Dupa dealuri... dupa Tanacu

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui ocebine
Parintii adoptivi: initial sint Ok cu ideea sa se reintoarca, dar Alina deja este inlocuita...pe fata, ei se dau buni, dar in spate se pare ca au subtilizat din bani.

Au inlocuit-o, corect, dar i-au pastrat lucrurile, frumos in saci, ii ofera si acum gazduire si sunt dispusi sa o primeasca.Nu spun ca erau cei mai iubitori parinti din lume dar nici nu cred ca au avut in intentie sa o raneasca cu ceva. Nu vad unde sunt intentiile tulburi ?

Citat:
citat din mesajul lui ocebine
Preotul apare bun dar neaga Voichitei reintoarcerea, se increde prea mult in fortele proprii, este exasperat de Alina...imaginea de preot care asculta este inlocuita de o imagina pe care eu am perceput-o ca dictatoriala.

Mie mi se pare firesc sa fie sceptic la un dute-vino in manastire. Pana la urma manastirea nu este shelter, cine alege calea asta se presupune ca ramane pe ea. E liber sa se intoarca in lumea mare daca considera ca genul ala de viata nu i se potriveste, dar inapoi nu se mai intoarce, mai ales in conditiile in care cererea era mai mare ca oferta manastirii.
Dictatoriala ? asta mi se pare o exagerare ... fetele alea erau complet libere, nu mi s-a parut ca li s-a impus nimic, decat desigur regulile de convietuire din acel mediu ... daca stabilirea unor reguli intra la capitolul dictatura, atunci inseamna ca lumea asta este plina de dictatori.
Si revenind, care au fost intentiile lui tulburi ?

Citat:
citat din mesajul lui ocebine
Stareta initial are intentii bune dar insista cu orice pret (si aici preotul se alatura cu forta) sa arunce responsabilitatea exorcismului pe umerii fratelui...il dispretuiau amindoi, dar l-au fortat sa isi ia raspunderea.

Eu nu stiu de ce e scena aia atat de importanta. Au facut chestia pentru ca probabil nici eu nu prea credeau in harul si puterea de vindecre a rugaciunilor si asa cum ai spus, au vrut sa isi usureze constiinta. Dar nu cred ca atunci cand l-au presat pe fratele ei sa accepte, aveau de gand s-o omoare ... sau tu asa crezi si de aici intentiile tulburi ?

Citat:
citat din mesajul lui ocebine
Maicutele pareau blinde si supuse dar scena cu scrisul pacatelor le-a arata in alta lumina...mai ales scenele in care toate tipau in cor si se tinguiau, m-au zgiriat pe urechi...o isterie de grup.

Da, de acord ...le-a aratat fix in lumina talamba care le caracteriza. Acelasi lucru reiese si din spiritul de turma, lipsa de judecata, isteria de grup, convingerea ca rugaciunea poate vindeca, certitudinea ca s-a vindecat cand Alina era de fapt muribunda ... etc. Erau niste femei simple, nescolite, incercate de viata, care isi gasisera un echilibru emotional in scriptele religioase. Cat de sus crezi ca se pot ridica pretentiile in ceea ce le priveste ?
Si indiferent de cum au recationat, le banuiesti ca au avut altceva in plan, ceva tulbure, in afara de a o salva pe Alina ?

Citat:
citat din mesajul lui ocebine
Doctorul de la urgenta a preferat sa o trimita la "odihna la schit" decit sa o dea mai departe la un specialist in psihiatrie...de ce sa isi bata capull

Eu cred ca doctorul a facut ceea ce trebuia sa faca ... in cazul ei "odihna", "linistea" si mediul cat mai prietenos erau importante. I-a dat medicamente de calmare ... e drept ca nu a investigat mai departe si eu pun asta pe seama lipsei de empatie specifica relatiei doctor-pacient in Romania.
Dar nu cred ca doctorul a avut vreo intentie tulbure in ceea ce o priveste ... pe termen scurt a rezolvat situatia, pe termen lung nu s-a implicat. E gresit, dar nu e nimic ascuns in asta si nu este decat o conditie din cele marunte care a contribuit la amplificarea dramei.

In concluzie cred ca confunzi "intentiile tulburi" cu "lipsa de afectiune". Eu am vazut bunavointa peste tot, deloc intentii tulburi, cu atat mai putin criminale ...dar nicaieri nu am vazut afectiune si empatie, doua caracteristici pentru care fata asta ar fi lasat totul in urma ca sa le primeasca de la cineva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Ia uite cum am umplut 4 pagini la subiectil asta . Am dat o gramada de amanunte din filmul asta si n-o sa mai fie nici o surpriza pentru curiosi. Totusi poate o sa-l vada mai multi, macar ca sa treaca prin filtrul propriei gandiri teoriile despre care batem noi campii aici si o s ane spuna parerile lor.

Oricare ar fi ele, mie va rog frumos sa imi dati dreptate, ca eu sunt competitiva si nu imi place sa pierd

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mik spune:


Eu citesc de pe margine caci inca nu am vazut filmul. O sa fie pe afis pa mine in oras abia incepind cu 14 noiembrie intr-un cinema "d'art et d'essai".


