Care este suma minima pe care o economisiti ?(2)

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Selene_Bunny
Cre' ca-i dau dreptate lui Edip la faza cu mentalitatea... Io oricum pun lunar bani deoparte pentru facturile din luna aia, dar n-am de un' sa scot bani in avans si pentru facturile urmatoare...

Si in lunile de iarna cum te descurci?

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DarkBendis spune:

Asa cum spune Ab, aici ai posibilitatea sa platesti doar o parte din vacanta in avans (cam 20% din suma intreaga) si achiti restul cu 4 saptamani inainte de data plecarii. Daca nu poti achita, pierzi avansul deja platit, din pacate - dar ideea e ca asa ai timp sa aduni banii. Sau faci cum procedam noi : strangi cateva luni bani si cu 3-4 saptamani inainte de data plecarii vezi ce "last minute offers" sunt, la preturi foarte bune, un fel de "surpriza": "ia sa vedem de banii astia unde putem sa mergem"

Noi am fost siliti sa facem imprumut in iarna pentru masina, deoarece a noastra s-a stricat si nu mai putea fi reparata iar sotului ii e vitala masina pentru deplasarile de serviciu. Dar am avut grija ca masina sa fie buna ca, dupa ce terminam de platit ratele, sa ne mai tina macar cativa ani in care sa strangem bani pentru urmatoarea.

Ideea e ca e de evitat sa te avanti in credite, dar daca tot e sa le faci, daca e tot sa intri in datorii, macar alea sa fie chiar in situatii de nevoie (s-a stricat centrala, ma costa suma x pe care nu o am si nu pot astepta fara caldura pana strang banii, am nevoie de suma y pentru o operatie urgenta, neaparat trebuie sa plec undeva de azi pe maine ca e o situatie de urgenta ) si nu pentru vacante, televizor/telefon nou ca nu pot sta cu ala vechiul, haine de nu stiu care firma (nu ma refer la hainele gen "investitie", adica incep job nou care cere o anumita tinuta)

Dark Bendis
& The Goblin Prince (31.12.2008)

"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui andacos

Bird cum e "carnea cazaturi"?E a doua oara cind folosesti expresia asta,care habar n-am ce inseamna!

Sunt niste bucati de carne care raman dupa transat. In Romania le zicea cazaturi, aici le zice off-cuts. Nu ma pricep la transat si nu stiu de unde vin dar sunt bucati de carne cu ceva grasime pe ele. Eu le cumpar aici de la macelar, pentru caine. Nu imi place sa iau carne macinata pentru caini ca nu stiu ce e in amestecul ala. Eu nu am incercat sa fac mancare de caini dupa reteta tipei pentru ca al meu are foarte multe intolerante alimentare. Dar reteta pare sa fie ok, decat sa dai o gramada de bani pe ceva preparat asemanator dar plin de conservanti, mai bine asa.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simonna spune:

Eu cred ca sfatul ala cu sa nu cumperi in rate e depasit, acum, in epoca lui rate super mici, cu tendinta spre 0, ba chiar 0.

Edip, pricep logica lui 0% nu exista economic, am citit ce spui, teoretic sint de acord, practic as zice ca depinde in ce tara esti si cu cine negociezi.

Lu' Future Shop, de exemplu, ditamai lantul de electronice/ un pic de electrocasnice/ computere etc - i se rupe, de ex, am zis de jdemii de ori si ca plec, si ca cash si ca vreau un supervizor... degeaba. Si nu vb de chestii care costa 75 de dolari (Bird, cool cu negocierea aia!), ci 700, 1500, drac' mai stie cit a fost frigiderul... Asa ca prefer sa le dau aia 25 de dolari pe an si sa cumpar tot cu 0%, pe 2-3 ani.

Sears - alt ditamai lantul, unde in afara de mincare se vinde orice, la fel. M-am plimbat intre Future Shop si Sears la cumparatul electromenajerelor... Un ban n-au dat, nici unii nici altii, pe oferta mea de a plati cash daca-mi dau un discount sa-l simt si eu... Si-atunci, cum spuneam, am preferat sa platesc cite 100-200 pe luna, trei ani, ce mai stiu eu, care inmultit cu 12 si 3 dadea fix pretul de vinzare si m-am carat in vacanta cu cashul.

Intre timp m-am desteptat si plec si-n vacanta pe credit, adica imi fac selectia pe net, stiu ce vreau si cit costa, ma reconfirm cu agenta de la Sears si platesc tot 0% dobinda, pentru mine asta insemnind ca platesc x pe luna, ori 12 egal y la Sears, unde y este egal fix ce vazusem eu pe net.

Cit despre masini... nope, n-a tinut. Adica mi-au oferit 300 de dolari reducere... La jdemii platiti cu banul jos. Sa fim seriosi! Asa ca am acceptat oferta aia cu 0%, platesc frumos masina in 7 ani, fix jdemiii aia impartiti la 7 impartiti la 12, nici un dolar in plus. Si-am fost la 4-5 concesionari, ma rog, la masinile care ne interesau pe noi. In schimb am negociat produse, in sensul ca, dupa ce-am stabilit pretul de vinzare al masini, am cerut cauciucurile de iarna si jentile si draciile alea de se pun pe masina sa-mi duc schiurile. Cauciucurile mi le-au dat instantaneu, draciile abia a doua zi, cind am sunat si-am zis ca Nissan mi le da. Si-am mai primit nu-s ce prostii, covorasele si scrumiera, asa ceva.

