concursuri, portofolii, chestii

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui aschiutza
de ex in Constanta se dadeau spectre IR la clasa a 12-a la judeteana de chimie

Inca un pic si-o sa le dea o ecuatie de-a lui Schrodinger spre rezolvare la olimpiada.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loryi1974 spune:

Stiu cum era treaba la judetene, am trecut pe acolo; cand profu meu, tanar saracu, s-a prins cum sta treaba s-a zbatut sa faca rost de sustinere si am ajuns mai departe. El era prin primii ani de invatamant si credea inca in corectitudine deplina bla bla bla, eu pierdusem cu un an inainte la mustata calificarea. L-am reintalnit de curand, amarat si deziluzionat.:(( . Nu era un om pentru aceste meleaguri.

Abramburica face ce a facut dintotdeauna, se strecoara dand impresia ca face ceva, de fapt distruge tot. E numai lapte si miere, promite ca ia masuri tra la la, dar lucrurile nu evolueaza.

Ca tot sunt pe aici, sa povestesc despre Comper.
Sunt doua culegeri din care se da la prima etapa. Invatatorul poate sa aleaga: face exercitiile pe cinstite inainte cu clasa sau le spune direct raspunsurile. Asta se desfasoara chiar in clasele unde invata copiii si sunt supravegheati de invatator. Rezulta un calup de 100 pe scoli, se vede clar unde s-a copiat. In etapa a doua, subiectele sunt diferite de culegeri, in aceasta etapa un invatator corect lasa sa se faca diferenta intre cine stie si cine nu. Dar, surpriza, in primii 100 care se califica la ultima etapa sunt cam 10-15 din unele scoli si cate un amarat doi scapati din scolile corecte.
Etapa finala.100 de participanti: se ia un calculator sau se aduce un laptop, fiecare cu ce poate, se aseaza copilul in fata lui si se baga parola. Problemele in sine sunt ok, dar la fel, depinde de cel care este langa copil, daca este corect sau nu. E posibil sa cada siteul, orice e posibil.:)))
Organizatorii zic ca nu copiaza nimeni. Eu am auzit ca sunt parinti, god unde am ajuns, care isi fac un cont de mentor(parca asa se cheama) si trag subiectele inainte. Acestea se pare ca apar cu o zi inainte, ca sa aiba timp trisorii sa isi aranjeze treaba. Se mai poate intampla si situatia cand invatatoarea sa nu stie raspunsul corect si sa vezi o clasa intreaga cu 96 sau 97 in loc de 100.
Acest concurs cica e gratuit, dar trebuie sa cumperi culegerile

Acum toate concursurile sunt in plin proces de extindere catre clasa intai.
Privind in urma, pentru ca fiica-mea a concurat intotdeauna corect, pe noi ne-au ajutat, la un moment dat vine si un moment al adevarului si se vad copiii cu adevarat buni. Dar, in timp se acumuleaza frustrari cand vezi ca aia care se numesc organizatori nu isi asuma niciun fel de responsabilitate si se fac ca totul e ok cand nu este.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dorsilia spune:

hello

despre concursuri...la scoala la noi se participa la Smart si la Canguras. Al meu e mic, clasa a II-a acum. Anul trecut a venit acasa si mi-a spus sa-i dau bani in penar ca el se duce la concursurile de care le=a zis doamna. S-a inscris la romana si la mate la Smart si la Canguras. Nu stiam nici eu mare lucru despre concursurile astea insa m-am gandit ca desi mic e ok pt el sa se antreneze, in clasa I la:

- sa reuseasca sa fie atent la explicatiile invatatoarei, ca sa inteleaga cerinta exercitiului si sa rezolve ce are de rezolvat
- sa reuseasca sa se concentreze la a lucra intr-un mediu diferit de cel al clasei proprii, sa inteleaga notiunea timpului si capacitatea de a parcurge sarcinile intr-o unitate anume de timp
- sa reuseasca sa isi completeze o grila de concurs singur, sa invete ce inseamna o grila de concurs

pentru clasa a II-a s-a inscris pe langa romana si mate si la cultura generala pentru ca i s-a parut interesant. Acum l-am lasat, desi am discutat mai intens despre necesitatea participarii la chiar toate probele, adica am incercat sa franez putin in locul lui argumentand ca e necesar sa se antreneze daca vrea chiar sa si obtina rezultate si asta inseamna putina munca in plus in afara de temele zilnice. Smart-ul nu e neaparat greu, dar e putin peste media a ce se cere la scoala, mai ales la mate. A zis ca e de acord sa se antreneze. Am ridicat din umeri si l-am lasat desi personal consider ca ii era suficient sa se inscrie la mate daca chiar vroia sa mearga la ceva, sau la cultura generala, oricum nu l-am indemnat sa mearga la toate 3. Nici nu m-am opus cu vehementa cand am vazut ca insista sa se inscrie la toate. Asta insa il va invata ce inseamna "munca in plus". Si se va antrena sa isi citeasca singur cerintele exercitiilor, sa se gandeasca si sa rezolve singur totul fara sa ceara lamuriri.

