Adoptii internationale in Romania
Raspunsuri - Pagina 2
adivio spune:
Buna Marinela
Sorry, am fost plecata, dar multumita Lilianei ai primit raspunsul. Si eu ma gindisem tot la aceea sedere temporara de 6 luni in Ro de aceea pusesem problema actelor de identitate, ma gindeam ca un domiciliu stabil in Ro ar fi un punct in plus. Dar Liliana stie mult mai bine ce spune. Imi pare rau ca nu te pot ajuta mai mult.
Adivio&Ioana-nazdravana
mselseth spune:
Am sris mai inainte:
"Intrebarea mea, in 2007 cind Romania va deveni membru al Uniunei Europene, pentru tarile din cadrul EU, adoptia unui copil din Romania va fi considerata nationala sau internationala?"
Vreau sa explic pe indelete la ce ma dindesc. Cind Romania devine membra a EU in 2007, celelalte tari deja membre ale EU care au probleme sa satisfaca cererile de adoptii interne vor beneficia de adoptii din Romania, chiar daca Romania este inchisa pentru adoptii internationale. Se pare ca in cazul cind Romania se integreaza in EU, Germania, Franta, Italia, Spania, UK etc, vor avea drept de a adopta din Romania la fel ca un cetatean Roman.
Am gasit pe internet urmatorul paragraf care cred ca raspunde la intrebarea mea:
"The absurdity is that when Romania does actually join the EU then all EU citizens will have the same adoptions rights to Romanian children as Romanians do. Look at the new Constitution: One cannot discriminate on the basis of nationality."
care tradus:
"Ce este foarte absurd este ca in momentul cind Romania devine membru al EU, atunci toti cetatenii din EU vor avea aceleasi drepturi de adoptie la copiii din Romania pe care le au cetatenii Romanii. Vezi noua constitutie: Nu se poate discrimina pe motiv de nationalitate."
Nu am ajuns inca la partea cea mai interesanta. Daca Romania devine membra a EU, se implica faptul ca problema adoptiei a fost resolvata pentru ca adoptia este o conditie de a deveni membru. Deci ca atare adotiile internationale trebuiesc deschise.
Daca Romania nu devine membru a EU, adoptiile internationale vor fi deschise mai mult ca sigur. Deci nu am de asteptat decit 3 ani.
Asta daca aplic ratiunea cind vorbesc despre Romania.
Se poate intimpla ca Romania sa devina membra a EU, si in acelasi timp sa nu deschida adoptiile internationale. EU s-ar contrazice in cazul acesta. Vom trai si vom vedea.
Marinela
adivio spune:
quote:
Originally posted by mselseth
Se pare ca problema asta este mai complicata de cit am crezut eu la inceput.
Am inceput sa inteleg care este problema. Au avut sansa sa citesc mai mult despre acest subiect in presa Americana.
Oprirea adoptiilor internationale din Romania este raspunsul statului Roman la problema coruptiei in privinta adoptiilor internationale. Indirect, inseamna recunoasterea de catre guvernul Roman ca nu poate controla coruptia in system. Singurul lucru pe care il pot face in privinta coruptiei este de a interzice adoptiile internationale.
Ce sansa ar avea ca legea curenta sa se schimbe si s-a permita persoanelor cu cetatenie Romana de a adopta international?
M-am gindit asa:
- adoptia se va face direct la DPC sau la Comitetul Roman de Adoptii de catre familia adoptiva nu prin agentii de adoptie
- dosarul familiei adoptive trebuie autentificat
- dupa ce adoptia este declarata definitiva se pot cere dovezi despre cum s-a integrat copilul in familia adoptiva
Mi se pare usor procesul, dar ce este important este ca adoptia este directa nu prin intermediari.
Acum apare cea mai grea problema.
Familiile adoptive trebuie sa nu incerce sa corupa pe cei de la DPC/CRA. Pentru ca adoptia este un proces legal nu are nici un sens de a da mita. Daca procesul este avertizat ca atare, the EU nu poate spune ca Romania nu este in rindul tarilor civilizate.
Daca o persoana se zbate si afla care este procesul (ma refer ipotetic la "noua" lege care ar permite cetatenilor Romani sa adopte international) atunci cred ca merita sa aiba sansa la un copil din Romania.
