Copii bilingvi, trilingvi...

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ardeiash spune:

si are 4 ani, am uitat sa zic..

s-auzim numai de bine! si

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristina_dm spune:

Fetele, ma alatur si eu voua!

Eu romanca 100%, sotul neamt 100%...intre noi vorbim franceza pentru ca ne-am cunoscut in facultate la Bordeaux....acum locuim in Spania pt ca aici am gasit posturi dupa ce am terminat....copii nu avem inca, "lucram" la ei....trebuie sa apara pentru ca ne dorim tare mult.
Ce limbi vor vorbi? Bunicii, si cei romani si nemtii nu vorbesc alta limba decat a lor....deci clar, trebuie sa invete romana si germana ca sa poata comunica cu bunicii. Apoi spaniola ca doar aici suntem....si franceza, pt ca eu si sotul in franceza comunicam, e limba noastra de suflet si eu sunt profa de franceza.

Pai vai de funduletul...!!!
Voi cum ati rezolvat problemele de limba si deci....de comunicare?

pupic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alra spune:

foarte interesant subiect, nu stiam ca exista - si eu voiam sa deschid unul.

ne inscriem si noi in club: Laura are un pic peste 2 ani si ii vorbim acasa exclusiv romana, in rest merge la cresa unde se vorbeste olandeza si din toamna va merge la gradinita unde vor face eforturi speciale pentru dezvoltarea vorbirii.

si eu stiu ca trebuie pastrata regula "aceeasi persoana aceesi limba" sau "acelasi mediu aceeasi limba". noi am decis sa vorbim noi romana cu ea, urmand ca olandeza sa o prinda de la cresa/gradinita.
pentru moment stie cuvinte in ambele limbi, deja a inceput sa le lege in propozitii scurte si combina ambele limbi in aceeasi propozitie.
sunt foarte putine cuvinte pe care le stie si intr-o limba si in cealalta - de ex zice "s-a stricat" dar zice si "kapot", zice "vaca" dar zice si "koe".
noi incercam sa nu o contrazicem daca zice la ceva in olandeza, ii confirmam cuvantul si adaugam insa si cuvantul in romana. ex: "da 'koe' face 'muuu', 'vaca' face 'muuu'", dar nu vom incepe vorbi noi despre vaca ca fiind "koe", asta numai daca incepe ea.

relativ la intarzierea in vorbire, nu prea stiu ce sa zic, dar as zice ca nu vorbeste mai putin decat copii de la cresa care sunt cu 1 singura limba. vorbeste insa mult mai putin si mai prost decat copiii de varsta ei din Romania, dar cei pe care ii stiu sunt tinuti acasa cu bona, pe cand laura merge la cresa si cred ca de aici vine intarzierea. cred ca face mare diferenta daca ai o persoana care se tine de ei non stop pe cand la cresa se axeaza mai mult pe securitate si joaca.

Vacanta cu Laura in Romania

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns KULTA spune:

Superfain subiectul.
Ne inscriem si noi:
Daniela, 4 ani, vorbeste romana foarte bine, finlandeza si ceva engleza la gradi cu o fetita prietena cu ea.
Sebastia, 2ani 9 luni, romana si finlandeza, la un nivel bunisor insa a inceput sa isi dea drumul la vorbit acum 2-3 luni.
La scoala se va introduce suedeza si engleza.
Nu mi-am facut probleme niciodata din acest punct de vedere chiar daca Sebastian a vorbit mai greu.
Tatal roman, eu romanca, vorbim romana acasa, finlandeza si engleza la servici.
Pupam copiii bi si + lingvi si mamicile lor

Mergi la inceput