Varza - idei si retete
Am o problema enorma : am plantat verze in gradina de legume si au crescut. Acum sunt numai bune de mincat, am gatit deja o multime si mai am inca.
Deci va solicit : ce mai pot face cu varza - o fac calita pe aragaz, in ros de rosii, am pus si la borcan cu otet. Ce altceva mai pot face ? Nu mai am loc sa o congelez, si nici butoi de pus la murat nu am.
Merci cu anticipatie !
Raspunsuri
andacos spune:
Mik,mama mea pe timpul verii toca varza marunt si asa o punea la murat!
Ardei umplutzi cu varza si pusi la murat.
O potzi desface si pune doar foile la murat pentru sarmalutze.
Varza cu poala de porc,acrita cu bors,cu mamaliga si ardei iute!
Hai ca astea-s ceva idei ce mi-au venit acum la repezeala!
Dana
trischa spune:
Acum am terminat de mancat varza calita cu mamaliga.Eu tai varza o frec cu sare si apoi o calesc in ulei,cand e gata pun marar proaspat si asta e tot.Ei..pornind de aici,poti face multe dar cel mai simplu pentru tine acum e sa faci cum am zis si apoi portii si la congelator.Cand ai chef doar decongelezi si faci :placinte cu varza,taitei cu varza,varza cu orez-un rand varza ,unul orez si tot asa apoi smantana deasupra si la cuptor.Daca mai imi vin idei mai scriu.
Hmmm...acum am citit ca nu ai loc de congelat,poate totusi mai gasesti un pic de loc,asa calita nu ocupa asa mult spatiu.
andacos spune:
Mik,in loc racoros(pivnitza,garaj)varza poate fi pastrate luni intregi,asa in stare naturala.
editez sa spun,las-o s-o "bata bruma"inainte de-a o culege.Atunci e varza buna!
Dana
Mik spune:
Merci fetelor de idei.
Trishca, ca daca mi-ai scris, macar sa-mi scrii tot : in taiteii cu varza ce fel de teitei pui ? de casa sau pasta late italienesti luate din magazin ? (cei mai buni taitei cu varza i-am mincat la o cantina de liceu la Tirgu Mures ).
Dana, nu prea pot sa o las in garaj ca e plin pe toate partile si nici beci nu am.
Ideea cu ardei cu varza pus la murat e foarte faina. Tre' sa vad de ardei (asa ceva nu creste la mine in gradina, din pacate).
buflea spune:
Iti spun eu cum sa o murezi fara butoi. Cumperi un tomberon de gunoi, din ala de plastic, de preferinta nefolosit . Si o arunci acolo cu sare si apa si il zgudui din doua in doua zile pana "habar nu am cand" ...
Ii las pe altii sa scrie amanuntele si continuarea, ca la mine chestia asta o facea tata sau soacra cand se nimereau toamna pe la noi - eu am vrut doar sa-ti spun ca nu trebuie sa ai butoi
michelle-usa spune:
salata de varza cu morcov ras si stafide
ciorba de varza
salata de varza rasa cu maioneza
varza irlandeza cu cartofi, bacon, leeks si varza
varza au gratin cu brinza la cuptor
michelle
mcoca spune:
Buflea, sa traiesti! Ideea cu tomberonu face 100 de parale. Eu doream sa pun varza la murat, dar m-am lovit de problema butoiului. Bine, am gasit pe net, dar costa 50 de euro, ceea ce mi se pare enorm.
Vicky si Printzesone
michelle-usa spune:
eu pun la murat intr-o oala mare de inox. imi incap exact 2 verze intregi(pt sarmale) si inca vreo 2 taiate in jumatati si sferturi.
michelle
mcoca spune:
Aaa, pai Michelle, eu doream sa pun vre-o 10 verse, sa-mi ajunga o iarna, sa am si zeama. Heheeee, cred ca anul asta raman vise
Vicky si Printzesone
mihaela_s spune:
Eu o pun la murat în doua galeti de plastic de 10 l cu capac. Pe motiv ca n-am gasit butoi si nici varza murata la piata. E cel mai de valoare produs ce iese de 5 toamne incoace din mainile mele.