am intors spatele, nici catolicii de acolo sper sa nu o faca. Daca crezi in Dumnezeu, speri si nu te dai batut. Si mai ales nu intorci spatele.

quote:

----------------
Dar obiectiile mele nu fac decit sa confirme modelul despre catolici pe care il aveti deja in minte. Cum eu nu pot iesi din obiectiile mele tipic catolice, voi nu puteti depasi etichetarea si comunicarea noastra e paralela.
----------------
Te pripesti sa tragi concluzii.

Pai atunci ma bucur, na, eram si io nacajita.

Mergi la inceput

Catalina, am facut un mic research, si uite ce am gasit:

- de unde vine dorinta de a ii indeparta pe catolici, de pe forumul ortodox:

http://www.forum-ortodox.com/viewtopic.php?t=2023

- BC nu este luata in deradere de catre ortodocsi:

http://www.forum-ortodox.com/viewtopic.php?t=1453

- s-a discutat cu catolicii, pana in momentul in care acestia au dorit sa isi propavaduiasca ideile:

http://www.forum-ortodox.com/viewtopic.php?t=995

- topicuri pentru sporirea trairii ortodoxe:

http://www.forum-ortodox.com/viewtopic.php?t=1274
http://www.forum-ortodox.com/viewtopic.php?t=1478
http://www.forum-ortodox.com/viewtopic.php?t=1549
http://www.forum-ortodox.com/viewtopic.php?t=1501
.....

Mergi la inceput

Hai sa mai dau un motiv la intrebarea Conchitei (ca imi vuieste capul de motive ) si ma duc la scoala.
Mi-aduc aminte postarea Gandacelului la un moment dat, de pe topicul ortodox. Ca duhovnicul ei i-a spus ca nu poti fi cu adevarat prieten cu cineva decit in Biserica.
Si am inteles, adica am crezut ca inteleg, mi s-a parut o chestie adinca si m-a azvirlit in depresie.
Adica eu de ce n-as putea fi prietena cu Gandacelu sau cu alt ortodox practicant? Trebuie neaparat sa fie ateu sau catolic ca sa putem fi cu adevarat prieteni?
Cei mai buni prieteni ai mei (ai vechi) sint ortodocsi nepracticanti. Ar trebui sa ma rog sa nu ajunga pe la Biserica sa nu-i pierd?
Cum sa ies din dilema asta, ziceti-mi si mie . Sau trebuia pur si simplu sa-mi iau sot ortodox si sa nu ma mai incurc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jocelyn spune:

Nu cred ca prietenia dintre oameni depinde de religie. Sigur ca intr-o familie, daca cei doi au religii f diferite si sunt amandoi practicanti, pot aparea conflicte, mai ales in privinta cresterii copiilor.
Dar prietenia...nu poate fi ingradita de apartenenta la o anume religie. Cel putin asta e parerea mea. Am prieteni catolici, ortodocsi, baptisti si atei iar asta nu a lezat in nici un fel prietenia noastra.

If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.

Mergi la inceput

Pai, Casandra
Vaz ca discuta despre lucrarea Duhului Sfint in Bc. Ceea ce mie, fiind catolic, mi se pare indiscutabil si jignitor . Dar inteleg, ortodocsii incearca sa se informeze.

Pai de la cine asteapta informatiile astea daca interzic prezenta catolicilor pe forum?
O sa ma uit cind ma intorc acasa pe topicul ala, deocamdata am ramas socata de titlu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

nu fii trista. vezi ca religia nu trebuie sa incurce viata(mie mi-a incurcat-o rau de tot)
trebuie sa iubim noi atat de mult, incat sa suplinim cutele intime ale sufletului care nu-s identice cu ale prietenilor.din pacate, cand le constientizezi e f f greu.eu sufar de ambele parti( sunt nepracticanta pt unii, habotnica pt altii)

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Ufff, sunt multe de spus....
----------------
Vaz ca discuta despre lucrarea Duhului Sfint in Bc. Ceea ce mie, fiind catolic, mi se pare indiscutabil si jignitor .
-----------------
Vezi, si de asta e forumul doar pentru ortodocsi.
Un ortodox isi pune o astfel de intrebare, cum, sunt sigura, si un catolic se intreaba cat Duh Sfant este in ortodoxie. Tu, Myrrha, poate nu iti pui o astfel de intrebare, pentru ca ai fost ortodoxa, si stii cu ce se mananca ortodoxia. Dar un catolic, la a 7-a, a 14-a generatie de catolici? Ce stie el despre ortodoxie? Nu se intreaba cat de valide ii sunt tainele? Daca nu, e ciudat. Cand constientizezi ca esti altfel, te intrebi cat de altfel, care sunt asemanarile, care deosebirile... Copiii, cand sunt mici, si inteleg ca unii sunt baietei, altele fetite, nu se intreaba ce au diferit baieteii de fetite?

