Viatza in Germania is Elvetzia- cap 83
Raspunsuri - Pagina 5
cristoiu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui the_andreea Aschiuta , .Daca o Tagesmutter e asa scumpa (stiu ca se plateste in functie de salar),ma gandesc ca,totusi, la 3 copii o bona se duce tot cam in aceeasi bani pentru cateva ore pe zi(de aceea nu am facut diferenta intre bona si babysitter).Eu as prefera ca cei mici sa vina direct acasa la pranz.Nu stiu...doar fac research si presupuneri .Pt bona/babysitter,as prefera o firma,dar nu stiu daca se practica. Si poate fac si eu confuzie legat de Tagesmutter,e pt toata ziua sau doar pt dupa amiaza, dupa orele de scoala?Ca eu am intalnit ambele variante tot citind diverse informatii. Multumesc de raspuns |
Tagesmutter nu e musai foarte scumpa. Insa e greu sa gasesti una buna si pina dai de ea esti gata sa ii platesti greutatea ei in aur. Eu am dat si peste tagesmutter care pretindea 7 euro pe ora, dar si peste una pe care am luat-o, care voia doar minimumul din listele alea de la familienamt, doar 3.5 euro pe ora. Si a fost o minunata, am ramas prietene buna, Ariana o adora. Doar ca Tagesmutter nu vone la tine acasa, duci tu copiii la ea, unde mai are inca alti copii. Cred ca e si mai greu sa gasesti una care sa iti ia copiii doar citeva ore dupa scoala. Si pe urma copiii chiar mai dorm dupa scoala? A mea nu o mai prind nici dupa gradinita, desi era obisnuita cu somnul la prinz, acum refuza. In fine, pentru ce vrei tu cauta o bona, la 3 copii oricum iesi la fel sau chiar mai ieftin decit cu tagesmuttr, unde platesti pe cap de copil. Sau au pair, daca ai loc in casa.
Ah, sau mai e asociatia aia cu bunici de inchiriat, stie cineva cum ii zice? Si aia ar fi o solutie. Eu as cauta si in vecini, poate gasesti pe cineva sa faca asta la negru, niste batrinei care nu au ce face toata ziua. Insa iar, cu mare grija la alegerea lor, mie imi e foarte greu sa am incredere intr-un strain cu copiii mei.
In ce oras te muti?
dyanira spune:
Mianda noua ne-au spus ca daca sotul are contract legal de munac nu trebuie sa treaca 6 luni de la anmeldung pt a aplica pt alocatie.O putem face oricand.Si ca primi retroactiv din momentul inceperi contractului de munca al sotului...La noi e mai simplu ca datele coincid noi am venit toti impreuna si am facut anmeldung la Primarie in aceiasi zi.
Cu programul eu voi opta pt inceput pt mini job tocmaii pt a putea sta cu copilul dupa masa sper sa gasesc ceva de genul.
La scoala pana la ce ora stau??Exista after school la clasele mici??
cristoiu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui dyanira Mianda noua ne-au spus ca daca sotul are contract legal de munac nu trebuie sa treaca 6 luni de la anmeldung pt a aplica pt alocatie.O putem face oricand.Si ca primi retroactiv din momentul inceperi contractului de munca al sotului...La noi e mai simplu ca datele coincid noi am venit toti impreuna si am facut anmeldung la Primarie in aceiasi zi. Cu programul eu voi opta pt inceput pt mini job tocmaii pt a putea sta cu copilul dupa masa sper sa gasesc ceva de genul. La scoala pana la ce ora stau??Exista after school la clasele mici?? |
Depinde de scoala. La gesamtschule termina la 4 pm. Altfel exista Hort, e afterschool, dar in general greu de gasit loc. Dar nu descuraja, pune copiii pe liste de asteptare, nu se stie niciodata.
aschiutza spune:
Cristoiu, la noi nu sunt asa de ieftine, ba sunt si mai scumpe de 600 de euro. Si la noi in oras nu se plateste in functie de salariu la Tagesmutter, doar la cresa / gradinita.