Pe masina lui Colegu' am negociat nu mai stiu ce lucru, pe urma i-am zis aluia sa-mi ofere ceva, ca lucrul ala mi-l dadea si concurenta. Si-a zis: "Iti dau doua cani pe care scrie marca noastra"... Am plecat. Pina la urma m-a sunat el sa-mi ofere nu-s ce, da' tot produse, nimeni nu mai scade la bani consistent pe-aici (in Qc, I mean). Sa poate scade si nu stiu eu.

Cred ca sfatul ala cum ca sa pui bani deoparte cind vrei ceva si sa nu iei credit e bun cind dobinzile sint 10-15%, atunci vad rostul de a amina achizitia pina cind ai banul strins. Dar altfel?

Cred ca atentie trebuie facuta la cite credite de-astea cu 0% ai, ca le tot acumulezi si te trezesti ca ups, nu-ti mai ajunge leafa sa le duci! Eu am o limita de indatorare, ca sa zic asa, nu mai fac un credit daca am deja x de platit pe luna pe consumabile de-astea.

Creditele care nu imi plac deloc, nu stiu daca exista asa in Ro, sint alea cu ``nu platesti nimic timp de x luni``. Ok, daca iei credit de-ala numai ca sa amini o plata, e ok. Da`daca n-ai platit integral pina la sfirsitul perioadei de gratie, ai pus-o de mamaliga, dobinda se aplica retroactiv, pe toata perioada si (cred?) ca pe toata suma. Si asta nu-ti spune nimeni cind semnezi contractul...

Motivul pentru care prefer creditele, cu conditia sa fie 0%, e ca imi vine mai usor sa platesc lunar, sa integrez cum ar veni suma aia in cheltuielile lunare, dacit sa ma despart de citeva mii de dolari de-odata sau, mai rau, sa ii iau de pe carte/linie de credit si sa vad dobinda cum mi se duce din cont.

Selene, noi curentul in platim lunar, aceeasi suma vara-iarna, pe baza a ceea ce am consumat in anul precedent. O data e an se face o citire si se re-ajusteaza suma. In Ro nu se face asa?

Simonna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ela_04 spune:

In Rom regularizarea se face la 3 luni. Si la energie elecrtrica si la gaz.
Si eu negociez la piata. La magazin nu prea te baga in seama cu negociatul nimeni. Am mai intrebat daca se face vreo reducere daca platesc cash. nop.
La masina sau casa ce mai poti negocia.
Datorita inflatiei si a cursului de schimb si a vremii de afara nu prea sunt nici produse cu rate 0. Sau poate nu le stiu eu.
Am preferat mereu, daca vreau ceva sa strang banii si sa-mi cumpar decat sa stiu ca am rate de plata.
Nu imi place sa ma stiu datoare.
Stiu multi romani care fac imprumuturi pt a pleca in vacanta. O colega de servici cand a venit apoi din co a trebuit sa faca refinantare ca sa-i plateasca si meditatile lui fi-su ca era clasa XII.
Nu pot sa inteleg astfel de oameni. Nu-i judec dar nu ii inteleg.
Cand cumpar ceva care depaseste mult veniturile mele ma gandesc mereu...asta e un pasiv. nu o sa-mi aduca nici un venit. imi trebuie dar trebuie sa am mare grija si la cat o sa mai bag in el. In general pt casa sau masina.
Nu am mai fost in concediu de 3 ani. Nu ii simt lipsa... sotul insa o simte... chiar daca nu se plange, stiu eu. Nu cred ca o sa putem pleca nici la anul. Poate 2 zile, ici colo dar cu un copil de 6 luni si unul de 3 ani... nu stiu ce concediu o sa fie ala.

& +35

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ela_04 spune:

Xio pt 2 luni nu as cumpara nici o masina.
Cat platesti pe masina, asigurarile care treb iar facute pe numele tau, inregistrata la adm fin... apoi platesti impozit pt ea... cat timp esti plecata, platesti loc de parcare, trebui sa ii faci cuiva procura in caz ca e lovita in timp ce tu esti plecata si tot felul de dureri de cap.
As incerca sa imprumut masina vreunui prieten sau ruda... daca e musai.

& +35

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Citat:
citat din mesajul lui bird70

Om vedea, de pe la inceputul verii au aparut niste cheltuieli extra care mai dureaza. Sunt in interesul/beneficiul copilului, sa nu se gandeasca nush cine la altceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Simonna, nu, la 3 luni se face regularizarea aici. Dar la curent suma e constanta. La gaz sunt diferente mari, vara-iarna.

Sunt credite de-alea "nu platesti nimic X luni" si aici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui ela_04

Xio pt 2 luni nu as cumpara nici o masina.
Cat platesti pe masina, asigurarile care treb iar facute pe numele tau, inregistrata la adm fin... apoi platesti impozit pt ea... cat timp esti plecata, platesti loc de parcare, trebui sa ii faci cuiva procura in caz ca e lovita in timp ce tu esti plecata si tot felul de dureri de cap.
As incerca sa imprumut masina vreunui prieten sau ruda... daca e musai.

& +35

Nu am nevoie de maina pentru 2 luni, ci in 2 luni maximum.
Probabil imi cumpar una de 500 de euro pana strang bani de altceva.
TReaba este ca eu ma simt confortabil atunci cand am bani pusi pt zile 'negre', ori daca strang bani sa platesc o masina (!!!) cash, trebuie sa stang cam mult si sa nu apuc sa pun si altii la o parte...

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Selene_Bunny

Citat:
citat din mesajul lui bird70

Om vedea, ...

Vezi, asta e diferenta de mentalitate .

Mergi la inceput