Acum...am mai auzit si eu ca cel putin in clasele mici se fac mishmashuri, la anumite scoli, si ca unii parinti mana in mana cu invatatorii isi scot copiii cu 100 % subiecte rezolvate corect pe grilele de concurs. Asta nu am putut verifica, nu m-a interesat personal, i-am explicat lu asta micu al meu ca nu se surpa lumea daca greseste si nu ia premiu, desi daca e atent e perfect capabil sa faca greseli minime sau chiar deloc. I-am spus ca in viata sunt oameni care fura de mici si fura si cand vor fi mari. El sa-si vada de calea lui si sa incerce sa obtina rezultate bune pe merit. I-a fost de folos mereu sa discut cu el cam despre orice e bun si rau in lumea asta. Nu vreau sa creasca cu ideea ca lumea e perfect buna, roz si toti sunt cinstiti. Trebuie sa aiba un dram de precautie in el, nu sa fie doar credul si usor de manevrat.
Sa revin...eu una nu vad beneficiul in chestia asta: sa iti scoti copilul cu orice pret finalist la un concurs. STIU ca sunt mame ce "picheteaza" pe langa usa clasei unde se da concursul si dupa ce copiii ies din sala ele intra si se uita cu invatatorul pe grila copilului din dotare, sa vada ce si cum a facut. Nu mi se pare fair -play. Locul mamei nu e la usa clasei unde se da un examen sau concurs. Locul mamei nu e langa invatatoare sa i citeasca copilului grila si eventual s=o completeze pe ici pe colo prin punctele esentiale. Rolul mamei e sa-si invete copilul sa fie cinstit si sa isi incerce fortele la modul corect alaturi de ceilalti participanti la concurs, sa isi accepte copilasul asa cum este, sa nu-si forteze norocul, sa nu-si fure caciula. Si rolul invatatorului e sa nu se lase angrenat in asa ceva fie ca e si el parinte fie ca e doar invatator.
Acum copiii-s mici si daca de acum sunt invatati ca totul pe lumea asta se cumpara cu bani si fara nici un fel de efort propriu....asa o vor duce pana departe, vor astepta ca parintii sa le cumpere si diploma de facultate si un job pe undeva, poate si nevasta sau sotz, copii etc...

asa ca in concluzie eu cred ca aceste concursuri sunt bune pentru copii, ca antrenament, le solicita mai multe deprinderi, le creste increderea in sine si spiritul competitiv daca participarea este gestionata corect si relaxat de catre parinte si invatator. Cine reuseste pe merit si e finalist sa primeasca premii si laude iar ceilalti ce nu obtin punctaje maxime sa primeasca incurajari pentru viitor si laude pentru curajul si hotararea de a fi participat. si gata !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Citat:
citat din mesajul lui happiness
Salariul de merit in invatamant nu mai exista de mult...

Daca tu nu ai luat asta nu inseamna cu nu exista.
Glumesc si eu.

Salariul de merit exista. Numarul este limitat la maxim 15% din personalul didactic. Si se aproba in baza unui concurs de dosare. De fapt la 10%, pentru ca acea treime de functii de conducere este mai mult ca sigur abonata la salariul de merit. Restul de doua treimi de merituosi (adica 10% din personal) au fost in ultimii ani alesi pe ochi frumosi. Poate de aceea nu ai aflat.

Anul acesta, spre surprinderea multora, in unele unitati de invatamant s-a lansat concursul de dosare pentru salarii de merit, in conditiile in care ani de zile selectia pentru salariile de merit era o afacere ultrasecreta, ale carei ecouri nu penetrau usa capitonata a directorului ca sa ajunga-n cancelarie ...


