Ati lasa Elvetia pentru SUA?...
Raspunsuri - Pagina 2
lai spune:
Iren, chiriile in zona San Francisco la un apartament cu doua dormitoare variaza cam intre 1100 si 1600 de dolari pe luna (sigur ca sunt si mai scumpe, dar ma refer la preturile "normale"). O casa de cumparat costa cam jumatate de milion (avansul minim 10%). Dar asta este una din zonele cu cele mai mari preturi la locuinte din SUA, asa ca daca va hotarati la alta zona se pot gasi preturi mult mai rezonabile (da' e frumooos aici ).
Cu scoala in Elvetia - nu exista nici o posibilitate sa ramana copiii la scoala ora aia intre 12 si 13, sa ia masa de pranz acolo? Sau sa se duca la niste colegi acasa, eventual sa faca cu schimbul, o zi din saptamana sa vina la voi acasa (cu mai multi copii) la ora pranzului si atunci sa vii si tu acasa in pauza de pranz de la servici? Nu stiu, zic si eu, iarta-ma daca aberez. Alte mamici in Elvetia cum fac?
Lai
andreea-ana spune:
Este greu de dat un sfat....eu personal, nu as lasa Europa ptr SUA, mai ales Elvetia
Andreea si Anaïs (1 an pe 26.04)
http://community.webshots.com/user/andreeaana
tinatache spune:
iren, limba ti se pare rigida pt ca nu o stii/vorbesti curent, adica dupa ce o stii si o vb o perioada incepi sa o si "simti". Dar e greu, recunosc.
Daca socrul tau e in LA v-as sfatui sa mergeti in vizita si sa vedeti cum v-ati acomoda. La gradi un loc costa 800$ (e posibil sa varieze putin dar eu asa stiu de la altii) si cu 2 copii s-ar putea sa ajungi in aceeasi situatie, adica sa fii nevoita sa stai acasa pt ca nu se merita.
Mie nu mi-ar place sa stau acolo, la fel ca Adela, nu spun niciodata ca e prea mult, dar e ultima solutie in cazul in care tb sa ne mutam. Si nu e vb de teroristi, multa frica e fabricata artificial, ci de felul cum iti duci viata. Dar asta e o problema personala, depinde de fiecare. Noi am avut aici surpriza ca dupa ce am initiat o relatie cu nemti sa ne alegem cu niste ... amici (inca nu pot spune prieteni) adevarati. Nici ei nu stiu cum sa ne ia, se tem sa nu ne supere, suntem straini de cultura lor si de multe ori nu stiu ce "hram" purtam. Mi s-a intamplat sa fiu intrebata despre Romania dar cu juma de gura, ca nu cumva sa ma supar ca au auzit ei ca pe vremea lui Ceasca nu aveam de mancare s.a.m.d.
Cat despre servici... hm, aici am sa-ti spun mai multe dupa ce termin scoala. Ceea ce recomand tuturor mamicilor: un studiu aici. Eu fac un master si mama sta 3 luni, vine sesiunea si vacanta, apoi cand incepe semestrul vine iar 3 luni. Si merge la fix. La examene ma inteleg cu sotul sa stea cateva ore cu copiii sau am sa platesc pe cineva. Sau pe la amici :) e f greu, dar cei pe care ii cunosc (tot straini care au facut masterul de disperare ca nu gaseau de lucru) sunt multumiti de perspective.
Ganditi-va bine, sa nu cadeti din lac in putz. O vizita ar fi bine-venita. Mult succes!
Cristina
iren spune:
Lai, exista un loc unde copiii pot merge sa manince si sa-si faca lectiile dupa scoala, se numeste "hort", dar pina cind intra copiii la scoala, mai e destul...
Lai, aici- vorbesc de Zürich, unde locuiesc eu, preturile la casele de cumparat sint mult mai scumpe, in jur de 900- 1 milion- alea ieftine, tot cu 10% avans ( 1mil sfr= 880 mii usd).
Tinatache, deocamdata nu putem merge in vizita, pentru ca socrul meu are un contract in Londra, dar va cere la anul alt contract in LA- de fapt, el si soacra'mea stau in Canada, dar el lucreaza acum in State, se cistiga mai bine si o sa ia pensie din doo parti
Mamicile americance cu copii de scoala, unde sinteti?
