Ortodoxism din Postul Mare in Postul Mare(4)

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns joanna spune:

Irina a scris:
Ma framanta de mult chestia asta :ce inseamna,de fapt,a-L ispiti pe Dumnezeu?
Intreaba duhovnicul Irina ca sa-ti dea raspunsul chiar Bunul Dumnezeu.Si sa-ti fie cu folos raspunsul.
Eu,nevrednica de dragostea Lui ,nu pot ,nu stiu sa rapund.Poate au dragele o idee mai clara..
Frumos Sfantul Pantelimon...
Sa aveti o saptamana cu lumina!

Joanna

Credinta e un risc al ratiunii; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriva o iluminare a ei.

Parintele Arsenie Boca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana spune:

Dragelor, cine stie unde sunt moastele Sf. Pantelimon in Bucu?

Hai spuneti repede, ca vrem sa ajungem si noi azi... .. m-am trezit si eu cam tarziu...

Daca stiti totusi,

astept...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

fetele, am citit acum cateva zile toata discutia, din pacate insa nu am apucat sa raspund, asa ca nu stiu cat de "on topic" mai sunt acu, dar incerc;))

in primul rand, mi-a sarit in ochi un amanunt, pe care il uitam, discutand aici: suntem intr-un spatiu public, chiar daca intram aici ca in "bisericuta" noastra, ne citesc multe alte persoane care n-au nici in clin nici in maneca cu o baza comuna pe care noi o consideram subinteleasa si nu am mai reluat-o aici (si m-am gandit la asta inainte sa vad ca a intervenit cataghe:D mai bine ca si-a sters postarea, ca iar stateam pe la 3 noaptea sa-i explic asa si pe dincolo si ea s-o tina pe-a ei si tot asa pacat de noptile mele si de diminetile ei:D)

ideea e ca, din "afara", toate discutiile din acest capitol 4 par cel putin bizare si cer, oarecum, o introducere

adica: daca am fi fost un grup de yoghine si discutam despre abstinenta (si nu de cea din cadrul tantra:D), moama, toata lumea zicea: ce cool, ce bestial, iata o cale de "inaltare" de la cele materiale la cele spirituale, iaca un post cu valoare "energetica", care curateste mintea si trupul, blablabla

e adevarat, yoga are o alta "aura", a celor "initiati", pe cand, cand zici "ortodoxie", ce vezi in fata ochilor? o baba amarata, cu basmaua pusa stramb, stirba si tarandu-si un picior, tranacanind (in canzul nostru) despre abstinenta sexuala:))

hehehe distractie mare pe cine ne ceteste, uita-le si pa astea hehehe, uite ce inseamna biserica, noua nu ne trebuie asa ceva hehehe abstinenta?! hehehe lasa-le pa babele astea sa o tina:D

fratilor, nu suntem nici frigide, nici refulate, nici nasparlii, suntem tipe ca voi, normale la cap si la trup, nu consideram dragostea ceva rau, demonic, pervers, etc

singura diferenta fata de voi (un "voi" generic) este o incercare (anormala, desigur, in ziua de azi, la ce bun si cu ce scop ati zice, poate, daca macar va mai puneti problema asta si nu ramaneti la rasul in barba;) de a pune accent pe alte lucruri decat cele materiale

e drept, exista si lumea spirituala care ne-a desfatat o vreme (cu ale artei si catarsisului valuri) lume care te inalta din jegul unei perspective inguste a trailului zilnic de mancat-kkt-serviciu-telenovela (generic, desigur) si ne da "iluzia" infinitului spiritual si al infrumusetarii prin cultura

este tot atat de drept insa ca mai exista o lume, aceea sufleteasca, lume care tine de Dumnezeu (sau duhovniceasca, mai bine zis) si care face cat un infinit de infinite de catarsisuri... pentru cine o "gusta", nu mai are scapare, face orice, isi da si pielea de pe el sa o regaseasca

de aici, din incercarea asta care tine oarecum tot de un principiu al placerii (daca ma pot exprima asa... Gustati si vedeti ca bun este Domnul) vin anumite practici de spirtualizare a carnii, printre care si postul

POSTUL, ca si MORALA, sunt un mijloc, nu un scop

ce este oarecum "haios" este ca toata lumea este de acord cu asta (orice gagicuta iti va spune cu mana pe inima ca "frumuseteta vine din interior", ca "sufletul e mai important decat trupul", ca tinde catre cele spirituale, in felul ei, desigur, ca are un Dzeu personal in care crede, etc, plus de asta ca: de ce sa avem nevoie de Biserica cand orice experienta spirituala poate fi pe cont propriu, asta inseamna ca suntem ca intr-un club (fight club, la urma urmei:)) al refulatilor si al neimplinitilor daca nu ne putem "salva" singuri pe noi insine si mergem "la popa" - cred ca identificati portretul celor care ne citesc, fara probleme...

hai sa le aratam, daca putem, acestor cititori ai nostri din umbra de ce am ales aceasta cale, de ce abstinenta sexuala (care nu e deloc o valoare in sine) e o cale catre inaltarea spirituala, de ce suntem niste "babe cool" si nu din cele ne...

ce ziceti?!

voiam sa scriu mai mult, sa va urechez putin pentru invarteala in jurul cozii, da' nu mai am vreme acu... vine insa si vrenmea aia... pazea!

