Ortodoxism din Postul Mare in Postul Mare(4)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

--------
cum stai la mijloc intre cinismul de tip Ecleziastul si totusi revelatia ca viata vine de la Dumnezeu ca sa fie traita plenar, nu cu jumatati de masura?
--------
"Totul este desertaciune" daca te limitezi la lumea sensibila.
Viata poate fi traita cu bucurie, in mod firesc (adica dupa fire). Toate sunt bune daca sunt intrebuintate pentru a-L cunoaste/descoperi/slavi....

Ti-am trimis un e-mail. L-ai primit?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bagoiu spune:

Apropos de umor. Sper ca nu tulbur pe cineva dar il citez pe Pr Teofil care a spus un banc la o conferinta:
"De ce s-a lepadat Petru de Hristos?
-Pentru ca a inviat-o pe soacra-sa."

Sori daca am intins coarda.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

bre gandac bre.. Iuda ce te afli.

te adap, te ospatez si tu ma faci de bacanie.Sau cumva ai vrut sa ma smeresti?

in alta ordine de idei...nu-mi plang de mila in privinta asta, adevaru e ca eu nu-mi plang de mila decat la chestii exterioare( n-am compus, n-am servici etc)

plus ca e o problema.Sa zicem ca ma duc la biserica.domnu sot nu accepta sa vina si cupilu.deci, ce rezulta.Sabina se duce la biserica sa scape de grija Galagiei.Etc etc etc.....

si-acu am cam terminat cu aste confidente.....ca sunt unii care citesc din umbra si nu-mi convine.

cat despre ironie, cinism etc.Mai, eu n-am replica decat la 2 zile dupa vreo faza nasoala:)
asa ca intr-un fel le invidiez pe cele cu viteza de reactie

Amuleta,mama e muuult mai bine, ieri a fost la dr in Bristol si i-a zis ca diagnosticu era gresit....insa doar dr de cartier cum ar veni, azi mai merge la altcineva.E complicat...astia pot sa zica ca e gresit doar pt ca vine din Ro, nu stiu ce sa mai cred.Oricum, e mult desumflata,n-o mai doare nimic etc.

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

Doamnelor, sper sa nu va suparati daca va tulbur si eu cu cateva dileme.
Gandacelule, , sincer, cum adica nu se poate sa fii prietena (adevarata) cu cineva decat daca merge la biserica? Asa a spus preotul tau. Nu te supara pe mine, dar mie mi se pare ciudat, asemenea cuvinte in gura unui preot...De aici pana la controlul vietii nu mai e mult, nu? Azi iti impune prietenii, maine altceva.
Si eu sunt in genul Sabinei. Cred, dar nu am un duhovnic. Merg la biserica, din cand in cand (nu cand dau de necaz, ci cand simt ca vreau asta). Am incercat sa-mi gasesc un duhovnic, dar cand vedeam ca impartasitul se face in biserica cu ditamai coada si toata lumea auzea ce se spune...iar preotul certa rau vreo batranica care pe timpul postului bause lapte ca suferea de osteoporoza (nu-l judec, dar am ramas cu un gust amar!)...si multe altele (nu ma intelege gresit, nu-i judec, dar nici nu-mi pot incredinta sufletul pe mainile lor). Nu stiu, dar taina spovedaniei nu e taina? Nu ar trebui sa fie secreta? Iti spui tainele sufletului tau si aude toata lumea din biserica...Si unii preoti condamna, in loc sa indrume si sa ierte. Uite, asta e unul din motivele pentru care nu am un duhovnic. Nu pot. Am ales ca cred, sa merg la biserica, cand simt ca vreau sa fiu acolo si sa nu am un duhovnic. Asta ma face mai putin credincioasa? Am o prietena care e credincioasa, se duce saptamanal la slujba, are duhvnic. Dar daca mi-ar spune ca nu poate fi prietena cu mine, ca nu merg la biserica si nu am duhovnic...Mi-a spus, o singura data, ca nu am gasit un duhovnic adevarat si ca o sa vina o vreme cand o sa-l gasesc.
Eu cred ca o parte din preoti judeca cum vor ei. Credinta ar trebui sa insemne in primul rand iubire si toleranta. Poti fi prieten adevarat si cu un evreu si cu un protestant si cu un musulman si cu un ateu, nu? Conteaza sufletul lor, ce fel de oameni sunt. Nu cred ca trebuie pus un semn egal intre prietenie adevarata si credinta.
Nu va suparati pe mine, nu am vrut sa va tulbur, ci doar sa va spun ce gandesc.

