Swiss chard?
Cum o gatiti sau consumati cruda? Caut retete gustoase... nu prea imi place, dar am gasit de cumparat organica si tare bine arata plus ii f. "sanatoasa".
Am calit-o cu usturoi si la sfasit zeama de lamaie si am amestecat-o cu pilaf. Nimeni din casa nu s-a aratat entuziasmat, asa ca vreau si alte combinatii, daca aveti.
Si o poza cu ea pentru ca nu-i cunosc denumirea in romana:
http://static.ddmcdn.com/gif/swiss-chard-image-1.jpg
Raspunsuri
caress spune:
E un fel de spanac, incearca sa il faci clasic,romaneste, si sa il mancati cu oua ochiuri.Daca e f fraged si tanar, merge si crud,facut salata
Mik spune:
In franceza se cheama blette.
Frunzele enorme se separa in 2 : partea verde care se gaseste precum spanacul si tija sau partea alba care se fierbe si se acompaniza de sos béchamel.
Acasa copii "tolereaza" asa ceva, eu ador pur si simplu.
Ginger00 spune:
In italiana bietola.
Sunt frunze de sfecla.
Aici se mananca fierte si apoi cu putin ulei de masline(mie i-mi plac daca pun si muuult ardei iute)
crista-s spune:
Poti face si sarmalute cu partea verde a frunzei, oparita dar nu fiarta ca sa nu se inmoaie prea mult ( eu am facut sarmalute cu peste, am incercat sa le fac si cu cus cus dar nu mi-a iesit manevra pentru ca am avut frunze prea mici insa combinatia era excelenta).
Frunzele verzi sau si cu tulpina dar sa fie mai tinere ( ca un spanac mai mare) pe aici se folosesc ca umplutura la placinta cu "buruieni" tipica de Paste ( cauta pe net torta pasqualina) sa zicem ca seamana cu o placinta cu spanac .
Din tulpinile alea mai groase dar sa fie mai groase decit cele din poza ta, aici sunt foarte groase si carnoase pe care le cureti si le oparesti putin apoi le tai ca pe cartofii pai si le prajesti .. or sa semene cu niste cartofi prajiti .
Poti face chiftele ( cum se fac si cu alte zarzavaturi) fierte, racite, mixate adaugi opu si apoi pesmet pina se face o compozitie ca cea de chiftele sau in loc de pesmet adaugi piine inmuiata si stoarsa sau chiar cartof fiert, sare etc ... dai prin faina sau pesmet si prajesti in ulei sau la cuptor.
Cum cea care se gaseste in zona mea arata ca in poza asta
http://www.solofornelli.it/wp-content/uploads/2010/01/Bietole_erbette_coste.gif
din tulpina ei se mai fac si snitele ( fiarta si apoi trecuta prin faina, ou si pesmet ) sau fiarta, pui peste o bucata de sunca si/sau brinza stil cascaval acoperi cu alta tulpina fiarta, impreuna ca un sandvis le treci prin faina, ou si pesmet si le prajesti ca pe un snitel umplut.
Fiarta o poti pune intr-o salata calda sau rece impreuna cu boabe de naut fiert, putin ulei, sare si zeama de lamiie.
Se face si supa cu frunzele astea de sfecla. Cu sau fara rosii, cu diverse cereale (orz, orez ..) sau numai ea si un cartof sau ce mai vrei tu ca o supa de zarzavat.
Se face sos la o mincare de burta tipica in Toscana. Fiarta, scursa si taiata bucati mai mari sau mai mici, adaugat usturoi ( intreg , il arunci dupa ce isi lasa gustul)si ulei o adaugi peste burta fiarta taiata bucatele, adaugi rosie sau nu adaugi dupa gust, sare si piper.. Modul asta de a o pregati se numeste "in zimino" si este traditional in Toscana si in Liguria . In loc de burta poti pune peste fiert ( cod din acela sarat dar si proaspat ) sau sepie sau chiar naut fiert . Cu nautul se potriveste fiarte bine :-) dar merge si cu fasole uscata.
