Anul scolar incepe pe 17 septembrie
Raspunsuri - Pagina 20
mihaela_s spune:
Nu cred ca prin lege Dana!
Da, se pare ca stiam eu legea veche:
http://www.eed.usv.ro/~unisind/Legi_si_decrete/lege_inv.htm art.6.
Caci in legea noua:
http://www.uaiasi.ro/ro/files/legislatie/LEGEA%20nr.1_05.01.2011_Legea%20educatiei.pdf art.16 sunt obligatorii 10 clase...urmand ca pana in 2020 sa fie obligatoriu liceul....
gabitza2005 spune:
Invatamantul obligatoriu de 10 ani ar fi perfect -copilul/tanarul la finalul celor 10 clase are minim 16 ani asa ca se poate angaja.
Dupa 8 ani de scoala are 14 ani si nu prea poti sa-l trimiti la munca ca-i prea mic asa ca-l trimiti la liceu, el se duce cu "placere" si daca tot a inceput trebuie sa termine, ajungem la bac unde avem doua variante:
- nu-l ia (bineinteles din cauza camerelor de supraveghere) si te gandesti ca la 16 ani mai bine il trimiteai la munca deoarece era tot una
- il ia (surprinzator) : pai daca face parte din aia 20% care iau bacu, inseamna ca e destept asa ca-l trimiti la facultate si de unde el nu avea nici un chef de liceu ajunge si la facultate
Rufus spune:
Nu-i ajuta cu nimic pe absolventi sa aiba "acte in regula"
De fapt, pana acum primeau o adeverinta ca au absolvit 12 clase. Acum vor primi o diploma. Nu le da nici un drept in plus, de vreme ce puteau si pot sa se inscrie la postliceale de toate felurile si fara tidula asta. Doar cu o adeverinta rezolvau treaba.
De asemenea nu are nici o logica ca absolventii de licee teoretice sa sustina bac profesional. Nu au nici o calificare si nici nu vor avea una.
Deci: nu ai nevoie de nici o diploma sa urmezi cursurile postliceale, doar dovada ca ai absolvit 12 clase.
Doar o gaselnita de imagine.
Interesant este ca in licee s-a dezbatut de anul trecut varianta (la clasa a 11-a). S-au facut tabele, parintii si copiii au semnat daca sunt/nu sunt de acord cu BAC diferentiat. Evident, nimeni n-a fost de acord, era o prostie sa se schimbe regula cu un an inainte. Aceeasi parere au avut-o si profesorii, care au optat pentru respectarea legii (adica sa intre in vigoare peste cativa ani, parca).
Si atunci, Abramburica a inventat si altceva (a mai avut ea o idee, ca universitatile sa inscrie si fara bac intr-un fel de clasa 0, o pregatitoare, pe bani evident, unde copiii sa se pregateasca si de BAC si de facultate).
In momentul asta, postlicealele sunt asaltate de candidati, iar facultatile someaza. La primele nu trebuie diploma de BAC, la ultimele sunt prea putini posesori.
Nici nu vreau sa ma gandesc ce s-o intampla cu fata mea cea mica care incepe scoala anul asta.
Edit: un articol despre subiect:
http://www.gandul.info/news/totul-despre-bac-ul-profesional-cu-o-diploma-de-bacalaureat-obtinuta-mai-usor-te-vei-angaja-mai-usor-10023168
Rufus, Tora si iadele
danielag spune:
Eu nu inteleg de ce pentru BAC-ul profesional s-a stabilit ca una dintre discipline sa fie educatia antreprenoriala. Mi se pare de ras, serios. Adica nu invata suficient pentru BAC-ul normal (indiferent daca merg sau nu la facultate), dar trebuie sa stie cum se face o afacere, ce este un plan de afaceri etc. etc. etc. Pai am nevoie la strung de educatie antreprenoriala? Nu, as avea nevoie sa stiu sa lucrez cu strungul, ma gandesc. Dar asta nu te invata in liceul teoretic, chiar daca primesti o diploma la final. Fie ea si de BAC profesional...
J G spune:
Citat: |
citat din mesajul lui danielag Eu nu inteleg de ce pentru BAC-ul profesional s-a stabilit ca una dintre discipline sa fie educatia antreprenoriala. Mi se pare de ras, serios. Adica nu invata suficient pentru BAC-ul normal (indiferent daca merg sau nu la facultate), dar trebuie sa stie cum se face o afacere, ce este un plan de afaceri etc. etc. etc. Pai am nevoie la strung de educatie antreprenoriala? Nu, as avea nevoie sa stiu sa lucrez cu strungul, ma gandesc. Dar asta nu te invata in liceul teoretic, chiar daca primesti o diploma la final. Fie ea si de BAC profesional... |
Pe de alta parte, daca vrea sa lucreze pe cont propriu, legal, nu-i strica educatia asta antreprenoriala...
danielag spune:
J_G, eu am inteles ca era vorba de accesul (mai facil) pe piata muncii. Ma indoiesc ca angajatorii o sa fie impresionati de noii absolventi cu competente in "educatie antreprenoriala", dar e posibil sa ma insel.
BAC-ul se cheama "profesional" si competenta este in afaceri, aici e nonsensul din punctul meu de vedre. Ca educatia antreprenoriala l-ar ajuta pe cel care si-ar dori o afacere nu contest asta, dar nu vad legatura cu BAC-ul profesional, care ar trebui sa ateste competenta intr-o meserie.
Andries spune:
Daca meseria este "croitoreasa" poate pe absolventa o ajuta sa stie ce este un PFA, care sunt regulile, la ce fel de costuri ar trebui sa se gandesca, etc. Ca doar n-or face MBA uri.
danielag spune:
Daca meseria e croitor/croitoreasa si daca se gandeste sa isi faca un PFA, de acord, il ajuta pe absolvent. Nu pe angajator.
Dar daca liceul este unul teoretic si atat? La ce il ajuta BAC-ul asta profesional cu competente in afaceri, ca nu prea inteleg.
sanziana27 spune:
Cred ca atat au invartit materiile incat educatia antreprenoriala e singura materie pe care o fac toti in clasa a X a in trunchiul comun si e floare la ureche!.....E materie de 1 an
andacos spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Andries Daca meseria este "croitoreasa" poate pe absolventa o ajuta sa stie ce este un PFA, care sunt regulile, la ce fel de costuri ar trebui sa se gandesca, etc. Ca doar n-or face MBA uri. Andries mami!! uite avioanele, avioanele, sunt multe mami, multe!! uite si unul mic mami, e puiul lor, e puiul lor!!! |
Unde se poate invatza in Romania MESERIA de croitoreasa?(nu vorbim de cursuri de asta gen"casa de cultura"sau scoala populara de arta)
Dana
>>>Continuare