EU pe tobogan la vale

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citat din mesajul lui Lali

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus

Asigurarile bancilor si a guvernelor pentru garantarea economiiilor nu prea au acoperire in realitate.
Citat:
www.capital.ro/detalii-articole/stiri/criza-depozitelor-prima-unda-de-soc-s-a-transmis-deja-din-cipru-in-romania-180065.html" target="_blank">Capital
Īn prezent, Fondul de Garantare a Depozitelor īn Sistemul Bancar (FGDSB) dispune de 150 milioane de lei pentru a garanta depozite totale de peste 144 miliarde de lei (depuneri mai mici de 100.000 de euro per persoana la o singura banca). Schema de garantare ar trebui sa ofere protectie pentru circa 45,7% din depozitele totale atrase de bancile romānesti. Mijloacele actuale al Fondului s-ar consuma īn cazul falimentului unei singure banci de dimensiuni mai mari, dar sumele disponibile pot fi suplimentate īn caz de nevoie.
....
Romānilor care au depus, īnsa, bani la banci din Cipru - īn total 100 milioane de euro - nimeni nu le poate triansmite mesaje de linistire. Cei care au bani la Laiki īti pot pierde aproape integral banii, iar daca vor mai recupera ceva va trebuie sa astepte cātiva ani. Daca au ales Bank of Cyprus, pierderea va fi mai mica, dar vor suporta si ei restrictii la retragere.
...
100 mil. euro este valoarea depozitelor constituite īn bancile din Cipru de romāni - persoane fizice si firme





Nici un fel de asigurari sau fonduri de asigurare nu pot despagubi in acelasi timp, 100%, toate riscurile asigurate.

Exista un scenariu pesimist caruia ii pot face fata, dar nu in caz de crah total.

La o garantie cu un raportul de 1/1000 nu pot face fata nici la o perioada "agitata", daramite al una cu "turbulente".
Iti dai seama daca se lanseaza un zvon ca, cel despre laptele contaminat sau carnea de cal, ce efect are asupra bancilor?

www.mediafax.ro/economic/bank-of-cyprus-inchide-temporar-sucursala-din-romania-bancomatele-raman-functionale-10703828" target="_blank">Bank of Cyprus īnchide temporar sucursala din Romānia. Bancomatele ramān functionale

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Sistemul bancar este un rau necesar, nu ai cum sa scapi de el. Nu prea ai unde sa stochezi banii daca apare zvonul ca "se prabusesc bancile una dupa alta". Scoti banii si ii bagi in altceva. Daca toata lumea scoate banii si incepe alergatul dupa produse (ca doar n-or fi nebuni sa-si cumpere seifuri si sa si le incastreze in case toti), evident ai inflatie si se duc monezile-n cap pana ajunge masa monetara echivalenta cu economia reala.

Parerea mea este ca viitoarea valuta forte a lumii o va reprezenta energia si resursele, in toate formele existente. Dar cum nu ai cum sa stochezi mii de megawati in camara si nici cum sa detii minereu in dormitor, batalia se va duce pentru acele propietati ce se pot converti in energie si resurse, inclusiv in pamant agricol de exemplu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui Andries
Parerea mea este ca viitoarea valuta forte a lumii o va reprezenta energia si resursele, in toate formele existente.

Pe masura ce resursele vor deveni mai rare, acestea vor fi nationalizate. Deci pica si asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Edip spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Citat:
citat din mesajul lui Andries
Parerea mea este ca viitoarea valuta forte a lumii o va reprezenta energia si resursele, in toate formele existente.

Pe masura ce resursele vor deveni mai rare, acestea vor fi nationalizate. Deci pica si asta.


asa poate fi si cu actiuni in firme private, case, pamant ... doar avem exemplul din 1948 din Europa,nu?
ca sa nu mai zic de nationalizarea lui Stolojan ca nu e cu mult in urma...



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Resursele subterane oricum sunt nationalizate apriori. Poti avea doar licenta de explorare & exploatare cu o redeventa mai mica sau mai mare. Este imposibil sa le exploatezi altfel, pentru ca in general guvernele sunt ineficiente si incapabile sa mobilizeze fluxuri de capital mari pentru a transforma un potential zacamant intr-o afacere profitabila; ca sa nu mai vorbim de incapacitatea guvernelor de a mentine angajati valorosi. O alta problema este ca in general ciclul de investitie pentru resurse subterane este de 10-12 ani, nici nu guvern nu poate sustine 12 ani un program (pentru ca pur si simplu va fi dat jos, va pierde alegerile, etc). Deci varianta asta cu nationalizarea si "noi nu ne vindem tara" pica din start. Ori nu exploatezi si lasi resursele neatinse, ori exploatezi si atunci ai face bine sa concesionezi unor profesionisti capabili sa dezvolte atat verticala cat si industrii pe orizontala pe un ciclu de investitii cat mai lung.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

De exemplu Cipru: rusii s-au oferit sa ii ajute cash contra drepturilor asupra rezervelor de gaz din aceasta tara (platforma din apele lor teritoriale) din fericire pentru ei cipriotii s-au opus. Se va evapora "paradisul fiscal", vor disparea niste depozite, bani si afaceri mai mult sau mai putin speculative, dar pe long term inca au cu ce sa negocieze.

