Este bine sa dam galbenus crud la copii?
Buna. Ma intereseaza nu numai parerile contra acestui subiect (care cu siguranta vor fi majoritare), dar vreau sa stiu si pareri pro. Eu i am dat galbenus crud (de prepelita si de rata).
Va multumesc.
Raspunsuri
marius spune:
Pentru prepelita este Ok. Insa depinde si de varsta copilului.
Pentru rata nu stiu.
Opinie pro - in general:
Oul de prepelita care este obtinut corect de catre producator nu are efecte adverse nu are contraindicatii. Ca sa lamurim de la bun inceput un aspect important. Insa este o adevarata "bomba nutritiva". Ar fi prea mult sa scriu beneficiile nu doar pentru copii ci pentru orice persoana indiferent de varsta.
Insa oul trebuie obigatoriu sa fie proaspat (numesc proaspat orice ou de prepelita de la momentul zero pana la 15-20 de zile daca este mentinut intr-un mediu uscat si rece la o temperatura de 5-10 grade Celsius.
Peste 20 de zile poate fi consumat crud dar calitatile nutritionale scad dramatic.
Prelucrat termic isi pierde in mod covarsitor calitatile mai putin cele legate de proteine.
Nu recomand consumul oului de prepelita peste 25-30 de zile chiar daca a fost mentinut in conditii optime de temperatura.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
emanouela spune:
Easte bine, luand in calcul ce zice Marius....dar, legat de oul de rata, ai grija mare.....are o valoare mare a colesterolului.
Un ou de gaina de 55 gr contine 201 mg de colesterol si 1,6 gr de grasimi saturate;
Un ou de rata de 70 gr contine 621 mg de colesterol si 2,6 gr de grasimi saturate;
Un ou de prepelita de 9 gr are 76 mg de colesterol si 0,3 gr de grasimi saturate;
Un ou de curca de 80 gr are 747 mg de colesterol si 2,9 gr de grasimi saturate;
Un ou de gasca de 145 gr are 1226 mg de colesterol si 5,3 gr de grasimi saturate.
oanap85 spune:
parerile contra care ar fi? de ce nu e bun crud?
eu nu le-am dat decat de gaina asa ca e bine sa stiu termenul oului de prepelita :) stiu ca oul de gaina proaspat facut nu e bun ...
Mami de ingerasi :David(25.10.2006)Paul (15.05.2009)si Anastasia(25.02.2011).
cristoiu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui emanouela Easte bine, luand in calcul ce zice Marius....dar, legat de oul de rata, ai grija mare.....are o valoare mare a colesterolului. Un ou de gaina de 55 gr contine 201 mg de colesterol si 1,6 gr de grasimi saturate; Un ou de rata de 70 gr contine 621 mg de colesterol si 2,6 gr de grasimi saturate; Un ou de prepelita de 9 gr are 76 mg de colesterol si 0,3 gr de grasimi saturate; Un ou de curca de 80 gr are 747 mg de colesterol si 2,9 gr de grasimi saturate; Un ou de gasca de 145 gr are 1226 mg de colesterol si 5,3 gr de grasimi |
Ok, pai in cazul asta, la colesterol sunt cam la fel toate:
Ou de gaina - 3,65 mg/1g
Ou de rata - 8,87 mg/1g
Ou de prepelita - 8,44mg/1g
Ou de curca - 9,33 mg/ 1g
Ou de gisca - 8,45 mg/1g
La grasimi:
Ou gaina - 2,90%
ou rata - 3,71%
ou prepelita 3,33%
ou curca - 3,62%
ou gisca - 3,65%
Deci oul de gaina e cistigator la socotelile de mai sus. Nu am verificat datele, le-am luat de bune.
marius spune:
Informatii despre oul de prepelita
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
nadaflorilor spune:
luati in calcul si "salmonelele"?
http://revistaplafar.ro/Ce-mancam/930/oul-sursa-inestimabila-de-sanatate.html
mai dau acolo si alte motive pentru "sa nu"
emanouela spune:
Da, colesterol au toate, insa marimea galbenusului difera, una e sa ii dai un galbenus de rata, alta e sa ii dai 1-2 de prepelita.
roxanaz spune:
problema oualor crude nu sta in colesterol (in cazul copiilor) ci in prezenta patogenilor (bacterii in principiu).
filofteia spune:
Cel mai predispus la salmonela este oul de rata, de aceea nu se recomanda sa faci maioneza din ou de rata.
Oul crud are si efecte teraputice pentru zona gatului, baut crud. Copilul meu mananca ou de gaina crud (este adevarat ca nu i-am dat voie decat de la gainile din curtea proprie si foarte proaspat) pentru ca-i place. Se duce si ia un ou din cuibar, il sparge in cana si-l soarbe asa ... spre oroarea celorlalti prezenti.