Cum sa evitam televizorul si calculatorul?

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mina spune:

Savvy, cand a venit vremea Vizigotului sa scrie pe pereti, i-am limitat aria de actiune la faianta din bucatarie si baie. Nu i-am interzis specific sa scrie pe peretii dati cu zugraveala, insa am facut tot ce-am putut sa considere faianta mai atragatoare : am desenat impreuna cu el, i-am dat de inteles ca daca deseneaza acolo avantajul e ca poate sta cu mine la bucatarie, etc. Mie imi place tare sa bucataresc si practic baiatul a crescut, la randul lui, considerand agreabil sa petrecem timp impreuna pe la bucatarie.

Cat despre tv si calculator....adevarul este ca cu cat mai putin, cu atat mai bine. Nici deloc nu e bine, ca dupa aia cand da cu nasul de ele, s-ar putea sa fie mai rau.

La noi tv-ul a folosit, mult timp, doar pt vazut dvd-uri cu desene. La care ne uitam si noi cu placere. Inca ne mai poti gasi in we ghemuiti toti 3 in patura, vazand a 11-a oara Finding Nemo. Dupa 4-5 ani a inceput sa se uite si pe canalele de desene animate. Insa supravegheat de urechea agera a maica-sii si manevrat in asa fel incat timpul petrecut cu ochii in ecran sa fie cat mai scurt. A avut (si inca are) seriale preferate de desene animate, si mi se pare normal sa fie asa, in felul asta s-a dovedit selectiv. Adevarul este ca eu nu-s absolut deloc fan tv, ma uit (cel mult) juma de ora seara ca sa mi se faca somn.

Cu calculatorul am fost mai drastica. Pana anul trecut calculatoarele erau STRICT pt lucrat (prin natura joburilor si eu si sotul lucram uneori si acasa). Deci e de munca, nu de distractie. De vreun an l-am mai lasat sa joace pe cartoonnetwork.ro, dar nu are acces liber la calculator, joaca pe lapt meu, daca e liber. Iar daca "nu e liber" sau ii spun ca e obosit si trebuie sa menajeze ochii, n-avem absolut niciun fel de discutii.
Avem tableta in casa dar e a lui taica-su. Copilul are acces la ea, supravegheat, insa, spre lauda lui, o foloseste doar ca sa vada filmulete cu Stan si Bran, Chaplin sau Mr Bean.

Per total, in general ajuta sa aiba un program variat si "incarcat". A intrat de la 2 ani la gradi, a fost (co)interesat de toate activitatile optionale, ii place tenisul de camp si acum a ajuns de are antrenamente aproape zilnic si prefera oricand o iesire in parc sau la padure cu bunicii decat sa stea la tv sau calculator.

Toate astea se fac in timp si nu prea exista reteta universala. Incearca sa-ti propui, pt inceput, sa ignori pur si simplu tv-ul si calculatorul. Nu exista, nu le dai drumul, ca si cum nu le-ai avea. Chiar daca le aveti in casa, daca nu le vede deschise si nu va vede pe voi interesati de ele, va creste considerand ca sunt niste accesorii, utile ocazional, dar nu indispensabile. Nu trebuie interzise, doar ignorate cat mai mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Citat:
citat din mesajul lui Androix

Asta cu "totul cu masura" e cea mai mare prostie si minciuna pe care ne-o servim singuri!!! Pur si simplu unele lucruri (Wii), in unele case (a mea) ar trebui sa nu existe DELOC. Sunt copii care nu stiu ce e aia masura: o ora, 5 minute sau o zi si-o noapte pentru ei e acelasi lucru.
Si a doua mare minciuna e aia ca daca ii dai de doate atunci nu tanjeste dupa ele si se plictiseste si renunta singur. E foarte adevarat: se plictiseste de telefon, dar vrea tableta. Pe urma ii trece de tableta si vrea laptop, ii trece si de asta mai urcati o treapta, Dumnezeu stie ce mai apare pe piata. Te trezesti ca nu iese din casa cu lunile si doarme cu capul pe tastatura. Dar va fi foarte abil in a folosi toate aceste device-uri!

Cum evitam televizorul si calculatorul concret? Pai, le evitam pur si simplu. Ce e asa complicat? Ori faci program cu masura care ti se pare tie potrivita si poate sa iasa bine, sau se poate lasa cu circ de fiecare data cand se incheie programul.


Am vrut sa dau dezacord, insa m-am razgandit. Nu e nici prostie nici minciuna. Copilul nu are masura, parintele are.
Parintele e autoritatea, parintele trebuie sa se impuna. Nu copilul.