Frumusetea va mantui lumea. (Dostoievski)

mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004) - i-am tuns!

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

Gandacelule, buna dimineata!

To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bagoiu spune:

quote:
Originally posted by adriana

Dragelor, cine stie unde sunt moastele Sf. Pantelimon in Bucu?

Hai spuneti repede, ca vrem sa ajungem si noi azi... .. m-am trezit si eu cam tarziu...

Daca stiti totusi,

astept...

Poate ca prea tarziu -desi niciodata nu e prea tarziu - dar stiu de Man.Pasarea si Man. Plumbuita. Apoi ma gandesc ca s-ar putea si la Biserica din comuna Pantelimon, are hramul Sf.Pantelimon
Numai bine

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by cataghe

Gandacelule, buna dimineata!

buna sa-ti fie inima!

fetelor mele, buna seara!:))
am zis ca revin, iacata-ma-s!

nu mai am rabdare sa recitesc cele 5 pagini ca sa dau un raspuns mai "aderent", voi scrie doar ce mi-a ramas in cap dupa lectura lor de acum 2-3 zile

numai ca nu prea stiu cum sa incep...

ce mi-a ramas in cap - nu ma refer la cineva anume, ci in general, pentru ca am vazut ca (aproape) toate ne izbim de aceeasi problema, si anume: pacatuiesc, STIU CA PACATUIESC si totusi continuu

ce stim din invatatura Domnului: orice pacat duce la moarte
oricate virtuti ai avea, daca ai pacate (nepocaite) nu te mantuiesti

acum, sa revenim: asadar, pacate nepocaite
ce inseamna insa pocainta: a-ti parea rau de ceea ce ai facut si A NU MAI FACE!

asta nu se leaga la mine in cap: cum? cum credeti ca vom "trece" la "examen"?! stiu bine ca avem circumstante atenuante, care mai de care, ca nu degeaba traim in vremurile de azi, in care totul are o justificare, si totul este perfect valabil (postodernismul, deh!:P)

da, dar aceste circumstante atenuante le au cu totii - si de aici, relativizarea ideii de credinta

adica uite, citeste cineva nu neaparat necredincios, hai sa zicem nepracticant, vede ce scriem noi aici si zice: a, ok, sunt ok, fac ce face popa, nu ce zice popa, ca uite, zi fetele astea "usi de biserica" la fel traiesc! super! worths for me!

dar hai sa punem problema altfel (mai cu umor)
ce ne facem noi daca la poarta Raiului ni se spune "nu va cunosc pe voi!"? iti spui crestin, dar uite, ai trait la fel ca astalalta, care nici n-a intrat in Biserica, si ai mai tarat si pe altii in iad dupa tine prin propovaduirea ta falsa a trairii crestine (asta e o idee care incepe a ma obseda, nu stiu daca am exprimat-o bine)

voiam sa zic ca noi avem o cruce "dubla": trebuie sa fim si exemplu celorlalti (nu numai la facerea de copii, desigur!), nu un exemplu ostentativ, dimpotriva, dar macar acolo, o virgula, cineva sa isi aminteasca: da, domne, uite, mai sunt unii nebuni care fac 20 de copii, deci se poate! (chiar daca acea persoana nu e convinsa sa faca copii, dar macar are un criteriu de comparatie!)

sa revin la "poarta Raiului": asa, si te trezesti aruncat in iad alaturi de pacatosi, TU, cu tine vorbesc, care crezi ca ai dus o viata mai buna ca a lor, tu care posteai, care mergeai la Biserica, care faceai milostenie, care erai ok cu sacrul, vorba lui S. Dumitrescu
pai sa nu te zgarii pe ochi?!
pai, iti zici, macar traiam si io cum as fi vrut, ma destrabalam si io un pic, daca tot in iad mi-era locul, nu?!

