O singura Biserica?(8)

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by myrrha
Iarta-ma ca m-am ambalat. Si mie mi-e frica de unirea bisericilor (si rau, pentru ca e ca si UE, daca nu pricepi sensul adinc, risti sa pierzi oameni pe dinafara, sa-i lasi in ratacire). De aceea preotii ortodocsi au un rol foarte important in a nu incuraja frica (na, ce oximoron), ci a explica lucrurile.

asta era si directia pe care o luase discutia la un moment dat, despre asta mi-am manifestat si eu retinerile. cum stim ca unirea asta nu e planuita din motive de fapt straine de credinta, cum ar fi politica, recte globalismul? pentru ca ideea nu a venit de la mase, care mase sunt refractare, dupa cum vezi, ci de sus, de la capetele bisericesti. cum stim ca de fapt visul unei Europe unite (in ideea de rival la putere mondiala) nu se desfasoara si pe planul religios? asa, daca stai sa te gandesti la tabloul general, fara sa te mai cramponezi de detaliile care ne separa, gandul unei crestinatati unite e imbietor si parca-parca ar merita o viata de munca inchinata in slujba acestui scop. Dar cum sa devii absolut sigur ca e un lucru bun? eu nu pot sa delimitez inca rolul de lider si politic pe care il are Papa, de cel de lider religios. si nu e din cauza ca nu vreau asta, ci pentru ca rezultatele efortului politic depus de ultimul Papa mi-au schimbat mie personal viata (sociala, nu religioasa). si datorita lui au cazut zidul Berlinului si blocul comunist. dar nu datorita predicilor sale luminate, ci a mai stiu eu ce s-o fi discutat in spatele usilor politice la nivel inalt.

de aceea revin cu dilema mea: e cazul sa ne intoarcem iarasi in evul mediu in care biserica cc conducea si viata laica, sau e bine sa lasam biserica unde este, adica avand portile deschise mereu doar pentru cine vrea sa vina, in cautarea mantuirii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns myrrha spune:

Conchita, imi place mult directia in care merge discutia acum.
Sa-ti spun drept nici eu nu stiu prea multe despre cum se intrevede solutia ecumenica, dar categoric nu e una globalista. Mai degraba eu o vad ca o unificare dogmatica si cu acceptarea unui singur centru major, si in rest cu pastrarea tuturor diferentelor culturale.

Hai ca ma apuc de citit si mai vin cu informatii. Va astept si voi, celelalte participante la discutie, cu pareri si sa ne spuneti cum nu ati vrea voi sa fie unirea bisericilor crestine.

Mergi la inceput

quote:

Si, daca Bc isi schimba punctul de vedere, am sa ma gindesc daca noul punct de vedere se potriveste cu convingerile mele si daca n-o sa se potriveasca, am sa plec din Bc.

haha, pai daca se unesc bisericile crestine, unde ne mai ducem cand nu ni se mai potrivesc punctele de vedere? :-)) sper ca nu te supara gluma. pana la urma, e si asta o chestie de luat in considerare, nu? ca doar asa ne-am faramitat in faramitari, din cauza ca punctul de vedere central n-am mai corespuns cu asteptarile si intelegerea de la periferie (turma, noi).

Mergi la inceput

Nu ma supara gluma, nici nu stii cita dreptate ai.
Intelegi acum cit de mare e responsabilitatea bisericii sa transmita un mesaj clar si coerent la credinciosi?
Intelegi cit de mare e pericolul ca nu cumva Biserica sa te impiedice sa fii in ea, sa devina deci paradoxal un obstacol in calea mintuirii prin aceea ca e contradictorie?