Claudia

Mergi la inceput

Claudia, asta cu Duhovnicu e f delcata.Uite, eu mi-am gasit unul...,dar m0am spovedit doar de 2 ori la el, urmeaza sa vedem de-acum inainte daca ne "potrivim"

Cat despre treaba cu prietenia.

Eu cred ca prietenii sunt prieteni, indiferent de credinta lor.La urma urmei...empatia e si ea o calitate nu? cred ca oricine ar trebui sa reuseasca sa se puna in pielea celuilalt,si sa-i respecte optiunile.

ca exista persoane cu care rezonezi mai mult,adica mersul la biseri ca e inca o coordonata..asta e minunat.

dar sa te indepartezi de vechii prieteni nu mi se pare bine.Pt ca ei fac parte din sufletul tau...e mostenirea ta pe care o porti tot timpul.Dragostea fata de prieteni e o mare virtute( si steinhardt zice).

in fine, eu sunt din aceia care considera ca prietenia trece orice obstacole, in fond, poate fi si o cale de mantuire.atat vreme cat nu te lepezi de credinta,bineinteles.

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

claudia

in primul rand, sabina are (acum) duhovnic

apoi, preotii sunt si ei, unii mai asa, altii mai altfel... cum sunt si oamenii, diferiti
posibil sa fi gasit un preot care sa nu fie pe sufletul tau (nici al meu, din cate ai spus) - cauta altul!

mie, ce mi-a zis Parintele despre sabina atunci nu m-a influentat deloc (de fapt, ei i-a zis, nu mie, sa nu ai impresia ca discut cu Parintele despre fetele cu care imi beau cafeaua!;) - tocmai de aceea am subliniat: a fost un cuvant spus ca sa "socheze" ca sa trezeasca "ceva" in sufletul sabinei... nu stiu daca a reusit sau nu, cert e ca sabina si-a asit alt duhovnic decat al meu:))

quote:
Credinta ar trebui sa insemne in primul rand iubire si toleranta.
da, acuma ce crezi, ca i-am dat in cap sabinei?!

ma refeream exact la niste intimitati profunde (o fi pleonasm?!) pe care le impartasesti cu un prieten (vorbim de prietenie, nu de cunostinte oarecare) - pentru mine, profunzimea se leaga indisolubil de Dzeu - daca acea persoana nu are acelasi Dzeu, nu cred ca putem rezona pana la capat...

sa stii ca am o prietena f buna care a trecut la mahomedanism (in alta tara fiind) si am vorbit cu ea o noapte intraga despre Dzeu (fiecare despre al ei)
si nu i-am dat in cap, nici nu ne-am contrazis, ba chiar a fost o discutie unica, minunata

am impresia ca ai impresia ca ortodocsii is cam "babe cu basmale puse stramb in cap";) ei bine, nu e asa

sabina chiar te-ai suparat sau glumeai??

Frumusetea va mantui lumea. (Dostoievski)

mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004) - i-am tuns!

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!

Mergi la inceput

nu m-am suparat!!
da chiar e unii care citeste p-aici, pe bune

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by Sabina plus ca e o problema.Sa zicem ca ma duc la biserica.domnu sot nu accepta sa vina si cupilu.deci, ce rezulta.Sabina se duce la biserica sa scape de grija Galagiei.Etc etc etc.....

He,he,la mine e pe dos:"te duci la Biserica?Ce bine,ia-o si pe Ilinca,mai stau si eu linistit"Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
http://photobucket.com/albums/a146/ireneme/Ilinca/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

Gandacelule, , , nu credeam ca o sa renunti la Sabina. Doar ca nu mi-a placut ce a spus preotul.
Iar impresia ta, desprea a mea, referitoare la ortodocsi (babe cu basmale puse stramb la cap) e gresita , crede-ma. Si eu sunt ortodocsa si chiar nu ma consider, inca, baba cu basma pusa stramb.
Sabina, ma bucur ca ti-ai gasit duhovnicul. Eu am renuntat sa-l caut, pentru o vreme. O sa mai incerc. Nu stiu cand, o sa vad.

Claudia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana spune:

Nici eu nu mai am prieteni din afara Bisericii, sau poate putini, cu care nu mai am relatii stranse.
Problema mea este alta.. daca sa mai am relatii cu oamenii din Biserica care.. nu sunt tocmai inauntru bisericii..

..ma rog, e complicat de spus, faza e ca te hotarasti sa nu mai ai prieteni decat din cei care merg la biserica, si apoi iti dai seama ca unul e prea mandru, altul o mai trage si cu ecu, inca unu traieste cu prietena dar nici gand sa puna in aplicare casatoria, apoi altul vorbeste, dar nu faptuieste... si asa mai departe.
Tragi linie si vezi ca nu mai ramane nici unul.. atunci problema

Mergi la inceput