Copii bilingvi, trilingvi...
Raspunsuri - Pagina 4
corina iulia spune:
e atat de fasinant acest subiect!
si al meu copil nu prea a vorbit multe pana pe la 2 ani cad am fost la tara la ai mei.atunci a constatat el sunetele pe care mama lui le scotea insemnau cu adevarat limbaj, nu erau doar semnale stiute doar de el si mama. atunci a prins curaj si a inceput sa zica in romana tot ceea ce stia.
dupa o luna petrecuta intr-un mediu pur romanesc ne-am intors acasa. aici era tati de care-i era un dor nebun. si acum imi amintesc ochii lui privind adanc in ochii tatalui sau, care vorbea doar in araba cu el, dorind sa-i transmita ceea ce dorea si cum tatal vorbea in araba s-a straduit, astas s-a vazut in ochii lui, in eforturile lui , sa raspunda doar in araba.
mai tarziu, dupa cateva luni, a observat ca mama si tata au secrete intr-o limba pe car o cunostea pt ca era vorbita in casa de cand se stia, asa ca aincercat sa faca propozitii si in engleza. azi le vorbeste pe toate, chiar daca in cazul in care nu stie un cuvant in limba vorbita la acel moment iti spune in limba pe care o stii si asteapta sa i se spuna corect ceea ce el nu stie.
sunt niste buretei care absorb totul:):)
Nora spune:
quote:Tink draga, cum am putea sa ne ajutam? Eu am jocuri si in franceza si in romana. Plus ceva site-uri cu jocuri online. Ce nu am gasit sunt jocuri bilingve franceza-romana. Merci frumos pentru oferta, dar nu e nevoie.
Originally posted by Tink
Draga Nora, hai sa colaboram! Uite pustiul meu are un joc (pe calculator la mama) cu Winnie the Pooh (Winnie si celelalte personaje ii spun copilului regulile jocului), iar acasa are trei jocuri cu Dinozauri cu spell, maths si nu mai stiu ce! Problema e ca nu am kit-ul de instalare si nu stiu cum sa le trimit! Pe franceza nu am gasit absolut nimic in Bucuresti ! Spune-mi cu ce te pot ajuta!
Iti multumesc de ajutor
Cat despre link-urile despre care vorbeam, nu am avut timp sa caut. Uite, iti dau un link catre un site cu Dora l'exploratrice(stiti desenul animat?) doar ca mai corect ar fi sa scriu Dora the explorer, pentru ca e in engleza. http://www.nickjr.com/playtime/shows/dora/index.jhtml
Mai vorbim!
Nora, mamica lui Andrei-Mihai(20aprilie 1999) si a lui Victor-Alexandru(12 iulie 2001)
aici suntem noi
Saso spune:
buna fetelor..
si noi..sintem..oarecum..mai mult decit bilingvi!
eu stiu romana, germana(..aprox) si engleza cu atestat!
sotul e roman de etnie maghiara...a invatat si germana, si engleza!
deci el se descurca in 4 limbi eu in 3!
cu copilu..din pacate am vorbit numai ro! parintii mei vorbesc ro..si am zis ca ar fi culmea sa nu se inteleaga cu ei cind mergem acasa!
Sotului meu nu-i vine sa vorbeasca cu copilul nici o alta limba! am zis ca ma apuc eu..sa vorbesc engl..ca aia stiu mai bine decit germana( care e numai dupa ureche)
..dar ..cum s-o las asa balta...si sa schimb limba..brusc? e indicat ca un parinte sa faca asta?
precizez ca noi intem numai noi 3..si alt contact cu alti oameni..mai rar!
la sf de sapt poate socrii...care stiu si ei ro, germ, maghiara!si ei vb cu copilul ro!
merg cu fetiza la cumparaturi si ma aude vorbind germana(si chiar repeta mult din ce aude)..sa continui si acasa? cum va ramine cu romana?in parc..cind ne intilnim cu alti copii..vorbim germana..nu vreau sa fuga copiii..ca nu inteleg ce vorbim noi..si sa o auto-izolez!
in rest..face 20 de luni maine..si spune destul de multe...mai mult de 20 cuvinte!
intreaba mereu: AsTA CE-I?
si repeta imediat ce-i raspunzi..stie de pe uscator care bluza a cui e! daca o intreb cum ne cheama..stie la toti..si ei isi spune corect numele!
cu litera f sint probl..spune SH
adica mie imi spune soshi in loc de sofi..dar spune corect foca..
ce ma sfatuiti..sa continui sa vorbesc cu ea in paralel 2 limbi?
sau mai bine nu??!!
in ro intelege tot ce-i spun!
mi-ar parea rau..sa fi facut atita engleza..si sa nu il invat pe copil..
pediatra spune fiecare persoana o limba! voi ce ziceti?
va multumim!
pupici!
Nathalie si Sofi
http://www.nathalie.net.ms/
Tink spune:
Saso, vorbeste cu fetita ta engleza si germana si continua si cu ro. Iarta-ma ca sunt atat de categorica, dar fiul meu (stii tu ca baietzii nu prea au talente la limbi straine) a inceput efectiv engleza, franceza si germana (pe langa romana) la 4 ani! De la 2 ani ma intreaba cum se spune la nu stiu ce in engleza! Nu stie fiecare cuvintel in lb straina ce inseamna, dar intelege contextul si are o pronuntie de invidiat. Si nu numai el (ca nu e geniu), toti colegii lui! Copilasii nostri sunt ca niste bureti, absorb totul de-a valma! chiar daca va vorbi ceva mai tarziu (vezi posturile celelalte) sau va amesteca limbile intre ele, nu iti fa griji : VA INTELEGE TOTUL chiar daca nu se exprima foarte corect sau deloc la inceput!