La baby-sitter ai dreptate cu plata, sunt numai 260 de euro (cred ca mi-a ramas in cap suma in DM de pe vremuri ;) ), in schimb baba nu prea poti sa o iei, ca virsta e maxim de 25-26 de ani. http://www.arbeitsagentur.de/zentraler-Content/Veroeffentlichungen/Merkblatt-Sammlung/MB-ZAV-Au-pair-bei-dt-Gastfamilien.pdf
Eu nu as sfatui pe nimeni sa ia pe cineva la munca la negru. Pina la urma esti la mina lui si daca nu te intelegi bine, poate sa te reclame. La fel si vecinii sau cine stie ce binevoitori. In plus mi-i se pare exploatare: acel om nu are pe perioada aia plati la pensie si la somaj.
Andreea, exista crese si gradinite cu program prelungit, nu v-ar ajunge programul ca sa nu mai aveti nevoie de bona? Aici de obicei babysitter e student / scolar, deci nu are experienta unei adevarate bone.
the_andreea spune:
Crisotiu , multumesc .Din pacate,daca piticii nu dorm o ora la pranz,seara nu ne mai intelegem cu ei.Iar in contract sunt trecute niste clauzeeee,de inca nu mi-am revenit din soc si parca nu as mai vrea un stres in plus.In Nuremberg.Interesant cu bunicii de inchiriat.
Andreea mami de Theona (27.08.2002) ,Casian (18.06.2008) si Aris (14.07.2010)
joe spune:
Buna ziua tuturor!
sunt ani de cand nu am mai postat pe forum, dar acum vin cu o rugaminte pentru fetele din Muenchen si imprejurimi si anume:
- Am nevoie pentru marti pana in pranz de 2 oameni care sa ajute la caratul a 5 pachete de mobila la et. 3 (casa cu lift, daca e necesar sa o ia pe scari sunt fix 32 de trepte).
Am tot sunat la firme de Umzug din zona - inca astept raspuns si desi mi se pare improbabil sa fie asa de ocupati inainte de Craciun, am spus sa nu tin toate ouale intr-un cos si sa intreb si aici.
Eu locuiesc in Frankfurt si aici cunosc o firma mica, cu preturi foarte decente - dar Muenchen imi e total strain si nici nu cunosc pe nimeni.
De-aia m-am gandit ca numai "women power" ma poate ajuta - si atunci asta e locul potrivit sa intreb.
In caz ca stiti deci vreo firma mica sau oameni interesati, dati-mi va rog un semn.
Multumiri mii! :)
dyanira spune:
Unde gasesc bancomate in afara de sediul bancilor de unde pot retrage numerar sambata???
Aici nu am vazut la intrarea in magazine cum sunt in Ro...si am nevoei maine sa scot ceva bani...
aschiutza spune:
Dyanira, bancile au partea cu bancomate deschise si in timpul weekendurilor. Da la bancomate din magazine sa fii f atenta, unele nu apartin de banca ta si iti iau si 7 euro ca taxa .
dyanira spune:
Aschiutza merci
Eu scot de pe un card Mastercard in euro emis de BRD Romania si am inteles ca e acelasi comision indiferent de bancomatul pe care il aleg aici.
susse spune:
Buna seara,
Am si eu o intrebare - am un termin in ianuarie pentru implantaturi pentru dinti.
A facut asa cineva de pe aici, imi puteti impartasi din experien#355;a voastra, va rog?
E vorba de mai mult decat unul, si vor fi doua termine in total (unul pentru partea de jos, si unul pentru partea de sus). Nu am reusit sa imi fac timp sa citesc pe forumuri despre implantaturi multiple, si despre cāt de vanata, umflata etc poti fi, si m-am gāndit poate gasesc aici ceva raspunsuri (poate chiar si de specialitate).
O seara buna!