Acel "Fir-ar..."!
Raspunsuri - Pagina 5
Aqai spune:
Pentru ca tu ceri de la canalul TV mai mult decat dai. ceri lui neica nenea audienta sa pastreze inocenta copilului tau, dar tu nu o faci.
Nu mai injura la volan, blocheaza tv-ul selecteaza desenele si pe baza de limbaj si actiune si la nevoie lasa originalul in engleza daca ti se pare mai civilizat limbajul. Noi aproape 3 ani de zile, de cand le-am dat acces la filme/ desene si pana au invatat sa vorbeasca engleza, au fost doar in engleza din aceleasi motive de traducere, dar am stat cu ei si le-am tradus noi.
daca nu vorbesti engleza nu-i bai, aici multi mi-au spus ca ai lor copii au invatat engleza privind singuri la tv in engleza exclusiv.
si dupa ce faci toate astea, nu numai ca ar fi corect demersul tau, dar partea cea mai tare e ca nu te va mai interesa si vei avea o problema mai putin
viziunea mea
dana vio spune:
Eu nu cred ca poti tine copilul sub clopot, tot va auzi undeva/candva expresiile de genul asta si e mai bine sa fie avizat si sa nu se amuze sau sa le repete.
Sunt si alte expresii la fel de deranjante in desenele animate. In "Alba ca zapada..." Morocanosul ii spune lui Mutulica prostanacule de cateva ori. Alex a repetat asta o vreme si nu reuseam sa-mi dau seama de unde a prins-o. Ce-am facut? Nimic. E o faza, o sa-i treaca. Ca si atunci cand am scapat eu o p... si a repetat-o o sapt. Ma faceam ca n-o aud sau ca n-ar fi ceva deosebit, asa ca a terminat si cu asta.
Alexandra Maria
14.12.2007
anya spune:
Atentie, copiii cam de pe la 5 ani incep sa stie literele. Veti merge cu ei pe strada si vor vedea diverse chestii scrise pe poti peretii. Sa le spuneti sa va intrebe tot ce nu stiu, inainte sa citeasca cu glas sonor. Am vazut un copilas inocent care era foarte incantat ca a stiut sa citeasca pe un gard cuvantul M u i e. Biata mama nu stia cum sa-l tempereze ca deja juma' de strada se hlizea. La fel cand vor incepe scoala. Pe/prin banci sunt scrise diverse. Spuneti-le sa va intrebe tot ce nu stiu, inainte sa foloseasca.
Dupa o astfel de discutie cu copiii mei, cel care era atunci la gradinita vine si ma intreaba ce e "alba-neagra". Ii spusese un coleg de gradi si nu stia daca asta e o prostie sau nu. Probabil ca din tonalitae se prinsese el ca era ceva ciudat, nu doar niste culori. I-am explicat ca e un joc prn care unii oameni ii pacales pe altii si le fura banii. A fost suficient la vremea respectiva.
JuliaSM spune:
Nu e vorba de tinut sub clopot, insa 'dusmanul' ( limbajul, desenele violente, tot ce nu ne-ar placea sa se prinda sau sa dauneze copilului) nu trebuie sa fie insider, nu ar trebui tolerat, trecut cu vederea in spatiul familiei si prezentat drept ceva bun si normal. Cel putin asa vad eu lucrurile, ce e in interior formeaza si ofera repere, poate fi luat drept referinta,de bun, credibil si valabil.
cristoiu spune:
B.nica, ai pus o intrebare si vad ca nu ti-a raspuns nimeni pina acum. Eu din copilaria mea imi amintesc cu mare drag de desenele animate cu Tom si Jerry, cu Donald, cu Chipa and Dale, cu Woody Woodpecker - pe care le iubeam si le iubesc in continuare. Ah si ala cu iepurele si lupul, alea rusesti. Si de Stan si Bran imi aduc aminte cu placere si uite ca nu am ajuns nici bully, nici violenta, iar limbajul meu este cit se poate de civilizat. Desenele din ziua de azi mi se par atit de insipide, inodore si incolore incit nu le suport. Fii-mea se uita la aceleasi filme clasice Disney la care ma uitam si eu, tot Chip si Dale, tot Donald, tot Tom si Jerry. Si copilul meu nu vorbeste urit, nu e violent si are un simt al umorului sanatos.
