COPLATA(2)

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Si-mi mai si amintesc de unde s-a amplificat "buba" cu spagile. In 2008 ministrul Nicolaescu a amanat pe termen nedeterminat legea anti-spaga. Mai mult, imi amintesc cum aparea el pe la TV spunand ca daca banii sunt primiti "dupa" nu e nici o problema, ca doar "conditionarea actului" e o problema.

In legea aia tot o forma de coplata se propunea si marirea salariilor. Pana la urma ce a inteles lumea (si medici si pacienti): "daca dai dupa, e ok! merge! nu e ilegal". Si uite asa avem o larga majoritate de medici care accepta plicurile, o larga majoritate de pacienti care dau plicurile si acele cazuri care ajung in media. Rarisim sunt si oameni care nu accepta plicurile. Incredibil, dar mai sunt. Cand gasesti unul din asta e ca si cum ai gasit o pepita intr-un zacamant.

Consecinta dureroasa pe care o vad eu este ca sistemul se va degrada continuu. Este un down spiral. Asa nu o sa ajungem ca-n UK, nici in 200 de ani.

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/100824/Nicolaescu-amana-proiectul-anti-spaga-la-doctori.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Citat:
citat din mesajul lui Victoria_mami

Citat:
citat din mesajul lui Andries
...

cat crezi ca a durat pana s-au "aliniat"? Unu-i in Franta, vreo doi in Germania (unu-i pe cercetare, face injectii la soareci dar are un salar legal), vreo 2 in UK (i-am intalnit asta primavara), inca doi cu actele'n mana...

Stiti filmul ala "zbor deasupra unui cuib de cuci"? E si o piesa de teatru cu acelasi nume. Unul a ramas lobotomizat inside si altu' care facea pe surdo-mutul si docilul a evadat. Restul menajeriei a ramas fericita sa joace carti in continuare.

Mi se pare mie sau te uiti de sus la cercetare? Daca gresesc, scuze, poate citesc eu cu 'ton' gresit.

Victoria, Mami Nadia si Daddy au invins Leucemia!

VICTORIA

ei da... cum sa ma uit pe sus? Nicidecum, tot respectul pentru cercetare. El era suparat atunci pentru ca a realizat ca e mai bine sa renunte la practica din clinica la care a visat atatia ani si sa treaca in laborator, omul isi schimba domeniul si stii ca la inceput schimbarea ... te cam bulverseaza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria_mami spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui Victoria_mami

Citat:
...

cat crezi ca a durat pana s-au "aliniat"? Unu-i in Franta, vreo doi in Germania (unu-i pe cercetare, face injectii la soareci dar are un salar legal), vreo 2 in UK (i-am intalnit asta primavara), inca doi cu actele'n mana...

Stiti filmul ala "zbor deasupra unui cuib de cuci"? E si o piesa de teatru cu acelasi nume. Unul a ramas lobotomizat inside si altu' care facea pe surdo-mutul si docilul a evadat. Restul menajeriei a ramas fericita sa joace carti in continuare.

Andries

mami!! uite avioanele, avioanele, sunt multe mami, multe!!
uite si unul mic mami, e puiul lor, e puiul lor!!!

Mi se pare mie sau te uiti de sus la cercetare? Daca gresesc, scuze, poate citesc eu cu 'ton' gresit.

ei da... cum sa ma uit pe sus? Nicidecum, tot respectul pentru cercetare. El era suparat atunci pentru ca a realizat ca e mai bine sa renunte la practica din clinica la care a visat atatia ani si sa treaca in laborator, omul isi schimba domeniul si stii ca la inceput schimbarea ... te cam bulverseaza.

Andries

Ah, am inteles. Inseamna ca aveam eu setat tonul pe... aiurea. Si cum tonul face muzica... am inteles gresit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corinadana spune:

Citat:
citat din mesajul lui XIO

Corinadana, eu nu am cerut in veci si cu toate astea mi s-a oferit.
Daca eram in America sau alta tara nu mi se oferea nimic, pt ca acolo nu este mentalitatea de aici.

**Fur is for petting***

http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916

Cu o floare nu se face primavara iar de dat, romanul stie ca asta i procedura :(
Ca tine mai rar intalnesti, mama mea merge launmedic dermatolog si la fel face: nu cere NIMIC si si face treaba.Dar cum ziceam, mai rar...

Corina mama domnisoarei RALUCA si a bebelasei FRANCESCA

http://family.webshots.com/photo/2925218030098531596UGNuSg?vhost=family

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:

Un inginer telecom foarte bun in Germania:4000 - 7000 euro net, in Romania 1000 - 1600 euro net, la fel IT, avocatura, etc, raportul e 4 la 1 cel putin, in conditiile in care de exemplu mancarea e aproximativ la aceeasi bani...