Ca sa nu mai spun ca rusii oricum nu aveau nici o intentie de a explora/exploata/dezvolta ci pur si simplu doreau sa mai blocheze cu o licenta pe zeci de ani inca un potential zacamant pentru a-si putea vinde ei mai bine gazul propriu.

Cum e si la noi mult zgomot pentru nimic cu gazele de sist... evident ca nu vom exploata prea curand asa ceva, dar e bine sa stii ca ai optiunea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Enza spune:

Buna ziua, tuturor!
Doar azi am reusit sa citesc ce s-a mai postat la acest topic.

In privinta veniturilor, sunt de parere ca cei care reusesc sa economiseasca 100-150 mii euro in Europa, se pot considera fericiti.
Banuiesc ca in afara acelei sume au si cel putin un apartament, plus altele. Nu am nimic impotriva lor atata timp cat veniturile au fost obtinute pe cai cinstite.
Ceea ce am vrut sa spun este insa, ca unui simplu angajat, nu-i este posibil sa economiseasca suma respectiva. Iar eu ma refer la oamenii de rand, nu la manageri.
Ca asistent social in Germania cu siguranta nu se castiga 100 000 euro/an. Acesta fiind salariul brut, nu net.
Cand mai platesti si rate pentru imobil, lucrurile se schimba cu atat mai mult.

Am si eu cunostinte in Canada, iar in urma cu cativa ani am discutat preturile la imobile.
In München pe un apartament de trei camere (70 mp) se plateau atunci cca. 180 000/euro. Cu aceeasi suma, dar in dolari canadieni se putea cumpara o casa in apropiere de Vancouver, situata pe un teren de 2000 mp.
Intre timp preturile la imobile au luat-o razna aici, un apartament nou de trei camere ajungand sa coste 600 000 euro.

In ceea ce priveste imobilele in Romania, doar in orasele mari se pot cere sume substantiale, mai ales pe case. Nu este insa o situatie generalizata.
Tot o cunostinta din Vancouver spera sa vand un apartament in jud. Alba, iar cu banii incasati sa-si poata cumpara acolo ceva, respectiv suma sa reprezinte capitalul de start in finantarea unui imobil.
Luand in calcul devalorizarea imobilelor, dar si piata suprasaturata a vanzarilor in zona, daca va obtine 20 000 euro, se va putea considera fericita.
Ce va putea face cu acea suma in Vancouver, in conditiile in care o multime de asiatici au invadat piata imobiliara, urmarea fiind cresterea substantiala a preturilor.

In privinta exploatarii gazelor de sist, am primit urmatorul link:
http://exclusivtm.ro/buzias-statiune-exploatare-gaze-de-sist-timis-cutremure-banat/%5c

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Ascultator fidel: - Stimata redactie, care este taxa pentru a putea deveni cetatean al Republicii Cipru?
Radio Erevan Nicosia: - www.hotnews.ro/stiri-international-14620516-cipru-strainii-care-pierdut-peste-3-milioane-euro-pot-primi-cetatenie.htm" target="_blank">3 milioane de euro.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desprecopii spune:

Incredibil ...
si totusi inainte de asta, pentru a deveni brusc cetatean al Ciprului, trebuia sa ai 10 milioane in banca. Deci, stacheta s-a coborat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamica11 spune:

Nu este "incredibil".Este o oferta buna, foarte avantajoasam, o adevarata ocazie data doar de situatia de criza.

Daca sunteti in situatia asta nu ezitati:)

Cetatenia nu este sigura bineinteles nici macar asa, se spune clar : "pot aplica pentru cetatenia cipriota" si nu se spune " li se va da cetatenia cipriota" insa punerea dosarului fara etapele cerute de lege (probabil vor pregati vreo ordonanta pe timp limitat in care vor accepta exceptiile astea)este un pas important.
Oricum, dosarele vor fi cercetate in functie de legea existenta deja deci probabil procentul celor al caror raspuns va fi afirmativ nu va fi foarte mare daca intr-adevar banii au fost facuti pe piata neagra(gri) sau daca de exemplu exista persoane cu probleme in tara de origine.

Mergi la inceput