Cind am spus ca o sa aleg sa plec, daca n-o sa fie corect dupa mintea mea (nu in sensul ca o sa vreau sa divortez, si n-o sa-mi convina severitatea catolicilor in problema), am vrut sa subliniez ca orice om religios isi alege Biserica, convertirea e o chestiune de opiune individuala constienta si responsabila. Era un topic o data cu biserica favorita. Si pe mine m-a deranjat titlul, ca si pe altii: nu-ti alegi o biserica pe moment ca iti convine azi un detaliu, si oricum miine poti s-o schimbi. Optiunea trebuie sa fie sincera si completa, o optiune izvorita din intelegere si convingere.

Care e rolul Bisericii? sa se exprime, sa se faca bine inteleasa. Sa stii clar daca esti in ea sau in afara ei.

Mergi la inceput

quote:
Mai degraba eu o vad ca o unificare dogmatica si cu acceptarea unui singur centru major, si in rest cu pastrarea tuturor diferentelor culturale.

un fel de federatie crestina? ramane totusi intrebarea: cum faci conceptual saltul de la "adevarul in care ai crezut de doua mii de ani in forma in care ai crezut" la "compromisul dogmatic"? este reala temerea ta ca de fapt ne-am putea indeparta de biserica si mai mult, pentru ca ne-ar servi un fel pe care am fost invatati mereu sa-l refuzam. acela al racelii din dogma, a rationalitatii ei. tu ce crezi? adica daca am vedea ca bisericile noastre schimba de maine niste ritualuri, publica niste editii revazute si adaugite de dogmatica, preotii si-ar taia barbile doar pe jumatate in timp ce ceilalti si le-ar lasa sa creasca partial, ma rog, scuza saracia de exemple ale compromisului. parca ar fi un partid care si-a innoit cadrele si platforma, nu? adica pe tine ce sentimente te-ar incerca? eu is confuza inca, simt ca biserica si-ar pierde aura aia care vine chiar din mult-reprosata ne-schimbare de-a lungul timpului, si pe care eu o percep drept consecventa cu mesajul originar.

la intrebarea cum NU ne-ar placea sa fie unirea nu stiu sa raspund. pana nu inteleg rostul si finalitatea, nu stiu nici macar cum ar trebui sa fie, daca nu stiu in primul rand DE CE ar trebui sa fie.

Mergi la inceput

quote:
Intelegi acum cit de mare e responsabilitatea bisericii sa transmita un mesaj clar si coerent la credinciosi?

am inteles-o de la inceput. altfel nu as fi participat la discutie. caci biserica suntem, in ultima instanta, noi. noi o facem vie, prin credinta noastra. daca s-ar uni in acte si nu s-ar uni in spirit, adica prin noi, ar fi o unire simbolica, fara consecinte. altele decat cele politice :-)) asa ca si eu imi asum responsabilitatea, in patratica mea, sa inteleg cat ma duce mintea si sa-mi expun dilemele care ma framanta.

mesajul asta clar si coerent...nu trebuie el oare sa urmeze cuvantului biblic? cum sa impace credinciosul de rand cuvantul lui Iisus care a zis ca noi oamenii sa fim o turma cu un singur pastor, pastorul fiind El si nimeni altcineva - cu ideea asta a unei turme crestine cu un singur pastor lumesc? sau nu inteleg eu bine cum propui tu unirea cu un singur centru, caz in care scuza-ma si mai astept detalii.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by conchita
la intrebarea cum NU ne-ar placea sa fie unirea nu stiu sa raspund. pana nu inteleg rostul si finalitatea, nu stiu nici macar cum ar trebui sa fie, daca nu stiu in primul rand DE CE ar trebui sa fie.

Raspunsul la intrebarea DE CE il da Doruletz la topicul alaturat (si e o opinie larg raspindita intre atei):
quote:

Afirmatia asta cum ca "toate sunt bune" nu-l multumeste ca vede si el ca nu e adevarata, nici macar intre cultele crestine nu au aceleasi opinii/reguli/metode de salvare a sufletului, se cearta, se paruiesc si se acuza reciproc de erezii si blasfemii darmite intre crestini/musulmani/evrei/budisti/scientologi sau altceva, pai unii sunt chiar in razboi de-a binelea, cu arme adevarate!
Numai vazand unele discutii de pe aici si-ar lua talpasita si cel mai motivat ateu, ar uita si de suflet si de Paradis si de tot cand ar vedea atata intoleranta!