Andries

Eu cred ca ar trebui luat in calcul ca Germania,Frantza,America § nu scot ingineri,avocattzi ,psihologi(),medici si mai stiu eu ce categorii d eintelectuali ,pe banda rulanta!

Deci v-as ruga s anu uitati acest aspect deosebit d eimportant si poate asa o sa va explicatzi si de ce Romania este "sclava"Europei,asa cum afirma Andries!

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gmmm spune:

bird, o tot dai cum ca medicii ar trebui sa regleze problema salariilor. Sa ia atittudine etc etc.
Adica s-o iau eu pe XIO de mina, sa ma duc la minister, sa le-o zicem vreo doua, si sa vezi cum incep aia sa tremure si se executa imediat.
Vorbesti de parca ai fi copil (asta e varianta buna; pe celelalte nu le iau in calcul).

Pai mai intii, cum iti ziceam, populatia a fost manipulata in asa fel incit sa-i urasca pe medici.
De cite oi intreb cum ati vrea sa traiasca medicii din salariu, nimeni nu mi-a raspuns. Dovada ca va doare undeva de faptul ca sint si ei oameni.

In al doilea rind, nu stiu unde ti-ai facut tu clasele de romantism revolutionar, insa lobby-urile nu se nasc asa, prin generatie spontanee (desi citeodata s-ar vrea sa credem asta).
Lobby-urile au in spate organizatii grele, cu bani multi (si, implicit, putere).

In fine, voua, celor ramasi in tara va apartine decizia.
Ori mutualizati plata serviciului medical, platind de la stat salariul medicului, ori platiti individual.

Si nu, nu m-as mira ca nivelul sa scada in continuu.
Ce tinar de 18 ani cu scaun la cap si care ar vrea sa ramina in tara s-ar apuca de medicina acum, stiind ca dupa toti anii acestia de munca ori o sa fie in ilegalitate, ori o sa trebuiasca totusi sa plece?
Calitatea se plateste si orice munca merita rasplata.

In fine, daca macar unul dintr-o suta dintre cei care citesc pe aici, cind o sa dea peste un articol in care medicii sint tiriti in noroi, o sa se intrebe cine e in spatele articolului respectiv si "cui ii foloseste crima", ei bine, daca macar unu' la suta o sa-si puna asemenea intrebari, inseamna ca nu mi-am pierdut timpul pe aici degeaba.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui bird70

Citat:
citat din mesajul lui gmmm
Problema e ca in Romania nici macar atita nu le recunoasteti dreptul. Cum zice XIO, nici inainte, dar nici dupa. Munca patriotica, nu-i asa?

Voi astia de ati studiat medicina in Romania ati suferit o mutatie la creier? Pe cuvantul meu, e super jenant. Cine trebuie sa le recunoasca medicilor 'dreptul'? Pacientii aia pe care ii abuzeaza si la care li se baga mana in buzunar? Ai drepturi care nu sunt recunoscute? Du-te la guvern, la sindicat, la colegiul medicilor!!! Astia sunt cei cu care trebuie sa te lupti si sa negociezi. LASA pacientii in durerea lor ca sunt vai de sufletul lor oricum. NU pacientii trebuie sa iti dea dreptul ci angajatorul.

Stiu ca vine Xio acum sa-mi spuna ca ea nu poate face nimic bla-bla . Dar nici nu a incercat sa scrie o scrisoare la colegiul medicilor sau la sindicat. Nu a incercat sa gaseasca colegi sa se organizeze sa faca ceva ca sa schimbe situatia. Numai vaicareli penibile si scuze pentru comportamentul criminal.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Bird, eu cred ca tu te-ai uitat la prea multe filme
Ce scrisoare sa scriu, omule, la Sindicat?
Cei din Minister au facut o varza totala din sistemul sanitar pe masura ce s-au schimbat in porstul de ministru. Intr-un an s-a infiintat UPU, peste 2 ani cand a venit altcineva s-a desfiintat. Dupa aia s-a infiintat iarasi.
UPU din TM a fost construit de catre seful de acolo, care s-a dus prin alte tari ca sa caute ajutor si sponsorizari.
De fapt, nu mai are rost sa iti scriu mai multe, iti dau un simplu exemplu dincare vei intelege cume in ROmania: Basescu.Peste 80% din oameni au spus ca vor sa il demita, si el ne zambeste gales din scaunul lui.
daca mai ai nevoie si de alte exemple sau lmuriri iti scriu.
Si nu mai generaliza cu bagatul mainii in buzunar, ca pe o sectie intreaga pe care am lucrat nimeni nu baga mana nicaieri.
Tu ai plecat, ai renuntat la un presupus vis, si acum ne urechezi virtual pe noi, astia care am ramas si am schimbat ceva.