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

eu nu citesc ce ziceti "din film"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mik spune:

Citat:
citat din mesajul lui buli

eu nu citesc ce ziceti "din film"


Buli, eu am citit tot ce s-a putut scrie din luna mai incoace. Nu mai spun ca atunci cind l-am auzit la radio, m-am tipat la copii sa taca, am oprit plita si am stat cu urechile ciulite.

Sabina, e tare ciudat ce scrie acolo in linkul tau, caci CM a spus clar ca e insiprat din carte si cartea din fapte reale (asta la festivalul de la Cannes).

Pe de alta parte, CM se plaseaza la o buna distanta de toate si refuza sa-si spuna explicit parerea. In 432 era la fel.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Nici eu nu vad lucrurile in alb si negru, pentru ca daca amestesteci mult alb n-ai cum sa obtii la final negru... ca veni vorba, faina faza cu noroiul pe parbriz, nu?
Adica preotul voia manastire si voia sa faca totul ca la carte, numai ca n-avea atata pregatire, intelepciune, sau putere de sacrificiu pentru a intelege ca o manastire inseamna altceva decat niste ziduri in care se oficiaza slujbe, iar pictarea acelor ziduri, nu cere doar bani, astia in unele cazuri pot aparea si peste noapte, ci rabdare, umilinta si mai ales dincolo de toate dragoste de aproape... Iar dragostea asta cere si intelegere si renuntare la orgoliu. Chiar ar fi interesant de aflat de la cineva care stie mai bine, cum se intampla lucrurile in mod corect la infiintarea unei manastiri. Spovedannia, impartasania sunt pentru fiecare credincios practicant. Fetele alea nu erau maici, nu stiu sigur daca maica cea in varsta era cu adevarat, daca venise din alta manastire. Preotul din intamplarea reala nu era preot ci fusese calugar si trecuse prin mai multe manastiri...
Eu cred ca erau niste oameni ce mimau niste roluri pentru care incercau sa corespunda dar care nu le erau inca limpezi.
Nu zic ca au avut un plan clar de a lua banii, s-au lasat insa altfel angrenati in poveste cand au vazut ca sunt bani acolo, bani care le-ar fi implinit visul mai repede. Si s-au implicat mai tare, lasandu-se dusi de val.
Nu se plateste nimic la spital Buflea, pentru urgente, pentru cazurile sociale, cum era in momentul acela Alina. Si sigur nu se platea atunci cand s-a-ntamplat totul prin 2005. Ii linisteste cu calmante si-i externeaza in grija unei rude, care sa supravegheze continuarea tratamentului si sa-l readuca la spital la nevoie. Nu-i tine pe perioade lungi ca nu-i loc pentru toti. Daca nu-s rude, cred ca depinde de severitatea cazului, daca poate fi externat sau nu. Doctorul s-a bazat pe ceea ce credea el ca inseamna manastire, sigur ca a gresit, putea macar de pilda sa ceara sa revina la control intr-o saptamana. Nici ce diagnostic a pus nu stim.
Numa ca in ochii celor din manastire daca au dus-o la spital si nu s-a reparat, gata de-acu avea sa ramana asa, ori asta nu era acceptabil pentru ei. S-o duca inapoi la spital inseamna ca si-au recunoscut infrangerea, s-o lase pe strada la fel, in ambele cazuri s-ar fi aflat, lumea n-ar mai fi crezut la fel in ei, nu degeaba e si scena cu icoana facatoare de minuni din altar, ar fi primit mai putine donatii, sfintirea s-ar fi amanat.
Consimtamantul fratelui a fost cerut fiindca asa cer regulile, cred. Adica cel in suferinta e iresponsabil, o ruda care il are in grija trebuie sa ceara ritualul. Aici insa a fost exact pe dos. Pastrau aparentele unii fata de altii, preotul pentru maica , maica pentru el, ca sa nu-si recunoasca fatis neputinta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea
In concluzie cred ca confunzi "intentiile tulburi" cu "lipsa de afectiune". Eu am vazut bunavointa peste tot, deloc intentii tulburi, cu atat mai putin criminale ...dar nicaieri nu am vazut afectiune si empatie, doua caracteristici pentru care fata asta ar fi lasat totul in urma ca sa le primeasca de la cineva.


Tu esti o iremediabila (competitiva) optimista si vezi doar intentii bune...este reconfortant sa vezi totul in nuante de roz.

Eu cred ca "binele" daca vrei sa il faci cu adevarat, trebuie mulat pe cel care intentionezi sa il primeasca. Intentia si tinta trebuie sa corespunda ca sa fie intr-adevar un BINE. Altfel este doar initiativa "self-serving"...un egoism. O palida incercare de a multumi sinele: "uite azi am facut o fapta buna". Nu-i suficient...asta e mesajul care l-am luat eu din film. Olympia are dreptate...exact asta este impresia: o MIMARE a unui bine...nu ceva facut din convingere si aprofundare a situatiei. Filmul nu-i facut sa disecam la nesfirsit detalii (mai mult sau mai putin importante depinzind de audienta) ci sa ne distantam si sa evaluam in viata noastra daca aplicam aceleasi principii.

