300 lei - capitolul 4
Raspunsuri - Pagina 7
Mik spune:
Merci, Carmen !
Am sa caut tarite la magazinele bio, caci nu am plafar. Sau o chem pe mama cu taritea in bagaj.
inbox spune:
Ina esti de coma! Exact asa faceam si noi...acuma imi stau funiile de ceapa si de usturoi in camara, nuci, alune si toate cele...am butoiasul meu cu varza - care imi tot fusese oferit si refuzat ( cand am vazut ca varza acra este cat carnea de scumpa, am inceput sa intreb de el). Ma gandeam zilele trecute, cand or incepe sa oua gainile si sa fete vacile :D !
Deci, dupa ultima gafa, in care am crezut ca mi-au disparut niste bani de pe card, care de fapt fusesera cheltuiti aiurea, mi-am luat o memorie externa ( asa imi zice sotul), adica o agenda in care notez tot. Asa ca la o data din luna in care consider eu ca sunt conturile familiei pline incep sa scad:
- cheltuieli cu caldura, curent, telefoane, internet, apa, canal
- bona
- benzina
- pampersi, lapte, servetele, hartie igienica, servetele bucatarie si alte consumabile
- ulei, zahar, orez, bulion,cafea, faina si tarate pentru paine, malai ( astea le iau de la moara, ca facem painea in casa si imi trebuiesc cantitati mari pentru o luna),
- carne imi refac stocul din congelator,
-Cheltuieli eventuale: haine copii ( care sunt absolut necesare, ca in rest si la noi functioneaza metoda traficului de haine, de te miri de pe unde am si pe la cine dau), necesar pentru scoala- daca este cazul
Dupa ce scad toate astea, impart ce ramane la 4 saptamani si la zilele lunii sa vad cat pot consuma intr-o saptamana/zi.
Inca nu am reusit sa am o rezerva pentru neprevazut ( care apare luna de luna: o boala sau mai stiu eu ce), dar partea buna este ca am reusit sa ne ajunga banii de la o luna la alta...ceea ce nu s-a mai intamplat de muuult.
Marcia03 spune:
Si mama face bors, dar cu tarate si inca ceva (huste le cheama). Si tot cu patura il inveleste Noi am pus varza la murat si gogonele (au adus ai mei butoi din Romania). Aici varza murata exista, dar nu e la fel ca aia facuta in casa (e ft sarata si cotoroasa).
Din pacate noi trebuie sa platim pt sacii de gunoi ; nu se accepta decat saci cu antetul primariei unde stai. Daca arunci gunoiul in alti saci si te prind, platesti o amenda de nu mai faci a doua oara. In afara de asta, platesti separat o data cu electricitatea si gunoiul.
Cand merg la cumparaturi imi fac lista si in general ma tin de ea (mai scapa insa un produs, doua in plus). Cum insa merg o data pe saptamana, firesc ca voi umple cosul (familie mare : 4 adulti, 1 copil, 1 pisica, 3 hamsteri si 3 iepurasi ). Iar o data pe luna mergem in Germania, de unde luam carne, pt ca acolo e mult mai ieftina si mai gustoasa (la Real).
Sa stiti ca multe produse in Romania sunt mai scumpe decat in Elvetia (sau Germania). Ai mei fac mereu comparatie si raman uimiti.
szivarvany spune:
Hehe, eu am agenda cu programarile, dar din 01/01 m am ferit sa completez si inca mi-e teama si o taraganez asa.
Dar va trebui, ca am de planificat unele cheltuieli extra si arrrde. De asta ma tot fofilez de mine insami. Am zis ca inchid ochii in ianuarie, dar deja e 01/02 si tot asa ma ascund :D
Copiii crescuti in familii monoparentale sunt la fel de iubiti, ingrijiti si educati,
empatici, inteligenti, isteti, destepti, stralucitori, fantastici si bine-nteles superbi
ca restul copiilor de pe Terra obtinuti natural sau prin FIV sau adoptati,
nascuti natural sau prin operatie de cezariana, botezati sau nu, hraniti cu LM sau LP.