Nu vad de ce parintele trebuie sa renunte la gadgeturile astea care-i fac viata frumoasa in loc sa invete copilul sa-i respecte dorintele si sa-si respecte obligatiile.

Nu vad de ce copilul sa nu aiba aceste gadgeturi atata timp cat parintele e responsabil cu cantitatea, timpul si spatiul?

Sa le fie frica, oare parintilor de ei insisi? De faptul ca vor inchide ochii la masura in favoarea relaxarii?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Bineinteles ca parintele strica, el vrea sa se relaxeze si inchide ochii. Asta daca nu e total incapabil sa educe copilul cu privire la respectarea dorintelor si a obligatiilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saskia spune:

Eu nu inteleg prea bine cum vine asta.

Sunt lucruri pe care noi ca adulti le facem, prerogativul varstei si care ei nu au voie sa le faca. Daca eu beau cafea trebuie sa ma duc in baie sa o beau sa nu vada copilul.

Eu lucrez pe laptop si telefon de acasa. Ai mei baieti nu au tableta (nu le e necesar nici macar la scoala, bine olandezii astia saracii au tabla digitala, etc, dar sunt mai inapoiati asa) nu au televizor in camera, nu au calculator. Avem unul in camera de zi care e folosit la diferite teme sau proiecte, rar, nu in fiecare zi (iarasi nu e necesar).

Televizor avem doar unul singur si nici ala nu e folosit pentru prostii de emisiuni gen: vocea olandei, ix factor si alte balarii ci pentru stiri, eu ma uit la stiri dimineata, inclusiv alea financiare si baietii isi mai pun cate un film pe dvd sau se joaca wii in weekend, niciodata in timpul saptamanii.

Dar nu stiu cand aveti voi atata timp de uitat la tv, scuze ma refer la copiii mai maricei, ca noi nu avem.

Cand ai mei erau mici, le mai puneam Bambi sau Aristocats sau Cars mai tarziu , dar nu tin si n-am tinut niciodata televizorul deschis in continuu cum am vazut uneori in Romania, mi se pare poluare fonica, vizuala, cum vreti voi. Si le ocupam timpul cu de toate. Aveau o masuta mica de la ikea, din aceea Lak foarte ieftina si ii lasam cu plastilina, acuarele, cu cuburi de lemn (p-astea le mai am chiar) cu orez si paste sa se joace de-a bucatarii. Cu tot ce vroiau ei. Si nici nu mi-a parut rau cand am schimbat vreo 3 mase ca se facusera varza, ca doar erau ieftine, mai ieftine decat curentul electric del-as fi consumata decat daca lasam copiii fixati in fata calculatorului.

La noi cand era vreme urata afara, aveam o bicicleta d-aia pentru copilasi mici fara roti si ii lasam cu ea in casa. Aveam asa: cort instalat in mijlocul sufrageriei. Balansoar de plastic de vreo 10 euro, micut, tren cu sine insirat prin toata casa si multe altele. Nici atunci nu simteam cum trece timpul si ziua.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Cred ca o discutie generalizata nu e chiar cel mai bun lucru. Daca pentru un bebelus televizorul nu are rost (de calculator sau tablete ce sa mai zicem), pentru un copil putin mai mare s-ar putea sa reprezinte modul de a isi face temele. Ori nu te poti apuca in clasa a 3-a sa ii arati pc-ul. Deja la varsta la care temele presupun cautari pe net si realizarea unui document in word cam trebuie sa se descurce cu mose-ul.
De aici incepe "masura" pe care fiecare parinte o aplica. Unii au unitatea (de masura) mai mare, altii mai mica...dar in final cam pe la clasa a3-a, maxim a 4-a trebuie sa se descurce sa faca un proiect pe calculator. Exista si varianta doar sa caute informatiile pe calculator (sau sa i le cauti tu) si el sa le scrie de mana, dar in clasa a5-a cand va avea de facut un proiect de pe o zi pe alta si va invata dupamiaza...nu are cine sa-l mai ajute. Asta e realitatea strict scolara. Nu ma refer aici la jocuri. Jocurile au partea lor buna ca ii invata cu mouse-ul, invata chiar si engleza mult mai rapid ca de la orice profesor.
Partea de "instruire" prin jocuri va tine tot de unitatea de masura a parintilor. Aici dacea cineva un exemplu cu cafeaua (sau vinul :) Nu bei in fata copilului? Daca un copil isi va vedea parintele butonand jocuri va vrea si el. Daca il va vedea lucrand - va intelege ca e un instrument de munca. In plus, daca timpul copilului e ocupat cu tot felul de activitati nu mai are timp de pc. E cel mai bine asa. Nu e interzis, dar nu simtim nevoia lui.
Astazi de dimineata copilul meu nu s-a simtit ok si nu l-am dus la scoala. A dormit putin mai mult dupa ce l-am doftoricit si...desi nu are activitati de iesit afara sau sprtive a preferat sa se joace cu lego. A fost alegerea lui, nimic impus. Nu i-atrebuit nici la tv, nici la pc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cricor spune:

