Fondul gradinitei / scolii

Fondul gradinitei / scolii | Autor: Morgano

Link direct la acest mesaj

Rog moderatorii sa lase aici subiectul, nu la legislative unde poate i-ar fi locul ... insa cred ca e o problema mai generala, totusi.

M-am saturat de ani de zile sa fiu SANTAJATA cu fondul gradinitei, donatiile pt obiecte, taxe care apar subit.

In primul rand au intrecut orice limita, a ajuns fondul grupei 100 lei/trimestru, al gradinitei 90, tot pe trimestru! Adica 360 lei/an.

In primul rand fondul scolii si gradinitei SUNT ILEGALE, si nu sunt obligatorii.

Nu ma leg de fondul grupei/clasei, acela il consider necesar, copiii au nevoie de materiale, hartie igienica, sapun, carioci, etc...

In al doilea rand, daca ai 2 copii in gradinita - s-a stabilit (nu intrebati de catre cine, ca e tacit acceptat) - ca platesti doar pt 1 fondul gradinitei. Ei bine, mie nu mi-a spus nimeni si am platit, minus anul trecut DUBLU fondului, pt 2 copii.

Pe cuvant ca la scoala e de 10000 de ori mai decent totul, adica sumele mi se par absolut corecte, justificate .... fondul scolii nu e obligatoriu, si nu-l dau. Pur si simplu. Sau poate fi investit in sala de clasa - cu toate ca nimeni nu garanteaza ca vor ramane 4 ani in aceeasi sala, iar chestii gen dulapuri prinse in perete, cuiere, etc nu se pot lua in alta sala, daca se muta. Alta imbecilitate.

Dar la ggradinita se face lista neagra, afisata cu datornicii, cu date limita. Intri cu copilul si vine educatoarea si zice de cu zori, eventual luni dimineata: VA ROAGA DOAMNA DIRECTOARE SA ACHITATI TOATA SUMA PANA LA 1 NOV, ALTFEL NU VA MAI PRIMESTE COPILUL. Termina poezia educatoarea, te ia administratoarea ....

Toata suma = 100 fondul grupei, 90 fondul gradinitei, 50 nu mai stiu ce, 60 engleza optional, 60 dansul optional, si .... calculele ajung la 320 lei .... plus mancarea aproape 200 lei/luna, pe care au scumpit-o subit de cand s-a schimbat administratoarea. Deci poc pana in 5 zile sa scoti 500 lei ca altfel nu iti primeste copilul.

Am obosit sa comentez, sa fiu certata, sa mi se transmita ca daca mai comentez sa-mi mut copilul, ca doar eu comentez, ca am refuzat sa "donez" 50 lei pt jucarii de curte din simpul motiv ca vine iarna si nu sunt necesare acum ... etc

In plus, urasc atitudinea asta de a fi PUBLIC SI IN GURA mare pusa la colt ca NU MA CONFORMEZ la niste ABSURDITATI ILEGALE.

Culmea e ca am cedat ani de zile la santajul asta, aveam 2 copii in gradi ... suma evident era dubla, dar acum nu mai vreau. Nu consider normal; sunt civilizata, si in general plec nervoasa, cu noduri in gat si sa ma astept a doua zi sa fiu parata la madam directoare si sa imi iau din nou portia de "mutati copilul daca nu va convine". Pe langa faptul ca nu ma dau banii afara din casa, nu mi se pare normala nici atitudinea asta de a baga frica in parinti, si spiritul de turma de vai ce patim, sa tacem din gura! Edit: in viata mea nu am primit NICIO CHITANTA pt sumele date, in afara de mancare!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

Nu cred ca are dreptul sa te oblige sa iti muti copilul.
Inteleg ca ai incercat pana acum sa discuti si sa protestezi. Un referat la inspectorat, ceva?
E urat ce fac, la faza asta cu "daca nu iti convine muta copilul" ai putea si tu sa nu platesti si sa zici "daca nu iti convine, fa-ti fundatie sau cumpara Oltchimul".
Anumite cheltuieli sunt inerente, nu au suficienti bani pt materiale, etc, insa sumele astea sunt cam maricele as zice eu. si presupun ca nu toti se duc in jucariile din curte etc ci se mai preling si prin anumite buzunare.

De cate ori deschid fereastra...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabi_K spune:

la noi la scoli e primul an cand nu s-a cerut fondul scolii din cauza faptului ca e ILEGAL. S-a cerut 60 lei/clasa pt intretinerea copiatorului scolii, dar asta inseamna cam 2-3 lei/copil, si asta pe un semestru.

Ai mers la directoare s-o intrebi de legalitatea fondului?

Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)

Povestea nasterii: Lili si Robert

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackgirl0 spune:

Si noi suntem la gradinita. La sedinta educatoarele au venit insotite de d-na directoare si au rugat frumos toti parintii sa fie de-acord cu plata sumei de 50 ron/fondul gradinitei, insa s-a insistat mult ca nu au cum sa ne dea chitanta, ca este totusi o taxa nestipulata nicaieri in lege. Nu mi s-a parut suma mare, insa platim extra orice activitate (excursie, atelier de creatie, spectacole de teatru, dans si alte limbi straine). Insa astea sunt la alegere, nu ne obliga nimeni. Taxa de mancare este 200 ron/luna si la noi si are o data limita de plata, iar la avizier am vazut lista cu cei restanti. Insa numai la taxa pt mancare. Mi se pare aberant sa fie afisati cei care nu sunt de acord cu plata/cei care nu au platit fondul clasei/gradinitei.

Bine, eu sunt foarte ok cu ideea ca poate unii parinti nu au de unde sa plateasca (taxele extra) si de aceea nu platesc. Insa asta nu inseamna sa fie exclusi copiii lor de la gradinita.

Morgano, in cazul vostru, ar tb vb la sedinta in fata educatoarelor si directoarei, de fata cu toti parintii. Poate intra-devar unele cerinte sunt absurde (ca jucariile de curte iarna) sau poate sunt de-acord ca pt anumiti copii cu situatii mai dificile sa se renunte la plata acestor taxe.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

La gradinita de stat obligatorie este DOAR contributia pentru hrana !

Probabil cunosti acest aspect.
La noi in gradinita educatoarea ne-a subliniat de n ori ca orice alta suma de bani se considera DONATIE si nu este obligatorie, cine doreste poate sa dea, cine nu, nu.

Asa incat eu m-as duce cu mult tupeu peste directoare si i-as cere ordinul de ministru sau directiva primariei unde se stipuleaza ca institutia condusa de dansa are dreptul sa ceara/incaseze aceste sume de bani.
Si daca o da la intors i-as aduce la cunostinta cu zambetul pe buze ca orice repercursiune/amenintare la adresa copilului meu si continuitatea sa in gradinita va fi transcrisa in reclamatie scrisa de catre mine si adresata inspectoratului scolar teritorial si a primariei.

La scoala noastra fondul scolii si paza se achita dar numai deoarece toti parintii din scoala am semnat si semnam la inceputul fiecarui an scolar un acord scris in acest sens, in cadrul regulamentului scolii. Fondul scolii poate fi redirectionat si prin donarea acelui procent de 2%, cu formularul respectiv.
Oricum suma este modica 25 de lei pe an pentru fondul scolii, idem paza ( avem in permanenta 6 bodyguarzi raspanditi pe fiecare etaj, la poarta, sala de sport etc ce isi fac datoria cu varf si indesat).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

e un abuz, asta e clar.
fa o reclamatie la inspectorat si sa vezi ce se potolesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Morgano spune:

Blackgirl, nu e vorba de cati bani au sau nu parintii ... ci de cum isi bat joc de acceptarea asta prin inducerea fricii!!!!

Am incercat sa ma abtin, evident de frica ideii ca fetele vor fi tratate aiurea .... de asta nu am mers la inspectorat. De asta nu fac "scandal" ... pe langa ca nu e genul meu.

Repet: mi se pare normal sa platesti mancarea, optionalele, fondul grupei ... insa restul sunt ABUZURI!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cris_09 spune:

Prietena mea are baietelul in primul an la gradinita.Ce credeti ca li s-a "propus" la sedinta?
Pe langa banii pentru carioci,tempera,coli A4,dosar,lipici,jucarii sapun lichid,detergent de spalat pe jos etc sa se stranga bani pentru un televizor nou,un dulap si suport pt televizor.
Mai aveau sa ceara mocheta si innoiau gradinita cu totul.
Apropo,am o curiozitate: la gradinitele copiilor vostrii exista televizor?
Mie nu mi se pare ok,al meu s-ar uita non stop la desene animate daca l-as lasa.De unde stiu eu ca nu e aprinsnon stop televizorul la gradi?

PS: asta de curiozitate,la noi inca nu e cazul de gradi

Cris ,mami de pui nazdavan,Sebi ,www.eticker.co.za/tickers/7raxakae7qnsuro8.png" target="_blank">14.05.2010

Mergi la inceput

Morgano, de asta presupun ca aceste taxe in plus nu au fost discutate in cadrul sedintelor cu parintii. Cine a hotarat? Cine a fost de-acord? Ai incercat sa intri in vb si cu alti parinti? Ei ce cred, tot asa sunt hartuiti si amenintati de catre educatoare?

