Viata in Germania si Elvetia - cap. 85
Raspunsuri - Pagina 4
tumpi spune:
Alina, eu am facut 5 ani de latina, dar pe bune ca nu m-a atras deloc.Am avut un coleg care a dat si bacul la latina,dealtfel singurul din liceu care a dat bacul la latina
Din cei 5 ani cat am facut cei 4 de liceu au fost un "calvar" cand venea perioada tezei.Dar mie nu mi-a placut ca dovada ca nu mai stiu nimic dupa atatia ani de cand am terminat liceul
E buna pentru cei care mai departe merg pe medicina sau drept sau chiar filologie.
CT spune:
Citat: |
citat din mesajul lui aschiutza Nu mi-a placut si pace (manualele erau stupide, nu-i asa?). |
Nu stiu in ce masura erau stupide manualele, multe erau bazate pe comunism, desigur (ca cine naiba ar mai fi invatat cuvantul Landwirtschaftliche Produktionsgenossenschaft?), insa din experienta mea conteaza foarte mult proful. Nu cred ca manualul de engleza era mai stupid decat ala de germana, insa la germana am avut o profa cu suflet, care m-a facut sa indragesc limba. Profa la engleza din primii doi ani era sasoaica, dar drept sa spun, nu imi mai amintesc de orele ei. Ce imi amintesc insa sunt orele de engleza din urmatorii doi ani, deci anul 3 si 4 de studiu, cand am avut asa un prof tampit ca am ajuns sa urasc engleza. Venea in clasa, ne punea sa rezolvam ceva teme din carte, si el statea si citea ziarul in timpul ala.
Manualul "tau" de latina a fost si al meu, doar ca eu ieri pe fuga nu am reusit sa gasesc fisier pdf.
aschiutza spune:
Christa, pe pagina aia sunt si alte manuale de pe vremea comunismului si pina la perioada manualelor alternative.
Ai dreptate ca proful era cel mai important. Dar eu imi aduc aminte ca la franceza aveam texte greoaie de literatura in timp ce conversatia pe teme banale de zi cu zi lipsea. In schimb cartea de franceza de anii 3-4 era ideala pt batai cu carti in pauza .
Panseluta spune:
salutare dragelor,
am ramas in urma cu cititul, recuperez eu altadata.
Acum am intrat rapid doar sa dau o informatie, poate utila pt unele. Dupa multe analize si cugetari ne-am luat Autositz si suntem foarte multumiti de el. Este acest model:
http://www.amazon.de/gp/product/B00606058A/ref=oh_details_o03_s00_i00?ie=UTF8&psc=1
Sanatate tuturor si numai bine
Marcia03 spune:
Latina am facut doar in cl.a-8a, aveam acelasi prof ca la romana. Daca erai bun la romana, aveai 10 la latina. Nu mi-a placut limba deloc, mi s-a parut fara sens, poate si unde erau numai texte. Atat imi amintesc.
Eu am facut engleza si franceza, din generala si pana am terminat facultatea (adica 12-13 ani). Profii nu ne-au ajutat ft mult la invatarea limbilor. Liceul l-am facut la la mate-fizica (profil informatica), deci nu se punea accent pe limbi straine. In '91 am fost insa in Belgia pt 2 luni (tata a lucrat acolo o perioada) si asa am inceput sa vorbesc franceza ft bine (am dat bac-ul la franceza). In facultate (am terminat ASE-ul) am avut o profa super buna la engleza, care ne-a predat gramatica de la a la z, era ft exigenta, dar mi-a prins ft bine; cu ajutorul ei m-am perfectionat la engleza. Cand am inceput munca, am lucrat la un moment dat la o firma de export mobila, acolo am invatat engleza comerciala. Dupa am ajuns la Renault, unde vorbeam franceza. Germana nu stiam boaba, am invatat-o dupa ce l-am cunoscut pe al meu. Mai nou invat spaniola, asa ca un hobby (pt mine si pt a putea scoate doua vorbe cand mergem in vacanta...iubim tarile din Caraibe si America Latina) asta de aproape 2 ani (am luat-o de la zero, chiar daca inteleg tot ce se vorbeste, telenovelele spaniole de pe vremurile tineretii sunt de vina). Pot spune ca am fost anti-talent la limbi straine, dar cu timpul au inceput sa-mi placa si sa le vorbesc cu placere. Germana mi s-a parut a naibii de grea la inceput, dar dupa ce am invatat gramatica (asta singura, timp de 6 luni, cate 3-4 ore zilnic), a inceput sa-mi placa, iar acum a devenit a doua limba materna. Elvetiana insa cred ca nu o voi vorbi niciodata, mi se pare aiurea sa stalcesc cuvintele in halul in care o fac elvetienii. La servici vorbesc engleza si germana, franceza mai rar.
