Calorifere, caldura si alte chestii fierbinti.
Raspunsuri - Pagina 16
Selene_Bunny spune:
Ah, imi mai amintesc de masina de spalat veche, cu incarcare pe deasupra, golita de haine, umpluta cu apa si apa incalzita cu termoplonjonul. Asa imi facea mama baie.
Si de blocurile de BCA cu rezistente improvizate, pe care incalzeam apa pentru ceai, ba chiar si apa pentru a-l spala pe fratiorul meu de o luna.
Selene_Bunny spune:
Fratele meu s-a nascut in ianuarie, intr-o "casa de nasteri" fara caldura si lumina. Noroc cu cine l-a asistat la nastere.
anya spune:
Cam dupa varsta de 8-9 ani s-a invatat copilu' mai mare sa se inveleasca cand ii e frig. El fiind in patul de sus, are ceva mai multa caldura ca ala micu', care sta jos.
Sac de dormit am confectionat din material de polar (sau o patura ieftina) croit de buni in forma de maieu in partea de sus si cu fermoar pe mijloc. Seara bagam copiii in sac. Ma gandeam ca daca au nevoie la baie ce se fac...li s-a intamplat si s-au descurcat. Jos fermoarul/sus fermoarul. Sunt baieti si le e simpu , la fete nu ma pricep.
Cat despre frig si intuneric in scoala....ca nu aveam voie sa aprindem lumina si uneori, la prima ora nu vedeam sa scriem...nu vreau sa-mi mai amintesc. Asa ca fie planeta cum o fi, mananc paine goala, dar nu mai vreau frig!
ingridnen spune:
bietii nostri parinti, ce s-au mai chinuit cu noi
Noi am avut incalzire cu lemne, nu pot sa zic ca am suferit de frig, dar dormeam toti inghesuiti iarna intr-o camera.... sufrageria era inchisa si era un frig acolo...brr
Ingrid si Cristi 9 ani
ddana spune:
Vazut prin ochii mei de copil de atunci, frigul din comunism era o sursa de nesfarsit haz. Spre exemplu, imi amintesc intreaga familie in patul parintilor, si tata cu foenul sub plapuma ne incalzea pe rand :) Si radeam, si spuneam glume, si ne uitam la filmul de sambata seara... Frigul ne unea. Nu ne lasa sa stam fiecare in camera sa. Sau imi amintesc iarasi cum stateam cu totii imbracati in casa cu subele. Si la un moment dat intra o vecina la o poveste (nu sunt o nostalgica, dar Doamne, mi-e asa de dor de sentimentul ala de comuniune cum n-am mai intalnit de atunci..) si ea imbracata la fel de gros. Si ne intreaba "plecati undeva"? Dupa care pufnim cu totii in ras pentru ca, nu-i asa, nu pleca nimeni nicaieri.
Sigur parintilor nu li se parea asa de idilic. Bunica se trezea de multe ori pe noapte sa verifice daca este apa calda si ne trezea noaptea pe la 1-2-3, depinde, sa facem in sfarsit o baie cu cada plina :)
Pentru mine a fost o copilarie perfecta, asa cum a fost ea, copiii percep mai putin greutatea. N-as schimba-o cu nimic in lume. Frigul ala l-am uitat demult, dar momentele cand ma cuibaream in pat langa bunica mea plina de caldura si povesti sunt cele mai dragi amintiri.
XIO spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui bird70
Au plecat cu rezidenta sau cu vize de student sau alte vize de genul asta? Pentru ca in Australia nu emigrezi DECAT cu rezidenta, restul sunt vizitatori si sunt foarte restrictionati in ce pot si nu pot face. Si aici nu e America unde ajunge sa intri in tara ca restul se rezolva pe parcurs.
Astea sunt basme . Sunt sigura ca oricine poate pleca la capsunit prin Europa, dar in Australia nu e asa. Cand am plecat noi, daca indeplineai un set foarte dur de conditii, primeai viza. Acum nu mai e asa. In primul rand conditiile sunt mult mai greu de indeplinit, punctajul mult mai greu de facut. Odata ce ai meseria recunoscuta, testul de limba dat, faci punctajul, etc, pui aplicatia si astepti sa fi invitat. Invitatiile se fac in functie de necesitatile pe piata de munca. Daca ai o meserie care nu se cauta in urmatorii 2-3 ani, nu primesti viza si astepti pana cand piata de munca interna nu poate acoperi acea meserie. Inainte daca faceai punctajul si aveai examenele luate, primeai viza. Am o prietena buna care e medic specialist in Romania si de aproape 2 ani se chinuie sa vina aici si nu reuseste. Mai am si alti prieteni care lucreaza in diferite domenii in sanatate si e foarte greu de venit. Asta din cauza ca au asteptat prea mult. Inainte sa se inrautateasca conditiile in Europa, era mai usor. Acum esti la concurenta cu nemtii, englezii, francezii, etc care fug din Europa. Si daca emigrarea se face pe baza de invitatie, ghici cine primeste invitatie prima data? Cei care au fost educati si au experienta in sisteme similare cu cele australiene. Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper |
O familie locuieste acolo de vreo 10 ani, iar alta se muta acolo anul asta.De tot, nu in vizita.
Apoi, eu nu spuneam ca tot poporul emigreaza in Australia, ca nu se inghesuie lumea chiar asa acolo. Eu spuneam ca daca vrei sa pleci din Romania, poti pleca, la alegere.Nu e greu, nu sunt graniceri la granita cu pusti si pistoale, daca vrei sa pleci, pleci.E atat de usor.