De exemplu, la sedinta de la noi o mamica mai voluntara a propus ca parintii sa contribuie lunar extra la salariul educatoarelor de la grupa. Explicatia: in 3 ani copilul ei a schimbat 9 educatoare, mereu nemultumite de salarizare. Acum sunt 3 educatoare pt grupa de germana. Sotul a fost oripilat de idee, a spus clar NU, ca ce-i asta, lui nimeni nu-i da niciun ban in plus ca sa-si faca treaba. Insa eu as fi fost de-acord, chit ca nici pe mine nu ma dau banii afara din casa, numai ca sa stiu ca Dragos are aceleasi doamne educatoare in cei 3 de gradinita. Pana la urma s-a renuntat la idee, sa cadorisesc educatoarele nu-mi sta in fire, (ca doar nu sta niciuna in gradinita ca duc eu nu-stiu-ce ), speram ca statul sa nu-si bata joc de salariul educatoarelor si sa le avem si la anul in grupa.

Mergi la inceput

Cris_09, noua nu ni s-a cerut bani pt rechizite/papetarie. Insa am dus noi de-acasa totul: penar echipat, creioane, carioci, caiete, carti de colorat, hartie A4 (300 coli/copil), dosare, folii, hartie igienica, servetele de toate neamurile , sapun lichid cate 3 rezerve/copil. Astea au fost ceva cheltuiala, insa repet pt grupa nu ni s-a cerut nimic decat cei 50 ron. Jucarii am adus cu totii de-acasa.

Hai sa spun cum este la mine la munca: nu pune nimeni bani pt hartie igienica prin urmare nu exista asa ceva. Si vb de cadre medicale. Acum 2 ani am convocat colegele (medici) sa reparam baia de serviciu (era jalnica). Am avut de dat fiecare cate 300 ron si am avut parte de discutii jumate de an dupa, ca doar eu eram aia capu' rautatilor. Baia acum arata ok, insa repet nu exista hartie igienica. Pt asta ar tb adunat cam 5 ron la 3 luni si nu am cu cine. Asa ca unele cheltuieli chiar nu mi se par asa aiurea de la gradinita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Morgano spune:

In cadrul sedintelor cu parintii lucrurile stau fix asa: "s-a stabilit ca suma pentru ... este de .... lei"

Se aud soapte, comentarii minore ... apoi lumea se conformeaza pur si simplu, desi nimanui nu-i convine, chiar si celor care au bani multi. Lista neagra nu e una cu 3 persoane....

Repet, nu nivelul financiar e problema, ci sumele care cresc aberant si modul in care sunt impuse.

Cu mana in sold, in gura mare sa auda toti ceilalti parinti care sunt prin zona - adica te da de exemplu negativ, si cu amenintarea ca nu-ti convine, sa-ti muti copilul.

Stilul asta merge perfect, toata lumea tace malc si cine comenteaza e persona non grata si este vesnic urecheat pt absolut orice.

Anul trecut prin martie am cedat si elegant, cu publicul aferent, i-am spus educatoarei celei mari ca nu este normal cum procedeaza, ca nu are niciun drept sa discute in public de problemele unui copil/parinte si ca nu o indreptateste nimeni sa parasca mai rau ca un copil la dna directoare.

A functionat perfect modul meu de abordare, mamicile chicoteau cand au vazut-o cum a rosit, mai ales ca asistasera la nspe scenete zilnice, si de atunci femeia s-a schimbat radical si s-a purtat mai mult decat civilizat cu mine. Dar asta dupa 2 ani de mizerii constante.

"Poanta" a fost ca m-am enervat si am platit absolut tot in avans, pe tot anul mai erau cel putin jumate din parinti pe lista neagra, DOAR pentru primul trimestru. Dar de ei nu se lua nimeni, pentru ca ei mergeau cu sarumana, vom rezolva, aveti dreptate etc...

Ce ma supara este ca se strang de la o grupa de 28 de copii ambele fonduri lei 7840 lei x 3 grupe (desi sunt cam 100 copii) un total de 23520 lei.... unde sunt banii????

Ca nu vad absolut nimic asa extraodinar in afara de tv, pc, imprimanta. Care nu se cumpara anual!!!!

Necesarul de hartie igienica, sapun, creioane, pensule, etc etc etc.... nu duce la atat. Reparatiile sunt minore, jucariile sunt aceleasi de 3 ani, cartile la fel .... iar o parte din acoperis sta sa cada in curte peste copii, e pusa o ata cu: nu treceti in zona, cad bucati din acoperis!

Mergi la inceput