Pentru mamele/tatii de copii mai mari, de varsta scolara: Voi aveti limita /zi la PC? cat este?

La noi este 1 ora (inclusiv in weekend). Copilul insa imi tot spune ca marea majoritate a colegilor lui au minim 2 ore, sau nelimitat din momentul cand au terminat lectiile....el se simte nedreptatit :). Eu credeam ca exagereaza, dar citind pe aici..incep sa cred ca are dreptate.

Pe mine ma bate gandul sa-i scop PC-ul complet si sa-l las doar in weekend. :).

Si asa e cum spune Androix..copii nu au limita, se joaca la nesfarsit, mai ales jocurile noi. Iar la scoala parca e concurs..care cati dragoni si-a mai facut, care ce-a mai construit, ce insule au mai cucerit...

Edit: al meu e cls a 5a.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Baietii mei nu intra pe calculator/tableta in timpul saptamanii (cand este scoala). Fac exceptie proiectele pentru scoala sau cautatul cuvintelor la engleza. In timpul saptamanii nu prea au timp. Daca chiar au 10 minute si ma roaga frumos...le mai las telefonul meu .
In weekend, doar dupa ce au terminat toate temele, tata scoate tabletele la vedere. Daca i-am lasa...ar sta non stop pe ele, dar cum baietii au si in weekend activitati sportive nu prea au mult timp. Spre exemplu in weekendul asta au intrat doar sambata pe jocuri. Iar jocurile nu sunt violente. Acum sunt pasionati de Mindecraft si mai au o chestie pe care o hranesc, o spala...
Cel mare (clasa a4-a) are colegi care stau seara pe facebook, isi scriu, am inteles ca o colega are deja si blog...Cred ca ar vrea si al meu dar nu prea indrazneste sa ceara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ingridnen spune:

Al meu are perioade... de ex. acum se joaca foarte mult cu diverse figurine de la Lego, prin decembrie a avut vreo 2 saptamani "mania" tabletei, TV-ul depinde, uneori mai mult, alteori mai putin. Eu in week-end ma culc dupa-amiaza (incerc sa mai recuperez) si atunci el se uita le televizor, cu sonorul dat la minim...deci vreo 2 ore sigur. Pe laptop nu a mai pus mana de saptamani, insa uneori ar juca ore intregi, daca l-as lasa.

Ingrid si Cristi 10 ani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aqai spune:

Zic si eu ca odata ce cresc - hoarda mea are 5 & 7 ani au nevoie sa aiba acces si sa invete sa foloseasca tehnologia. chiar si la scoala au computer lab.

la computer nu le contorizez timpul, fiindca se pare ca am facut ceva bine acolo de aproape ne rugam de ei sa ma joace ceva. husbandul le da jocuri de strategie si logica pt varsta lor si adevarul e ca de cele mai multe ori stau toti 3 si joaca impreuna. (PC or tableta) la tableta se mai aventureaza ei singuri la chestii razboinice gen angry birds sau niste chestii de pilotat avioane. dar cel mai des sunt folosite cand sunt in masina pe drum.

pe laptop cel mare isi face parte din teme - citit si teste pe cartuliile citite, plus ce mai face el extra proiecte. tot online facem si matematica sau logica, plus ca se stie ce tot ce nu stim gasim cu google :) inclusiv cum sa facem barcute de hartie sau solnite, ca uitasem...




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Fii-mea nu avea voie la calculator in timpul saptmanii. Exceptie faceau zilele cand avea proiecte.

Pana asta-toamna PC_ul a stat la noi in dormitor. Acu' la 15 ani il are la ea in camera. Sta zilnic cate o ora-doua.

A avut niste jocuri de care devenise dependenta, insa am intervenit si s-a rezolvat.

Nu se uita la televizor decat rareori.

Mergi la inceput