Adoptii internationale in Romania
Buna,
M-am gandit sa deschid un nou subiect in legatura cu posibilitatea persoanelor de cetatenie Romana (care traiesc in afara Romaniei) de a putea adopta legal un copil din Romania.
Marturisesc ca noi nu putem avea copii si sintem decisi sa adoptam. In present, locuim in U.S.A. Este foarte greu de a adopta un copil in S.U.A. pentru ca majoritatea mamelor necasatorite isi pastreaza copiii aici.
Mi se rupe inima cind citesc despre citi copii sint adoptabili in Romania...
Dar pentru ca legea interzice adoptia internationala noi nu putem sa ne calificam legal ca sa adoptam un copil din Romania.
Eu sint cetatean Roman, sotul meu este American.
Am inteles ca numai 18% dintre noii nascuti sint adoptati, restul ajung sa fie intretinuti de catre statul Roman. Nu ar fi mai bine pentru acesti copiii sa fie crescuti de a familie iubitoare, sa aiba o sansa in viata de a excela in orice domeniu, sansa de a trai o viata normala alaturi de persoane care tanjesc sa aibi copii?
Ce importantza are faptul ca traim in afara Romaniei? Nu ar fi avantajos pentru un copil sa fie adoptat de parinti familiari cu cultura Romaneasca?
Legea curenta nu permite adoptii internationale pe motivul ca adoptiile internationale ajuta la perpetuarea traficului uman. Cea mai mare porcarie pe care am auzit-o, care este atit de departe de adevar...
Sint sigura ca vorbesc in numele a citorva Romani din strainatate cind spun ca noi vrem sa adoptam din Romania sub un cadru legal. Legea poate pune provizii astfel ca adoptia sa nu fie un impediment pentru Romania de a intra in Comunitatea Europeana.
Cred ca legea presenta este incorecta, si ca atare trebuie schimbata.
Sint curioasa sa vad ce fel de raspuns primesc si poate ca este in constitutia Romana un paragraf care ajuta ca legea sa se schimbe daca se face petitie.
Ma bazez pe suportul vostru atit din Romania cit si din afara Romaniei.
Am atit de multe de spus, dar vreau sa ma opresc aici deocamdata pentru ca sa vad ce raspuns primesc.
Nerabdatoare sa primesc intrebari, criticari (???), suport emotional.
Marinela
Raspunsuri
adivio spune:
Draga mea Marinela, tot ce ai spus e perfect adevarat, s-a generalizat prea mult aceasta problema. Adoptiile internationale sunt oprite din 2001, daca nu ma insel si deocamdata nu s-a facut nimic in sensul asta. Ar fi bine daca ai inainta o petitie la Comitetul Roman de Adoptii care este organism guvernamental in care sa arati statul tau de cetatean roman, Daca ai avea si o adresa in Ro pe CI poate ai avea o sansa, nu stiu. Vezi ce spun si alte persoane mai autorizate decit mine aici pe forum, eu am pierdut contactul.
Succes
Adivio&Ioana-nazdravana
oz spune:
Marinela,
din cate stiu eu, daca esti cetatean roman poti sa te re-stabilesti in Ro pentru o perioada de 6 luni timp in care pregatesti adoptia. Cand ai terminat procedurile de adoptie te poti reloca impreuna cu copilasul in America. Nu stiu in ce masura aceasta varianta este aplicabila in cazul tau si ce sacrificii esti pregatita sa faci pentru adoptie. Succes!
claudia_a spune:
Ufff...tare dureros subiectul asta....si atat de nedrept pentru romanii din afara tarii care ar putea oferi unui copil abandonat dragoste si un viitor sigur!!
Din pacate ca sa poti infia ar trebui sa vii in Romania atat tu cat si sotul tau, sa te stabilesti si cu domiciliul aici, sa aveti un job amandoi...e destul de complicat...nu asta este solutia...solutia este ca acesti guvernanti iresponsabili sa-si deschida mintea aia bolnava de bani si alte placeri si sa faca ceva si pentru acesti copii care nu au nici macar o sansa in caminele noastre ajunse in pragul mizeriei, cu mancare de 3 lei pe zi si personal care nu ajunge nici macar sa faca fata la hranitul copiilor, dar ce sa mai zici de mangaiere si dragoste!! Este revoltator ce se intampla!