Michelle, shut (ca o usa?) sau shoot? Nu de alta, dar orice copil stie ca shoot este de fapt shit camuflat la fel ca "gee" care este un Jesus camuflat.
Ah si daca e vorba de de-astea, eu am o problema mult mai grea decit un fir-ar super nevinovat. Fii-mea ii povestea lui taica-su intr-o seara ca mama zice tot timpul "fuck". Eu, socata, pentru ca efectiv nu vorbesc asa, in nici-un caz in preajma ei ... Ei bine, ma auzise ca vorbeam in romana, si vorbesc cam zilnic la telefon si auzise ca "fac si dreg ...". Si ii explica lui taica-su ca avem voie sa zicem fuck, ca uite, mama tot timpul spune. Na ... Ce fac acuma cu facul asta?
JuliaSM spune:
Nu stiu sa raspund la intrebarea asta, dar apropo de fuck, sa povestesc ceva.
Eram la cumparaturi, in zona frigiderelor, acum ceva timp. Sotului ii pica ochii pe o caserola cu tiramisu, ii suradea o prajitura, iar eu, care am repulsie fata de dulciuri de-astea en gross, care trec ca prajituri proaspete, ii zic 'Fac eu! nu nu cumpara, blablabla...'. El mai zice ceva, eu iarasi 'Las-o ca fac eu acasa proaspata si stiu ce bag in ea etc etc'...si o tineam una si buna cu dresul si facutul.
La un moment dat, imi zice el sa ma mai teperez cu atat 'fac eu', ca se uita lumea ciudat la mine, masurandu-ma din cap pana in picioare: femeie serioasa, cu copchil bebelus in brate si inca vreunul, doi in si pe langa carucior, nu ziceai ca m-as putea produce verbal astfel, la prima vedere, injurandu-l pe om ziua-n amiaza mare in magazin...
Lali spune:
Dar de ce nu le spuneti copiilor adevarul ?
Pana la urma este absolut aiurea sa-i tii sub un clopot de sticla care se va sparge la un moment dat cu zgomot mare in capul lor.
Eu incerc sa iau lucrurile asa cum sunt de mult, nu de azi, de ieri. Copilul meu stie ca exista pe lumea asta cuvinte frumoase si urate si ca noi alegem ce folosim si ce nu. Ca exista expresii care nu sunt politicoase, nu neaparat cuvinte urate si ca ele caracterizeaza persoana care le foloseste. Si, la fel, fiecare alege ce cuvinte si expresii foloseste. Sigur, daca vreun desen animat sau film incalca maximul suportabil de catre noi, sau ceea consider eu ca e prea mult pentru copil, acel post nu va mai exista in grila, sau schimbam canalul, dupa explicatie.
Nu sunt de acord cu contactul repetat si cu obisnuinta de a dracui sau injura in general, cu atat mai mult in preajma copiilor si nu ma feresc sa fac observatie celor care abuzeaza (inclusiv bunicilor).
Dar nici nu voi sari cu un pas inaintea mediului care transmite injuraturi. Important mi se pare sa-i insuflu copilului notiunile corecte si modul de reactie pe care eu il consider OK fata de limbajul dur sau obscen.
Cristoiu, nu stiu ce varsta are copilul tau, dar eu i-as explica ca in limba romana fac inseamna altceva si e folosit in mod curent, fara vreo legatura cu exprimarea frustrarii, a supararii. Crezi ca nu ar intelege ?
cristoiu spune:
Ei, ba da, evident ca intelege, i-am explicat si doar intelege si romana chiar daca nu prea vorbeste. dar ziceam si eu ... Na ca am de-a face cu limbaj licentios in trei limbi si ca mica asa cum e, chiar de nu ne aude pe noi acasa, tot stie ca fuck nu e ok, adica a recunoscut ca e un cuvint aparte si il justifica.
Si eu cred ca nu ii putem feri de mediul inconjurator, putem doar explica ce e cu expresiile respective si de ce nu ne place sa le auzim/folosim. Oricum la virsta adolescentei vor injura ca la usa cortului ca asa e cool, dar uitindu-ma la mine ... Pot zice ca e doar o faza si trece si ea
Rufus spune:
Mi se pare usor exagerata problema, insa nu comentez mai mult, pentru ca e o problema de perceptie a fiecaruia.
Dar n-am inteles si asta chiar intreb: cu Tom si Jerry care-i baiul?
Rufus, Tora si iadele