Fiica-mea nu e fan al limbilor straine (ii place ft mult matematica), dar engleza o vorbeste cu accent britanic. La anul vor incepe aici studiul francezei; sa vedem ce iese, daca i se pare usoara sau nu. Ea insa vrea sa se face medic veterinar, deci ii va tb latina; o voi anunta
XIO spune:
Deeeci....
am sunat la primarie si tanti de la telefon m-a intrebat intr-o germana cu accent rusesc ca ce face prietenul meu. Am spus ca invata germana. A intrebat cine plateste pt asta. am spus ca eu. M-a intrebat daca eu lucrez, am zis ca da, unde locuieste el, am spus ca cu mine, ce bani are, am spus ca avem cont comun.
Si mi-a zis sa ii dus personal biometriches Passbild pt amandoi .
Ce este chestia asta?
Si am aflat ca nici eu nu sunt inregistrata la ei desi antiile de la spital au spus ca ma inregistreaza. Asa ca merg luni cu copie dupa Approbationul meu, copie dupa contractul cu spitalul, copie dupa ultimele 3 salarii bla bla bla.
Si mi-a zis ca trebuie sa aducem actele si sa semnez si eu ca eu muncesc si castig bani pt ca altel nu poate sa stea (prietenul meu) aici.
Am intrebat azi la Barmer si mi-au spus ca nu poate sa fie asigurat cu mine, doar daca suntem casatoriti.... acum ma uit pe linkurile date de voi, va multumesc mult!
dyanira spune:
Xio si eu stiu ca nu poate fi coasiguratul tau!Si da e obligatoriu sa te inregistrezi la primarie si sa il inregistrezi si pe el!
In alta ordine de idei am si eu o intrebare cand incep gradinitele?Si in ce perioada e vacanta de vara???
Miriluta spune:
Citat: |
citat din mesajul lui dyanira In alta ordine de idei am si eu o intrebare cand incep gradinitele?Si in ce perioada e vacanta de vara??? |
Depinde de land. Uite aici link cu vacantele din 2013 in toate landurile.
http://www.schulferien.org/Schulferien_nach_Jahren/2013/schulferien_2013.html
XIO spune:
suntem anmelduiti la primaria de aici, discutia cu tanti aceea cred ca era pt partea de asiurari si ce facem noi in Germania...imi scapa acum denumirea.
A, pt partea de steuer.
Amonar spune:
Fetele, ati dat cumva in chirie vreun imobil, adica al vostru? Nu stiu cum e mai bine sa facem, sa facem tot noi singuri sau sa lasam un makelar sa faca asta pt noi.
Am avut pe cineva de la immobilien azi si ne cere un provizion in valoare de 2 x chiria kalt; pe care trebuie sa il platim noi. Mi se pare putin cam mult si asa nu vom mai avea noi siguranta aceea de 2 x chiria, in caz ca avem probleme cu chiriasii. In schimb, ei pun accentul pe verificarea clientului, il purifica la salar, il suna pe fostul propietar, ii cer nu stiu ce fisa de buna purtare nu stiu unde si il cauta sa vada daca are datorii pe undeva. Credeti ca putem face si singuri chestia asta?