De curind am auzit ca in Spania se pun tulpinile astea mai groase in borcan la murat, n-am mincat deci nu iti pot recomanda. Insa tot ce am scris mai sus eu am gatit, mie imi plac frunzele astea mai mult decit spanacul, sunt dulci.
dianama spune:
Eu o fac in rulada de ou,cu felii de branza topita sunculita fff subtire si ierburile astea fierte......iese super
principe spune:
cand este proaspata eu doar o inabus cu putin unt sau ulei de masline,nu o fierb,si in functie de cu ce o servesc ai pun lamaie ,otet balsamic sau simpla fara adaosuri.
fac tortilla cu coditele sau le pun la ciorba.
cu frunzele cand se palesc fac sarmale fara sa oparesc frunzele...preferatele copiilor mei si sotului.
fac piftelute cu carne tocata,grau maruntit si le umplu cu frunze calite cu ceapa .
acelga se numeste aici.
principe spune:
crista-s abia dupa ce am scris am citit toate mesajele ...sunt curioasa cum faci tulpinile prajite.
si eu ca si tine savurez mai bine aceste frunze decat spanacul.aici spanacul are gust de iarba pe cand acestea sunt atat de gustoase.
cand faci sarmalute nu este nevoie sa oparesti frunzele.lasa le de seara pana dimineata afara din frigider,cat sa se ofileasca ....
crista-s spune:
Principe mersi de sfat, o sa le las si eu sa se paleasca putin. Insa nu stiu exact care este tipul de planta care se gaseste la tine, aici pot sa gasesc de 2 feluri:
- ca cea din poza pusa de ML, deci un fel de spanac mai mare cu cozi/tulpini groase numai cit degetul mic de la mina si din astea pot face sarmale ( si o sa ma iau dupa sfatul tau).
- sau cum sunt dele din poza pusa de mine mai sus ( link( au o frunza groasa care este chiar crocanta, se rupe foarte usor , parca se taie singura, trebuie fiarta ca altfel nu este deloc maleabila. Acest tip de frunze de sflecta ( se numesc coste ) au tulpina forte groasa si carnoasa, alba si lata de vreo 4 chiar si 5 cm si groasa de cca 1 cm .
Reteta de tulpini prajite :
Tulpinile spalate si fierte pina cind intra o scobitoare in ele sau chiar mai al dente le taiem in bucati de 6-8 cm si apoi fiecare butata o taiem in lungime ca pe niste betisoare, ca pe cartofii pai . (asta daca avem tulpini foarte groase si carnoase,celelate ca in poza lui ML le taiem numai in bucati la lungimea dorita si evident le fierbem daca nu cumva sunt foarte fragede ).
Trecem tulpinile asa umede prin faina sau pesmet, le scuturam putin intr-o strecuratoare sau in ciurul de cernut faina si le punem la prajit in ulei. Cind sunt prajite, aurii si crocante le scoatem pe hirtie absorbanta si le saram dupa gust.
Iti recomand sa le cauti pe cele cu tulpina groasa, alba si carnoasa ca-s cele potrivite pentru reteta asta ca si pentru cea de snitele .
Tot asa oparite sau chiar fierte depinde cum va place, sa simtiti mai crocant sau mai putin - merg trase in aluat ca de clatite ( fain cu apa minerala sau cu bere ) si apoi prajite.
scarmanus spune:
Aici sunt foarte apreciate frunzele si se manaca in principiu simplu, oparite, cu ulei de masline, sare si lamaie, se mai pun tot asa intr-un fel de mancare care se chema "louvi" care este de fapt fasolea black-eyed beans proaspata (fiarta, ulei si lamaie) si se mai foloseste in loc de spanac in tartele cu feta. Am o reteta de tarta de asta, daca o vrei dai strigare :)
principe spune:
Crista,si aici se gasesc amandoua soiurile.eu cumpar mai mult pe cel cu frunze mari si tulpina alba....amandoua tipurile de frunze sunt mai maleabile dupa ce se ofilesc.Am uitat sa scriu ca tot in aceste foi fierb si bollos...malai prefiert de polenta instantanea amestecat cu sunca presata,ardei rosu ,masline,framantat cu zeama de supa...le leg si le fierb in supa...sunt o delicatete.
multumesc ptru reteta prajita.