Sa stii ca e perfect OK sa desprindem amindoua altceva din film...e voie sa avem perceptii diferite, altfel ar fi o plictiseala. Mik a punctat foarte bine ca Mungiu s-a detasat de film...am senzatia ca imi face cadou filmul (nu imi baga o idee fortat pe git cu facaletul) si ma lasa sa imi trag singura concluziile si este minunat pentru ca fiecare avem expriente de viata diferite si rezonam diferit.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

pai eu am observat asta cu "detasarea" si la celelalte filme ale lui CM.
de aia imi plac.
nu sunt vesele, dar nu au suferinta aia indesata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui olympia
Eu cred ca erau niste oameni ce mimau niste roluri pentru care incercau sa corespunda dar care nu le erau inca limpezi.
Nu zic ca au avut un plan clar de a lua banii, s-au lasat insa altfel angrenati in poveste cand au vazut ca sunt bani acolo, bani care le-ar fi implinit visul mai repede. Si s-au implicat mai tare, lasandu-se dusi de val.

Foarte posibil sa fi fost niste oameni care mimau niste roluri, tragedia asta a demonstrat ca nu erau exact pregatiti pentru situatii exceptionale ... in apararea lor o sa ma mai intreb, oare cati altii, in circumstante asemanatoare de educatie, experienta sociala, medicala, de viata, saracie ...etc ar fi reactionat diferit ?
Te contrazic insa (ca sa tin subiectul asta activ ) in ideea ca banii i-au determinat sa se lase angrenati in poveste. Eu zic ca imprejurarile i-au angrenat (Voichita cu rugamintile, Alina care nu avea nici un fel de familie, doctorul care le-a recomandat sa aiba grija de ea, Alina care a refuzat oferta parintilor adoptivi ...etc) si da, poate si banii (alaturi de alte elemente) i-au influentat in luarea unor decizii nu tocmai fericite. Nicaieri in film nu am vazut banii ca fiind motivul pentru care ei intra in acest conflict si il rezolva atat de nefericit. Dar accept ca banii pot fi un motiv pentru care au incercat sa rezolve situatia amiabil, astfel incat toate partile sa fie multumite.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui ocebine
Eu cred ca "binele" daca vrei sa il faci cu adevarat, trebuie mulat pe cel care intentionezi sa il primeasca. Intentia si tinta trebuie sa corespunda ca sa fie intr-adevar un BINE. Altfel este doar initiativa "self-serving"...un egoism. O palida incercare de a multumi sinele: "uite azi am facut o fapta buna". Nu-i suficient...asta e mesajul care l-am luat eu din film. Olympia are dreptate...exact asta este impresia: o MIMARE a unui bine...nu ceva facut din convingere si aprofundare a situatiei. Filmul nu-i facut sa disecam la nesfirsit detalii (mai mult sau mai putin importante depinzind de audienta) ci sa ne distantam si sa evaluam in viata noastra daca aplicam aceleasi principii.

Interesanta remarca asta ... sunt de acord cu definitia asta a binelui atunci cand toate detaliile sunt cunoscute, personajele sunt deschise, rezoneaza, unul cere, celalalt da, cel ce primeste multumeste, cel ce da se simte bine ... este situatia ideala.
In cazul de fata, nu a fost nisi un voluntariat de a face "bine" - cei ce au dat au fost fortzati de imprejurari sa dea o solutie unei situatii despre care nu stiau aproape nimic, cel ce a primit nu numai ca nu a cerut nimic, nu era deschis in a primi nimic, dar ii mai si dispretuia pe ceilalti ... si per ansamblu, pe masura ce situatia s-a precipitat, cred ca nimeni nu s-a mai gandit sa faca un bine ci sa rezolve cumva conflictul. Poate de aia pare "binele" mimat, pentru ca a fost un "bine" scapat de sub control.

Citat:
citat din mesajul lui ocebine
Sa stii ca e perfect OK sa desprindem amindoua altceva din film...e voie sa avem perceptii diferite, altfel ar fi o plictiseala. Mik a punctat foarte bine ca Mungiu s-a detasat de film...am senzatia ca imi face cadou filmul (nu imi baga o idee fortat pe git cu facaletul) si ma lasa sa imi trag singura concluziile si este minunat pentru ca fiecare avem expriente de viata diferite si rezonam diferit.

Da, da, da ... categoric este un film care nu iti da mura in gura si se joaca mult cu trairile personale. de asta este mai mult un film de arta decat pur comericial, in care in prima jumatate se definesc personajele bune si rele si in a doua deja stii cine moare si cine nashte

Mi-a placut cum s-a terminat articolul pus de Buli :

Dupa dealuri te sfichiuie, dar la sfirsit, dupa generic, iti spui: nu, nu m-a convins. Iar a doua zi de dimineata, dupa ce te trezesti, esti tulburat ca dupa o revelatie care te-a parasit inainte de a apuca s-o constientizezi bine. Un film care lucreaza in tine mult timp e totusi un mare film.

Mergi la inceput