Nu vreau sa comentez aici situatia adoptiilor spre cetateni de nationalitate pur straina (desi cu multa grija si cercetare a acestora s-ar evita probleme gen: "adoptat copil roman de familie pedofila din italia..."), insa situatia este total diferita pentru cetatenii romani plecati in strainatate...haideti sa facem, cu ajutorul unor avocati (chiar si de pe aici de pe forum) o hartie semnata de toti cei care au o opinie pozitiva privind adoptia internationala...chiar de nu ne vor da atentie...macar incercam ceva!!
Eu am speranta ca pana la urma se va rezolva problema si va fi diferentiata adoptia de catre un cetatean roman plecat si unul strain!
Numai ca timpul trece si niciodata nu este timp din partea conducerii pentru astfel de probleme!
Tot sprijinul meu pentru cei care isi doresc un bebe de aici...din Romania lor si a noastra!
Claudia mamica in curand de bebe adoptat!
A_Iulia spune:
Din cate stiam eu guvernul roman dorea continuarea adoptiilor internationale, dar pana la urma ele au fost sistate la insistentele si presiunile unui for international. totul plecase intr-adevar, de la cazurile de copii adoptati in strainatate si abuzati (intr-un fel sau altul). Nu stiu la ce ar folosi scrisoarea deschisa (o semnez si eu cu mare placere), intrucat nu cred ca depinde de guvernantii romani. mare prostie mi se pare si mie, imposibil sa nu poti face cercetarea de asa natura incat sa se poata evita cazurile de adoptie la persoane suspecte.
Adina + Olivia Karla 04.03.2004
pozele noastre
oz spune:
solutii exista la problema adoptiilor internationale, din pacate autoritatile roamne nu au nici un interes sa imbunatateasca situatia. Daca Ro ar face niste acorduri cu fiecare tara in parte si tara respectiva se obliga sa verifice cetatenii care doresc sa infieze si sa le dea atestate. In tarile civilizate verificarea si atestarea viitorilor parinti sunt mult mai laborioase decat in Ro. Apoi tot tara respectiva se obliga sa urmareasca evolutia copilului in familia respectiva si sa-l indeparteze in caz ca exista probleme. Statul roman poate sa dea in judecata apoi serviciul care a lasat un copil roman sa ajunga intr-o situatie din care are de suferit, si sa ceara compensatii grase pentru copilul respectiv. In cazul in care una din tari nu respecta angajamentul, Ro poate opri adoptiile spre tara respectiva. Ce parere aveti?
liliana csaki spune:
Adoptiile internationale au fost stopate la presiunea UE din cauza acuzatiilor de trafic cu copii, stim ce sume se vehiculau, si cum noi vrem acolo a trebuit sa ne supunem, din 2001 pana acum partial(pentru ca s-au mai facut cu aprobari speciale) si de la 1 ian 2005 cand va intra in vigoare noua lege, total. Adevarat ca au existat cateva cazuri de abuz asupra unor copii adoptati, oribil, dar nu s-a putut spune ca aceste cazuri constituiau regula dupa cum nu au existat niciodata date concrete despre retelele de trafic de copii pt. organe, folclor. Si spun asta pt. ca din nepasare si a unei legislatii deficitare, multor, foarte multor copii li s-a pierdut pur si simplu urma, urmare a faptului ca intre autoritatile noastre si organele competente din aceste tari nu erau incheiate protocoale care sa oblige la furnizarea de rapoarte post-adoptie din care sa reiasa situatia copilului adoptat in strainatate.
Ok. acum de ce sunt cetatenii romani cu domiciliul in strainatate asimilati cetatenilor straini? din simplul motiv ca nu locuiesc aici si-atunci procedurile pre si post-adoptie nu pot fi facute de autoritatile romane competente. Poate nu e fair dar e explicabil. Ancheta sociala, eliberarea atestatului, rapoartele din perioada premergatoare si din cea care urmeaza adoptiei, ar trebui facute de autoritatile din tara de domiciliu. In cazul asta de ce n-ar avea aceleasi drepturi si cetatenii tarilor respective?
Dupa cum bine a sesizat Oz, a existat aceasta portita pt. cetatenii romani stabiliti in strainatate care isi restabileu domiciliul in Ro pt. 6 luni, acum nici asta nu se mai poate face.