Marinela
Marinela, pina sa se interzica adoptiile internationala procedura era tot cam asa, adica toate dosarele de adoptii internationale treceau obligatoriu prin C.R.A.. In plus orice adoptie ramasa definitiva prin hotarire judecatoreasca, implica si o monitorizare de 2 ani din partea statului. Deci astea oricum se faceau, ca sa numai spun de actele legalizate de la dosar inclusiv cerificatele medicale cu timbru. Problema e alta... sitemul. Acolo trebuie schimbat ceva, ca legea era clara si inainte.
Adivio&Ioana-nazdravana
adididi spune:
Draga adivio,problema nu este legata de sistem, deoarece legi bune au fost inca din 1997 si tot de atunci au existat acorduri cu toate statele in care plecau copii in adoptie internationala. Tot din 1997 adoptiile internationale au fost facute in conformitate cu conventiile internationale la care RO a fost semnatara. Problema este Dna NICHOLSON, care fiind raportor pentru Ro, nu mai are alta treaba. Daca ne uitam peste gard la vecini nostri bulgari v-om vedea cum se fac adoptii internationale la greu fara sa tina seama de nici un fel de acord international si in care copii sunt negociati de catre sefi de leagane (cine da mai mult il are) si cu toate acestea nu-i arata cu degetul nimeni.
O scrisoare ar fi bine de trimis la UE care a cerut aceste conditii pentru adoptiile din Romania.
Moni, mama lui adi & didi
ocebine spune:
problema nu este legata de sistem, deoarece legi bune au fost inca din 1997 si tot de atunci au existat acorduri cu toate statele in care plecau copii in adoptie internationala. Tot din 1997 adoptiile internationale au fost facute in conformitate cu conventiile internationale la care RO a fost semnatara. Problema este Dna NICHOLSON
Problema este ca oamenii din sistem sint corupti. Ce folos ca sistemul e bun cind cei care ar trebui sa fie in slujba copiilor sint doar in slujba buzunarului propriu? Ce folos ca pe hirtie arata in regula dar in realitate toate legile sint aruncate pe geam? Cine pierde? Vor pierde toti copiii care se chinuie prin orfelinate si se chinuie cei care isi doresc un copil mai presus de toate.
Credeti ca la guvernanti le pasa vre-un pic de cei abandonati? Credeti ca le asigura statul ceva mai bun? In slujba cui credeti ca este Dna Nicholson?
Anamaria mama la Nick (6)& Alex (3)
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/Nick+Dulce.jpg
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/Alex+telefon.jpg
mselseth spune:
Avidio, Moni, aveti amindoua dreptate. Eu am inceput sa inteleg care este problema pe parcurs, pentru ca la inceput am crezut ca nu este legea complecta.
In ultimele zile am citit mult pe acest subiect si am mai aflat ceva interesant.
Dupa cum a scris si Adina, guvernul Roman nu a vrut sa opreasca adoptiile internationale dar nu au avut cum sa iasa din incurcatura.
Ce am aflat este ca cei de la EU au pus ultimatum, fie ca guvernul Roman opreste coruptia, fie platesc banii (cred ca era vorba de 42 milioane de dolari) inapoi la EU (se pare ca EU le da bani la guvernul Roman sa resolve problema orfelinatelor). Cred ca guvernul Roman a folosit deja banii, deci nu a avut de ales. Iar in legatura cu oprirea coputiei, guvernul Roman nu poate garanta ca sistemul este curatat de coruptie, ca atare au oprit adoptiile internationale pina chipurile vor curata sistemul. Au ales calea cea mai usoara.
In acelasi timp cu toate problemele pe care le au cuplurile din EU in legatura cu adoptia interna, stoparea adoptiilor internationale in Romania le foloseste lor cind Romania intra in EU. EU isi protejeaza interesele, pentru ca adoptiile internationale deschid portile celor din SUA, Canada, etc, mai multa competitie pentru statele din EU.
Cel putin asa gindesc eu in momentul de fata. Sper ca sa nu fie adevarat.
Pentru public, bineinteles ca guvernul Roman va explica situatia despre adoptii ca o conditie de a intra in EU, si probabil este adevarat partial, dar nu este exact tot adevarul. Cum opinia publica din Romania este foarte nerabdatoare de a intra in EU, au scos basma curata.
Mona, deja am trimis un email la Dna Emma Nicholson. Daca imi trimite raspuns va voi informa. Si eu am avut aceasi idee de a incerca sa rationez cu ea, in special ca se pare ca este interesata de binele copiilor.