Iren dubla mamica Bogdanelu nazdravanu si Julia zbintuita
Poze cu noi
AlbaIulia spune:
Iren,
Incearca sa vezi situatia din ambele parti, intreaba familii care au venit din Europa de vest in SUA si invers, care nu au ramas in SUA ci s-au intors in Europa. Noi pana la urma ne-am stabilit in Canada si a fost cea mai buna alegere in ceea ce ne priveste. Dar cunosc persoane din ambele categorii.
Trebuie de stiut ca sistemul social european este de departe cel mai bun, aici statul nu-ti acorda nici un avantaj pentru copii (nu ai concediu medical daca copiii sunt bolnavi, concediul de odihna este in gen de 2-3 saptamani pe an, etc.) Avem cunostiinte care nu si-au mai luat concediu de 2-3 ani pentru ca cel mic a inceput gradinita si sa aiba zile in caz de boala a celui mic. Personal si rog fetele din Europa sa nu se supere dar pentru acelasi job lucrezi mai mult in America. Noi plecam din casa la 7 am ca sa revenim in jur de 6:30 pm (cel mai devreme). Distantele sunt foarte mari si masina este o necesitate. In ceea ce priveste vecinii, nu avem timp unii de altii, ne salutam si cam atat. Gradinitele sunt foarte scumpe, cu doi puiutzi e mai avantajos sa stai acasa daca nu ai un job bine platit. Vorbeam cu niste prieteni de la Chicago saptamana trecuta, de 20 ani in SUA si care se plangeau ca in America principala ocupatie e lupta pentru existenta. Nu vreau in nici un fel sa te sperii sau sa te descurajez, dar eu cat am locuit in Europa eram mai linistita din punct de vedere al traiului. Aici totul mi se pare mult mai stressant si mai dur. Educatia publica este gratuita si din discutiile cu prietenii cu copii de varsta scolara, destul de slaba. Pe de alta parte nimeni nu are treaba cu tine ca esti roman, ba chiar romanii sunt bine vazuti din cauza ca sint multe capete luminate aici si de multe ori mi s-a intamplat sa fiu intrebata daca sint romanca si sa mi se spuna de o persoana de exceptie care era tot roman. In ceea ce ma priveste pe mine si familia mea noua ne place unde suntem acum si nu ne-am duce nicaieri.
Mult success
http://community.webshots.com/user/albaiulia101
lorelei_19 spune:
quote:
Originally posted by AlbaIulia
Personal si rog fetele din Europa sa nu se supere dar pentru acelasi job lucrezi mai mult in America. Noi plecam din casa la 7 am ca sa revenim in jur de 6:30 pm (cel mai devreme). Distantele sunt foarte mari si masina este o necesitate.
Pai chiar ca-ti sarim in cap, Albaiulia
Tu nu stii despre ce vorbesti. E adevarat ca avem concediu mai mult (eu am 5 saptamani pe an), dar in rest, e la fel. Si eu plecam (cel putin la penultimul serviciu) la ora 6:45 de acasa si ma intorceam dupa ora 19:00. Asta in conditiile in care si eu am copil si mi se rupea inima ca ne intalnim doar in weekend aproape.
Sau intreab-o pe Iren cand vine sotzul ei de la serviciu (si al meu, ca lucreaza la aceeasi firma) - uneori se face 11 noaptea!!!
Elvetia are 3 parti diferite, nu numai ca limba, ci si ca mentalitate: partea germana unde locuim noi- eu si Iren, partea Franceza unde e Geneva, Lausanne, etc, si partea italiana - Tessin, la granita cu Italia. Locuitorii din partea germana a elvetiei sunt obsedati de munca si - dupa cum spun ei inshishi, traiesc ca sa munceasca. In celelalte parti ale elvetiei, se spune ca muncesc ca sa traiasca (e mai rezonabil, nu?)
Sunt extrem de tipicari, extrem de exacti, extrem de constiincioshi si extrem de harnici. Si mai ales, cum spunea si Iren, foarte rezervati in privinta strainilor. Daca in canada romanii sunt priviti bine, ei bine, in europa nu e asha, din pacate. Romanii se aciuiaza in paduri si dau spargeri (nu sunt sigura, dar se pare ca tot romani au fost si la mine acasa in urma cu cateva saptamani), fac trafic de droguri, vand prostituate, etc. Pe mine una ma doare enrom, si ma zbat cat pot sa imbunatatesc imaginea tzarii noastre, macar in randurile prientenilor mei.