Sincera sa fiu eu te invidiez! Mi-as dori sa plec macar o luna in Germ, Franta sa Anglia cu el ca sa "prinda" cat mai repede!
melus spune:
Draga Nora!
Nu se va intampla nimic cu copii tai, ba e chiar bine ca se intalnesc cu atatea limbi...Poate acum sunt un pic derutati din aceasta cauza dar vor invata toate limbile. Copii pana la varsta de 8-10 ani invata cel mai repede o limba straina, acum sunt cel mai receptivi...
Baiatul meu are 4 ani si 3 luni. Acasa vorbim in maghiara, la gradi invata romana si germana, si se mai uita si la Cartoon Network si spune si cuvinte in limba engleza. Vorbeste foarte frumos, pronunta perfect, ce nu intelege ne intreaba... Na a fost asa tot timpul. Si noi am avut probleme cu litera "r", dar am trecut si peste faza asta. La un moment dat mi-am dat seama ca e smecher si daca vrea pronunta perfect litera "r".
Iti recomand o pagina web: www.povesti.com, de aici poti comanda cd-uri educative romana - germana, romana-engleze, romana-franceza, matematica, informatica....Am comandat si eu pentru copil si a invatat foarte multe cuvinte. Sunt cd-uri cu niste programele educative foarte dragute, usor de instalat, copii pot utiliza din prima clipa fara probleme. Recomand la toti din toata inima.
Un an Nou Fericit plin de realizari!
www.hemel.rdsor.ro
AC spune:
Wow... a-ti dezvoltat bine subiectul fetelor....Macar asa stim ce ne asteapta... Eu vorbesc romana, tati franceza si la daycare engleza...
Toata vara a fost mami aici... si romana a facut progese enorme, iar engleza a ramas bine in urma. In franceza e so and so. Am impresia ca nu prea intelege tot ce i se spune ei, adica chestii simple, dar intelege destul cat tati sa se poata juca cu ea si sa faca diverse impreuna.
Nu face propozitii la 17 luni!!!... parca cineva spunea sa faca la un an si ceva propozitii de genul adu X sau Y...!! Tare-s curioasa daca copiii cu o singura limba vorbita prin jur o fac...mi se pare enorm. O sa si intreb si eu prin jur.
Andreea
Lory_k spune:
Ce bine ca v-am descoperit aici!!!!Am si eu la fel ca si voi aceeasi problema cu limba pe care o va vorbi copilul meu sau mai bine zis cand va vorbi!Deocamdata e cam micut asta inteleg (1 an si 3 luni)dar de fapt ce va vorbi pt. ca noi traim in Japonia,eu ii vorbesc toata ziua in romana,sotul in japoneza si pe deasupra i-am cumparat si un program de lb.engleza la care se uita tot timpul.Din cate vad le intelege pe toate trei dar de vorbit numai cuvinte din romana adica NU,DA,MAMA,TATA,PAPA...Ce ma fac cand va merge la gradinita ca se vorbeste numai in japoneza?!?Lory_kluiAlin Cristian
Rosey spune:
cred ca sunt si copii mai precoce. a mea a facut primele propozitii simple pe la 2 ani. si abia la 3 ani si-a dat in sfarsit drumul la vorbit de-a binelea si zice de toate. iar noi vorbim doar romana....
gabi.i spune:
Ma bucur ca bucur ca amgasit acest subiect .Eu as vrea sa imi dau fetita la o gradi une se predau trei limbi straine si vroiam sa stiu si alte pareri .Voi ce zice-ti?
I.G.
Nora spune:
quote:Depinde cum e organizata aceasta gradinita. Cred ca un copil poate "duce" mai multe limbi straine, dar trebuie sa le si foloseasca. Asa cum spuneam la inceputul subiectului, Andrei vorbeste acasa romana, la gradinita franceza, are cursuri de flamanda si mai rupe si ceva cuvinte in engleza de la unii colegi englezi/americani si de la desene animate. Ideea e ca se intalneste cu aceste 3 limbi straine in fiecare zi, acasa, la TV, pe strada sau la gradinita.
Originally posted by gabi.i
Ma bucur ca bucur ca amgasit acest subiect .Eu as vrea sa imi dau fetita la o gradi une se predau trei limbi straine si vroiam sa stiu si alte pareri .Voi ce zice-ti?
I.G.
Poate gresesc, dar predarea a 3 limbi straine la gradinita mi se pare o modalitate de atragere a "clientilor".
Altfel, Melus merci pentru link. Ma uit pe el, sa vedem ce gasesc!
Lory_k, e inca micut baietelul tau, poti sa incepi sa te stresezi un pic mai tarziu! Tot nu scapi!
Sarbatori fericite!
Nora, mamica lui Andrei-Mihai(20aprilie 1999) si a lui Victor-Alexandru(12 iulie 2001)
aici suntem noi