Si din informatiile pe care le am eu, in viitorul apropiat nu exista nici o sansa ca legea sa se modifice. Presiunile au fost si sunt uriase, din partea UE pt. a nu se relua adoptiile internationale, ceea ce mi se pare cea mai mare idiotenie in conditiile in care nu s-a rezolvat cauza, abandonul, si pe de alta parte din partea SUA care sunt pt. Cum noi suntem totusi in Europa, geografic, si vrem acolo, si cum nu mai putem sa stam nici cu fundul pe doua scaune, trebuie sa ne supunem regulilor jocului lor. Din pacate.
http://community.webshots.com/user/lilianacsaki
liliana csaki spune:
Oz, si pana acum familiile straine care veneau sa adopte din Romania trebuiau sa parcurga in tarile lor toate procedurile(care intradevar sunt mult mai complicate decat aici) si erau atestati acolo, problema ar fi intradevar obligarea furnizarii rapoartelor post adoptie, care si alea cred ca se fac la ei dar nu ne parvin noua ca nu ne intereseaza. Si alta problema extrem de serioasa si adevarata era pretul care se platea pt. acesti copii, devenise un adevarat comert dar eliminand intermediarii si controland riguros sistemul, zic ca si asta s-ar fi putut rezolva iar acesti copii ar fi putut avea o sansa la o viata normala. Cui ii pasa insa de ei? sunt doar niste cifre in statistici.
http://community.webshots.com/user/lilianacsaki
mselseth spune:
Buna fetelor,
Zicala care zice ca doua capuri sint mai destepte decit unul este adevarata. ("Two heads are better than one".)
Ce bine ca mi-ati raspuns. Multumesc mult.
Avidio, incerc sa inteleg ce inseamna "CI" in mesajul tau.
Claudia, eu cred ca este cel mai bine daca s-ar deschide adoptiile internationale la toata lumea. Din experienta mea pot sa spun ca persoanele care adopteaza aici sint cupluri care isi doresc copiii foarte mult, cu situatie materiala buna. Daca se decid sa adopteze, o fac in scopul de a salva un suflet de suferinta. Deci eu cred ca nu ar trebui sa se diferentieze daca parintii adoptivi sint cetateni Romani san nu.
Am adus discutia despre a fii cetatean Roman pentru ca asta este situatia noastra personala.
Spui despre abuzuri care s-au petrecut in Italia. Sint nelamurita de ce prezentii copii Romani care sint adoptabili sufera pentru greselile facute de parintii adoptatori din Italia de exemplu.
Cei din Italia ar trebui penalizati cu inchisoare cel putin si cu despagubiri pentru statul Roman. Din doua motive, au mintit la dosar cind l-au depus in legatura cu motivul adoptiei si al doilea au abuzat un copil nevinovat. Statul Italian ar trebui tras la raspundere pentru ca adoptia este facuta de un cetatean Italian.
Cum s-a ajuns de la asta la inchiderea adoptiilor internationale pentru Romania? Este intrebare care ma depaseste la momentul asta.
De ce este Romania acuzata? De ce este fortata Romania sa schimbe legea adoptiei? Asta imi spune mie ca s-a dovedid ceva in neregula in partea Romanilor?
In plus abuzuri se pot face in cazul adoptiilor interne. Sansa de a se intimpla este aceiasi. Scuze, nu vreau sa ofensez pe nimeni, doar incerc sa elaborez asupra acestui subiect.
In primul rind, pentru a te califica pentru adoptie internationala, trebuie sa treci printr-o calificare, cazier si asa mai departe, similar cum se face in Romania, numai ca ti se iau amprente si asa mai departe. Cineva care este predator de copii nu este acceptat. Dupa adoptie, asistenta sociala verifica copilul, urmareste sa vada daca copilul este integrat intr-o familie stabila.
Nu inteleg cum au obtinut actele de adoptie cei din Italia. Actele fie au fost falsificate, fie nu au fost complete, fie asistentii sociali nu au verificat dosarul in detaliu.
Daca actele au fost falsificate, este problema cu executia sistemului. Se poate pune conditia ca actele care demonstreaza ca cuplul este apt de a adopta sa fie autentificate legal. Stiu ca asta este procesul standard prin care trebuie sa treaca o familie pentru adoptie internationala.
China sigur cere asa ceva. Majoritatea tarilor care accepta adoptii internationale cer autentificare.
Nu stiu daca Romania cere ca actele sa fie autentificate. Nu ma refer la notarizare. Autentificarea actelor este un proces complicat care asigura ca un document presentat in dosarul de adoptie este cel care a fost originat de organul respectiv.
Adina, tu mentionezi despre un forum international care a presat guvernul roman sa stopeze adoptiile internationale. Ai mai multe informatii? As vrea sa aflu mai mult detaliu.
Stiu sigur ca guvernul American este nemultumit de decizia presedintelui Iliescu de a stopa adoptiile internationale pentru ca ei nu pot intelege cum se poate ca sa fie asa multi copii de adoptat in Romania care ajung sa traiasca in camine, pe strazi, cind in SUA sint atit de multe familii perfecte de adoptie?