Referitor la ce greu este sa pleci in Australia, tu ai spus ca in tara ai fost medic veterinar, iar in Australia ai pornit de la zero, si te.ai reprofilat.Tinand cont de faptul ca ai plecat fara sa ai vreo meserie practicabila acolo, cu un copil si cu sotul care sa zicem ca era cautat, ce e atat de greu? Sau te referi la faptul ca trebe sa ai noroc sa ajungi la momentul potrivit ca sa te selecteze?
Ti-ai dus si parintii acolo, nu? Si lor li s-au impus conditii?(asta intreb doar de curiozitate).
Eu spre exemplu nu m-as duce in Australia nici sa imi dai o caruta cu bani, ca nu ma atrage.Dar pot emigra in alte tari care mi se par minunate, deci e extrem de usor s apleci din Romania daca vrei.
andacos spune:
Ba pe mine m-a interesat Australia si stiu ca nu e usor sa obtzii viza!
Virsta este unul dintre criterii,o virsta mai inaintata e un mare impediment!
Parintzii lui Bird probabil au emigrat cu o viza gen "reintregirea familiei"!
Eu la virsta mea am sanse foarte mici sa obtzin viza,sunt tabele cu puncatejele ce le potzi obtzine in functzie d epregatirea,de virsta...nu-mi mai amintesc chiar tot!
Dana
ab5174 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui andacos Ba pe mine m-a interesat Australia si stiu ca nu e usor sa obtzii viza! |
Andacos, m-ai dezamagit .....forumista cu vechime si tu o contrazici pe Xio?
Nu conteaza despre ce tara se vorbeste, ea are prieteni, rude .... care au plecat acolo, si stie ea mai bine decit fetele care deja locuiesc acolo
P.S. Si pe noi ne bate gindul de Australia, macar citiva ani .
bird70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ina.click Iar el are manutele reci. Sau poate asa e normal sa fie manutele reci? |
Eu am tot timpul mainile reci si nu mi-e frig.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
bird70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Eu spuneam ca daca vrei sa pleci din Romania, poti pleca, la alegere.....E atat de usor. |
Sigur ca e usor. Dar cu cat e mai usor cu atat conditii mai putine. Sa pleci intr-o tara cu rezidenta permanenta, cu drepturi, cu acces la asistenta medicala si sociala, cu sanse clare sa primesti cetatenie, nu e chiar asa usor. Depinde ce iti doresti .
Citat: |
Tinand cont de faptul ca ai plecat fara sa ai vreo meserie practicabila acolo, cu un copil si cu sotul care sa zicem ca era cautat, ce e atat de greu? |
Fata de alte tari, a trebuit sa dam amandoi examene de limba si sa luam un anumit scor care nu e la indemana oricui. Sotul meu, fiind aplicantul principal a trebuit sa-si recunoasca meseria, adica sa trimita o aplicatie (care la vremea aia ne-a uscat de bani) si apoi sa dea 3 examene la ambasada australiana din Budapesta. Examenele au fost foarte scumpe si se dadeau doar de 2 ori/an, plus ca puteai sa ratezi o singura data. Daca nu il luai a 2-a oara nu mai erau interesati de tine. Pentru examene a trebuit sa-si faca rost de carti din care sa studieze. Asta a fost foarte dificil acum vreo 12 ani cand eram noi in proces de emigrare, acum probbil e mai usor. Examenele au fost foarte grele si rata de succe e destul de mica. Abia dupa ce ai luat examenul de limba si ai recunoasterea de la corpul profesional poti aplica pentru emigrare.
Cand am aplicat noi, daca aveai toate recunoasterile si faceai punctajul si restul conditiilor, primeai viza. Acum nu mai e asa. Chiar cu toate conditiile bifate, daca nu au nevoie de tine pe piata de munca, nu primesti invitatie sa emigrezi. Si cum am zis, la concurenta cu cei din Europa de vest, e destul de greu sa primesti invitatie.
Citat: |
Ti-ai dus si parintii acolo, nu? Si lor li s-au impus conditii?(asta intreb doar de curiozitate). |
Parintii mei au venit pe 'parent visa', conditiile au fost sa aibe mai mult de jumatate de copii rezidenti permanenti sau cetateni australieni (noi copiii suntem amandoi aici), sa indeplineasca conditiile de sanatate (sa nu fie o povara pe sistemul de sanatate de aici), sa aibe un sponsor (eu) care sa dovedeasca ca are loc si finante sa-i intretina daca e nevoie si sa-si ia angajamentul ca se va ocupa de ei pana beneficiaza de pensie si sa plateasca o taxa de 70.000 dolari. Pe vremea aia dosarul dura cam 2-3 ani pentru parinti si apoi odata aprobat trebuia sa astepti pentru viza. Parintii mei au platit viza si au asteptat inca vreo 4 luni dupa ce au fost aprobati. Acum perioada de asteptare pentru viza cu bani este de 3-4 ani (peste cei 3 ani ca sa te aprobe). mai exista o viza fara bani dar perioada de asteptare este 20 de ani pentru viza asta . Numarul de vize pentru parinti este foarte mic, ceva de genul 1000/an si listele de asteptare tot mai lungi. Deci, nu e usor sa iti aduci parintii, trebuie sa ai conditii si multi bani. Intr-o nota mai vesela, parintii mei tocmai au aplicat la cetatenie, in 2-3 luni isi iau pasaport australian .
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper