Copii legati de paturi, ce se intampla in Romania?
Raspunsuri - Pagina 7
Victoria_mami spune:
Citat: |
citat din mesajul lui magdalena67 eu sunt total de acord cu tine, ca drept dovada si eu am stat cu sotul meu zi si noapte si am dormit pe un scaun, dar sunt spitale unde nu poti sta sau sunt bolnavi internati fara insotitor. stoian |
Pai tocmai aici e problema: ca nu te lasa. E ok sa nu te lase la un adult, dar sa nu te lase sa stai cu prorpiul copil in spital mi se pare cruzime.
lucialu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui magdalena67 Pentru ca nu sunt conditii in spital ca parintii sa poata sta alaturi de copii lor , nu cred ca putem condamna personalul sanitar din sectie. Nu este decizia lor si nu sta nici in puterile lor sa schimbe asta. Dar va intreb, oare cate dintre noi ar incerca macar pentru cateva ore sa isi ia responsabilitatea singura sau impreuna cu o alta persoana sa ingrijeasca 20-30 copii raspanditi in 4-5 saloane? Care dintre noi ar accepta ca si-a dus copilul la spital pentru o oarecare boala si il ia de acolo cu capul spart sau doamne fereste mai rau? Eu am fost in situatia de a sta cu sotul internata in spital cu accident vascular, la 8-10 saloane cate erau pe palier pe timp de noapte erau o infirmiera si o asistenta. Ce pot face 2 persoane la atatie bolnavi? Si chiar nu le-am vazut dormind sau stand la cafea. stoian |
asta se intampla si pt ca, se accepta sa se munceasca in astfel de conditii. Ori, pana nu se ia atitudine, sa ceara ei, personalul medical, deblocarea posturilor, sa iasa in strada, sa Nu Mai Accepte, sa spuna bolnavilor, apartinatorilor, opiniei publice, noi asa nu! fiti cu noi!...vor mai fi intamplari cu copii legati si cu copii arsi, maternitatea Giulesti. Si eu am fost cu o infirmiera pe etaj si o asistenta, care raspundeau de toate mamele operate, etaj de cezriene, si de sala de operatii Bani se strang, sa fim seriosi, se platesc sume grele pt asigurari, dar se pierd in mainile acelora care decid bugetul.
Inca o chestie, uitasem. Depinde si de cine conduce spitalul. La mamici nu era personal, insa erau deschisi spre a accepta apartinatori, nu turma, cate unul, de obicei soti. Stiau ca ne ajuta cu multe, asa ca ii lasau. Asistenta si infirmera erau organizate la sange, ca sa faca turele obligatorii, iar apoi, se puneau la dispozitie dupa nevoi, de control etc. Insa la copii, aveam 2 asistente, o infirmiera, permanent erau acolo. Si la copii, cu toata saracia spitalelor, erau conditii decente si curatenie. Si se ocupau de ei, si de mame, pompa de firma, profesionala pt ajutatul mamelor, frumos
Amenajasera niste saloane private, faceau ceva banuti si de acolo...
Victoria_mami spune:
Eu cred ca daca fiecare parinte al carui copil e internat in spital face cerere la directorul spitalului sa i se permita sa ramana cu copilul si in acelasi timp refuza sa plece, intr-un final, nu o sa poata scoate 30-40 de parinti afara si o sa accepte. Eu cred ca problema e si ca parintii pleaca ptr. ca li se cere sa plece. Cu sufletul rupt si cu capul plecat, fac ce li se spune.
Victoria_mami spune:
Vreau sa mai spun ce eu nu inteleg si pace: adica: nu lasa parintii dornici sa ramana in spital cu copilul, si a doua zi explica aceluiasi parinte ca (,) copilul ii e legat ca nu are cine sa aiba grija de copil! Sincer, eu nu inteleg. Pai, daca nu ai personal sa aiba grija de copii, lasa, frate, parintii sa ramana langa copii sa aiba grija de ei. Pe mine ma... nici nu stiu ce sa zic, ma innebunesc chestiile astea legate de copii bolnavi; dupa ce ca trec prin cine stie ce proceduri medicale, au dureri, sunt speriati, nici nu au parintii langa ei.
michelle-usa spune:
nici eu nu pot intelege cum e posibil ca parintii sa acepte copiii lor bolnavi sa fie legati de pat si ei dati pe usa afara....doar ca "asa se face"
pt un copil bolnav e critic sa simta prezenta si dragostea unui parinte. cum sa-l lasi bolnav si singur si legat de pat???
Doamne daca pot intelege mentalitatea asta! nu e vorba doar de decizia spitalului, dar acceptarea din partea parintilor ma lasa fara cuvinte.
michelle
Madanic spune:
Spitalele din Romania iau decizii aiurea dictate de saracia lucie care caracterizeaza sistemul sanitar romanesc. Este normal ca pacientul sa aiba vizitatori, sau pe cineva internat cu el asta chiar si la adulti.
La copii e o tampenie crunta sa nu lasi parintele sa se interneze cu copilul, cu atat mai mult cu cat stii ca nu ai personal sa ai grija de ei.
Daca parintelui respectiv i se ofera pat si mancare e normal sa se perceapa o taxa pentru asta (oricat de sarac ar fii parintele, este un serviciu care trebuie platit). Daca e vorba de un caz social si parintele nu isi permite aici trebuie sa intervina un ONG, sau poate chiar biserica, si sa plateasca suma care ar acoperii internarea parintelui alaturi de copil.
Baietelul meu a avut doua internari pana a facut un an. Din fericire pentru mine au fost intr-un spital american (Seattle Children's). Prima oara la 2 luni (o saptamana)si a doua oara la 6(noua zile). Am fost vizitata de fiecare data de voluntarii unei organizatii de aici din Seattle care m-au intrebat daca nu am nevoie de ajutor sa acopar costurile spitalizarii, daca are cine sa-mi aduca schimburi, daca am nevoie de asistentul social.
La a doua internare copilul nu putea sa respire ca lumea si nu dormeam de grija ca-i bipaia alarma si eram un zombi. Nu plecam de langa el nici sa mananc, medicul i-a alertat si am avut pe cineva langa copil sa pot sa merg sa-mi iau mancare, si sa dorm cateva ore. Tot ei au adus asistentul social sa-mi dea scrisoare pentru compania aeriana la care aveam cumparate bilete pentru Romania, ca nu aveam cum sa calatorim fiind in spital. In ambele dati pe patut era o paturica lucrata de mana de voluntari pe care o luai acasa dupa ce plecai.
Organizatia asta nu era de biserica, unii dintre membri nu erau nici macar crestini. Unii oameni doneaza timpul personal, altii doneaza bani in lipsa timpului dar rezultatul este extraodinar.
Se poate si in Romania, numai uitati-va la subiectul despre Desert_Rose, important este sa se raspandeasca.
Victoria_mami spune:
Madanic, la noi dupa cum probabil stii, spitalizarea e gratuita. Dar si aici veneau voluntari, stateau cu Victoria sa ies sa ii cumpar ei mancare (pe aia din spital nici nu a gustat-o, nu a vrut-o). Victoria a primit fete de perne (2) sa fie camera mai vesela, si un quilt (nu-s sigura ca l-am scris corect), facut de voluntari, la ei acasa, cu materialele lor. Plus, de cate ori o intepau ii aduceau 'treat box' sa isi aleaga o jucarie. Oricum, se pare ca, bottom line e ca noi (ma rog, eu) sunt pe langa subiect, Romania nu e Canada si clar nici America...
Madanic spune:
As vrea eu sa fiu pe langa subiect complet, dar din pacate stiu bine de tot cum e in spitalele romanesti pentru un copil. Imi aduc aminte bine cum se dau acele (material biohazard)la copii sa se joace (cei mai mari), sau cum e sa fii dusa la radiografie pe picioarele tale si "admonestata" ca ai murdarit podeaua cand ai varsat (chiar daca esti mai mult moarta decat vie). Imi aduc aminte cand mi-au dat o pilula albastra si am dormit o zi jumatate, m-am trezit si sora-mea care era si ea internata cu mine plangea isteric (e mai mica decat mine)ca nu stia de ce nu ma trezeam si nu-i zicea nimeni nimic. Stiu si cum e sa stai legat de o perfuzii si sa te chinui sa nu faci pe tine ca nu vine nici naiba sa-ti dea o plosca, si ulterior sa te si faca albie de porci ca ti-ai miscat acul si acum ai mana cat casa si hematom.
Din fericire cei care nu or sa aiba habar de subiectul asta sunt copii mei si ii multumesc lui Dumnezeu in fiecare zi pentru asta.
Oamenii trebuie sa inteleaga ca e dreptul lor sa fie tratati omeneste, e dreptul lor sa ceara o schimbare. Si trebuie sa inteleaga ca daca nu se revolta toti odata nu pot face nimic.
Victoria_mami spune:
Madanic, uite un citat care mi s-a spus de catre Cora la alt subiect:
"Asadar se compara mere cu pere, asa cum am vazut c-ai scris si la topicul despre copiii legati. Da, toate bune si frumoase, insa Romania nu e Canada si nici nu va fi in viitorul apropiat, asa ca hai sa stam putin stramb si sa judecam drept."
Deci, vorbesc tampenii, dupa parerea Corei, ca doar Ro nu e Ca si eu compar mere cu pere; de parca copiii din Canada au mai multe drepturi decat cei din Ro. De fapt, le sunt respectate drepturile celor din Ca. de parca copiii din ro nu sufera ca si cei de aici sau de oriunde. Compar un copil cu un alt copil, toti sunt la fel, nu sunt unii mere altii pere. Sunt toti copii care au nevoie de parinti langa ei cand sufera (mai ales) si e dreptul lor sa fie consolati de parinti, in loc sa fie legati de pat si parintii trimisi acasa.
magdalena67 spune:
Copii sunt copii oriunde ar fi , unde ar sta. Legile sunt proaste si oricat am incerca sa le schimbam se pare ca ne lovim de un zid. Se spunea pe aici ca trebuie schimbat sistemul si pentru asta cadrele medicale ar trebui sa se revolte, sa faca greve si mai stiu eu ce. E usor de spus dar se pare ca mai greu de realizat pentru ca s-au vazut destule cazuri in care cineva da scanteia dar ramane sa se lupte cu focul pentru ca ceilalti se fac ca nu vad , nu aud. Nu suntem uniti, nu ne vedem interesul, vorbim pe la colturi dar cand e cazul sa facem ceva ne ascundem dupa perdea.