Deasemenea o sa ma interez despre situatia Bulgariei. Ce stiu deocamdata este ca Bulgaria ca si Romania este pe punct sa devina membra a EU in 2007. Cu diferenta ca Bulgaria a trecut toate hopurile. Pentru Bulgaria este sigur, pentru Romania au indeplinit 26 dir 31 de capitole.
Multumesc pentru toate raspunsurile,
Marinela
mselseth spune:
Se pare ca sint ceva vesti bune in legatura cu addotiile internationale din Romania.
"Pierre Moscovici is the new EU Parliament Rapporteur for Romania ..."
Romania are un nou raportor din partea parlamentului EU.
Ce se poate face de acum inainte?
Sugestii sint binevenite.
Marinela
AC spune:
Noi avem o fetita si ne-am mai dori un pui. Teoretic si primul copil a fost o minune. Incurajati, mai speram una si nu a fost sa fie.
Stiam de la bun inceput de toate acestea si ne-am zis mereu ca vom adopta un copil cand vom avea ce sa-i oferim. Acum am avea ce si nu mai avem posibilitatea.
Daca ne adunam mai multe putem sa depunem petitii la EU, dar eu nu cred in aceasta solutie. Birocratia EU si "printupurile" prostilor care traiesc bine si habar n-au de mizeria la care ii condamna pe saracii copilasi...
Suna oribil ca unii copii au fost abuzati, maltratati sau chiar omorati pentru organe.... dar la sange rece, cati dintre copii care raman in .ro si nu sunt adoptati vor avea o soarta mai buna? Cati disperati nu vor cauta strada si se vor pierde fara urma acolo?
In fapt planul nostru e simplu. Eu nu mi-am schimbat cetatenia dupa a sotului, am inca buletin si adresa in tara. Venim in . ro, ne deschidem o firma de import-export si inaintam actele. Mama va face permanenta, noi vom veni si pleca ca sa nu ne pierdem job-urile. Fac vizita maine, luam avionul si venim. Vor fi mii de dolari/euro care ar merita o destinatie mai buna. Vor fi atentii la cei care trebuie sa inchida ochii, alte mii care vor curge. Dar stim o familie care a reusit si dupa un an si jumatate in care erau sa-si piarda totul... au castigat o minune mica si rasfatata, iar minunea i-a castigat pe ei.
Anne-Sarah si mamica sa Andreea
mselseth spune:
Buna Anne-Sarah,
Din emailul tau am inteles ca pleci miine in Romania.
Iti doresc mult suces. Te rog sa ne tii la current.
As vrea sa corespondez cu tine daca se poate.
Eu locuiesc in Minnesota, pentru ca m-am mutat la sotul meu.
Din ce stat esti in SUA?
Parintii mei locuiesc in Bucuresti.
Sint de acord ca petitiile dureaza mult, dar cred ca ar trebui incercat si aceasta ruta.
P.S.:
Dupa cum m-am asteptat, nu am primit nici un raspuns la emailul meu din partea Doamnei Nicholson. Dar eu nu ma descurajez usor. Este doar un inceput pentru mine. As vrea in viitor sa pun mesajul pe forum ca sa avem mai multe persoane posibillitatea de a-l corecta.
Cind am trimis mesajul la Dna. Nicolson, un fost atit de pornita pe aceasta cauza ca nu am putut dormi pina nu am facut ceva.
Numai bine,
Marinela
AC spune:
Marinela,
scuze m-am exprimat prost. Ideea era daca vin maine, vom merge maine.
Faza in care suntem este ca am depus actele in Bucuresti. Le-am depus imediat dupa ce am pierdut sarcina in aceasta vara. Le aveam relativpregatite, dar tot a mai trebuit sa modificam ceva in ultima clipa. Sotul meu va veni in sfarsitul lui septembrie in .ro ca sa verificam toate actele de firma inca o data cu un avocat.
Suntem in State, NY de putin timp (al meu de doi ani si eu cu inreruperi) si nu stiu de vom ramane. Si acum ma vantur. Din multe motive probabil nu vom ramane... , desi nu voi uita niciodata ca vecinii mei, batranei americani get-beget, cand am revenit in State dupa ce fusem niste luni bune in Europa.. mi-au spus "Welcome back home!" si m-au batut pe spate. Nimeni nu mi-a zis asta pana atunci.
Anne-Sarah si mamica sa Andreea