acuma, umorul l-ati sezisat, sper ca nu mai e nevoie sa subliniez mai mult

ideea era: viata noastra trebuie sa fie nu o suma de legi sau reguli pe care le incalcam ori ba, nu un catastif scris cu doua culori, ci o incercare de a depasi contabilitatea diabolica printr-o traire cat mai rupta de logica lumeasca

unde e voia Domnului aici? unde e Dumnezeu, de fapt? e un concept abstract, pe care sa stai sa-L discuti?... nu, e ceva REAL, dar noua ne place sa judecam totul in mod abstract, pentru ca e mai simplu asa, e mai simplu ca voia Domnului sa fie un concept abstract, ca sa-l putem pune in discutie si, bineinteles, sa avem castig de cauza, sa avem ultimul cuvant (pentru ca Domnul nu insista niciodata)

orice om este pacatos, si cu cat inaintezi pe scara virtutilor, iti vezi mai bine pacatele (cine nu si le vede nu inseamna ca nu le are, ci ca nu are constiinta suficient de "vie")
faptul ca suntem permanent pacatosi insa nu e o justificare la viata in pacat, atrunci cand poti sa nu-l mai faci, cand NU LUPTI CU EL

desigur, sunt o mie una de situatii particulare, discutia ramane pana la urma cu duhovnicul, din experienta mea va spun ca am avut o perioada in care am inceput sa traiesc mai putin aproape de Biserica (nu ca nu ma duceam, la duh ma refer), adica sa traiesc oarecum dupa legile lumii de azi, cu circumstantele mele atenuante (care, va spun, nu erau oarecare, erau atenuante rau:)) - ei bine, pe langa ca nu a fost decat o "falsa victorie" (ca in filmele americane in care se termina cu bine, toti sunt invingatori, dar se trage cortina si curge machiajul), dar mai trag si acum consecintele acelor momente...

atata timp cat Dumnezeu nu e pe primul plan al preocuparilor noastre, El nu mai e deloc, sau e doar un decor

si a-L readuce pe primul plan dupa ce L-ai pierdut e o munca de-o viata...

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!

Mergi la inceput

ia uitati ce www.editurabizantina.ro/dcompleta/canon.html" target="_blank">carte a aparut!

imi place cum se tarmina prezentarea:
Este mesajul de fond al Evangheliei Mântuitorului Hristos, al vestirii celei bune, sintetizat atât de frumos în cuvântul de învatatura al Sfântului Ioan Gura de Aur din noaptea de Pasti: "Nimeni sa nu se tânguiasca pentru pacate, caci din mormânt iertare a rasarit". Pentru a dobândi însa ieratarea, trebuie sa o cerem.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joanna spune:

Gandacica, ce bine ca ai scris!Chiar ma gandeam cind iti dau voie cei doi scumpei sa tastezi.

Apropo de ei si complet out of here pe cei doi mici ii adormi usor daca le mangai sprincenele sau urechiusile pentru 2-3 minute.Imi adormeam fratiorul asa

Gura lumii si impresiile nu se schimba cu niste postari ale unor 'habotnice'(da Doamne!).Este la moda sa practici yoga ca e si usor de afisat in 'diverse pozitii'.Ortodoxia sufletului e cu nu stie stanga ce face dreapta.Apropo de abstinenta sexuala si inaltarea spirituala ..se pot demonstra in practica(doar)..zic si eu..ca nu-s de experta la cuvinte)

Joanna

Credinta e un risc al ratiunii; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriva o iluminare a ei.

Parintele Arsenie Boca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Ce credeti, exista Raul ca entitate independenta sau Raul este doar absenta binelui ? Am auzit explicatii in biserica dar nici una nu m-a convins si m-am gindit ca poate la voi lucrurile sint mai clare.
De ce nu mi-e clar : exista ceva in afara lui Dumnezeu (adica in exterior) ? Daca da, atunci Dumnezeu nu e atotcuprinzator, ceea ce nu se poate. Daca nu, atunci Dumnezeu include Raul ? Nu mi-e clar deloc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Raul a aparut prin indepartarea de Dumnezeu. Raul apare acolo unde Dumnezeu lipseste, adica este lipsa.

Pe mine m-a lamurit "Terapeutica bolilor spirituale" a lui Jean-Claude Larchet. E o carte extraordinara. Mi-a deschis ochii in multe privinte. E a doua carte la care tin foarte mult, dupa Scriptura.
Merita citita din scoarta in scoarta.

„toate cate a facut Dumnezeu, asa cum s-au facut, sunt bune foarte. Daca raman asa cum au fost zidite, sunt cu adevarat bune foarte. Dar daca se indeparteaza, in chip voluntar, de la starea conforma naturii si daca vin la o stare contra naturii, ajung in rau", scrie Sfantul loan Damaschin.

Sf Maxim: „Voi spune ca raul este abaterea lucrarii puterilor (facultatilor) sadite in fire de la scopul lor, si altceva nimic (...) Iar scop numesc Cauza celor ce sunt, dupa care se doresc in mod firesc toate"

Sj Ioan Damaschin: "Dar cand una dintre fapturi s-a revoltat si n-a ascultat de Facator, a format in ea insasi raul"

Mergi la inceput