Corinadana, romanul stie din cauza mass mediei si a forumurilor.
ca romanul care ajunge pe sectia pe care am lucrat nu stie asta, si nu da. Din cauza ca nu are.
M-a dus cu o pacienta la un cnsult interdisciplinar, cu Taxi, pe banii medicului curant, iar batrana cred ca se simtea oarecum aiurea ca nu imi da bani. Mi-a povestit ca are pensia de 350 de lei, ce greu e, ne-am revoltat amandoua,si i-am spus sa ceara tot timpul trimiteri si medicamente compensate, ca trebuia sa mearga si la cardiolog. M-a spus ca merge la un cardiolog tare bun si de treaba care o consulta de cele mai multe ori gratis, ca stie ca nu are bani, si ii mai da si medicamente atunci cand are.
Apropo, Bird, macar din respect pt ala nu mai generaliza, daca de altii nu te intereseaza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coracora spune:

Se tot compara salariile medicilor, inginerilor, economistilor, etc din Europa si respectiv Romania, ca mai apoi sa se faca imediat referire si la ... costul cosului zilnic??
Pai asta e cheltuiala imensa intr-o familie, painea, legumele si laptele? Fireste ca nu (sau poate sunt eu ciudata?!).

De ce nu vorbim in primul si-n primul rand de taxe si impozite, care in oricare din tarile pomenite pe acest topic, sunt efectiv uriase in comparatie cu cele din Romania. Am scris de multe ori pe forum, medicii din Olanda se incadreaza la 52% impozit pe salariu, asa dintr-un foc! Abia apoi vin la rand cheltuielile, in ordinea importantei lor: platit credit banca / chirie (de ordinul miilor de euro in Olanda, nimic sub 1000 euro / luna), platit credit masina (pretul masinilor in NL este imens fata de restul Europei, asta din cauza taxelor suplimentare), platit asigurare de sanatate obligatorie pt toti membrii familiei, platit pensie privata (ca altfel iesi la pensie fix cu aceeasi suma ca si femeia de serviciu!!), si abia apoi imbracaminte, mancare, samd.

Pomenise cineva de ingineri telecom cu 7000 de euro net salariu... Wow! Ca sa ai salariul ala net, in NL trebuie sa-ti fie brutul in jur de 15.000 euro / luna. Iar eu cunosc doar proprietari de firme sau managing directors care ajung la acea suma, nicidecum un inginer telecom (fie el si fff bun, asa cum s-a si scris).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Cora, un medi incepator in Germania castiga 2200 euro in mana, fara garzi.
Preturile la mancare sunt ca s cele din Romania, plus minuc cativa centi.
benzina este cam ca in Romania, sau mai scumpa cu cativa centi.

Deci avem 2200 in mana fara garzi vs 200 in mana, cu tot cu garzi.
Chiria :500 de euro vs 200 de euro
Am terminat bugetul romanesc, asa ca nu mai are rost sa discutam.

Diferenta este ca in Romania cand cumpar ceva cumpar pretul, care e mai ieftin, iar in Germania cumpar ce e mai bun.
Ca sa nu mai spun ca in Germania ajungi sa si strangi bani, sa mergi in vacante exotice.In Romania nu am ajuns niciodata sa strang bani, iar in vacanta la mare n-am putut sa merg, ca nu aveam bani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui gmmm

Problema e ca in Romania nici macar atita nu le recunoasteti dreptul. Cum zice XIO, nici inainte, dar nici dupa. Munca patriotica, nu-i asa?

Despre ce drept vorbesti? Faptul ca un cetatean practica meseria asta, ma obliga pe mine sa recunosc.... ce?
O meserie nu este o asigurare a faptului ca esti bun, ca esti profi. Meseria nu face dintr-un prost un om brusc lovit de harul desteptaciunii. Asa ca, si printre medici exista medici slabi, medici buni si medici foarte buni. Nu inteleg fudulia asta care-i loveste pe unii, din diferite branse, inainte de a privi direct ce competente concrete au la nivel particular.

Adevarul adevarat este ca majoritatea medicilor habar nu au pe ce lume traiesc, dpdv profesional. Nu o spun eu, a spus-o un mare profesor a carui pacient a fost cineva din familia sotului meu, cu mai multi ani in urma. Nu doar ca nu-s in stare sa te ajute, ba te incurca mai mult. Si, interesant, dar fix pe astia ii loveste fudulia drept in frunte

Asa ca, inainte de a pretinde respect ca ´´se munceste mult´´, mai bine ar fi sa vedem ce inseamna acest ´´munceste mult´´! Decat mult si prost mai bine mai putin si mai eficient.

Ce salariu ar trebui sa aiba medicii? Simplu. In functie de competente. Nu trebuie sa fii platit toata viata, la standarde imaginate de tine doar pentru ca ai terminat o facultate.
Vei fi platit insa, la standarde bune si foarte bune, daca esti bun si foarte bun.

Mergi la inceput