_
Au nevoie de noi:
Copiii Monicai Alex Luca Lorena
U R G E N T: I n i m i o a r a l u i ALEX
Si micuta O L I V I A are nevoie de noi ... acum
carmencat spune:
Pun si eu reteta la prajitura economica. Mersi Histamina, de ideea cu pretul pe fiecare componenta.
4 oua = 3.2 lei
1 cana zahar (aprox. 250g) = 1.16 lei
1 cana ulei (aprox. 250ml) = max. 1.42 lei
aprox 700g faina (cu tapetat tava cu tot, ca sa nu se mai cheltuie si pe hartie pergament) = max 2.09 lei
1 praf copt = 0.4 lei
1 borcan mare de gem de prune (facut asta toamna cand am luat kilu' de prune cu 1.5-2 lei) = max 2 lei
Total = 10.27 lei (aproximativ, daca se iau cele mai ieftine produse iese si in 10 lei)
Se freaca ouale cu zaharul, se adauga incet uleiul pana se incorporeaza, se amesteca cu faina (in care s-a pus praful de copt) cat cuprinde sa se obtina un aluat care sa se intinda cu mana in tava. Din acest aluat se pastreaza mai putin de un sfert se mai amesteca cu putina faina sa se poata da pe razatoare.
Aluatul se intinde cu mana in tava, se toarna peste el un borcan mare de gem de care aveti, se rade coca deasupra.
Se coace la foc mediu spre mic.
Iese o tava de aragaz de prajitura. Merge mancata ca atare sau cu o cana de lapte langa, cum vreti.
carmencat spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Marcia03 Si mama face bors, dar cu tarate si inca ceva (huste le cheama). Si tot cu patura il inveleste Noi am pus varza la murat si gogonele (au adus ai mei butoi din Romania). Aici varza murata exista, dar nu e la fel ca aia facuta in casa (e ft sarata si cotoroasa). Din pacate noi trebuie sa platim pt sacii de gunoi ; nu se accepta decat saci cu antetul primariei unde stai. Daca arunci gunoiul in alti saci si te prind, platesti o amenda de nu mai faci a doua oara. In afara de asta, platesti separat o data cu electricitatea si gunoiul. Cand merg la cumparaturi imi fac lista si in general ma tin de ea (mai scapa insa un produs, doua in plus). Cum insa merg o data pe saptamana, firesc ca voi umple cosul (familie mare : 4 adulti, 1 copil, 1 pisica, 3 hamsteri si 3 iepurasi ). Iar o data pe luna mergem in Germania, de unde luam carne, pt ca acolo e mult mai ieftina si mai gustoasa (la Real). Sa stiti ca multe produse in Romania sunt mai scumpe decat in Elvetia (sau Germania). Ai mei fac mereu comparatie si raman uimiti. |
Hustele sunt o canuta oprita din amestecul vechi, ca sa se acreasca mai repede borsul nou. Se perpetueaza de la o schimbare la alta de componente.
carmencat spune:
Inca una si gata pe azi
Prajitura de post cu bulion
Blatul:
4 linguri ulei = 0.5 lei
4 linguri zahar = 0.4 lei
2 linguri bulion = 1 leu
1 lingurita bicarbonat =0.1 lei
18 linguri faina = 1.35 lei
Total = 3.35
Se face un aluat cu toate astea, se imparte in 3 si se coc 3 foi
Siropul:
2 cesti apa
2 cesti zahar = 1.16 lei
Total = sa zicem 1.20 cu apa cu tot
Umplutura:
1 borcan gem = 2 lei
Total = 2 lei
Se insiropeaza o foaie, se pune gem, foaia urmatoare, se insiropeaza si tot asa.
Total = 6.55 lei
ab5174 spune:
Eu daca ma duc la supermarket flaminda cumpar dublu decit trebuie.
A si pe vremuri cumparam doar ca era la oferta ..ca sa arunc mai tirziu