De la ce varsta fara un adult in preajma?(5)
Raspunsuri - Pagina 6
mihaela_s spune:
In Suedia asta cu plecatul in marele oras universitar sa faca studiile nu e deloc iluzoriu. E realitatea fiecarui student.
Aici statul iti acorda (inca de la inceputul liceului daca e cazul, pentru ca multi pleaca sa faca liceul in marele oras universitar :), din clasa fetei mele au plecat cel putin 5 copii, voia si ea dar nu se simtea destul de independenta/autonoma sa faca asta) pe langa bursa, bani imprumut cu care te poti descurca decent in timpul studiilor. Eu insami am asemenea imprumut, caci pe banii cui as face altfel studiile? (am nevoie de camera inchiriata in orasul unde studiez, bani pentru naveta, mancare, etc). Eu de asta spun ca independenta se impleteste cu autonomia :).
Mik spune:
Mihaela,
Sisteme de studii sunt destul de diferite intre tari. Aici liceul se face pe aproape si tinerii locuiesc in familiile lor, cu foarte putine exceptii.
Bursele in sistemul francez se acorda exclusiv pe baza veniturilor parintilor si stiu ca ai mei nu vor avea (never) bursa. Pe de alta parte, si aici incep sa apara imprumuturile ca forma de finantat studiile si, de ce nu, ar fi o solutie pentru o parte a studiilor, un Master in strainatate sau o ceva de genul asta, insa ar fi imposibil pentru o durata completa de studii de medicina (de exemplu).
Cunoscind bine sistemul in care traieste, fiecare parinte se pragateste si isi pregateste copiii cum poate, inclusiv punind bani deoaparte, punindu-i pe copii sa faca una-alta prin casa sau sa aiba grija de fratiorul mai mic cind traverseaza strada pentru scoala.
DarkBendis spune:
Aici din fericire studiile universitare sunt (inca) gratuite pentru studentii scotieni. Studiile undergraduate adica, cele post-universitare nu. In Anglia insa costurile ajung la 9000 de lire/an. Dar oricum, chiar daca in Scotia studentul nu plateste nimic pentru studii, cheltuieli sunt multe: bani de cazare, utilitati, telefon, carti, mancare, bani de buzunar, calatorii. Si totusi majoritatea persoanelor de aici prefera sa NU stea acasa, cu parintii, chiar daca acestia locuiesc in acelasi oras. Prefera sa inchirieze un apartament impreuna cu prietenii si sa imparta cheltuielile. Cum se descurca cu banii? Unii, dar nu toti, primesc bani de la parinti, de obicei fie parintii platesc chiria, fie le dau o suma fixa de cheltuieli/bani de buzunar - nu prea sunt multi parinti care sa acopere "tot". Mai exista imprumuturile studentesti, iar pentru cei nu doresc sa se indatoreze, sau care nu primesc bani de acasa (imprumutul nu acopera tot) exista slujbele part-time. Foarte rari sunt studentii care nu lucreaza deloc - iar la sfarsitul facultatii, in afara cazurilor cand sunt absolventi al unor facultati gen medicina, unde se studiaza enorm si tot timpul, CV-ul unui student din care lipsesc joburile part-time din timpul facultatii va fi privit mai prost decat cel al unuia in care apar acestea.
Toate persoanele pe care le cunosc aici (unii din familii cu multi bani, inclusiv cu titlu nobiliar, deci fara sa se puna problema ca nu existau posibilitati financiare) au plecat de acasa ca sa-si faca facultatea, unii in alte localitati, altii doar in chirie cu prietenii, au lucrat part-time, unii cate 2 seri pe saptamana+weekend, altii doar in week-end si vacante, altii doar in vacante - si nu ca i-au dat afara parintii sau au refuzat sa le dea toti banii de care aveau ei nevoie...ci pentru ca asa e aici, asa se procedeaza. Tanarul considera ca e normal ca sa se intretina singur, sa se descurce singur pe cat posibil, si daca primeste si niste bani de la parinti, cu atat mai bine - dar asta e ceva in plus, nu ceva ce sunt ei indreptatiti sa primeasca.