Oz, este extrem de greu pentru noi sa ne lasam serviciul aici si sa ne mutam in Romania. As fi bine daca s-ar putea schimba legea, in felul asta si alte persoane cu situatie similara cu a noastra ar beneficia. Sa nu uitam ca, copiii sint cei mai mari beneficiari.
Ceva interesant, majoritatea tarilor din Uniunea Europeana sint deschise pentru adoptii internationale. Dar (exista un dar), tari ca Austria, Germania, Irlanda, Spania etc, nu au copii suficienti sa satisfaca cerintele pentru adoptii interne. Deci practic este aproape imposibil de a adopta international din aceste tari, pentru ca propriile lor familii se indreapta catre adoptii internationale.
Grecia, Iran, etc
Adoptii internationale pot fi facute numai de catre persoane cu cetatenie Greaca/Iraniana sau de origine Greaca/Iraniana.
Czech
Slovakia
Tara parintilor adoptivi trebuie sa se conformeze cu ratificatiile Conventiei din Haga.
Intrebarea mea, in 2007 cind Romania va deveni membru al Uniunei Europene, pentru tarile din cadrul EU, adoptia unui copil din Romania va fi considerata nationala sau internationala?
Daca este considerata international, si ma indoiesc de asta, atunci vom fi singurii in EU care avem copii de adoptat dar nu permitem adoptii internationale.
Subiectul este foarte pasionant pentru mine, dar ma opresc acum.
Marinela
liliana csaki spune:
Marinela, CI inseamna carte de identitate, fostul buletin in care e specificat domiciliul.
Ai dreptate cu privire la posibilitatea de a fi abuzati, sansele sunt aceleasi, oricum cazurile astea au fost f. rare dar au facut intradevar multa valva, din pacate foarte rar am vazut povesti fericite in legatura cu adoptiile, in presa.
Iliescu a promulgat legea dar mai inainte ea a fost conceputa de "marii specialisti" din Guvern si-a trecut prin cele doua camere ale Parlamentului, asadar a trecut prin mainile multor "destepti" pana sa devina ceva palpabil.
Din Europa, cereri mari au venit din Spania, Italia si Franta dar cele mai mari din SUA.
Chiar dupa intrarea in UE adoptiile ar trebui sa fie tot internationale pt. cei ce nu sunt cetateni romani.
Nu de la cazurile copiilor abuzati s-a ajuns la interzicere, astea au aparut ulterior in presa, ci de la acuzatia de trafic de copii si de la acea baroneasa Nicholson in a carei opinie locul acestor copii e aici, nu conteaza sufletul lor, si nu intr-o familie, indiferent unde ar fi ea. Cum noi aspiram la intrarea in UE, n-avem decat sa ne conformam cerintelor lor.
http://community.webshots.com/user/lilianacsaki
mselseth spune:
Se pare ca problema asta este mai complicata de cit am crezut eu la inceput.
Am inceput sa inteleg care este problema. Au avut sansa sa citesc mai mult despre acest subiect in presa Americana.
Oprirea adoptiilor internationale din Romania este raspunsul statului Roman la problema coruptiei in privinta adoptiilor internationale. Indirect, inseamna recunoasterea de catre guvernul Roman ca nu poate controla coruptia in system. Singurul lucru pe care il pot face in privinta coruptiei este de a interzice adoptiile internationale.
Ce sansa ar avea ca legea curenta sa se schimbe si s-a permita persoanelor cu cetatenie Romana de a adopta international?
M-am gindit asa:
- adoptia se va face direct la DPC sau la Comitetul Roman de Adoptii de catre familia adoptiva nu prin agentii de adoptie
- dosarul familiei adoptive trebuie autentificat
- dupa ce adoptia este declarata definitiva se pot cere dovezi despre cum s-a integrat copilul in familia adoptiva
Mi se pare usor procesul, dar ce este important este ca adoptia este directa nu prin intermediari.
Acum apare cea mai grea problema.
Familiile adoptive trebuie sa nu incerce sa corupa pe cei de la DPC/CRA. Pentru ca adoptia este un proces legal nu are nici un sens de a da mita. Daca procesul este avertizat ca atare, the EU nu poate spune ca Romania nu este in rindul tarilor civilizate.
Daca o persoana se zbate si afla care este procesul (ma refer ipotetic la "noua" lege care ar permite cetatenilor Romani sa adopte international) atunci cred ca merita sa aiba sansa la un copil din Romania.
Marinela