---------------
Dar inteleg, ortodocsii incearca sa se informeze.
-----------------
Eh, vezi? Sunt bune si intrebarile astea... Ca sa gasesti raspunsul

--------------------
Pai de la cine asteapta informatiile astea daca interzic prezenta catolicilor pe forum?
---------------------
De la ortodocsi sporiti duhovniceste. De acolo a si venit raspunsul.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by casandra

Ufff, sunt multe de spus....
----------------
Vaz ca discuta despre lucrarea Duhului Sfint in Bc. Ceea ce mie, fiind catolic, mi se pare indiscutabil si jignitor .
-----------------
Vezi, si de asta e forumul doar pentru ortodocsi.
Un ortodox isi pune o astfel de intrebare, cum, sunt sigura, si un catolic se intreaba cat Duh Sfant este in ortodoxie. Tu, Myrrha, poate nu iti pui o astfel de intrebare, pentru ca ai fost ortodoxa, si stii cu ce se mananca ortodoxia. Dar un catolic, la a 7-a, a 14-a generatie de catolici? Ce stie el despre ortodoxie? Nu se intreaba cat de valide ii sunt tainele? Daca nu, e ciudat. Cand constientizezi ca esti altfel, te intrebi cat de altfel, care sunt asemanarile, care deosebirile... Copiii, cand sunt mici, si inteleg ca unii sunt baietei, altele fetite, nu se intreaba ce au diferit baieteii de fetite?

Inteleg procesul psihologic, dar totusi catolicii nu se intreaba daca exista duh sfint in ortodoxie, pentru ca Bc recunoaste oficial toate tainele ortodoxe, deci inclusiv ca exista duh sfint. Adica eu n-a trebuit sa ma botez ca sa ma cunun, mi-a fost recunoscut botezul. In general catolicii vestici se intreaba alte chestii despre ortodocsi - nu daca sint valabili, ci chestii culturale, descriptive. Adica, ce au ei diferit, cum e cu icoanele, de ce e altarul inchis etc Nu stiu cum sa-ti explic. O sa-ti dau link diseara la un forum catolic de aici pe care mai intru eu uneori sa vezi atmosfera.

Eu spun in fiecare duminica Crezul - in care exista afirmatia "cred in Duhul Sfint" la un moment dat (ca si la ortodocsi, nu?). Cum crezi ca imi arata un topic ortodox despre cit de valid e ce spun eu in fiecare duminica la liturghie?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by mate

quote:
Originally posted by conchita
Oana, asta e si dilema mea, de ce ar vrea civilizatii de catolici sa se uneasca ccc cu "lepadaturile" ortodoxe?

Cine,ce vrea????Mai,cind o sa ne dezvatzam de chestia asta pe care comunistii ne-au bagat-o in cap sistematic ca sintem cei mai tari din parcare,cei mai frumosi,cei mai destepti,ca noi nu e nimeni pe lume?
In realitate sintem o mana de oameni,nici prea prea nici foarte foarte,cu o religie despre care 80(ce zic eu 80,mult mai multi) din populatia globului nici nu a auzit,nu-i bai,dar sa sustinem ca se impiedica catolicii de unirea cu ortodocsii,sa fim sobrii....uite de ce nu mai puteau catolicii...

Oana,mamica lu' Iepurici Alerg P'Aici(27 Nov 2004)
Christinel
New Zealand

Oana, dar initiativa asta apartine catolicilor. nu inteleg ce vrei sa spui si cine te-a suparat acum. eu ma miram sincer ca daca suntem asa un grup nesemnificativ si vai de noi, de ce au luat catolicii initiativa asta. intrebam serios.

Mergi la inceput