Dark Bendis
& The Goblin Prince (31.12.2008)
"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
mihaela_s spune:
Mik, absolut! Sistemele difera de la tara la tara. Tu vorbeai de Franta si Mexic, eu de Suedia, bird de Australia...nu e iluzoriu peste tot. Probabil in Franta impozitul e mult mai mic pe venit si ai de unde pune bani de o parte, aici e impozitul mare si mai greu sa strangi, dar are statul bani in schimb, sa acorde bani cu imprumut. Dobanda e foarte mica si ai timp berechet sa ii dai inapoi fara sa simti deloc, dupa ce ai inceput sa muncesti.
Asa e si la noi, ca in Scotia. Atat in ceea ce priveste scoala cat si mentalitatea parintilor/tinerilor.
Tilia spune:
Mie mi se pare ca schimbati un ,,asa trebuie, maica" pe alt ,,asa e pe-aici, sa fii si tu in randu' lumii".
Mik spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Tilia Mie mi se pare ca schimbati un ,,asa trebuie, maica" pe alt ,,asa e pe-aici, sa fii si tu in randu' lumii". |
Da, maica, si tu ai dreptate.
Siminaf spune:
citat din mesajul lui Carmenbr Simina, Msl sta in Ca, nu stiu unde. Msl, daca nu te deranjeaza, poate vorbesti cu noi pe PM si poate te mai putem ajuta cu una, alta. Habar nu am unde stai in Ca. Eu sunt langa Disneyland. Carmen & Ericutz (15.06.2004) Ajutati-o pe Diana! www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=68525 " target="_blank"> Povestea nasterii! |
Ah, nu am stiut, my bad.
Msl, scrie-ne pe PM, nu se poate sa nu se rezolve ceva! Nu-s chiar 100% la punct cu legislatia in domeniu, dar asta fac chiar acum.
oana1177 spune:
citat din mesajul lui XIO Bird, eu spre exemplu am stat cu familia pana la 26 de ani.Singurii bani castigati de mine au fost reprezentati de bursa.Singura munca prestata era cea voluntara, la spital. Cand am simtit eu ca se poate m-am mutat cu prietenul meu. Am plecat singura in tari straine si m-am descurcat fara probleme. Independenta nu inseamna sa te muti de acasa cand ai implinit 18 ani sau sa lucrezi de la 13, independenta inseamna sa poti sa faci ce iti propui, iar tu te referi la increderea in sine, ambitia , puterea, sa faci ce vrei (cand spui cum ai vrea sa fie fetele tale). Asta cu terminatul liceului la 20 de ani e cam trasa de par. **Fur is for petting*** http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916 |
xio, am inteles ca ccc ca tine nimeni nu-i, e ok, nu trebuie sa ne repeti la infinit; poate ar fi cazul s-o slabesti un pic, devine penibil, zau
XIO spune:
Doamne, Oana, tu n-ai citit ca Bird a plecat de acasa la 18 ani si la 19 avea deja un bebe?
Si da, ca mine nu mai e nimeni, ADN-urile sunt unice din fericire.
oana1177 spune:
citat din mesajul lui XIO Doamne, Oana, tu n-ai citit ca Bird a plecat de acasa la 18 ani si la 19 avea deja un bebe? |
asa si? care-i problema ta, ti-a cerut tie bani de lapte?; sau ti se pare ca-i vreo ratata caci a avut bebe la 19ani?
sunt atatia care au luat viata in piept de la 18ani, in adevaratul sensul al cuvantului, fara spate asigurat de parinti; si nu stiu cum se face ca "adevaratii independenti" nu-si dau atatea flori ca unii care chiar n-au nici un merit dar tot continua sa se bata cu pumnii in piept, pana la ridicol.
mai schimba discursul, devine plictisitor