Ortodoxism din Postul Mare in Postul Mare (6)
Raspunsuri - Pagina 12
conchita spune:
quote:
Originally posted by irina.c.
Cred ca de fapt articolul se dorea despre reclame,nu despre tampoane.
dupa mintea mea, si eu tot asta am inteles, ca indeamna sa nu ne lasam manipulati de mirajul produselor (de orice fel), fiind ele doar obiecte, ci nu fiinte insufletite care iti pot aduce fericirea adevarata. da, tampoanele is neshte chestii formidabile , dar, fara sa intram in detalii tehnice, credeti oare ca tampoanele in sine pot face o femeie azi mai fericita automat decat o femeie de acum doua secole, care mai stiu eu ce-o fi folosit? parintele Danion spune ca nu si ii dau dreptate. nu dispar toate problemele odata cu folosirea produsului x. dispar problemele legate de produsul x, dar nu asa in general TOATE problemele din viata! iar in momentul in care vezi asemenea reclama la teveu, e normal sa interpretezi ca Libresse asta se pretinde Dumnezeu , adica in stare sa aduca fericirea in lume cu doar un mic tamponas de vata legat de snurulet. nu te mantuiesti cu tamponu, la asta cred eu ca ne indeamna parintele Danion sa reflectam. nu spune sa ne intoarcem la vata, chiar zice ca asta ar fi aiurea. dar nici sa ne ratacim crezand ca suntem fericite ca fiinte umane doar pentru ca folosim produsul nush care. un obiect nu poate ferici sufletul in sensul divin asa cum pretind reclamele astea, chiar daca ofera confort pentru trup, asta e ideea si ideea asta nu e noua, ca e in Biblie: lasa tot ce ai si urmeaza-Ma. cu alte cuvinte, nu te lasa prins in mirajul lumii materiale, nu cauta fericirea in obiecte, bunuri, whatever, ca Fericirea nu de la materie vine. cel putin asa inteleg eu cuvintele parintelui.
gandacelu spune:
danion nu e preot!!!
mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!
mariuta spune:
quote:
Originally posted by conchitaquote:
Originally posted by irina.c.
Cred ca de fapt articolul se dorea despre reclame,nu despre tampoane.
dupa mintea mea, si eu tot asta am inteles, ca indeamna sa nu ne lasam manipulati de mirajul produselor (de orice fel), fiind ele doar obiecte, ci nu fiinte insufletite care iti pot aduce fericirea adevarata. da, tampoanele is neshte chestii formidabile , dar, fara sa intram in detalii tehnice, credeti oare ca tampoanele in sine pot face o femeie azi mai fericita automat decat o femeie de acum doua secole, care mai stiu eu ce-o fi folosit? parintele Danion spune ca nu si ii dau dreptate. nu dispar toate problemele odata cu folosirea produsului x. dispar problemele legate de produsul x, dar nu asa in general TOATE problemele din viata! iar in momentul in care vezi asemenea reclama la teveu, e normal sa interpretezi ca Libresse asta se pretinde Dumnezeu , adica in stare sa aduca fericirea in lume cu doar un mic tamponas de vata legat de snurulet. nu te mantuiesti cu tamponu, la asta cred eu ca ne indeamna parintele Danion sa reflectam. nu spune sa ne intoarcem la vata, chiar zice ca asta ar fi aiurea. dar nici sa ne ratacim crezand ca suntem fericite ca fiinte umane doar pentru ca folosim produsul nush care. un obiect nu poate ferici sufletul in sensul divin asa cum pretind reclamele astea, chiar daca ofera confort pentru trup, asta e ideea si ideea asta nu e noua, ca e in Biblie: lasa tot ce ai si urmeaza-Ma. cu alte cuvinte, nu te lasa prins in mirajul lumii materiale, nu cauta fericirea in obiecte, bunuri, whatever, ca Fericirea nu de la materie vine. cel putin asa inteleg eu cuvintele parintelui.
Bine, dar nu e nimic nou in ideea asta si e oarecum o jignire sa ii crezi pe cititori atat de prosti sa se increada la modul propriu in reclame (de orice fel). Cel putin tampoanele sunt utile.
Mie mi se pare ca tinerii nu sunt atat de prosti sau handicapati (vezi sintagme ca "sani mari si creiere mici", etc.si capitolele aferente) ca sa le tratezi problemele simplist. Daca as fi auzit texte din astea cand am intrat prima data in biserica, nu m-as fi intors. In ciuda preocuparilor (dealtfel normale) pentru sexualitate, tinerii sunt destepti, inocenti, receptivi. Tinerii sunt insetati de puritate.Desi fiecare are complexele lui, eu nu vad ca ele sa aiba chiar asa o preponderenta in aspiratiile personale.
Si apoi, nu cred in "publicul tinta", in necesitatea unui limbaj foarte specializat pe grupe sociale, etc. Limbajul Bisericii, mesajul evanghelic, are un mare grad de universalitate, se adreseaza tuturora.
La noi la biserica, femeia de la lumanari, studentul, Emil Constantinescu si Ana Blandiana, tanti de la bucatarie, etc. ascultau predica cu lacrimi in ochi, iar fiecare in mod miraculos avea impresia ca parintele (Dumnezeu sa il odihneasca) ii vorbea personal, ca slujea exact pentru el. Si nu vorbea nici in iambi, nici in limbaj de cartier.
Cred ca sfintenia in sine atrage ca un magnet, dar este alta poveste.
De aceea eu gasesc demersul lui Danion (nu tema in sine), ca fiind fortat. Din pacate, pasajele mai bune ale cartii sunt umbrite de cele penibile.
M-a mai socat fraza:
<Dacă tinerii si-ar da seama că si Dumnezeu poate să le ofere tot atâta împlinire cât le oferă diavolul prin droguri, sex si alte metode atunci s-ar feri de ofertele ucigătoare de suflet, oricât de puternică ar fi ispita.>
????
mariuta
gandacelu spune:
quote:
M-a mai socat fraza:
<Dacă tinerii si-ar da seama că si Dumnezeu poate să le ofere tot atâta împlinire cât le oferă diavolul prin droguri, sex si alte metode atunci s-ar feri de ofertele ucigătoare de suflet, oricât de puternică ar fi ispita.>
am citit o data o rugaciune care mi-a placut mult si care cred ca e pe aceeasi linie:
Doamne, ajuta-ma sa Te iubesc precum am iubit odinioara pacatul...
eu inteleg perfect fraza lui danion vasile - probabil tu nu esti publicul tinta, d-aia
fetele, hai sa nu-i dam un mail, ci chiar adresa acestui topic, cre ca-i mai bine sa vada comentariile mai multor persoane, nu?;)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!
joanna spune:
quote:
Originally posted by gandacelu
danion nu e preot!!!Frumusetea va mantui lumea. (Dostoievski)
Imi cer iertare ca am gresit
In speranta ca nu e preaa tarziu!
Doamne ajuta si iarta ca Tu esti tare milostiv!
Joanna
Credinta e un risc al ratiunii; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriva o iluminare a ei.
Parintele Arsenie Boca
gandacelu spune:
fetele am ajuns la capitolul cu homosexualii... pute rau de tot... e f slab scris, nu convinge, e penibil...
daca ar fi participat la discutii pe forumuri pe subiectul asta, si-ar fi dat seama ca argumentatia nu se sustine deloc...
e un fel de frectie la picioru de lemn (dar patetica, nu oricum!)
gandacelu spune:
gata, deja m-am enerfat! faza cu marea... ptiu!!! naspa de tot!
CUI SE ADRESEAZA?
parc-ar vrea sa tina loc de constiinta particulara colectiva, parc-ar spune: bey nenorocitilor, aveti grija sa nu gresiti ca va ia mama dr...
da' liberu arbitru une e?!
(zic io de aceeasi parte a baricadei cu danion, va dati seama!)
cataghe spune:
Probabil ca se adreseaza pustanilor de 14-15 ani, insa nu cred ca prinde cu toate stradaniile domniei sale. Modul de abordare e destul de superficial, adica si dintre pustanii aia de 14-15 ani se pare ca se adreseaza celor mai superficiali, adevarate catastrofe. Teste de prin reviste, bancuri cu blonde, tampoanele... "Poti sa faci in fiecare zi zeci de matanii, poti sa citești ce acatist vrei, daca i-ai dai voie sa-ti mangaie pieptul, te-ai ars." OK, dar daca se adreseaza pustanilor si inca alora mai saracuti cu duhul dintre ei care tind sa creada ca testele de prin reviste iti dezvaluie viitorul si ca daca cumperi un tampon vei fi la fel de sexy ca si tipa din reclama (ca deh, ai doi neuroni si unul deja e obosit), atunci cum ramane cu capitolele despre bordel si perversiuni? Alea parca ies din context.
In alta ordine de idei se pare ca autorul nu face distinctia dintre orgasmul vaginal si cel clitoridian si nici nu a auzit despre faptul ca foarte multe dintre femei nu ajung decat foarte rar sau deloc la orgasm numai prin stimulare vaginala. Despre capitolul contraceptie, cu "mediul toxic", nu mai comentez, pentru mine personal e de-a dreptul hilar.
Chiar as fi curioasa sa citesc "Jurnalul convertirii" (sper ca am retinut bine titlul) ca sa vad care e de fapt stilul autorului.
_
In God we trust, all others bring data.
casandra spune:
----------------
"Poti sa faci in fiecare zi zeci de matanii, poti sa citești ce acatist vrei, daca i-ai dai voie sa-ti mangaie pieptul, te-ai ars."
-------------------
Mai Catalina, daca crezi ca astfel de personaje, de un formalism religios exagerat, dar cu un fond foarte subtire, nu ai sa gasesti in randul tinerilor, te inseli.
Acum 10 ani, cand predam la un liceu cu renume din Bucuresti, iar elevii cu pretentii, nu orice elevi, nah, am fost intr-o excursie la o manastire cu elevi de clasa a X-a. Elevi credinciosi, care tineau posturile de peste an, citeau vietile sfintilor, filocalia,... In grup era si sora unei eleve, studenta in primul an. Fata nu iesea fara basma din camera, fusta pana in pamant, daca indrazneai sa te apropii fara batic de biserica jar mancai de la ea. Nu mai zic de matanii, prezenta la slujbe,... Printre elevi, erau si 2 prieteni, o fata cu un baiat. Intr-o seara s-au certat si s-au suparat unul cu altul. M-am crucit cand am vazut-o pe studenta ultra-practicanta in bratele lui, in ochii intregului grup, intr-o tandra imbratisare. Nu mi-a venit sa cred. Dar, uite ca se poate si asta.