Cit de convingator esti ca Biserica daca esti farimitat? Nu cumva prin aceasta farimitare deconcertanta impiedici atei de buna credinta sa intre in Biserica?

Mergi la inceput

quote:
Raspunsul la intrebarea DE CE il da Doruletz la topicul alaturat (si e o opinie larg raspindita intre atei)

myrrha, ma asteptam sa-ti fie usor sa descoperi biasurile din explicatia aia lalaita. sa fim seriosi, pe tine nu tot aceleasi argumente ar fi trebuit sa te impiedice sa ajungi la credinta? tu nu ai avut ochi sa vezi faramitarea, sa te intristezi din cauza asta, sa o critici, sa o blamezi? dar te-a impiedicat judecata asta sa te apropii de Dumnezeu?

asa cum am mai spus, asta e argument de vulpe care nu ajunge la struguri si zice ca-s fanatici, pardon, acri.

quote:
Cit de convingator esti ca Biserica daca esti farimitat? Nu cumva prin aceasta farimitare deconcertanta impiedici atei de buna credinta sa intre in Biserica?

esti o idealista. daca ateul vrea sa intre in Biserica, la ce tupeu si cat de violent anti-crestin se manifesta pe unde se gaseste, iti garantez eu ca intra. dupa ce in prealabil a evacuat cladirea de crestini si i-a trimis in Siberia sau la canal. si a transformat biserica in clubul pionierilor. istoria vorbeste.

deci asta sa fie scopul unirii bisericilor: aducerea ateilor la turma?! atunci, pe mine ma chiar lasa rece subiectul. sa ne unim noi ca sa le aratam lor ceea ce oricum ar fi trebuit sa vada daca ar fi avut ochi sa vada. iar asta e treaba lui Dumnezeu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

quote:
Originally posted by conchita

deci asta sa fie scopul unirii bisericilor: aducerea ateilor la turma?!

Crestinismul presupune si propavaduirea "vestii cele bune".
A
(parca nu??)

www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

-------------
Cataghe:

Nu inteleg. Deci sunt un fel de turma lipsita de convingeri personale? Sau nu cred in "politica" bisericii lor, dar se supun orbeste?
------
-----------
Myrrha:

Dar cit timp sint in Bc, da, ascult de Papa Benedict al XVI-lea si de Roma. Pentru ca mi-au fost explicate invataturile lor si le accept, nu pentru ca imi sint impuse cu forta. Si pentru ca in orice Biserica exista principiul ascultarii, care e important.
-----------

Catalina, nu e vorba nici de turma, nici de supunere orbeasca, ci doar de ascultare. Sigur ca invataturile au fost explicate, sigur ca parintele spiritual le povesteste crediniosilor de ce sa actioneze intr-un fel si nu in altul. Credinciosul va privi cu bunavointa argumentele, si va incerca sa le inteleaga, nu le cauta nod in papura. Se uita la partea pozitiva a lucrurilor si zice, da, are dreptate parintele.

Daca te uiti pe topicul pe care l-am indicat, ai sa vezi ca majoritatea credinciosilor catolici nu au o parere buna despre ortodocsi, unii chiar s-au infiltrat pe un forum ortodox, in speranta de a ii aduce pe ortodocsi, usor-usor, pe calea cea buna. Nu am vazut respect fata de ortodoxie, ci cel mult toleranta pe care o arati fata de un ratacit, pe care speri sa il trezesti la realitate, dar il iei cu binisorul, ca sa nu se sperie sau ca sa nu iti descopere intentiile. In fine, eu nu am vazut pe acel forum catolic o dorinta sincera de apropiere, izvorata din dragoste frateasca.

Mergi la inceput