Problema lui Iren e limba, de fapt e cea mai mare problema. Avand doi copilashi mici (2,3 ani si 3 luni) nici nu poate face vizite, pleca sau primi prea multe vizite. Sotzul e la serviciu cat e ziua de lunga si ea sta singura saracutza si se chinuie aici. Stii cat e de greu sa trebuiasac sa-i imbraci pe amandoi puii iarna, ca sa iei o paine, sa nu ai voie sa fii bolnav, sa nu ai chiar pe nimeni? Iren are o multzime de mamici in bloc cu copii cu care s-ar putea intelege foarte bine, dar nu vorbesc din pacate engleza. si ea vorbeste numai engleza. nu stiu cum sunt mamicile in america, dar in elvetia se spune ca daca vrei sa-ti cautzi prieteni, trebuie sa ai copii sau caine
au uitat sa adauge si sa le vorbesti limba
Paul are nevoie de noi:
http://www.ana-design.ch/paul/paul.htm
Ira spune:
quote:
Originally posted by AlbaIulia
aici statul nu-ti acorda nici un avantaj pentru copii (nu ai concediu medical
Personal si rog fetele din Europa sa nu se supere dar pentru acelasi job lucrezi mai mult in America. Noi plecam din casa la 7 am ca sa revenim in jur de 6:30 pm (cel mai devreme).
Distantele sunt foarte mari si masina este o necesitate.
Gradinitele sunt foarte scumpe, cu doi puiutzi e mai avantajos sa stai acasa daca nu ai un job bine platit.
http://community.webshots.com/user/albaiulia101
Sa nu exageram totusi, eu stau acasa (nu muncesc, fac scoala) si imi permit sa-mi dau copilul la gradinita (7 $ pe zi ma costa gradinita pe zi, cam 150 $ pe luna ), distantele sunt destul de subiective, eu stau relativ in centrul MTL si nu simt ca Montrealul ar fi mai mare ca Bucurestiul, nicidecum, si in Romania (Europa), in mod normal, se munceste cam la fel de mult ca si in America (tot 10 ore pe zi pierzi cu serviciul - efectiv).
tinatache spune:
lorelei, haideti mai mama la germanica ca aici nu doare pe nimeni ca e sunt roman. Pe ei de turci ii doare si chiar se bucura ca suntem de alta natie.
Acuma mai in serios: mai sunt inca din vechea generatie mai rasista dar, cel putin aici in München, un oras de toate natiile si culorile, nu e neamt care sa nu aiba contact cu cel putin un strain (la lucru, la scoala, la gradi, etc.) si s-au mai dat cu lumea. Conteaza f mult unde locuiesti, e posibil ca situatia sa fie alta in vreun sat la cucuieta din deal.
Cat despre munca, se munceste si aici mult dar, cel putin la sotul meu, este si apreciata. Orice minutel suplimentar se plateste sau se transforma in concediu. Din nou, nu e peste tot la fel.
Cat despre Irenush draga de ea, I've been there! Copiii mei sunt cam la aceeasi diferenta de varsta, acuma au mai crescut putin dar stiu prin ce trece. Sfatul meu este sa mearga la Mutter-Kind Gruppe, eu am fost cu Andra de cand avea 8 luni pana la 2 ani jumate. Acolo am invatat eu germana! Alta scapare ar fi sa citeasca carti in germana, ii recomand Grisham, ca e fain si te tine cu sufletul la gura, chiar daca intelegi la inceput doar 30%, te chinui si apoi ajungi la 50%, apoi mai mult. Satisfactia e enorma, cand vezi ca ai ajuns la final te bati cu pumnul in piept si mai castigi un pic din respectul de sine care (probabil, asa a fost la mine) s-a pierdut pe drum pe undeva.
Nu votez cu Elvetia, Germania, USA sau alta tara, este o decizie proprie, am spus doar ce am facut eu, inca nu am ajuns la capatul drumului dar se vede o luminita si am speranta.
Weekend placut! sau schönes Wochenende! pe "dulcea" germana:)
Cristina
helbi spune:
[quote]Originally posted by tinatache
Cat despre munca, se munceste si aici mult dar, cel putin la sotul meu, este si apreciata. Orice minutel suplimentar se plateste sau se transforma in concediu. Din nou, nu e peste tot la fel.
E norocos sotul tau.........pe aici se munceste mult, dar fara bani suplimentari sau ore transf. in concediu........
Am facut precizarea asta, pt ca asa cum ai spus si tu, Cristina, nu e peste tot la fel, aici in Germania.
Ralu