I beg your pardon. Salariul de merit s-a suspendat in invatamant cand eram eu pe maternitate (deci prin 2009 cred s-a dat ultima data) si in niciun caz nu era un salariu intreg suplimentar, ohohooo, de unde asemenea informatie?! Eu am luat salariu de merit doi ani consecutiv si consta intr-un spor de 15% la salariul de baza, in cazul meu reprezenta vreo 12o de lei lunar in plus.
Despre ce povestesti tu e vorba de gradatii de merit si din cate stiu eu e vorba de 15% pe specialitate, pe judet, in niciun caz pe ansamblu. Si da, acolo e batalie mare si primii pe liste sunt inspectorii si apoi pilosii. Dar calendarul depunerii dosarelor si fisele de evaluare sunt publice, in privinta asta nu e niciun secret. Eu mi-am depus candidatura prima data prin 2008, constatand ca intrunesc mai toate criteriile (exceptie alea cu functii de conducere, sefi catedra, sefi sindicat etc.). Am luat tzapa, fiind "sub linie", in timp ce cel admis inaintea mea era caratorul de servieta al inspectorului de specialitate, fost coleg al meu care in afara de faptul ca era mare sindicalist nu avea nimic altceva din fisa (proiecte internationale, carti publicate, olimpici, rezultate la bac (dimpotriva, avea 95% picati cu note intre 2 si 4.50). Am facut contestatie, memoriu...nu mi s-a raspuns veci pururi.
Anul trecut am luat dupa lupte seculare, ca sa spun asa, aveam deja programata intalnirea cu avocatul sa-i dau in judecata cand...s-a rezolvat ca nu vroiau valuri. Gata, ma abtin, ca vorba aia, si peretii au urechi:)))
Scuzati off-topicul, dar de cate ori imi amintesc de spurcaciunea din sistem ma apuca bazdacul...as putea scrie romane intregi. Noroc ca e prea faina munca la clasa si e prea fain sa lucrezi cu adolescenti, ca altfel as pleca din invatamant mancand pamantul...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Of Ilinca, ce descrii tu acolo cunosc prea bine din familia mea de 3 generatii profesori . E bine ca esti bataioasa, ai mei saracii s-au ploestit cu timpul .

Eu ma minunez ca desi ma prinsesem cindva cum e sistemul la olimpiade, tot m-am zbatut. Dar mi-i se parea minunat perioada de nationala, pt ca intilneam atitia oameni destepti si asta ma impingea de la spate. Ca altfel nu m-am zbatut pe la alt gen de concursuri care se mai organizau (mai ales in generala in perioada comunista). Cei drept acu au rasarit concursurile ca ciupercile dupa ploaie ....

Dorsilia, sunt curioasa cu concursul de cunoastinte generale,sa ne spui cum a fost: daca intrebarile sunt inteligente sau a la Trivial Pursuit (ce fotbalist a facut nu stiu ce sau ce film descrie nu stiu alt ce ).

Cum sunt concursurile la romana? Mai mult de creatie sau mai mult gramatica / comentariu de text dat?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ilinca_M.
I beg your pardon.

Me too.
Doar in universitar a curs salariul de merit in tot acest timp. In preuniversitar a disparut intr-adevar.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Citat:
citat din mesajul lui Ilinca_M.
I beg your pardon.

Me too.
Doar in universitar a curs salariul de merit in tot acest timp. In preuniversitar a disparut intr-adevar.


Eee, pai acolo nu m-as mira nici sa fi fost intr-adevar echivalentul unui salariu, e alta mancare de peshte! Noi, in preuniversitar, avem o mancarica mai de pesti mici, asa...na 100 de lei in plus la salariu si zi merci ca-i ai si pe astia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

vai, vai, pe cuvant daca ma gandeam ca se joaca incorect la concursuri!
nu vad ce sens are sa faci cu un copil vineri ce va primi sambata la examen - ce il inveti in cazul asta?
nu mai spun, oare ce prestigiu mai poate avea un invatator care "sufla" raspunsurile.

putinele concursuri la care a mers fi-miu eram convinsa ca sunt corecte (si inca mai sunt).

aschiuta, daca imi amintesc bine, la concursurile de "cultura generala" erau subiecte simpatice, dar nu mai stiu exact ce.
la romana sunt despre cine a scris cutare, din ce creatie literara sunt personajele cutare, din astea.

asta e ce imi povesteste Matei imediat dupa concurs, nu am luat niciodata subiectele sa le analizez.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

si nu prea vad sensul, la I-IV cel putin, la concursuri cu subiecte care sa fie iesite din programa. cred ca ii descurajeaza pe copii si nu stiu daca asta ar trebui sa fie scopul.
ma gandesc ca se poate sa fie greu de dus si de catre cei care reusesc sa rezolve. dar poate ma insel, eu stiu ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Wow ce subiect tare, fetelor va multumesc!

Eu mi-am dat seama ca e ceva putred in Danemarca dar nu stiam cat de mare e hidra .

Din fericire al meu nu le pune la suflet, este mult prea concentrat pe altele (sport de performanta). Dar si acolo ai parte de nistre trisari de-ti vine sa iti dai palme, pana nu ajungi la concursuri internationale, unde sa ai arbitru international si camera pe tine... te papa toti sfintii. Totusi, oricat de mult ar vrea profu', in sport nu poate el sa alerge in locul tau. Intervin altele... tehnici incorecte de antrenament, uzura prematura a copilului, presiune emotionala, dopaj.

Da's multi parinti care isi doresc sa cumpere totul pentru copiii lor.

Mergi la inceput